Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ORZECZENIE LEKARSKIE

OPIS ZWIERZAKA:

GATUNEK: pies
RASA: bernardyn ( bez rodowodu )
UMASZCZENIE: trikolor
WAGA: 60 kg

IMIĘ: TREVOR

W skutek natychmiastowej interwencji Fundacji dla ratowania zwierząt bezdomnych EMIR 18 września 2009 roku pacjent przybył do Klinika Weterynaryjnej . Fundacja w obawie o zły stan zdrowia psa zorganizowała transport psa w asyście lekarza weterynarii.

Lekarz prowadzący ( również wspierający psa w czasie transportu ) –

Psu podano kroplówkę; transport psa do kliniki przebiegł bez żadnych zakłóceń.

Badanie kliniczne 18 września 2009 r. wykazało- temp. ciała 39,6, osłabienie, ogromna tkliwość zwłaszcza w tylnej części ciała, na całym ciele drobne otarcia skóry, na kończynach miednicznych powyżej stawu piętowego nacięcia skóry głębokości 1,5 cm, moszna ogromnie spuchnięta, zaczerwieniona, z dwoma głębokimi ranami ciętymi pokastracyjnymi bez śladu jakichkolwiek nici chirurgicznych, rany podchodzą ropą;

pacjent nie wstaje, wykazuję wzmożone pragnienie i brak apetytu;

morfologia krwi wykazała wysoką leukocytozę, natomiast parametry biochemiczne wątrobowe zdecydowanie podwyższone dużo powyżej normy, parametry nerkowe- mocznik również podwyższony – badanie krwi wskazuje na uogólniony stan zapalny, trwający już dłuższy czas rzutuje na stan narządów wewnętrznych- wątroby i nerek ;

pacjent nie nadaje się do dalszej diagnostyki z racji wysokiej tkliwości ciała, a ogólne osłabienie nie pozwala na narkozę.

Zalecono: kontynuowanie antybiotykoterapii zaleconej przez lekarza weterynarii z Radomska, jak również nawadnianie i odżywianie pacjenta pozajelitowo- dożylnie, co dodatkowo ma poprawić stan narządów wewnętrznych; odstąpiono od podawania leków przeciwbólowych bo pogorszyłyby zdecydowanie stan narządów wewnętrznych; podano leki regenerujące wątrobę; dodatkowo płukanie ran rivanolem;

Takie postępowanie utrzymywano 19 i 20 września 2009r.

Pacjent odrobinę mniej pije, zjadł malutką porcję jedzenia ale nadal nie wstaje.

Badanie kliniczne 21 września 2009r. nie wykazało żadnej poprawy w stanie ogólnym pacjenta – temp. ciała 39,5 , tkliwość ciała pogłębiła się znacznie , pacjent mimo prób przekładania go z boku na bok aby zapobiec odleżynom i zadbać o higienę jego ciała ponieważ oddaje mocz pod siebie i sierść jest przesiąknięta tym moczem nie pozwala na jakiekolwiek zmiany ułożenia ciała; dodatkowo z wnętrza ran na mosznie zaczęły znowu wydostawać się larwy much, moszna mimo pielęgnacji nadal podchodzi ropą i jest silnie opuchnięty , pojawiły się odleżyny na łokciach;

morfologia krwi nadal wykazuje wysoką leukocytozę, natomiast parametry biochemiczne nerkowe wróciły do normy, a wątrobowe nadal utrzymują się znacznie powyżej normy;

mimo złego stanu ogólnego psa zdecydowałam o dodatkowej diagnostyce-

usg jamy brzusznej, które wykazało silny stan zapalny jamy otrzewnej z dużą ilością płynu w jamie otrzewnej;

rtg kręgosłupa i stawów biodrowych- zmian w kręgosłupie nie stwierdzono, natomiast rtg miednicy i stawów biodrowych wyraźnie wskazuje na dysplazję stawu biodrowego prawego i pęknięcie miednicy w jej części prawej;

zdecydowałam o zmianie antybiotykoterapii, ponieważ jak widać dotychczasowa nie wniosła żadnej poprawy, jak również zdecydowałam poddać psa zabiegowi odjęcia moszny, która nadal stanowi źródło infekcji i gniazdo larw, które są nieosiągalne z zewnątrz, ponadto planowałam wykonać laparotomię diagnostyczną w celu oczyszczenia jamy otrzewnej;

bez takiego postępowania pacjent nie miał żadnych szans na poprawę stanu zdrowia;

zastosowano narkozę wziewną dla zwiększenia bezpieczeństwa psa podczas zabiegu;

niestety po 20 minutach od rozpoczęcia zabiegu zatrzymała się akcja serca ; podjęta reanimacja nie powiodła się.

