Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ma ktos pod reką jakas stronkę z wynikami morfologii (oczywiscie tymi prawidlowymi).
Kompletnie sie na tym nie znam. Poszyfrowane cos... :roll:
Podobno wyniki mojego psa b. dobre ale chcialam sobie sama popatrzec jeszcze :wink:

Posted

wolfi napisał(a):
Powinnaś zapytać o normy w laboratorium, w którym robione było badanie- bo zakresy mogą się trochę różnić.

faktycznie jest podana norma (N) ale tylko przy dwoch wartościach (mocznik i glukoza). Poza tym (druga część) jest dla mnie mocno zaszyfrowana (WBC, RBC..itd), dalej wynik a po tym "wartosci referencyjne" i tu juz nie ma nic.

Posted

WBC=White Blood Cells=krwinki białe średnio 6 - 10 tys.
RBC=Red BLood Cells=erytrocyty 6 -8,5mln
Hb =hemoglobina 12-18g%
PL=płytki 200-400tys.
Ht=hematokryt 35-40%

• 9 months later...
Posted

Co jaki czas powinno się kontrolować u zdrowego psa morfologię i poziom żelaza we krwi? Pytam ponieważ moja sunia jest pod stałą opieką lekarza weterynari, który do tej pory nic mi o badaniach nie mówił ( sunia ma 8 msc. ) ale jak rozmawiałam ostatnio z hodowcą, od którego mam psa to zapytał czy robiłam jej w/w badania...

Posted

JASMIN napisał(a):
Co jaki czas powinno się kontrolować u zdrowego psa morfologię i poziom żelaza we krwi? Pytam ponieważ moja sunia jest pod stałą opieką lekarza weterynari, który do tej pory nic mi o badaniach nie mówił ( sunia ma 8 msc. ) ale jak rozmawiałam ostatnio z hodowcą, od którego mam psa to zapytał czy robiłam jej w/w badania...

Zawsze warto zrobić..nie wiem..raz na rok?. Nam żaden wet tez nigdy nic o tym nie wspominał. Moje psy jak na razie miały przy okazji czegoś tam, a
mój tytulowy post dotyczył badań rudej, jakie miala robione parę dni przed operacją ;)

Posted

Nor(a) napisał(a):
Zawsze warto zrobić..nie wiem..raz na rok?. Nam żaden wet tez nigdy nic o tym nie wspominał. Moje psy jak na razie miały przy okazji czegoś tam, a
mój tytulowy post dotyczył badań rudej, jakie miala robione parę dni przed operacją ;)

Dzięki. W takim razie przy okazji szczepienia młodszej suni na wściekliznę zrobię starszej badania ;).

• 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

Czy rzeczywiście 6 miesięczny szczeniak suczka może mieć trochę zaburzony obraz morfologii - tydzień temu wyjęliśmy 25 kleszczy juz opitych, w dalszym ciągu rosną zęby, do pierwszej cieczki mamy prawdopodobnie około 2 miesięcy (mix niedużego retrievera z czymś może owczarkiem), była po spacerze, na którym troche biegała.
Taką opinię usłyszałam od swojego internisty, gdy poszłam zapytać o niektóre wyniki:
Leukocyty: 14,5 (9-10); pałeczki 4 (0-3; segmenty 71 (60-67; AIAT 103(3-50); AspAT 63(1-37).
Nieznaczna hemoliza - podobno w wyniku pobrania 2 probówek krwi.
Nerki prawidłowe - długość 5 cm