Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 6 -tyg. szczeniaka boksera - suczke

Juz na wstepie musze sie przyznac do błedu ze pies został za wczesnie odebrany matce ( w 5 tyg ) ale to nie z mojej winy, zresztą jest po fakcie

Mam z nim taki problem ze nie chce nic innego jesc jak mleko i ew. kasza manna na mleku....nawet wody nie rusza....próbuje zgodnie z tym co poweidzial weterynarz dawac mu eukanube z drobiną mleka, do wody tez dodaje pare kropel mleka zeby "oszukać" psa....i idzie kiepsko pies od dwoch dni je tylko 2 razy dziennie i dopiero wtedy gdy zaczne sam osobiscie go karmic tzn podawac mu na dloni do zjedzenia, dopiero po jakims czasie szczeniak sam podchodzi do miski.

Zastanawiam sie tez jak duzo miejsca wyznaaczyc psu, zrobilem mu poslanie w rogu miedzy szafką i łózkiem zagrodzilem kawalkiem akrtonu...pies ma do dyspozycji metr kwadratowy, jest tam jedzenie, picie, poslanie oraz rozlozona pielucha na ktorą udaje mu sie sikac i robic kupki...kilka razy dziennie co pare godzin wyciagam go z tamtąd zeby sobie pobiegal po domu ale nie wychodzi dalej niz poza prog pokoju, widocznie boji sie kafelek w przedpokoju ;)
Jednak czesto piszczy i probuje sie wydostac, spac tez niechce sam, zasypia mi na kolnach albo jak jest przy mnie. Chyba nietraktuje swojego kąta jako swój azyl....czy mozna go do tego jakos przekonac?? zeby dobrze sie tam czuł, nieprobowal uciekać, bo widze ze jak mu sie chce kupcie to najczesciej prbouje jakąś norką wydostac sie i zrobic dużą sprawe na dywanie....

To na tyle, jezeli ktos ma jescze jakies rady odnosnie wychowania takiego malego szczeniecia to bede wdzieczny

Posted

no on tęskni za mamusia, czuje sie niepewnie
naljepsza rada jest w tym wypadku poswiecanie mu wiecej uwagi i zabieranie do siebie
on by napewno duzo bardziej wolal spac u ciebie na kolanach niz w wyznaczonym miescu o wymiarach metr na metr i to ogrodzonym :(

Posted

ja tam nie mam nic przeciwko gorzej tylko jak pies sie przyzwyczaji i bedize chcial zawsze spac przy mnie i jeszcze w mojim łóżku

a tak przy okazji to slyszalem ze takie wczesne odlaczenie od matki i rodzenstwa ( chodziaz podobno to rodzenstwo bylo zabrane wczesniej, moja sunia byla ostatnia ) moze miec powazny i negatywny wplyw na pozniejsze kontakty psa z innymi psami....bo z tego co sie orientuje nie powinno sie z psem wychodzic do czasu ostatniej szczepionki, czyli wychodzi na to ze moja sunia bedzie mogla wyjsc na dwor dopiero za min 8 tyg., boje sie ze bedzie albo lękliwa albo agresywna w stosunku do innych psów, czy można temu jakoś zaradzić....prosze o odp

Posted

wiekszosc osob wychodzi na dwor z psem dopiero po kwarantannie
warto potem isc do psiego przedszkola
teraz piesek musi socjalizowac sie ze swoja rodzinka
bokser moich tesciow choc to wielkie bydle spi z nimi w łózku i oni nie wyobrazaja sobie inaczej :lol:
ale jak nie chcesz zdecydowanie zeby z toba spał to moze przysun mu posłanie bliżej łózka, bedzie sie czul bezpieczniej

Posted

a co zrobic zeby jesc zaczeła...bo dzisiaj kiepsko: dwa razy pojadla karmy eukanuba, puje tylko duzo wody......nawet kupki dzisiaj nierobila....martwi mnie to bo szczeniak musi podobno jesc 3 razy dziennie :( :-?

