Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Margo05']Bo z tym Emirem to tak jest - jak człowiek nie zna, to nie pała, ale jak naprawdę pozna, to zapała :lol:

Wystarczy mniej czasu poświęcać na dogo, zajać się w realu zgłoszeniami krzywdy zwierząt ( czyli działać w terenie) , ale aby to skutecznie robić-trzeba zdobyć pewne możliwości - uprawnienia, chcieć i działać w każdej możliwej wolnej chwili, z sercem i determinacją !

Maupo - również dziękuję, przede wszystkim za zdrowy rozsądek :-)

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Isadora7']Z całym szacunkiem bo dogo bardzo dużo pomogło, ale pokłony należą się tez dla ludzi spoza dogo ~ 2/3 kwoty jest od ludzi zdecydowanie spoza dogo.
oczywiscie:) masz racje :) moi znajomi nie z dogo tez wplacali:)

Posted

medar napisał(a):
Wystarczy mniej czasu poświęcać na dogo, zajać się w realu zgłoszeniami krzywdy zwierząt ( czyli działać w terenie) , ale aby to skutecznie robić-trzeba zdobyć pewne możliwości - uprawnienia, chcieć i działać w każdej możliwej wolnej chwili, z sercem i determinacją !

No i własnie - mieszkam w mieście gdzie jest takie targowisko ze sprzedazą zwierząt i to co nieraz tam widze doprowadza mnie do szału. Zgłaszałam to do SdZ i nic ! Jak jeszcze mogę zwrócić uwagę odpowiednich władz na ten problem ( psy , różne rasy w małych klatkach drucianych , na zdnojonej słomie, brudne , trzęsące się ) ??? :placz: :angryy: :-(

Posted

monika733 napisał(a):
No i własnie - mieszkam w mieście gdzie jest takie targowisko ze sprzedazą zwierząt i to co nieraz tam widze doprowadza mnie do szału. Zgłaszałam to do SdZ i nic ! Jak jeszcze mogę zwrócić uwagę odpowiednich władz na ten problem ( psy , różne rasy w małych klatkach drucianych , na zdnojonej słomie, brudne , trzęsące się ) ??? :placz: :angryy: :-(

TOZ w Białymstoku zrobił ostatnio nalot na właśnie takie targowisko - nie jestem pewna czy SdZ, rozumiem że to jest Straż dla Zwierząt?, jest w stanie cokolwiek sprawdzić. Jedynym organem, który może zakwestionować warunki w jakich przebywają zwierzęta i stan zdrowia tych zwierzat, jest Inspektorat Weterynaryjny.

I tak u nas zostało zrobione: TOZ, Policja i Inspektorat weterynaryjny razem zrobili nalot. Po 10 minutach zniknęło 90 % sprzedających zwierzeta z psami, a niektórzy z tych co zostali, dostali mandaty.

Ale generalnie jest to ciężka sprawa, bo:
- większość ucieka w bardzo szybkim tempie,
- muszą być rażąco złe warunki, w których są przetrzymywane psy bądź psy muszą być w złym stanie.

A handlować można, jeżeli jest pozwolenie.

Po tej akcji, Inspektorat się zastanawia o zakazie handlu zwierzętami na tej giełdzie. Ale jak nie tu, to będą sprzedawać w innym miejscu. Nielegalnie.

Proponuję napisać oficjalne pismo do miasta i do Inspektoratu. Powinni to sprawdzić.

Posted

karina1002 napisał(a):
Ale generalnie jest to ciężka sprawa, bo:
- większość ucieka w bardzo szybkim tempie,
- muszą być rażąco złe warunki, w których są przetrzymywane psy bądź psy muszą być w złym stanie.

A handlować można, jeżeli jest pozwolenie.

Po tej akcji, Inspektorat się zastanawia o zakazie handlu zwierzętami na tej giełdzie. Ale jak nie tu, to będą sprzedawać w innym miejscu. Nielegalnie.

Wystarczy żeby prezydent miasta wydał zakaz handlu zwierzętami na terenie miasta.
Podobno tak to rozwiązano w Opolu.

