Pajdka Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 tez doatalam taka odpowiedz, zaraz posle pisma, gdzie trzeba! Dzieki za namiary na GIW! Quote
medar Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 ORZECZENIE LEKARSKIE OPIS ZWIERZAKA: GATUNEK: pies RASA: bernardyn ( bez rodowodu ) PŁEĆ: samiec UMASZCZENIE: trikolor WAGA: 60 kg WIEK: orientacyjnie 7 lat IMIĘ: TREVOR W skutek natychmiastowej interwencji Fundacji dla ratowania zwierząt bezdomnych EMIR 18 września 2009 roku pacjent przybył do Klinika Weterynaryjnej . Fundacja w obawie o zły stan zdrowia psa zorganizowała transport psa w asyście lekarza weterynarii. Lekarz prowadzący ( również wspierający psa w czasie transportu ) – Psu podano kroplówkę; transport psa do kliniki przebiegł bez żadnych zakłóceń. Badanie kliniczne 18 września 2009 r. wykazało- temp. ciała 39,6, osłabienie, ogromna tkliwość zwłaszcza w tylnej części ciała, na całym ciele drobne otarcia skóry, na kończynach miednicznych powyżej stawu piętowego nacięcia skóry głębokości 1,5 cm, moszna ogromnie spuchnięta, zaczerwieniona, z dwoma głębokimi ranami ciętymi pokastracyjnymi bez śladu jakichkolwiek nici chirurgicznych, rany podchodzą ropą; pacjent nie wstaje, wykazuję wzmożone pragnienie i brak apetytu; morfologia krwi wykazała wysoką leukocytozę, natomiast parametry biochemiczne wątrobowe zdecydowanie podwyższone dużo powyżej normy, parametry nerkowe- mocznik również podwyższony – badanie krwi wskazuje na uogólniony stan zapalny, trwający już dłuższy czas rzutuje na stan narządów wewnętrznych- wątroby i nerek ; pacjent nie nadaje się do dalszej diagnostyki z racji wysokiej tkliwości ciała, a ogólne osłabienie nie pozwala na narkozę. Zalecono: kontynuowanie antybiotykoterapii zaleconej przez lekarza weterynarii z Radomska, jak również nawadnianie i odżywianie pacjenta pozajelitowo- dożylnie, co dodatkowo ma poprawić stan narządów wewnętrznych; odstąpiono od podawania leków przeciwbólowych bo pogorszyłyby zdecydowanie stan narządów wewnętrznych; podano leki regenerujące wątrobę; dodatkowo płukanie ran rivanolem; Takie postępowanie utrzymywano 19 i 20 września 2009r. Pacjent odrobinę mniej pije, zjadł malutką porcję jedzenia ale nadal nie wstaje. Badanie kliniczne 21 września 2009r. nie wykazało żadnej poprawy w stanie ogólnym pacjenta – temp. ciała 39,5 , tkliwość ciała pogłębiła się znacznie , pacjent mimo prób przekładania go z boku na bok aby zapobiec odleżynom i zadbać o higienę jego ciała ponieważ oddaje mocz pod siebie i sierść jest przesiąknięta tym moczem nie pozwala na jakiekolwiek zmiany ułożenia ciała; dodatkowo z wnętrza ran na mosznie zaczęły znowu wydostawać się larwy much, moszna mimo pielęgnacji nadal podchodzi ropą i jest silnie opuchnięty , pojawiły się odleżyny na łokciach; morfologia krwi nadal wykazuje wysoką leukocytozę, natomiast parametry biochemiczne nerkowe wróciły do normy, a wątrobowe nadal utrzymują się znacznie powyżej normy; mimo złego stanu ogólnego psa zdecydowałam o dodatkowej diagnostyce- usg jamy brzusznej, które wykazało silny stan zapalny jamy otrzewnej z dużą ilością płynu w jamie otrzewnej; rtg kręgosłupa i stawów biodrowych- zmian w kręgosłupie nie stwierdzono, natomiast rtg miednicy i stawów biodrowych wyraźnie wskazuje na dysplazję stawu biodrowego prawego i pęknięcie miednicy w jej części prawej; zdecydowałam o zmianie antybiotykoterapii, ponieważ jak widać dotychczasowa nie wniosła żadnej poprawy, jak również zdecydowałam poddać psa zabiegowi odjęcia moszny, która nadal stanowi źródło infekcji i gniazdo larw, które są nieosiągalne z zewnątrz, ponadto planowałam wykonać laparotomię diagnostyczną w celu oczyszczenia jamy otrzewnej; bez takiego postępowania pacjent nie miał żadnych szans na poprawę stanu zdrowia; zastosowano narkozę wziewną dla zwiększenia bezpieczeństwa psa podczas zabiegu; niestety po 20 minutach od rozpoczęcia zabiegu zatrzymała się akcja serca ; podjęta reanimacja nie powiodła się. Podpis i pieczęć lekarza Quote
sonikowa Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Boże, przez jaką mękę ten pies przeszedł.. Trevorku, bądż juz teraz szczęśliwy.. Medar, dzięki za tak dokładną informację. Quote
bela51 Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Wszystko wrócilo, jak zły sen...:-( Biedny Trevorek...:-( Quote
al-ka Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Tę dokumentację( m.in) należy dołączyć do skargi kierowanej do rzecznika odpowiedzialnosci zawodowej okregowej izby lekarsko-weterynaryjnej Warszawska Izba Lekarsko-Weterynaryjna ul.Nowoursynowska 159 02-776 Warszawa sekretariat-tel. (0-22) 8530928 e-mail: [EMAIL="wilw@wilw.waw.pl"]wilw@wilw.waw.pl[/EMAIL] [URL="http://www.wilw.waw.pl"]Warszawska Izba Lekarsko Weterynaryjna[/URL] Quote
al-ka Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Gagata! Z całego serca życzę Wam powodzenia! Quote
Dana i Muszkieterowie Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Przez jakie straszne, potworne, cierpienia musiał przejść [B]Trevor[/B], z winy tzw ludzi... :-(:-( To pęknięcie miednicy, te larwy much, ta biedna rozorana moszna, ten stan zapalny otrzewnej, pozostawienie bez pomocy... :-(:-( Rozmawiałam z zaufanym weterynarzem, powiedział, że niedopuszczalne jest wykonanie kastracji psa bez znieczulenia. :-( U knurów stosuje się w celu znieczulenia środek - Priopromylopromazynę (mam nadzieję , że nie przekręciłam). [B]Medar[/B], dziękuję za info, chociaż wolałabym nigdy tego nie czytać... :-(:-( Quote
AlinaS Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 Zróbmy wszystko aby ten konował nie skrzywdził więcej żadnego zwierzaka:angryy: Quote
Cockermaniaczka Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 :-(:placz: boze jak ten pies musial nie wyobrazalnie cierpiec:placz: Oby zadne zwierze juz nie trafilo do rak tego....:angryy: Quote
Cajus JB Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='Cajus JB']Opinie 127 do 6 Zbytnio bym się nie przejmował. Ilu jest zadowolonych interesantów poza znajomymi pana K? Nie znalazłem jeszcze takiego.[/quote] [URL="http://www.znanylekarz.pl/39069/marek-klamczynski/weterynarz/wolomin"]Marek Klamczynski, weterynarz, Wołomin - opinie w wyszukiwarce i rankingu lekarzy ZnanyLekarz.pl[/URL] Trochę to było głupie i naiwne z mojej strony. Tam tak naprawdę są dwie opinie. Od Znany lekarz.pl i Nasza o Trevorze. Każdy z Nas się z nią zgadza. Dla mnie to trochę podpucha bo tylko się zgadzamy z jedną. Trzeba znaleźć inne przypadki te medialne umieścić i też się zgodzić. Dobrze by było jakby osoby spośród Waszych znajomych leczących podopiecznych tam, też dopisały swoje opinie i w razie coś proszę nie zgadzajcie się z nimi na siłę. Chodzi o to by jak najwięcej różnych opinii o różnych zwierzętach ( różne imiona się pojawiło. Bardzo Nas to uwiarygodni. Zastanawiają mnie te czekające bo są od dłuższego czasu. Jeśli to inne Nasze to super, a jeśli nie? Ktoś dodawał inną opinię niż o Trevorze? I jeszcze jedno. W tej opinii nie ma słowa o tym, ze Trevor zmarł. Dla mnie to ważne. Jest różnica między zaniedbaniem, a doprowadzeniem do śmierci poprzez zaniedbanie. Quote
GAGA88 Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [B]Cajus JB [B]ja napisałam swoją inną opinię ale jej nie widzę przecztaj też artykuł na - [URL="http://www.ekologia.pl/artykuly/14_Artykuly/1329_Ludzie/9462_Przekret_na_czworonogach.html"]Przekręt na czworonogach - Polski Portal Ekologiczny[/URL] jest już 159 do 13 [/B][/B] Quote
Erazm Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 C, ja sie zarejstrowalam imieniem i nazwiskiem, o przekretach dochodzily mnie wiesci wczesniej, niestety naiwna sadzilam, ze wyzsza wladza zamknela ten temat, nie chcialm sluchac plotek i to byl moj WIELIKI BLAD Quote
Cajus JB Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='GAGA88'][B]Cajus JB [B]ja napisałam swoją inną opinię ale jej nie widzę przecztaj też artykuł na - [URL="http://www.ekologia.pl/artykuly/14_Artykuly/1329_Ludzie/9462_Przekret_na_czworonogach.html"]Przekręt na czworonogach - Polski Portal Ekologiczny[/URL] jest już 159 do 13 [/B][/B][/quote] Mam nadzieję, że to jedna z tych oczekujących. Jeśli jest medialna może ją gdzieś wrzucisz i będziemy popierać ten temat. Może przejdzie. Tak czytałem tylko nie skojarzyłem tytułu Quote
