Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Fotki będą jeszcze dzisiaj - wrzucę ostatnie, które mam a w sobotę jadę do Harnasia.

A o boreliozie tak mi napisali na jednym forum:

"Borelioza jest chorobą przenoszoną przez kleszcze. W miejscu ukąszeniu pojawia się czerwony pierscień, który ma tendencję do rozprzestrzeniania się (tzw rumień wędrujący). Rumieniowi towarzyszą objawy grypopodobne, stan podgorączkowy, apatia, brak apetytu. Dalej choroba może przyjąć bądź to formę neurologiczną lub formę narządową.

W przypadku ukąszenia i pojawienia się rumienia konieczne jest podawanie antybiotyków.

Jak uniknąć boreliozy?
Nie każdy kleszcz przenosi boreliozę! Kleszcze występują zarówno w lesie jak i na łące. Pamiętam zajęcia terenowe z zoologii po czerpakowaniu (bieganie po łące z siatką na motyle - byłem zaszokowany bo mylałem że kleszcze siedzą w lesie i skaczą na ofiarę z niskich drzew i krzaków - a tu mnóstwo kleszczy w siatce którą przeczesywana była łąka.
Trzeba przede wszytskim unikać miejsc gdzie stwierdzone zostały zachorowania na boreliozę. Można także stosować srodki przeciwko pchłom i kleszczom."

Posted

Bellatriks! Gdzie twoj dziadek dokladnie mieszka z tymi psiakami? Tzn podaj osiedle jesli to w Łodzi lub miejscowosc jesli poza Łodzią... Wczoraj jak szłam widziałam psa (OP) podpietego do budy i obok druga buda bez psa, wiec pomyslalam sobie ze moze to Harnas i buda po Halce... :lol:

Posted

chicken napisał(a):
Bellatriks! Gdzie twoj dziadek dokladnie mieszka z tymi psiakami? Tzn podaj osiedle jesli to w Łodzi lub miejscowosc jesli poza Łodzią... Wczoraj jak szłam widziałam psa (OP) podpietego do budy i obok druga buda bez psa, wiec pomyslalam sobie ze moze to Harnas i buda po Halce... :lol:

nie, moj dziadek mieszka raczej pod Sieradzem niż pod Łodzią, a psy budę miały jedną wspólną w ogrodzonym kojcu, więc przywiązywane do niej nie były, obok, w drugiej części kojca jest taka "jadalnia", tzn. buda bez ścian, tam zwykle stoi miska z wodą i czasem Harnaś jest tam karmiony.

A u Harnasia dzisiaj nie byłam, bo tata musi zrobić coś do pracy, jak się uda, to może pojadę jutro, a jak nie - to za 2 tygodnie.... o ile pogoda dopisze:shake:

Posted

Bellatriks bedziesz na wystawie za tydzien? Bo ja bede tylko nie wiem czy w sobote tez, czy tylko w niedziele :p Jeszcze sie zastanawiam... Bede z kolezanka ale moglybysmy sie poznac :cool3:
PS:WIesz moze ile kosztuje wstep dla widza? :roll:

Posted

No niestety do Harnasia nie pojechałam.. więc na 2 tyg. galeria będzie pusta..

chicken:będę w obydwa dni, jadę z dziewczynami tramwajem. Poznać? Bardzo chętnie! Ceny nie znam, na stronie ZKwP nic nie ma, ale na majowej międzynarodówce bilet ulgowy kosztował 5 zł, a normalny 10 zł więc chyba powinno być podobnie.

Posted

bellatriks napisał(a):

chicken:będę w obydwa dni, jadę z dziewczynami tramwajem.

