Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kociokwik II czyli Zemsta Napoleona.

Poczekalnia przed biurem Komisarza Gromeza
Felka: Witam wszyskich i cieszę się, że się nie spóźniliście, bo Gromez starsznie tego nie lubi.
Jerry: A po co nas tu wezwano? Właśnie ścigałem groźnego przestępcę. Ale Gromez ma ładne biuro.
Morus: Tak. I fajną modelkę w kalendarzu. Ciekawe czy są tam dalej zdjęcia bez obróżki. Skądś znam tę laskę...
Parówa: Znasz, bo to słynna psiodelka Cavalierka.
Raczej panienka niż kawaler. Chociaż to może jakiś unisex?
Facula: Zawsze marzyłam o lataniu a tu jest tyle helikopterów. Ale jest tu ten kot o takim nieprzyjemnym spojrzeniu..., że aż mnie ciarki przechodzą.
Nie bój się. W tej akcji koty będą z nami współpracowały. A poza tym jestem tutaj , więc nic ci nie grozi.
O jest i Komisarz Gromez.

Gromez: Witam wszystkich na operatywce. Rozpoczynamy akcję poszukiwania złotej pchły z Egiptu i ta akcja ma największy priorytet. Mamy do dyspozycji wszystkie środki naszej psiolicji oraz DogoPolu.
Proszę o przedstawienie swoich specjalności.
Jestem MORUS, specjalista zabezpieczania terenu, pościgów i tropienia zapachowego...
PARÓWA jestem i specjalizuję się w penetracji norek wykopanych w ziemi...
Jestem JERRY, możecie mówić do mnie Jędrek
. Moja specjalność to przegryźć wszystko co tylko się da...
FACULA Mini Dog Chomiczy
, wcisnę się w najmniejszą dziurę w ziemi, do której nawet Parówa nosa nie wciśnie, hahaha.
Zuzia: Lubię mini dogi... Na razie mam luzik, ściągnęli mnie tu chyba w celach transportowych dla tej pchły jak już ją znajdziecie hehehe... i pojadę sobie z nią do Egiptu hehehe... i zobaczę piramidy, hehehe
MORUS: dobrze, że jesteś czarno-biała, będzie cię dobrze widać jak się zagubisz w piaskach pustyni...

Dziękuję Wam psiolicjanci i psiolicjantki za przedstawienie się. Czeka nas bardzo ciężka praca i proponuję zacząć się zgrywać, bo oprócz waszych indywidualnych talentów o sukcesie zadecyduje praca zespołowa.
Powołuję do życia zespół śledczy o kryptonimie: Doglock Psiolms

cdn
12-08
Zdrówko :Dog_run:

*autor: Basenji, baskomaniak

• 2 weeks later...
  • Replies 264
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• baskomaniak

265

Posted

Kociokwik II czyli Zemsta Napoleona
Główne laboratorium Psiolicji w EBlągu
Inez: Psie Komisarzu, tutaj jestem. Czy masz dla mnie te te z Egiptu?
Gromez: Tak, świeżutka dostawa. Ale się miotają w tym pojemniku transportowym...
Inez: Nic dziwnego, czują świeżą ssaczą krew.
Gromez: Trochę się bałem, że pojemnik się rozbije a one mnie oblezą. Brrrrrrrr

Inez: Mam przygotowane najnowocześniejsze nano-nadajniki , które zaraz im założymy. Będziemy mogli śledzić przemieszczanie się tych egipskich pcheł na naszych skanerach.
Gromez: A spadochrony?
Inez: Niestety mamy niewiele spadochronów i dla wszystkich nie wystarczy. Ale wiem, że Nasz Były Wielki Brat ćwiczył zrzucanie pcheł w pojemnikach i poziom przeżywalności był bardzo duży.
Gromez: Po co to robili?
Inez: Aby zakażać imperialistów tyfusem i innymi chorobami.
Gromez: Tak czy inaczej, dawna broń będzie służyła w walce ze złem.