carolinascotties Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='Cajus JB']Mam nadzieję, że to jedna z tych oczekujących. Jeśli jest medialna może ją gdzieś wrzucisz i będziemy popierać ten temat. Może przejdzie.[/quote] nawiazujac do tego artykulu napisalam dzis do [URL="http://www.ekologia.pl/artykuly/157_Ekologia/41_Kontakt_na_portalu_ekologia_pl.html"]portalu Ekologia-[/URL] opisalam historie Trevora ... Quote
Cajus JB Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='Erazm']C, ja sie zarejstrowalam imieniem i nazwiskiem, o przekretach dochodzily mnie wiesci wczesniej, niestety naiwna sadzilam, ze wyzsza wladza zamknela ten temat, nie chcialm sluchac plotek i to byl moj WIELIKI BLAD[/quote] Teraz będzie naprawiony. Tylko na porażkach możemy się czegoś nauczyć. Są bardzo kosztowne, ale tylko one uczą. Takie jest niestety życie. Każdy popełnia błędy. Ale o charakterze świadczy to, że potrafimy się do nich przyznać. Na pewno nie tylko Ty o tym wiedziałaś. Tak naprawdę nikt nic nie zrobił. Ale wspólnie to zmienimy dla Trevora i innych. Quote
lilk_a Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 ja dodałam opinię ogólną negatywną nie podając przykładu zaraz sprawdzę czy tam jest bo do niedawna była nie ma .... :( Quote
Cajus JB Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='lilk_a']ja dodałam opinię ogólną negatywną nie podając przykładu zaraz sprawdzę czy tam jest bo do niedawna była nie ma .... :([/quote] Chyba trzeba dodawać osobiste przypadki osób które leczyły tam podopiecznych. Quote
Cajus JB Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='carolinascotties']nawiazujac do tego artykulu napisalam dzis do [URL="http://www.ekologia.pl/artykuly/157_Ekologia/41_Kontakt_na_portalu_ekologia_pl.html"]portalu Ekologia-[/URL] opisalam historie Trevora ...[/quote] Zaznaczyłem sobie. Dodam coś od siebie. Quote
UBOCZE Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 A w rankingu lekarzy wydrukowano kolejne dwie negatywne opinie o panu K. z ocenami najgorszymi... [url=http://www.znanylekarz.pl/39069/marek-klamczynski/weterynarz/wolomin]Marek Klamczynski, Zły weterynarz, Wołomin - opinie w wyszukiwarce i rankingu lekarzy ZnanyLekarz.pl[/url] Quote
Cajus JB Posted September 24, 2009 Posted September 24, 2009 [quote name='UBOCZE']A w rankingu lekarzy wydrukowano kolejne dwie negatywne opinie o panu K. z ocenami najgorszymi... [URL="http://www.znanylekarz.pl/39069/marek-klamczynski/weterynarz/wolomin"]Marek Klamczynski, Zły weterynarz, Wołomin - opinie w wyszukiwarce i rankingu lekarzy ZnanyLekarz.pl[/URL][/quote] O to właśnie chodzi. Tylko raz jeszcze proszę nie DODAWAJCIE ZGADZAM SIĘ Z TĄ OPINIĄ JEŚLI NIE ZNACIE TEJ OSOBY OSOBIŚCIE BO MOŻEMY SOBIE ZASZKODZIĆ. Quote
basia0607 Posted September 25, 2009 Posted September 25, 2009 Czy ktoś wchodzi do jego schroniska ? Czy już nie sprzatnął dowodów swojego zaniedbania ? ten czlowiek nie ma sumienia, zdolny jest do najgorszych czynów. Pamietajmy o tym. Quote
Kinya Posted September 25, 2009 Posted September 25, 2009 [quote name='Cajus JB']Chyba trzeba dodawać osobiste przypadki osób które leczyły tam podopiecznych.[/QUOTE] Jak najbardziej, ten portal ma się opierać na opiniach popartych [B]osobistymi doświadczeniami.[/B] Zresztą jest informacja od adminów. Nie ma sensu pisać po raz n-ty o Trevorze (w dodatku tylko na podstawie tego co się tu przeczytało i zobaczyło na zdjęciach). Wstawili jednego, najbardziej sensownego posta na ten temat i uważam, że tak jest ok. Quote
Adamant Posted September 25, 2009 Posted September 25, 2009 Jakiś człowiek napisał do mnie i przedstawił się jako dziennikarz [FONT=Calibri][SIZE=3]Napisał on i UM Wołomin[/SIZE][/FONT] Quote
Isadora7 Posted September 25, 2009 Posted September 25, 2009 Dzięki Adamant. Bardzo prosimy o nie pisanie o podejmowanych działaniach i ew. sposobach działań wobec tego człowieka. To działa wyłącznie na naszą szkodę i nie służy sprawie. Forum jest skrupulatnie czytane przez nich.Nie odkrywajcie wszystkich kart! Te informacje muszą pozostać tylko między nami Wszelkie info wymieniać można na PW, są też telefony i maile Quote
Recommended Posts