Posted

smoqu,
taki maluszek powinien jeść 5 razy dziennie! Dzienną dawkę karmy dzielisz na 5 małych porcji, ma malutki brzuszek, za wiele na raz się nie zmieści i ciężko będzie trawić. A tą suchą karmę namaczasz na papkę?
Jak nie chce tej eukanuby, to kup kawałek kurczaka, albo wołowinki, ugotuj i daj psince (oczywiście pokrojoną na malutkie kawałeczki, bez kości). Początkowo może się wahać, wtedy dajesz pierwsze kęsy z ręki, ale na pewno posmakuje ;)
Do picia wody przyzwyczai się z czasem, szczeniaki zwykle nie bardzo wiedzą do czego ta woda służy. Niedługo się nauczy.

Zastanawiam sie tez jak duzo miejsca wyznaaczyc psu, zrobilem mu poslanie w rogu miedzy szafką i łózkiem zagrodzilem kawalkiem akrtonu...pies ma do dyspozycji metr kwadratowy

Metr kwadratowy dla boksera?! :o Jak długo chcesz go trzymać na takiej powierzchni?
Jednak czesto piszczy i probuje sie wydostac,

Wcale mu się nie dziwię, maluszek jest ciekawy świata, nie chce siedzieć sam w zamknięciu. Wypuść go na mieszkanie! Niech poznaje świat i swoją rodzinę! Niech się bawi zabawkami, biega po pokojach, łapie was za nogawki 8) Jak go będziesz trzymał w takiej izolacji to Ci zdziczeje szybciej niż myślisz. Najważniejsza jest socjalizacja!!! Nie tylko z psami, ale też z ludźmi!!! Nie trzymaj go w zamknięciu!!!
widze ze jak mu sie chce kupcie to najczesciej prbouje jakąś norką wydostac sie i zrobic dużą sprawe na dywanie....

A Ty robisz koopy przy swoim łóżku? :o On nie chce się załatwiać na swoim posłaniu. Jeśli już chcesz żeby miał swój kącik, to wyciągaj go na sikanie i kupkanie w jakieś inne miejsce w mieszkaniu, np. wyłożone gazetami. A dywany należy pozwijać przed przyjściem szczeniaka, chyba, ze ktoś lubi zasikane ;) Jeśłi będziesz go zmuszał do załatwiania się w bezpośrenim sąsiedztwie kocyka, to za kilka miesięcy założysz topik "Załatwia się na posłanie! Co robić?!"

A co do spania, to jest naprawdę maleńki szczeniak, każdy szczeniak (także te starsze) po przyjściu do nowego, domu źle sypia. Musi się oswoić. Jeśli chcesz, żeby pies spał z Tobą w łóżku, to bierz go do łóżka i już, będziesz miał cała noc spokój. A jeśli nie chcesz, zeby spał w łóżku to:
a) przysuń posłanie do Twojego łóżka i śpij z ręką zwisającą na ziemię, cały czas smyrając pieska.
b) każ mu spać na swoim miejscu, ale licz się z tym, że jeszcze przez kilka nocy będzie marudził, zanim się przyzwyczai i oswoi.

Posted

no juz jest lepiej...pies nie tyle je co poporstu pozera wszystko co jej sie da, az sie boje bo sunia zasuwa w tempie karabinu maszynowego, mam wrazenie ze jej sie troche brzuszek rozepchał, robi tez więcej kup i to coraz większych, heh nieiwem daje jej tylko 3 razy dziennie, zadzwia mnie ten pies :)
ma teraz do dyspozycji caly pokój....baa całe meiszkanie....juz nie boji sie wychozdic z moejgo pokoju laata po kuchni przedpokoju, ten ostatni upodobała sobie do robienia tych wielkich kupek ;-p które ja musze sprzątać, ( jak widze ze pies wącha podłoge i nastawia tyłeczek to zaraz biegne z kartką papieru, podstawiam i wyrzucam...niewiem czy dobrze robie, trudno powiedziec, neiznam sie, mam nadzieje ze nic zlego przez to nie bedzie :wink: )
w kazdym bądź razie psisko ozyło, chętnie biega, skacze, no i oczywiscie je...aha...jest jakis sposób na to zeby robiła kupy na wyznaczonym prez mnie terenie, wczesniej robila na dywanie w mojim pokoju to polozylem w tym miejscu gazete i od tego momentu nie robi...ucieka do przedpokoju i tam załatwia dużą sprawe....