cdn
12-09
zdrówko

• 2 weeks later...
Posted

Kociokwik II czyli zemsta Napoleona
Biuro generała Psiolicji Harley'a
Harley: Witam psioficerów. Mam nadzieję, że komisarz Gromez poznał już kapitana Dablo-"Diavol'a" z naszych sił powietrznych?
Gromez: Jasne szefie. Tak naprawdę to poznaliśmy się na wspólnych ćwiczeniach a potem regularnie braliśmy udział w manewrach sił specpsialnych na terenie fortów.
Harley: Cieszę się, bo w naszej operacji najważniejsze będzie dokładne zgranie zespołu i najwyższa precyzja działań. Dlatego też kapitan Diavol jako nasz najlepszy lotnik przeprowadzi precyzyjny zrzut pojemników z pchłami nocą.
Dablo: Dlaczego nocą? Będę musiał wyskalować na nowo system FLIR oraz zestawy sensorów do podświetlania celów.
Gromez: Myślę, że nie będzie aż takiej potrzeby. Nasze laboratorium pod kierownictwem INEZ wykonało znakomitą robotę. Osiem kapsułek z uzbrojonymi w mikro-nadajniki GPS pchłami pustynnymi są już umieszczone w tym urządzeniu.
Jest ono zaprogramowane, aby automatycznie wystrzelić kapsułkę z lecącego samolotu po osiągnięciu ustalonych współrzędnych. Czerwony guzik na wszelki wypadek będę miał pod łapką, gdyby coś szło nie tak jak potrzeba.
Pokażę Wam symulację działania kapsuły. Na wysokości 20 metrów nad ziemią odrzucona będzie ciemniejsza część kapsuły i uwolniony zostanie mini-spadochron, który wyhamuje moduł z pchłą i ustawi go strefą zgniotu do dołu. Po zetknięciu z ziemią moduł przebije pęcherzyk powietrza z pchłą i wyrzuci ją na zewnątrz. Dalsza część misji należy już do pcheł pustynnych. Tylko czy one o tym wiedzą?

cdn

12-10
zdrówko

• 1 month later...
Posted

Komka:To DogoNews z ostatniej chwili. Oto co nam się udało wyniuchać dla Was, drodzy dogomaniacy:

Właśnie dowiedziałam się, że rozwiązanie zagadkowej inwazji szczurów może być ukryte gdzieś w Polsce. Już dziś wieczorem ma rozpocząć się wielka akcja desantowa, podczas której rozmieszczonych zostanie 8 kapsuł ze specjalnie sprowadzonymi pchłami. Te pchły są szczególnie agresywne, ale proszę nie czynić im krzywdy, one muszą wypełnić swoją misję.
Głównodowodzący akcją "PCHŁA" gen. HARLEY , na mój widok i dzięki wybitnemu darowi przekonywania ujawnił nieco rąbka tajemnicy i udostępnił symulację przelotu tego samolotu bojowego....

cdn
12-11
zdrówko:diabloti:

*autor: Basenji, baskomaniak, Evelina

• 3 weeks later...
Posted

DABLIK: Gomku, zbliżamy się do pierwszego miejsca zrzutu.
GROMEZ: Widzę po wskaźniku, dostał drgawek... OK! Pierwsza poszła...
DABLIK: Jak byście im pozakładali turbo-odpychacze to może szybciej by dotarły do celu.
GROMEZ: Dabku! Żarty się Ciebie trzymają... Nie ma tak dobrze, pójdą pieszo...

cdn...

[SIZE="1"](12-12)
Pozdrawiam.
;)

Posted

Kociokwik II czyli Zemsta na Napoleonie
Paryż, Hotel Ritz.
Pokój Inspektora Piesiaka.

:vamp: ............................... puk! ................

Piesiak otwierając drzwi: ( Muszę chwilę odpocząć :kaffee_2: ).........
Hm, coś mi tu nie pasuje. To chyba nie room-service tak nabałaganił. Ten smrodek należy do....

cdn
13-01
zdrówko

Posted

Kociokwik II czyli zemsta na Napoleonie
PaRyż, hotel Ritz

Inspektor Piesiak: No, po pracy chwila przerwy. Looknijmy sobie na widomości przy kufelku EB