Posted

może coś takiego:

Szanowni Państwo,
Zwracam się z prośbą o umieszczenie ostatniego wydania programu "Interwencje Jolanty Erol" na Państwa stronie w internecie.
Reportaż zostal zrealizowany bardzo rzetelnie i pokazał, na czym polega w Polsce realizacja ustawy o ochronie zwierząt w zakresie opieki gmin nad bezdomnymi zwierzętami. Choć należałoby raczej stwierdzić, że reportaż pokazał jak prawo pozwala na robienie zwierzętom krzywdy a nawet ich okrutne unicestwianie.
Redaktor Erol pokazała proceder, który kilku osobom w województwie mazowieckim pozwolił na zarabianie na krzywdzie zwierząt, a także brak kontroli gmin nad przekazywanymi do hycla zwierzętami i ogromnymi pieniędzmi wydatkowanymi corocznie na opiekę nad nimi.
Proceder lekarza Klamczyńskiego poruszył wiele organizacji, mediów i osób prywatnych, interesują się nim parlamentarzyści.
Tak dzieje się w wielu miejscach w Polsce. Jest to bardzo ważny społecznie materiał , ukazujacy prawdę o krzywdzie zwierzat i marnowaniu pieniedzy podatników.
Dlatego też bardzo proszę o zamieszczenie wspomnianego reportażu w internecie, aby wszyscy, którym los zwierząt nie jest obojętny, a jest ich w Polsce wielu, mogli go zobaczyć.
Może w ten sposób ujawnimy inne miejsca w kraju, gdzie najlepszą i najbardziej opłacaną "opieką" nad bezdomnymi zwierzętami staje się ich eksterminacja, opłacana społecznymi pieniędzmi.

• 3 weeks later...
Posted

[CENTER] [SIZE=4] TVP3 na prośbę dogomaniaków umieściło w necie reportaż o Klamczyńskim[/SIZE]
[/CENTER]

[URL="http://www.tvp.pl/warszawa/publicystyka/interwencje-jolanty-erol/wideo/pieskie-zycie-bezpanskich-czworonogow"]http://www.tvp.pl/warszawa/publicyst...ch-czworonogow[/URL]

Posted

właśnie skończyłam oglądać reportaż. przyszłam z pracy i jak zwykle jeszcze klap do kompa. do nas do łodzi mało co dociera takich informacji, a ja też za dużo nie oglądam. praca, zaocznie szkoła i inne obowiązki, mieszkam z 80 letnią babcią która ma też swoje fanaberie. znajomi psiarze z osiedla mało który wiedział o trevorze mimo że łódź niedaleko. nawet teraz jak rozmawiamy z niektórymi to robią wielkie oczy mówią że słyszą pierwszy raz o całej sprawie.

Posted

A ja się zastanawiam dlaczego Klamka tak na bezczela kłamie , że pies trafił do sali pooperacyjnej kiedy nawet pewna osoba mu zasugerowała by psa wziął do tej sali to nawet nie chciał o tym słuchać a po za tym byłysmy w schronie z negri 6.09 wtedy to trevor czuł śie świetnie i raczej nie było widać żadnej choroby czyli tego dnia to juz musiał byc zdrowy bo bebeszjozie a może wcale nie był chory na bebeszi no bo ską pewność , że chorował włąśnie na te chorobę skoro tam nie praktykuje się żadnych badań a świetnym przykłądem jest Edi , który lecozny był u dr K na bebeszi a wcale nie był na nia chory z resztą kiedy zpaytałam weta w tej "cudwnej " lecznicy czy robili badania kriw żeby stwierdzic czy to bebeszi odpwiedział , że nie czyli na pewno w przypadku trevora tez nie było 100 % pewności na co jest chory .

skoro 6.09 Trevor był zdrowy to kiedy była kastrowany ?? Trzy dni po chorobie to pewnie pn , wt lub śr ale jedno jest pewne , że w piątek 11.09 Trevor leżął w kojcu co z resztą jest na zdjęciu zrobionym włąśnie 11.09 .

Posted

W sprawie Trevora oczywiście same kłamstwa :angryy:

Jedno mnie cieszy, że w Wołominie nie ma już psów.
Jednym słowem wraz z Cliffordem, Edim i pozostałą ekipą skończyła się historia przychodni w Wołominie?

Dziewczyny, czy ktoś wie, że tam w dalszym ciągu nie ma psów?

Drań, niby taki wrażliwy, niby ze wzgledu na gęstośc atmosfery wokół jego osoby nie może pracować.
Rozumiem, że w Halinowie atmosfera jest przejrzysta :angryy: i nic mu tam nie przeszkadza :angryy:

Posted

A czego można było po nim się spodziewać? Że przyzna się, jak było naprawdę? W końcu oskarżony ma prawo do kłamania i pan K. już wczuwa się w tę rolę.:lol::diabloti::diabloti:

Szkoda tylko Trevora i innych psiaków...:-(:-(:-(