Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Administrators
Posted

W wielu przepisach widnieje zapis:

"Wyprowadzanie psów dozwolone jest jedynie na smyczy i w kagańcu. Dotyczy to również przewozów psów środkami komunikacji publicznej.
Zwolnienie psa ze smyczy dozwolone jest przy łącznym spełnieniu następujących warunków:
posiadaniu przez psa założonego kagańca,
zwalnianiu psa w miejscach mało uczęszczanych przez ludzi,
dysponowaniu możliwością sprawowania bezpośredniej kontroli nad zachowaniem zwierzęcia. "

Widzial ktos z Was bardziej dokladna definicje takiego miejsca? Czy rzeczywiscie czlowiek zdany jest na swobodna interpretacje strazy miejskiej?

Posted

Obawiam sie, ze nie ma dokładniejszego zdefiniowania tych miejsc. U nas sa takie "uznaniowe" wybiegi dla psow, niby miejsca malo uczeszczane, ale tak naprawde w chwili gdzie pojawia sie straz to juz nie jest według nich miejsce mało uczeszczane...co wiaze sie z tym, ze przepisy dowolnie sobie interpretuja. :evil:

Posted

Dokładnie tak - to sprawa uznaniowa. Nie ma przepisów, które określałyby co to za miejsce ;)

LAZY, najsmieszniejsze jest to, że wy macie w Szczecinie specjalny teren dla psów i podejrzewam, że czasem bywa tam tłoczno. A wtedy nie można go uznac za mało uczęszczane miejsce :wink:

• Administrators
Posted

[quote name='asher']LAZY, najsmieszniejsze jest to, że wy macie w Szczecinie specjalny teren dla psów i podejrzewam, że czasem bywa tam tłoczno. A wtedy nie można go uznac za mało uczęszczane miejsce :wink:

To rzeczywiscie racja.... 8) Jak psiarze znajda sobie jakies ciche, przytulne "malo uczeszczane" miejsce i chetnie beda je odwiedzac, to tylko czekac az rozpoczna sie naloty strazy miejskiej.... 8)

Posted

[quote name='Margo'][quote name='asher']LAZY, najsmieszniejsze jest to, że wy macie w Szczecinie specjalny teren dla psów i podejrzewam, że czasem bywa tam tłoczno. A wtedy nie można go uznac za mało uczęszczane miejsce :wink:

To rzeczywiscie racja.... 8) Jak psiarze znajda sobie jakies ciche, przytulne "malo uczeszczane" miejsce i chetnie beda je odwiedzac, to tylko czekac az rozpoczna sie naloty strazy miejskiej.... 8)

No i znaleźliśmy sobie taka polanke w parku. Uznane jest to za nieoficjalne psie miejsce...ale...SM czeka tuz pod polanka..jak jakis pies z niej wybiegnie (jest nieogrodzona i w pedzie o to nietrudno) to juz łapia i wlepiaja mandat! :evil:

Posted

Ja nie mam problemów ze znalezieniem mało uczęszczanych miejsc, ponieważ chodzę z psem na łąki, gdzie jedyną ścieżkę udeptałam własnymi nogami :wink: ale na osiedlu obok są "wybiegi dla psów". Jest to dosyc spory plac ubitej ziemi i kosz na psie odchody. Nie ma tam ani jednego drzewka, krzaczka, nawettrawa nie rośnie. Nie wiem czy ktoś tam wychodzi z psem, ale wątpię, aby jakiś pies chciał tambiegac albo się załatwiać (na tej gołej ziemi z wystającymi kanieniami. :roll:

• 2 weeks later...
Posted

Ja powiem tak...narazie mojego psa nie jestem jeszcze pewna ( mam Gaje 2 tygodnie-ma ok.3, może 4 lata i jest Briardem ) a nie mam dla niego kagańca, wiec chodzę z nim w takie miejsca, gdzie wiem, że nikogo nie spotkam. Wprawdzie Gaja nie jest agresywna w stosunku do ludzi (chyba że są pijani albo w innym stanie nieważkości ), bardziej do zwierząt, ale jednak wolę uważać 8) i jak narazie ( odpukać tfu tfu tfu ) nic złego z tego powodu mnie nie spotkało :lol:

Posted

Hej!!

W ustawie rady miasta Sosnowiec nawet "powiadziane"jest ze moge psa spuscic w miejscu malo uczeszczanym nie dosc że ze smyczy to jeszcze nie musi byc w kagancu :roll: Tylko jakos ani SM ani policja nie potrafia mi pokazac tego miejsca :evilbat:

Magda -pogon wita sasiadke :D

Posted

ja nie mam problemu ze znalezieniem miejsc malo uczeszczanych ,mam tuz obok pola i las , wlasciwie spotyka sie tam tylko psiarzy z psami :-) ale raz mijalam pania wracajacą z dzialki i ona mnie której pies nie interesuje sie w ogóle ludźmi powiedziala ,, a gdzie kaganiec " no i byłam niegrzeczna mówię bez bicia ;-) zapytalam ,,no wlasnie ?"

Posted

a może należy się dowiedzieć kiedy jest "tłum" :lol: :lol: :lol: :lol:
Więc inne miejsca będą to mało uczęszczane :lol: :lol: :lol: :lol:

Posted

[quote name='ZEMAT']a może należy się dowiedzieć kiedy jest "tłum" :lol: :lol: :lol: :lol:
Więc inne miejsca będą to mało uczęszczane :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja wiem!!! Ja wiem!!!
Tłum jest w autobusie i przed kinam, gdy są ciekawe premiery i oczywiście na koncertach :P :lol:

• 3 weeks later...
Posted

Uf, to ciekawy podpunkt! Mam szczeniaka (mix coś a la terier irlandzki) i narazie, gdy ma 4 miesiące i biegnie do wszystkich piesków - chodzimy do naszego parczku niedaleko, gdzie biega mnostwo psów bez smyczy itd (bawią się), ale tylko czekam aż wyjdą zza rogu mili panowie i dostanę wezwanie do wyskoczenia z kaski :evilbat: Narazie kluchowi nie kupię kagańca, bo już wystarczy, że posłanie i obrożę wymieniliśmy :wink: ...

No i meritum...za mom blokiem jest duży teren ogródków działkowych, część jest zaorana, opuszczona i przystosowana d spacerów, i właśnie...to taki psi azyl do wybiegania się. Tylko jak do takiego miejsca podejdą szanowne organa?

Posted

ha- to juz wiem dlaczego jednak nie dostałam mandatu jak mnie próbowali skasowac o 23 na pustym terenie za instytutem hihihi :evilbat:
hasło- miejsce mało uczęszczane chyba ich zdezorientowało...
tym bardziej ze byłam tylko ja, doddy i straz :evil:
i ciemność....

najgorsze chyba jest to ze tam gdzie "małouczęszczane" to brak koszy na psie odchody...a gdzie "bardzouczeszczane" owszem stoją- ale nie ma co wrzucac :evilbat:

Posted

Katcherine napisał(a):
najgorsze chyba jest to ze tam gdzie "małouczęszczane" to brak koszy na psie odchody...a gdzie "bardzouczeszczane" owszem stoją- ale nie ma co wrzucac :evilbat:

W Warszawie obowiązek sprzątania po psach jet tylko tam, gdzie sa kosze. Ale ja i tak sprzątam :D

• 3 weeks later...