Posted

[quote name='smoqu']heh nieiwem daje jej tylko 3 razy dziennie, zadzwia mnie ten pies :)
Dawaj jeść 4-5 razy dziennie.

jest jakis sposób na to zeby robiła kupy na wyznaczonym prez mnie terenie,

Już były topiki na ten temat, poszukaj troszkę. Po porstu musisz nagradzać psa za załatwianie się tam gdzie należy.
polozylem w tym miejscu gazete i od tego momentu nie robi...

Widocznei gazeta jej nie odpowiada...
ucieka do przedpokoju i tam załatwia dużą sprawe....

Myślę, ze przedpokój to niezłe miejsce ;)

Posted

smoqu napisał(a):
mam wrazenie ze jej sie troche brzuszek rozepchał, robi tez więcej kup i to coraz większych, heh nieiwem daje jej tylko 3 razy dziennie, zadzwia mnie ten pies :)

Coztego ma racje. Dawaj jej jesc 5 razy dziennie. 3 razy to stanowczo za rzadko. Potem sunia moze miec problemy z zoladkiem.
Juz wczesniej bylo to mowione, podziel jej te 3 porcje na 5 mniejszych.
smoqu napisał(a):
w kazdym bądź razie psisko ozyło, chętnie biega, skacze, no i oczywiscie je

no tylko z tym skakaniem to nie przesadzaj. Szczenieta wiekszych ras narazone sa na schorzenia stawow, ktore moga byc wynikiem nadmiernego obciazania. Ja z moja 7 miesieczna suka nadal prawie nie chodze po schodach, tylko jezdze winda. Czasami idziemy schodami, zeby wiedziala co to jest, ale ogolnie uwazamy
smoqu napisał(a):
...aha...jest jakis sposób na to zeby robiła kupy na wyznaczonym prez mnie terenie, wczesniej robila na dywanie w mojim pokoju to polozylem w tym miejscu gazete i od tego momentu nie robi...ucieka do przedpokoju i tam załatwia dużą sprawe....

A czy chcesz zeby narazie w przedpokoju sie zalatwiala??? Jesli tak to zabieraj ja tam za kazdym razem gdy sie obudzi, zje, pobawi. I gdy tylko zrobi siusiu lub kupke chwali i nagradzaj. Szybko zalapie o co chodzi.
Powodzenia.

Posted

anabelka napisał(a):
smoqu napisał(a):
w kazdym bądź razie psisko ozyło, chętnie biega, skacze, no i oczywiscie je

no tylko z tym skakaniem to nie przesadzaj. Szczenieta wiekszych ras narazone sa na schorzenia stawow, ktore moga byc wynikiem nadmiernego obciazania. Ja z moja 7 miesieczna suka nadal prawie nie chodze po schodach, tylko jezdze winda. Czasami idziemy schodami, zeby wiedziala co to jest, ale ogolnie uwazamy

nie, chodzilo mi o to ze pies jak biega to tak podskakuje smiesznie, jak jakaś sarenka ;)

zrobilem jej troche miejsca w przedpokoju rozlozylem gazety i pilnuje by sie tam odsikiwała i odkupciała :wink: ....no i bywa różnie, ale źle tez nie jest :)

a z tym jedzeniem to ejst roznie, raz je , raz jej sie niechce, chyba pies wybrzydza...no ale nie bede jej zmuszał na siłe...z drugiej strony boje sie ze pies wpadnie w jakies głodomoórstwo i mi się roztyje :wink:

Posted

smoqu napisał(a):
boje sie ze pies wpadnie w jakies głodomoórstwo i mi się roztyje :wink:

Bardzo ważne jest, żeby w okresie najintensywniejszego wzrostu (czyli właśnie teraz) zjadał swoją dzienną porcję. Jak dajesz 5 razy dziennie małe posiłki to ułatwia to psince trawienie i więcej korzysta z tego co zje i nie tyje tylko się rozwija 8)

Posted

kolejny problem:
sunia okropnie wszystkich gryzie po rękach i nogach, stopy upodobala sobie szczeglonie, nie pomaga ani dawanie zabawek, przysmaków, karcenie itp
moze to wina mojej mamy bo pozatkowo pozwalal jej sie gryźć, teraz pies ma troche ostrzejsze ząbki i śmielej gryzie...no i jest problem....co robić??

