Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 440
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Asia & Ginger napisał(a):
Ten spanielkowaty jest podobny do spaniela bretońskiego. :cool3:

Czy w schronie są jacyś wolontariusze, którzy mogą dowidzieć się czegoś więcej o psiakach, zrobić ładniejsze fotki? :roll:

Bretony są malutkie:eviltong:

Posted

sylrwia napisał(a):
Bretony są malutkie:eviltong:

50 cm w kłębie to nie aż takie malutkie. ;)

Nie wiemy w końcu jakiej wielkości jest ten psiak, ze zdjęć wygląda na takiego nieco powyżej kolana.

A może to jakiś mieszaniec setera irlandzkiego czerwono-białego? :roll:

Posted

[quote name='monika55']Co dalej z tymi psami. Chyba nie kastrowane jeszcze. Szukalam Kola Lowieckiego- sa daleko od nas.

Moniko na 100 % są w okolicy , polują na kaczki , często można ich spotkać w czasach kiedy można polować w okolicach Żor , Pawłowic . Wiem , ze sa to ludzie z Żor , Świerklan .

Posted

kanna napisał(a):
koła łowieckie niewiele interesują się psami schroniskowymi...:shake:....
zamieszczałam kilka ogłoszeń...zero odzewu :shake:

A co ma miec koło łowieckie do psów schroniskowych?? Przecież nie będą ich kolekcjonować.
Zgłoszenie do kół łowieckich ma sens jeżeli psy zostały znalezione. Czymś normalnym jest dla mnie to, że w przypadku zaginięcia psa w terenie - mam wyżła pracuje z nim w polu - zgłasza się do koła łowieckiego, które ma dany teren i ościenne koła. Jeżeli pies zagubił się jakiemuś myśliwemu podczas polowania to na bank wiedzą o tym w kołach i wieść jest rozniesiona wśród innych myśliwych.

Posted

[quote name='monika55']Co dalej z tymi psami. Chyba nie kastrowane jeszcze. Szukalam Kola Lowieckiego- sa daleko od nas.

Nie wiem jeżeli psy zostały gdzieś znalezione to najprościej zadzwonić do zarządu okręgu i tam dogadać się co do kontaktu z poszczególnymi kołami w zależności gdzie psy były jeżeli one w ogóle zostały znalezione.

Polski Związek Łowiecki - struktura PZŁ - zarządy okręgowe

Posted

sylrwia napisał(a):
A co ma miec koło łowieckie do psów schroniskowych?? Przecież nie będą ich kolekcjonować.

wbrew pozorom ma....mam na koncie 2 myśliwych, którzy zabrali dorosłe 2-3 letnie psy do pracy....szukali psa dojrzałego i ułożonego...

gdyby w kołach łowieckich mozna było znaleźć info o psach myśliwskich przebywających w schronach ułatwiłoby to adopcje....

jak zwykle szwankuje przepływ informacji...

Posted

sylrwia skoro psy giną , znikają na polowaniach to chyba ma to coś do rzeczy zgłaszanie do koła łowieckiego ... zresztą dokładnie napisalam ze takowe dziala na naszym terenie ... mialam kiedyś sunie wyżła na przechowaniu od faceta który polował ... dawno to było temu ale widzialam w zeszłym roku wracających myśliwych z psami z polowania , a znajomy mówił mi że bywa że psy soe zapusza i szukają po schroniskach ....

d

[quote name='monika55']Zadzwonilam, zglosilam. Na razie nikt nie szuka, ale sie zorientuja. Dalam tez lokalne ogloszenia. Zobaczymy. Pan powiedzial, ze czesto gina po polowaniu.

dokładnie mooniko o to mi chodziło ze psy sie gubią

Posted

[quote name='Alicja']sylrwia skoro psy giną , znikają na polowaniach to chyba ma to coś do rzeczy zgłaszanie do koła łowieckiego ... zresztą dokładnie napisalam ze takowe dziala na naszym terenie ... mialam kiedyś sunie wyżła na przechowaniu od faceta który polował ... dawno to było temu ale widzialam w zeszłym roku wracających myśliwych z psami z polowania , a znajomy mówił mi że bywa że psy soe zapusza i szukają po schroniskach ....

d

dokładnie mooniko o to mi chodziło ze psy sie gubią
Ja jakoś rok temu odnalazłam właściciela terierka, który kilka dni wcześniej zaginął na polowaniu i trafił do mojej wsi. Dałam znać koledze, który jest myśliwym i już po 2 godzinkach był u mnie właściciel psiaka. Był bardzo szczęśliwy, gdy się okazało, że to jego pies. Nawet dostałam od niego %. :drinking::cool3:

Posted

Alicja dlatego napisałam ten post (cytuje go poniżej), że ma sens jeśli psy zostały znalezione. A jak na razie o psach nie wiadomo za dużo, ani jak trafiły do schronu, ani ile tam siedzą, ani wieku w przybliżeniu, o płci też, nic nie ma oprócz tego, że są. Owszem jest link do strony "schroniskowej" ale u mnie wyświetlają się fotki i ciężko wytypować który to opis.

[quote name='sylrwia']A co ma miec koło łowieckie do psów schroniskowych?? Przecież nie będą ich kolekcjonować.
Zgłoszenie do kół łowieckich ma sens jeżeli psy zostały znalezione. Czymś normalnym jest dla mnie to, że w przypadku zaginięcia psa w terenie - mam wyżła pracuje z nim w polu - zgłasza się do koła łowieckiego, które ma dany teren i ościenne koła. Jeżeli pies zagubił się jakiemuś myśliwemu podczas polowania to na bank wiedzą o tym w kołach i wieść jest rozniesiona wśród innych myśliwych.

Posted

Brak konkretow o tych psach nie wynika z mojego lenistwa, zareczam. Ile wiem i sie dowiedzialam to napisalam. Jednemu zajrzalam pod podwozie i wyzlowaty to pies. Ten drugi w boksie z psami, to chyba tez. Bede w schronisku, to sprobuje sie jeszcze czegos dowiedziec. Moge sobie rozmyslac, a moze przyjechaly z okolic Krakowa?

Posted

Dzis dzwonila pani z Czestochowy, myslala ze to jej pies.Spaniel zostal jej skradziony i ona go szuka. Niestety to nie nasz. Ale moze jakis oglaszany. Mam jej numer. Moge podac na PW.