Podpis i pieczęć lekarza

Posted

Tę dokumentację( m.in) należy dołączyć do skargi kierowanej do
rzecznika odpowiedzialnosci zawodowej okregowej izby lekarsko-weterynaryjnej

Warszawska Izba Lekarsko-Weterynaryjna
ul.Nowoursynowska 159
02-776 Warszawa sekretariat-tel. (0-22) 8530928
e-mail: [EMAIL="wilw@wilw.waw.pl"]wilw@wilw.waw.pl[/EMAIL] [URL="http://www.wilw.waw.pl"]Warszawska Izba Lekarsko Weterynaryjna[/URL]

Posted

Przez jakie straszne, potworne, cierpienia musiał przejść [B]Trevor[/B],
z winy tzw ludzi... :-(:-(
To pęknięcie miednicy, te larwy much, ta biedna rozorana moszna,
ten stan zapalny otrzewnej, pozostawienie bez pomocy... :-(:-(

Rozmawiałam z zaufanym weterynarzem, powiedział, że niedopuszczalne jest wykonanie kastracji psa bez znieczulenia. :-(
U knurów stosuje się w celu znieczulenia środek - Priopromylopromazynę (mam nadzieję , że nie przekręciłam).

[B]Medar[/B], dziękuję za info,
chociaż wolałabym nigdy tego nie czytać... :-(:-(

Posted

[quote name='Cajus JB']Opinie 127 do 6
Zbytnio bym się nie przejmował. Ilu jest zadowolonych interesantów poza znajomymi pana K?

Nie znalazłem jeszcze takiego.[/quote]

[URL="http://www.znanylekarz.pl/39069/marek-klamczynski/weterynarz/wolomin"]Marek Klamczynski, weterynarz, Wołomin - opinie w wyszukiwarce i rankingu lekarzy ZnanyLekarz.pl[/URL]

Trochę to było głupie i naiwne z mojej strony. Tam tak naprawdę są dwie opinie. Od Znany lekarz.pl i Nasza o Trevorze. Każdy z Nas się z nią zgadza. Dla mnie to trochę podpucha bo tylko się zgadzamy z jedną. Trzeba znaleźć inne przypadki te medialne umieścić i też się zgodzić. Dobrze by było jakby osoby spośród Waszych znajomych leczących podopiecznych tam, też dopisały swoje opinie i w razie coś proszę nie zgadzajcie się z nimi na siłę. Chodzi o to by jak najwięcej różnych opinii o różnych zwierzętach ( różne imiona się pojawiło. Bardzo Nas to uwiarygodni.
Zastanawiają mnie te czekające bo są od dłuższego czasu. Jeśli to inne Nasze to super, a jeśli nie?
Ktoś dodawał inną opinię niż o Trevorze?

I jeszcze jedno. W tej opinii nie ma słowa o tym, ze Trevor zmarł. Dla mnie to ważne. Jest różnica między zaniedbaniem, a doprowadzeniem do śmierci poprzez zaniedbanie.

Posted

[B]Cajus JB [B]ja napisałam swoją inną opinię ale jej nie widzę
przecztaj też artykuł na -
[URL="http://www.ekologia.pl/artykuly/14_Artykuly/1329_Ludzie/9462_Przekret_na_czworonogach.html"]Przekręt na czworonogach - Polski Portal Ekologiczny[/URL]
jest już 159 do 13
[/B][/B]

Posted

C, ja sie zarejstrowalam imieniem i nazwiskiem, o przekretach dochodzily mnie wiesci wczesniej, niestety naiwna sadzilam, ze wyzsza wladza zamknela ten temat, nie chcialm sluchac plotek i to byl moj WIELIKI BLAD

Posted

[quote name='GAGA88'][B]Cajus JB [B]ja napisałam swoją inną opinię ale jej nie widzę
przecztaj też artykuł na -
[URL="http://www.ekologia.pl/artykuly/14_Artykuly/1329_Ludzie/9462_Przekret_na_czworonogach.html"]Przekręt na czworonogach - Polski Portal Ekologiczny[/URL]
jest już 159 do 13
[/B][/B][/quote]

Mam nadzieję, że to jedna z tych oczekujących. Jeśli jest medialna może ją gdzieś wrzucisz i będziemy popierać ten temat. Może przejdzie.

Tak czytałem tylko nie skojarzyłem tytułu

Posted

[quote name='Cajus JB']Mam nadzieję, że to jedna z tych oczekujących. Jeśli jest medialna może ją gdzieś wrzucisz i będziemy popierać ten temat. Może przejdzie.[/quote]

nawiazujac do tego artykulu napisalam dzis do [URL="http://www.ekologia.pl/artykuly/157_Ekologia/41_Kontakt_na_portalu_ekologia_pl.html"]portalu Ekologia-[/URL] opisalam historie Trevora ...

Posted

[quote name='Erazm']C, ja sie zarejstrowalam imieniem i nazwiskiem, o przekretach dochodzily mnie wiesci wczesniej, niestety naiwna sadzilam, ze wyzsza wladza zamknela ten temat, nie chcialm sluchac plotek i to byl moj WIELIKI BLAD[/quote]

Teraz będzie naprawiony. Tylko na porażkach możemy się czegoś nauczyć. Są bardzo kosztowne, ale tylko one uczą. Takie jest niestety życie.

Każdy popełnia błędy. Ale o charakterze świadczy to, że potrafimy się do nich przyznać.
Na pewno nie tylko Ty o tym wiedziałaś. Tak naprawdę nikt nic nie zrobił. Ale wspólnie to zmienimy dla Trevora i innych.

Posted

[quote name='lilk_a']ja dodałam opinię ogólną negatywną nie podając przykładu zaraz sprawdzę czy tam jest bo do niedawna była

nie ma .... :([/quote]

Chyba trzeba dodawać osobiste przypadki osób które leczyły tam podopiecznych.

Posted

[quote name='carolinascotties']nawiazujac do tego artykulu napisalam dzis do [URL="http://www.ekologia.pl/artykuly/157_Ekologia/41_Kontakt_na_portalu_ekologia_pl.html"]portalu Ekologia-[/URL] opisalam historie Trevora ...[/quote]

Zaznaczyłem sobie. Dodam coś od siebie.

Posted

A w rankingu lekarzy wydrukowano kolejne dwie negatywne opinie o panu K. z ocenami najgorszymi...

[url=http://www.znanylekarz.pl/39069/marek-klamczynski/weterynarz/wolomin]Marek Klamczynski, Zły weterynarz, Wołomin - opinie w wyszukiwarce i rankingu lekarzy ZnanyLekarz.pl[/url]

Posted

[quote name='UBOCZE']A w rankingu lekarzy wydrukowano kolejne dwie negatywne opinie o panu K. z ocenami najgorszymi...

[URL="http://www.znanylekarz.pl/39069/marek-klamczynski/weterynarz/wolomin"]Marek Klamczynski, Zły weterynarz, Wołomin - opinie w wyszukiwarce i rankingu lekarzy ZnanyLekarz.pl[/URL][/quote]

O to właśnie chodzi. Tylko raz jeszcze proszę nie DODAWAJCIE ZGADZAM SIĘ Z TĄ OPINIĄ JEŚLI NIE ZNACIE TEJ OSOBY OSOBIŚCIE BO MOŻEMY SOBIE ZASZKODZIĆ.

Posted

[quote name='Cajus JB']Chyba trzeba dodawać osobiste przypadki osób które leczyły tam podopiecznych.[/QUOTE]

Jak najbardziej, ten portal ma się opierać na opiniach popartych [B]osobistymi doświadczeniami.[/B]

Zresztą jest informacja od adminów. Nie ma sensu pisać po raz n-ty o Trevorze (w dodatku tylko na podstawie tego co się tu przeczytało i zobaczyło na zdjęciach). Wstawili jednego, najbardziej sensownego posta na ten temat i uważam, że tak jest ok.

Posted

Dzięki Adamant.

Bardzo prosimy o nie pisanie o podejmowanych działaniach i ew. sposobach działań wobec tego człowieka. To działa wyłącznie na naszą szkodę
i nie służy sprawie. Forum jest skrupulatnie czytane przez nich.Nie odkrywajcie wszystkich kart! Te informacje muszą pozostać
tylko między nami

Wszelkie info wymieniać można na PW,
są też telefony i maile