kinia19 Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 znacie może jakieś cwiczenia oprócz samego biegania na wzmocnienie mięśni haszczaka?:cool3: Quote
Baski_Kropka Posted September 30, 2009 Posted September 30, 2009 ...pies to nie człowiek, na siłowni raczej nie poćwiczy. Quote
Eta_carinae Posted July 30, 2011 Posted July 30, 2011 Ciągnięcie opony - przywiązuje się oponę do linki, a linkę do szelek sled. W miarę czasu, można dokładać kamienie do opony, by zwiększyć poziom ćwiczeń. To wyrabia mięśnie, a co za tym idzie siłę. Quote
przeszlus Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 Eta_carinae napisał(a):Ciągnięcie opony - przywiązuje się oponę do linki, a linkę do szelek sled. W miarę czasu, można dokładać kamienie do opony, by zwiększyć poziom ćwiczeń. To wyrabia mięśnie, a co za tym idzie siłę. I przy okazji niszczy psy kręgosłup.... Nie polecam treningu z oponką. Quote
Eta_carinae Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 Jeżeli oponka miałaby niszczyć psu kręgosłup, to wszystkie psy w zaprzęgach byłyby chore - pomyśl co piszesz. Tak się trenuje z psami zaprzęgowymi -.- Poza tym wyjaśnij mi w jaki sposób taki trening miałby zniszczyć psu kręgosłup? Napisałam o szelkach zaprzęgowych sled - to tak, jakby pies był w zaprzęgu, tyle że ma się możliwość ćwiczyć indywidualnie - tak trenuje niemal każdy fan sportów zaprzęgowych - i hodowcy i osoby biorące udział w zawodach. A tutaj znajdzie się taka osoba, która pisze, że "trening niszczy psu kręgosłup" -.- Quote
Martens Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 A nie chodzi przypadkiem o to, że ciężar przy ciągnięciu opony jest ułożony niżej niż przy cani-crossie czy zaprzęgu, i pies zamiast ciągnąć tylko do przodu, ma na tych sledach zad spychany do dołu? To już może być problem przy regularnym trenowaniu większego psa. Quote
Eta_carinae Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Ale tak - jeżeli masz szelki zaprzęgowe (sledy) i jeżeli masz psa w wieku powyżej 18 miesięcy, no i oczywiście jest on zdrowy i już biegał przy rowerze - czyli nie jest taki wątły i delikatny - to nie widzę przeciwwskazań - tak się przecież trenuje psy... gdyby to było takie złe, nie robiono by tego. Poza tym pies ciągnie pod takim samym kontem oponę, jak i sanie - nie widzę więc tak znaczącej różnicy. Quote
Martens Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 Nie wiem, bo ja się aż tak na tym nie znam, ale z tego co widziałam, na lekkiej oponie trenuje się po prostu młode psy, żeby przyzwyczaić, że COKOLWIEK się za nimi ciągnie, za to jeśli chodzi już o trening siłowy, z ciężarem, to nie bardzo. U bullowatych do weight pullingu, gdzie jest duże obciążenie, sledy są nieco zmodyfikowane, mają specjalną rozpórkę (drewnianą zwykle) za zadem, żeby równomiernie rozkładać siły. No i 18 miesięcy to trochę późno na pierwsze treningi z husky, szczególnie biorąc pod uwagę ich psychikę. Quote
anorektyczna.nerka Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 No i 18 miesięcy to trochę późno na pierwsze treningi z husky, Generalnie można zacząć w każdym wieku (no, prawie), ale jak ktoś chce się za to brać na poważnie, to treningi zaczyna się w wieku ośmiu miesięcy, z tym, że u psa się wyrabia tempo biegu (biegnie obok roweru albo nas, może też iść), uczymy go komend etc. Quote
Eta_carinae Posted August 2, 2011 Posted August 2, 2011 Mówię o treningu z oponką z obciążeniem - w wieku 18 miesięcy już pies przestaje się na amen rozwijać fizycznie w tym wypadku. A o bieganiu, uczeniu komend, ciągnięciu lekkich rzeczy i podobnych, nie wspomniałam. jest on zdrowy i już biegał przy rowerze - czyli nie jest taki wątły i delikatny - to nie widzę przeciwwskazań Quote
Guest TTB Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 do treningu siłowego z oponą najlepsza jest uprząż do weight pullingu a nie sleedy.. szelki do WP dociskają zad w odpowiednim miejscu, mają szerokie pasy podbite czymś miękkim (polarem albo filcem) więc nie obcierają psa i nie powodują uczucia dyskomfortu no i mają belkę stabilizacyjnąm która też zapobiega kontuzjom (nie wiem czy mogę link wstawić ale o takiej uprzeży mówie - http://www.qbrak.pl/produkt/327/elperro-szelki-uprzaz-do-weight-pullingu-l ).. no i warto pamiętać o suplemantacji stawów przy regularnych treningach.. można psu sprawić też np. plecak albo obrożę z obciążeniem i zakładać taki ekwipunek na spacery.. Quote
killerek Posted June 25, 2012 Posted June 25, 2012 co do kręgosłupa to nie chodzi tu o sam fakt że ciężar jest niżej a o to że pies biegający po lesie ciągnie oponę po nierównym terenie co powoduje że ona 'podbija się' do góry i szarpie psa. trzeba pamiętać też o rozsądnym podłożu do treningów. Quote
Recommended Posts