T'hally:.....Bonjour Pie'siaki, mamy dla Was najnowsze wiadomości ze stolicy kulturalnej i mody światowej, najpiękniejszego miasta, gdzie żyją najsympatyczniejsze zwierzaczki na Ziemi.
Ale dziś wyjątkowo nie będziemy się pasjonować najnowszym pokazem mody a kłopotami naszego miasta i państwa. Otóż jak wiecie, od jakiegoś czasu watachy tych okRRRRopnych sworzeń, że się fuj, brzydzę wymawiać ich nazwy napadają nie tylko na koty ale nawet na fRRRancuskie pieski. Sama, jadąc do studia zostałam przez takiego napadnięta!
Wyjadają nam paszę, brudzą za nas chodniki i rozsiewają ten okRRRopny zapach.
Sprowadzona z Polski ekipa dochodzeniowa niestety w niczym nie potrafi pomóc naszej genialnej, najlepszej psiolicji. A co najgor
O rzesz ty padlino!

cdn
13-02
zdrówko

Posted

Sztab generała
Harley: I jak tam Gromez - złapałeś coś na tym swoim łap-kocie?
Gromez: .....szukam....
Harley: Dzwoni Piesiak z Paryża. ..........
...taaak:crazyeye: ....
.....O Q!:angryy: .....
....no nie, bezczelne:angryy: ....
....zagryzłeś paskudę:mad: ?
....No dobrze, masz wolną łapę w działaniu. Na razie!

Gromez: I co tam u kolegi Inspektora? Daje sobie radę?
Harley: A co, gula skoczyła Ci z zazdrości? Piesiak zawsze daje sobie radę.
Ale opisuje bardzo ciekawe rzeczy. Atak gryzoni na Francję przybiera niespotykaną skalę. Giną już nie tylko kociambry ale i psy. Piesiak wyjodłował mi, że dorwał szczura w Ritzu - niestety odgryzł mu tylko ogon. A szczur był ogromny. Ale, ale, jak z sygnałami?
Gromez: Na razie nic. Może to coś z nadajnikami? Musimy chyba trochę poczekać. A swoją drogą, to ta Bastet wymyśliła piekielną klątwę...
Harley: No ba, nie dość że samica to w dodaku kota. Takie połączenie jest zawsze niebezpieczne.

cdn
14-01
zdrówko

Posted

Kociokwik II czyli zemsta Napalona
Gabinet generała Harleya:
Harley: Jak nie działa to może ugryź go w kabel. To zawsze pomaga....
Gromez: Co ty, Szefie!
O Qrcze, coś zaczyna się dziać. Mam transmisję danych.....
Harley: No, no, meldujcie komisarzu........
Gromez: Taaaaak, zaczyna się to układać. Czy może Pies Generał dać mapę?
Harley: Jasne.

Gromez: Teraz powinno już wszystko działać. Musimy stale kontrolować zmiany na mapie.
Pchły nie są zbyt szybkie, potrzebne będą jakieś dyżury przy mapie...
Harley: Pomyślałem i o tym. Musimy się komisarzu trochę odprężyć. Niedaleko serwują przepyszne świńskie uszy. Są też kocie oczka, kurze łapki i krowie ozorki. Zapraszam!

cdn
14-02
zdrówko

Posted

Centrum Operacyjne Psiolicji
Hipka: To co Jerry, w co teraz zagramy?
Jerry: A nic się nie dzieje?
Hm, trzy karty były, kółko i krzyżyk też, rozbierany pokerek był....
Hipka: Czekaj, qrcze pieczone, coś się zaczyna dziać!
Jerry: Ale pędzą po tej mapie!

Hipka: Czegoś takiego jeszcze nie widziałam! Chyba zadzwonię do Gromeza!
Jerry: I to szybko!

cdn
14-03
zdrówko

Posted

KociKwik czyli zemsta Napoleona
SZTAB (to takie miejsce, gdzie siedzą sztabowcy*)
Harley: Drodzy psiolicjanci: sytuacja się komplikuje. Te egipskie pchły są chyba strasznie cwane. Ale żadne kocie pchły nie są sprytniejsze od psów.
Komisarz Gromez i funkcjonariuszka Hipka wprowadzą was w plan B!
Gromez: Mamy dwa ślady i musimy oba sprawdzić. Ja z podkomisarzem Farikiem udamy się śladami pchły, która nam znikła z ekranu.
Gusio i Felka ruszą w poszukiwaniu pchełek, które zrobiły nam ten "uśmiechnięty" dowcip. Takie zachowanie może świadczyć o tym, że jakieś siły wspomagają te pchły nawet w Polsce! A poza tym, musicie odzyskać te bardzo cenne nadajniki.

Hipka: Funkcjonariuszka Inez wyda wam pelengatory, które umożliwią precyzyjne namierzenie nadajników.
Gromez: Parówa, Morus i Jerry ruszają z Wami! Zaczynamy poszukiwania- odmaszerować!
Harley: No to pchły zostały rzucone!

cdn
14-04
zdrówko

*Sztabowcy - żołnierze działający w sztabie

Posted

Gdzieś w Polsce
Parówa: jeeeeju, ouuuuu
Morus: Cicho, chłopie. Po coś jadł tyle tych friszek?
GUSIO: Włączcie już odbiorniki, zbieranie zaczniemy od “uśmiechu”,
a potem podlecimy do “oczek” i pognamy do Gromeza i Farika.
Felka: Oj chłopaki, skupcie się na zadaniu! Chyba wygodnie Wam w naszym Tico!

Parówa: O matko, już nie wytrzymam! Chyba musimy się zatrzymać!
Morus: Przestań kłapać! Łapię sygnał, słaby bo słaby ale chyba mamy ją!

cdn
14-05
zdrówko

Posted

Kociokwik kolejny z rzędu czyli zemsta na Napoleonie!
Gdzieś w Polsce!
Morus: Ani Parówy ani Jerrego! Pewno poszli na jakiegoś kocia.....
Felka: Słuchajcie! - Jerry się zbliża. Coś niesie!

Jerry:Mam szyszkę!
Morus: Szyszkę? Czyś ty.......
Jerry: A w szyszce jest nadajnik!
Felka: A co z pchłą? Zagryzłeś ją, uciekła ci?
Jerry: Gdzieś musiała zwiać wcześniej. Ani widu ani swędu.
Felka: To ciekawe. Mamy już pięć nadajników i ani jednej pchły!?

cdn
14-06
zdrówko

Posted

Gdzieś w Polsce........

Farik: Mój nos mi mówi , ze chyba jesteśmy blisko celu...
Gromez: Taak, sprzęt to też potwierdza. O patrz!

Farik: Czekaj, czekaj, coś mi się przypomina z historii...
Gromez: Taaaaaak, mnie też. Było o tym w powieści Balzaca, a i wieść gminna niesie, że ponoć francuzik się mocno bujał w tej, jak jej tam?
Farik: Założę się o wołowy udziec, że jesteśmy już bliżej niż dalej!

cdn
14-07
zdrówko

Posted

Kociokwik II czyli zemsta
W pobliżu miejscowości na....W
Gromez: Świetny teren, żeby pobiegać i poskakać.
Farik: Jasne. Paaaaaaaaaaatrz!
Hop!

Ciekawe, do czego są te konstrukcje. Jakieś płoty?
Gromez: Wyglądają na przeszkody dla koni.
Farik: Świetnie dedukujesz!
Gromez: Dzięki. Ale kiedy ty biegaleś, ja przeczytałem na tablicy informacyjnej, że od 100 lat jest tu stadnina. A tak poza tym, jesteśmy śledzeni. Zachowuj się normalnie. Zapolujemy na tego kogoś...:mad:

cdn
14-08
zdrówko

Posted

Gdzieś w centralnej Polsce
Gromez: Tam widać jakieś budynki - to musi być ten słynny pałac.
Farique: Kiedyś musiały być tam niezłe bale. A jakie suczki tam mogły bywać?
Gromez: A nasz podejrzany obiekt szykuje się chyba do akcji. Pamiętaj Farique, nasza misja jest arcy delikatna, nie możemy doprowadzić do żadnego zatargu czy draki. W razie czego tylko obrona....

X: Ejże piesiaki - czego tu węszycie, a ? Szczekać mi tu albo zahaczę Was zębami!:angryy:
Gromez: Tylko spokojnie....:-o

cdn
14-09
zdrówko

Posted

Kociokwik II czyli ZEMSTA mocium Panie!
Walewice
X: Wybaczcie Psy Psiolicjanci, że Was nie poznałam. Śledzę doniesienia z Francyji i kraju naszego i powinnam się domyśleć, że jesteście kolegami słynnego Inspektora Piesiaka!
Jestem Draka i chronię tutejszą stadninę i okolice.
Gromez: Miło nam. Szukamy nadajników, które przenosiły pchły z Egiptu. Ślad się tutaj urywa.
Farique: O rany, jaki duży piesiak tam biegnie!

Draka: Nie sądzę, żeby coś takiego mogło być na moim terenie. Nic tu nie dzieje się bez mojej wiedzy. Chociaż...........
Zauważyłam, że ostatnio szczury stały się dziwnie podekscytowane i są z nimi kłopoty. Czy to was interesuje?
Farique: To może być ciekawe, bo to szczury są elementami naszej układanki.
Draka: Pojawił się jakiś nowy, czarno - biały i chyba jest ich szefem.
Gromez: To jest to. Taki jakiego obserwowaliśmy w naszym urządzeniu. A gdzie dokładnie ich widziałaś?
Draka: A na tym polu z sianem!
Gromez: Trzeba wezwać posiłki. Musimy znależć ten nadajnik za wszelką cenę.
Farique: szukaj igły w stogu siana....

cdn
14-10
zdrówko

Posted

Walewice
Wrrrrrrrrrr! Psik!
Psik! Wrrrrr! Powinni nam płacić szkodliwe!
Gromez: Ekipa dochodzeniowa: meldować nie kichać!

Morus: Tak jeee...psik! Na razie nic!
Parówa: Niinii niiic!
Jerry: Eeeeee.....
Gromez: :???: :???: :???: Prędzej znajdą tu igłę w stogu siana niż .......
Morus: Szefie, MAM!
Gromez: Pchłę?
Morus: Nie! Ale za to szpilkę w stogu siana!:cool2:

cdn
14-11
zdrówko

• 2 weeks later...
Posted

Walewice
Draka: A niech mnie kot! Szpilka, a ty co robisz w tym sianie?
Szpilka: A co mogłam robić? Kontynując moje badania naukowo - ezoteryczne testowałam super precyzyjny przekaźnik fal owadzich...A skąd tu psiolicja?
Farique: Prowadzimy tu ważne dochodzenie. A o jakie urządzenie chodzi bo to co mówisz jest bardzo intrygujące!
Szpilka: No cóż, długo by tu opowiadać o moim wynalazku. Ale tydzień temu, w czasie testów gwałtownie podniósł się poziom elektryczności statycznej, coś jakby wir elektryczny. Aby nie przeciążyć przekaźnika musiałam zakopać go w ziemi dla rozładowania. A jak przyszłam po tygodniu to waszystko było pokryte kopkami siana...
Gromez: Ale jak to działa?
Szpilka: W tych bransoletkach co mam na łapkach zamykam po jednej pszczole i unoszę do góry, aby zwiększyć zasięg. Przekaźnik wzmacnia ich sygnały intuicyjne pszczół i obraca moją głowę lekko ciągnąc w kierunku ula. A tam już czeka mój ulubiony miodzik…

Parówa: Paczta co śmiesznego wykopałem!
Szpilka: Mój kochany transmiter!
Farique: Wow, zrobiony z najlepszego włókna Mo.HA.ir!
Gromez: A nie zechciałabyś w praktyce zastosować twojego urządzonka? Jeżeli zadziała to pomożemy ci go opatentować!
Szpilka: Wspaniale! Kiedy i gdzie?
Gromez: Wymienimy tylko zawartość bransolet. Farik, bierz samochód i przywieź te 4 pchły, które zostały u INEZ w laboratorium.
Zabierz też tego kota, zgodnie ze wskazówką ma być czysty więc niech się dokładnie umyje...
Aha, i przywieź FACULKĘ, czuje że będzie dla niej robota
…A my w tym czasie odwiedzimy pałacyk…

cdn
14-12
zdrówko

Posted

Walewice
Morus:.......... o nie chłopaki, ja będę zabezpieczał tyły i w razie czego dam Wam decydujące wsparcie. A poza tym wy dwaj jesteście niskiego wzrostu i łatwiej będzie Wam się przekopywać przez te graty. A i lekarz zabronił mi wchodzić do ciemnych pomieszczeń....
Jerry: Przecież są latarki...
Parówa: dobraaaa, chodźmy! Zostawmy tutaj tego dekownika...

Auć!:smhair2:
Wow!:crazyeye:
Fju, fju!:eek:
O Q...!
No nieźle. Ale Morus będzie sobie pluł :wallbash: w pysk, że tu nie wszedł!

cdn
14-13
zdrówko

Posted

DogoNews
...

Drodzy Widzowie,
Przerywamy 1388 odcinek ulubionego serialu "P jak PsiaKość" aby przekazać Wam najświeższe informacje z Psiolicyjnego Wydziału d/s Walki z Kociambrostwem.
Podczas poszukiwań Złotej Pchły grupa tropicieli natrafiła na nieznany dotąd obraz[SIZE=1]…(niech zerknę, aha)
....szczególnie istotny jest jeden ze szczegółów namalowanych na płótnie, Złota Pchła trzymana przez cesarza Francuzów Goldeona Labradone na złotym łańcuszku…
Jak twierdzi dowódca grupy poszukiwawczej, podinspektor GROMEZ, obraz jest kolejnym dowodem na to, że Złota Pchła jest gdzieś w okolicy.

A jak wiecie drodzy widzowie, Złociutka jest kluczem do rozwiąszania żagadki znikających ...wrrrrrrrr.... kotów i powszcztrzymania plagi szczurów z którymi walczy mój:iloveyou: , to jest nasz ukochany Inszpektor Piesiak.

:angryy: :niewiem: Żnowu te żemby!
cdn
14-14
zdrówko

Posted

Walewice
Farique: No pchły zainstalowane. Napięcie rośnie więc zaraz coś powinno się zacząć.
Szpilka: Ale powinien być wyzwalacz!
Gromez: Wyzwalacz także przyjechał. Zuźka - dawaj tutaj!

Szpilka: O Qrcze! Antena aktywowana. Zaraz będę miała namiary
Aż mnie mrowią łapy. To działa też na pchłach. Za mną!
Zuźka: Co za psy. A na moje blond łapki nie zwracają żadnej uwagi. Poczekajcie!

cdn
14-15
zdrówko

• 3 weeks later...
Posted

Kociokwik II albo zemsta na Napoleonie
Walewice
Parówa: Chłopaki, poooooczekajcie! Już nie mogę za tą....:chaos:

<<<<<>>>>><<<<<>>>>><<<<<>>>>><<<<<>>>>>

Kociokwik II a zemsta na Napoleonie
Walewice
Szpilka: Szybciej, jest sygnał! No szybciej!
Farique: Już jestem. Ale czekamy na nosicielkę!
Szpilka: Ale ja nie mogę czekać!. Te pchły działają jak dopalacz!
Gromez: Farique! Ja pędzę za Szpilką a ty ruszaj jak doczołga się ta reszta! Po powrocie z akcji mają miesiąc obozu kondycyjnego!

Farique: Szybciej lenie! I tak macie już przechalpane u Gromeza.
Morus: Cwaniaku. To kocica ciągle się wlecze i narzeka, piękność nocy jedna!
Zuzia: Kazaliście mi się w samochodzie ciągle myć a teraz w tym kurzu futerko sobie brudzę!

Kociokwik II albo zemsta na Napoleonie
Walewice
Parówa: Poczekajcie. Już więcej nie będę łaził do MaDognalada przed akcją!
:-(

cdn
14-16 zdrówko

• 3 weeks later...
Posted

Kociokwik II czyli zemsta na Napoleonie!
Okolice Walewic
Parówa: Mam zawał!, uff. Nie to wylew, uff.
Muszę się na coś zdecydować.

cdn
14-17a
zdrówko

Okolice Walewic
Szpilka: O matko, ale mnie ciągną! ..................No przestało!
Oj berecik zeskoczył!?!
Farique: Co, to już tu? Coś taka zmęczona Szpilko?
Gromez: Już nie brzęczy. To może być to miejsce. Trzeba wydobyć pchły piaskowe.

Morus: Uff. Je, jesteśmy!
Gromez: A widział ktoś norowca?
Parówa: Miałem po drodze wylew serca i atak mózgu. A poza tym...:placz:
Gromez: Nie ściemniaj, tylko przygotuj się do akcji!:mad:
cdn
14-17b
zdrówko

Posted

Okolice Walewic
Parówa: Uff, już jest O.K. Będę żył!
Farique: Pewnie wiecznie!:evil_lol:
Gromez: No norowiec - do dzieła!!!!
Parówa: Jasne, włączam bieg!
Szpilka: Jest niesamowity!

cdn
14-18
Zdrówko

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...