Posted

cierpliwie i stale NIE POZWALAC
pies nie zakuma jak powiesz mu raz
tez mialam ten problem, maly najpierw gryzl to bylo zabawnie
jak zniszczyl mi przy spodniach guziczki i ponadgryzał sznureczki to sie wkurzylam :evil:
i systematycznie oduczylam go teraz jest spokoj
jaki pies taka szkoda :lol:
szybko bierz sie za psiaka lepiej :D

Posted

Jak łapie za rękę czy nogę to mówisz "Nie wolno" albo "Fe" albo inne słowo, którego używasz ,żeby wyrazić dezaprobatę. Jeśli znów złapie to, znów mówisz Fe i kończysz zabawę, odwracasz się od psa i nie zwracasz uwagi na zaczepki przez kilka minut... W końcu załapie
Wszystkie szczeniaki gryzą, to taka forma zabawy. Z psami też by się tak bawiły, tylko, ze pies by pisnął albo warknął i wtedy mały by puścił... Też możesz pisnąć, może puści.
Gdzieś tu były sposoby oduczania. Można jeszcze, kiedy pies łapie za rękę, zwinąć rękę w pięść i włożyć głęboko do pyska uniemożliwiając psu gryzienie (tylko ostrożnie, zeby nei zrobić maluchowi krzywdy). Chwilkę pomamle i szybko się zniechęci.

Posted

ale jej nie moge nawet pogłaskać czasami bo co położę dłoń na jej głowie to zaraz próbuje mnie gryźć, to samo jest jak idę gdzieś obok niej to zaraz biegnie za mojimi stopami i je gryzie...zauważyłem też ze zdaża się jej na mnie szczekać...niewiem moze pies chce sie bawić i staram się ją czymś zająć ale pies szybko sie nudzi, a zabawki nie interesuą jej tak jak "uciekające stopy"
wiem ze pies jest w takim wieku ze musi gryźć, ale to ejst troche uciązliwe bo nawet psa nic nauczyć nei mgoe bo jedyne na co zwraca uwage to moej stopy i ręce....

za kazdym razem mówie jej "fe" albo "zostaw" staram się mówić to zdecydowanie i stanowczo, ale nie krzycze, chodziaz za mocno ugryzie to zdaża sie mocniej podnieść głos...probowalem tez metody jaką proponuje Fisher w ksiazce "Okiem psa" tzn głośno pisnąć ale to tez nie pomaga na dluzszą mete, jak sie pies juz rozkręci to na nic uwagi nie zwraca

powli zaczynam tracić cierpliwość a jednoczesnie niepokoje sie ze peis probuje dominować

co robić??

Posted

W tym wieku to jest zabawa a nie dominacja, spokojnie...

Staraj się ją zajmować tak, żeby nie nudziła się tak szybko. Można się bawić zabawkami w rzucanie, przeciąganie, szarpanie, no i najważniejsze- można się bawić w uczenie....

Psina wyrośnie z gryzienia z czasem, to normalne, ze szczeniaki podgryzają, oczywiście możesz to przyspieszyć. Najlepiej ucz komendy "Nie gryź". To Ci się przyda w życiu z psem :) Poszukaj na forum, gdzieś kiedyś Flaire opisywała jak nauczyć szczeniaka tej komendy.

Posted

Oprócz Fe i zakończenia zabawy stosowałem swój własny "patent" - otóż zauważyłem, że mój pies chwycony za dolna szczękę zamiast zacisnąć zęby i odgryźć mi palce :lol: jest tak zdumiony, że tylko ciągnie do tyłu.
Na dodatek wcale mu się to nie podoba...
Tak więc jak zaczynał lecieć z zebami, to dawałem mu reke i jak chwycił, to ja tez chwytałem jego dolna szczękę, po kilku razach już nie próbował gryźć (oczywiście do następnego razu/dnia gdy zapomniał czym to się kończy). :wink:
U mnie po jakimś czasie zadziałało...
Sprawdź jednak najpierw ostrożnie, czy Twój nie odgryza palców :evilbat: