Kamelia Posted September 12, 2009 Posted September 12, 2009 Witajcie. Mam problem z moim psem. Za każdym razem kiedy spotykamy jakąś suczkę zaczyna z nią kopulować, nie ważne czy ma cieczkę czy nie i czy to 5-miesięczne szczenię. :crazyeye:Oprócz tego czasami próbuje tego również z innymi psami. Kiedyś miał pod nosem suczkę z cieczką ale wybrał pieska.:-o Z tego powodu nie mogę brać go na spotkania z suczkami. Słyszałam kiedyś, że psy mają czasami takie potrzeby ale on kopuluje z suczkami zawsze.:placz: Kiedyś przyjechali do nas właściciele z suczką z cieczką aby ją dopuścić ale mój pies zawsze próbuje jednak nigdy mu to nie wychodzi do końca.:placz: Czy to normalne zachowania, czy jakiś problem? I czy jest możliwość wyciszenia tego zachowania? Wybaczcie jeżeli coś źle sformułowałam ale nie znam do końca fachowego słownictwa. Quote
taks Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 Kamelio skoro jak piszesz nie znasz nawet "fachowego słownictwa" to domyślam się że Twój pies nie nie ma uprawnień reproduktora. "Kiedyś przyjechali do nas właściciele z suczką z cieczką aby ją dopuścić ale mój pies zawsze próbuje jednak nigdy mu to nie wychodzi do końca" Ciarki mi przechodzą po plecach jak to czytam:shake: NIE WOLNO rozmnażać piesków bez sensu. Schroniska pękają w szwach! Wierzę że jesteś wrażliwą i myslącą osobą tylko brak Ci jeszcze wiedzy na temat jak wielkim i bolesnym problemem w Polsce jest obecnie ogromna "nadprodukcja" szczeniat m.in. własnie z takich niepotrzebnych kryć. Ani suka "dla zdrowia" nie musi mieć szczeniaków ( mit!) ani pieskowi "nie ulzy" jak będzie krył - przeciwnie jeszcze bardziej się nakręci. Zachowanie Twojego psa wynika przede wszystkiem z błędów wychowawczych i braku wystarczajacej dla niego dawki ruchu i właściwych absorbujacych go zajęć. Poszukaj na dogo - jest wiele wątków gdzie możesz dowiedzieć się jak postępować z takim psem. Jeśli natomiast nie chcesz/nie możesz poswięcic psu wiecej czasu i pracy to pozostaje jeszcze kastracja. Jeśli nie całkowicie to na pewno w znacznym stopniu stemperuje to pobudliwośc Twojego psa. Quote
Kamelia Posted September 14, 2009 Author Posted September 14, 2009 Dziękuje Ci za odpowiedź. Jeżeli chodzi o to dopuszczanie. Mój pies jest rasowym goldenem z rodowodem i suczka, która do nas przyjechała również była goldenka. Właściciele chcieli mieć szczeniaki i z tego co wiem nawet mieli już dla nich właścicieli. Absolutnie nie chodziło o to zeby po prostu mieć szczeniaczki bo są słodkie. Zdaje sobie sprawę z tego jak wiele psów czeka w schroniskach i z pewnoscią nie zgodziłabym sie na krycie gdybym wiedziała, ze szczeniaki bedą nie rasowe i trudno im będzie znaleźć właścicieli. Jeżeli chodzi o poświęcanie czasu mojemu psu, to staram sie spędzać z nim go naprawdę dużo. Faktem jest, że popełniłam sporo blędów kiedy do nas trafił ale uważam, ze teraz ruchu ma naprawdę sporo, a kiedy idziemy na spotkanie z jakimś innym psem staram sie ,,go wybiegać" jeszcze bardziej i jest grzeczny no chyba, że to suczka. Może być nie wiem jak padnięty ale do suczki zawsze się zerwie. Jeżeli jednak uważasz, że powinien mieć jeszcze więcej ruchu, postaram się o to, chociaż zawsze wydawało mi sie, że tyle ile ma mu wystarcza. zabieram go na kilka spacerów a dodatkowo wszędzie gdzie się da i zawsze jest po nich zmęczony. Jeszcze raz dziękuje Ci za rady i postaram się je wykorzystać. Quote
Huskuś Posted September 23, 2009 Posted September 23, 2009 Próby kopulacji to często chęć dominacji. Moje szczeniaki zaczęły się napastować już w wieku 3,5 mieś. Pies chcąc zdominować wlaściciela może nawet gwalcić jego nogę. Nie można mu pozwalać na zachowania dominujące. A pies może ma też jakieś problemy hormonalne. Hania Quote
Paulina87 Posted October 1, 2009 Posted October 1, 2009 A czy i pies i suczka mają uprawnienia hodowlane? Jeśli pis nie ma uprawnień i nie ma być reproduktorem to może warto go wykastrować. Quote
jolkablaszczyk Posted October 7, 2009 Posted October 7, 2009 Ja jestem za kastracją zwłaszcza, jeśli pies nie jest wybitną jednostką hodowlaną (naprawdę jest za dużo psów). Chęć kopulacji wynikać też może z tego że pies nie radzi sobie z emocjami i tylko tak potrafi je rozładować. Takie zachowanie jak opisujesz jest w dużym stopniu nieprawidłowe jeśli chodzi o psychikę psa. Kastracja powinna wyeliminować nadopbudliwość w tych sytuacjach. Quote
isabelle30 Posted January 9, 2010 Posted January 9, 2010 po pierwsze w jakim wieku jest twoj pies? goldeny dojrzewaja baaardzo pozno....moze jest jeszcze w wieku "nastolatka wiecznie napalonego" - to mija z czasem, choc jest teraz dosc upierdliwe i zenujace sprawdz poziom testosteronu - badanie krwi wiele psow u ktorych poziom testosteronu jest wysoki zachowuje sie w lasnie w taki sposob i nie ma to nic wspolnego z dominacja - gdyby tak bylo to kopulacja z innym samcem zawsze konczyla by sie konfrontacja silowa a tu nie widze ani slowa na ten temat kastracja to ostatecznosc, ktora byc moze bedzie trzeba wziac pod uwage, ale jest tez pare innych sposobow Quote
Recommended Posts