Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='filodendron']Dlaczego nie śliwki? A jeśli nie śliwki, to morele i brzoskwinie też wypadka?
Nawiasem mówiąc to cud, że pies mojej mamy dożył 17 lat ;)

Śliwki nie trują ;) Powodują biegunkę u większości psów, ale jak to zazwyczaj bywa - pewnie nie u wszystkich. Moje młode w szczenięctwie żarło śliwki (dziki pies z działek :cool1:) i wymiotowała nimi. Co do owoców pestkowych (brzoskwini itd), też słyszałam, że nie są zdrowe, a szczególnie pestki, ale nie mówię tego na 100%. Nie ma w necie jakiegoś artykułu o tym?

Znalazłam! Proszę: http://www.poradniczki.pl/at1-substancje_trujace_dla_psow-4-45.html

Dobrze pamiętałam z tymi pestkami ;)

Posted

jedzenie qupy to brak witamin z grupy B , należy podać po konsultacji z wet. (ustalić dawkę), ja w takich przypadkach podaję poprostu drożdże spożywcze - skutkuje , co do owoców i warzyw to moje onki jedzą czosnek , śliwki (renklody) takie duże śliwy, poprostu uwielbiają , posiadam takie drzewko i zeżarły wszstkie owoce,jedzą jabłka a mandarynki poprostu uwielbiają , w ramach urozmaicenia kupuje skrzynkę siadam obieram i wsuwają jak zaklęte, czosnek podaję 1 ząbek w okresie zimowym na tydzień , co do winogrona to moja mama kupując yorka od bardzo znanej hodowczyni dostała instrukcję obsługi tego szkrabka i tam było wyrażnie napisane że ma jeść owoce min. winogrona , a jak nie zechce to podawać na siłe jak tabletkę ;) , a na qupę napewno drożdże - sprawdziłam pomaga

Posted

gorki330 napisał(a):
jedzenie qupy to brak witamin z grupy B , należy podać po konsultacji z wet. (ustalić dawkę), ja w takich przypadkach podaję poprostu drożdże spożywcze - skutkuje , co do owoców i warzyw to moje onki jedzą czosnek , śliwki (renklody) takie duże śliwy, poprostu uwielbiają , posiadam takie drzewko i zeżarły wszstkie owoce,jedzą jabłka a mandarynki poprostu uwielbiają , w ramach urozmaicenia kupuje skrzynkę siadam obieram i wsuwają jak zaklęte, czosnek podaję 1 ząbek w okresie zimowym na tydzień , co do winogrona to moja mama kupując yorka od bardzo znanej hodowczyni dostała instrukcję obsługi tego szkrabka i tam było wyrażnie napisane że ma jeść owoce min. winogrona , a jak nie zechce to podawać na siłe jak tabletkę ;) , a na qupę napewno drożdże - sprawdziłam pomaga

Winogrona? Wciskać na siłę? :-o Długo ten psiak nie pożyje. Oby mama nie wpadła na pomysł, żeby podawać psu rodzynki, bo będzie kiepsko...

Posted

gorki330 napisał(a):
jedzenie qupy to brak witamin z grupy B

Niestety nie. To zaburzona równowaga flory bakteryjnej jelit spowodowana złym lub monotonnym żywieniem.Tak jak w postach wyżej -super pomagają ją uzupełnić żwacze lub Rumen Tabs (to samo tylko w tabletkach).Witaminy z grupy B pomogą ale np. na układ mięsniowo-nerwowy.

Posted

ewtos napisał(a):
Niestety nie. To zaburzona równowaga flory bakteryjnej jelit spowodowana złym lub monotonnym żywieniem.
Dodam do tego jeszcze, ze u szczeniat i młodych psów takie upodobania wynikaja często z niedoboru enzymów trzustkowych.
(nierozwinieta w pełni trzustka nie funkcjonuje jeszcze prawidłowo)