Z jakimi dziewczynami? Mam rozumiec z kolezankami? :p No to jakos sie zmowimy i twedy sie poznamy, mam nadzieje... Ja juz zdecydowalam:jade w niedziele bo w sobote nie mam swoich ulubionych ras :loveu: A o cenie na miedzynarodowej wiem bo tez bylam :eviltong: Tyle ze moim zdaniem miedzynarodowa jest drozsza od krajowej (przynajmniej w wystawianiu psow) dlatego pomyslalam ze moze cena dla widzow tez jest inna... Ja niestety musze juz normalny kupowac :cool1: Nie ma znizek dla uczniow :evil_lol:

Posted

chicken napisał(a):
Z jakimi dziewczynami? Mam rozumiec z kolezankami? :p No to jakos sie zmowimy i twedy sie poznamy, mam nadzieje... Ja juz zdecydowalam:jade w niedziele bo w sobote nie mam swoich ulubionych ras :loveu: A o cenie na miedzynarodowej wiem bo tez bylam :eviltong: Tyle ze moim zdaniem miedzynarodowa jest drozsza od krajowej (przynajmniej w wystawianiu psow) dlatego pomyslalam ze moze cena dla widzow tez jest inna... Ja niestety musze juz normalny kupowac :cool1: Nie ma znizek dla uczniow :evil_lol:

z dziewczynami, czyli z dziewczynami z ŁP;)

PS. Mnie jeszcze zniżka przysługuje xD dopiero za 3 latka będę płacić normalnie...

w niedziele bedziesz? Zaraz, to w niedziele sa dogi, tak? Bo ja idę kibicować Teufkowi Kasi (simbik) no i rzecz jasna For Funowcom na agility (będą Piotrek z Ozzym, Martyna z Raisą i Kasia z Holką)

Posted

chicken napisał(a):
Ja bede tylko w niedziele... :p
Tak w niedziele sa dogi!!

No i gdzieżeś Ty była ?? Jak mogłaś mnie nie znaleźć? Ja się cały czas z naszymi innymi dogomaniaczkami włóczyłam, jeszcze piękną torbę z głową husky miałam!:razz:

Posted

Tam bylo tyle psiakow :evil_lol: Jakos nie szukalam igly w stogu siana bo i tak nie wiedzialam jak ty wygladasz :eviltong: Ja sie caly czas krecilam z kolezanka: od dogow po malamuty do huskich :loveu: No i Agility przy okazji zalapalysmy :razz:
Oczywiscie jestem glupia i zdjec prawie nie mam bo Madzia(to ja) chciala skasowac jedno zdjecie a skasowala wszystkie... :angryy:
>wiem ze jestem glupia nie musicie mi tego mowic<

No i rzeczywiscie Imbirka widzialam :multi: A w pierwszym momencie nie zajarzylam Imbirka bo nie doslyszalam i imienia :diabloti:
Ps:Smialysmy sie z kolezanka ze kupimy sobie dogi na zlosc rodzica :diabloti: Hehe ale by to byl dla nich szok-taka "krowka" w domu :evil_lol:

Posted

Imbir1 napisał(a):
A my z chicken się widziałyśmy:multi::lol:, bell, szlajałaś się nie z tymi dogomaniaczkami:evil_lol:;)

Na następny raz powiedz wcześniej z kim powinnam się szlajać:cool3:

chicken: no cóż... pozostaje mi wierzyć że ktoś w końcu zorganizuje jakiś sobotni spacerek, na który będziesz mogła pojechać Ty i ja xD

Posted

chicken napisał(a):
Nom u mie t cala wyprawa bo wy pewnie na drugim koncu Łodzi to organizujecie :shake: Ja mieszkam jeszcze za Widewem, a wiec... :cool1:

Coś się na pewno uda wykombinować xD

Posted

Hej wszystkim!

A ja dzisiaj z zaskoczenia pojechałam do dziadka:multi: Widziałam się z Harnaśkiem iz Omarem (pamiętacie jeszcze Omara? Wilczura znajomej dziadka?). Hehe, Omarek w dodatku pozostawił mi trwały slad na palcu podczas zabawy patykiem (chciał pewniej chwicyć kij ale wcelowal kłem w mój palec:evil_lol: )

No, to chyba zabiorę się za zmniejszanie fotek:roll:

Posted

No, to może na dobry początek trochę zdjęć z tej felernej (dla mojego palca) zabawy z Omarkiem:

Zaczęło się od zabawy Omarkową piłką

'Gdzie piłeczka?'

c.d.n

A teraz wszyscy na kolana i dziękować, że Was tak rozpieszczam tyloma fotkami pierwszego dnia:diabloti: :diabloti: :diabloti: