basia Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 Mam pytanie do osób wystawiających swoje pieski również za granicą. Jak dotąd byłam dopiero na kilku zagranicznych wystawach i zawsze płaciłam na miejscu. Jednak coraz częściej pojawiają sie wystawy, których organizator zastrzega sobie, że nie można płacić w dniu wystawy, że przy zgłoszeniu musi być dowód wpłaty. Zdażało się już moim znajomym, że przelewali pieniądzę z konta na konto, ale zagranicą nasze, polskie dowody przelewu/wpłaty nie były uznawane. Tym samym wystawcy byli zmuszeni płacić podwójnie za wystawianego psa :o Wiem, że można płacić kartą, ale nie wiem jak to przebiega. Czy moglibyście napisać mi jak wy płacicie za zagraniczne wystawy?? Czy mieliście juz jakieś trudności i jak je ewentualnie rozwiązywaliście? :) Quote
Gosik71 Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 Przyłączam się do pytania!!! Bo też już miałam problem z wysłaniem waluty... Quote
króliczek Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 Też jestem ciekawa jak płacą za wystawy "Ci sprytniejsi" ode mnie :wink: :wink: Zawsze płacę na wystawie i do końca nie wiem ,czy zapłacę za zgłoszenie w pierwszym czy w drugim terminie. :evil: Najlepiej dla mnie by było ,gdyby Poczta Polska przyjmowała obcą walutę i wpłacała bespośrednio na konto odbiorcy (przy opłacie 2,50 ) :P :P :P Quote
jostra Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 Najlepiej robić przelew z banku, w którym ma się rachunek. Większość polskich banków prowadzi rozliczenia zagraniczne. Nie wiem po co im potrzebne konto walutowe, przecież można wysłać walutę z rachunku złotowego z przewalutowaniem. Nie rozumiem co znaczy "polski dowód przelewu"??? Trzeba z banku wziąć komunikat SWIFT, który jest potwierdzeniem przelewu, a jednocześnie jest dokumentem obowiązującym na całym świecie. Mi nikt nigdy nie sprawdzał potwierdzenia przelewu, jesli środki doszły na rachunek organizatora wystawy. Dlatego staram się wysyłać je odpowiednio wdcześnie. Quote
Elitesse Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 króliczek napisał(a):Też jestem ciekawa jak płacą za wystawy "Ci sprytniejsi" ode mnie :wink: :wink: Zawsze płacę na wystawie i do końca nie wiem ,czy zapłacę za zgłoszenie w pierwszym czy w drugim terminie. :evil: Najlepiej dla mnie by było ,gdyby Poczta Polska przyjmowała obcą walutę i wpłacała bespośrednio na konto odbiorcy (przy opłacie 2,50 ) :P :P :P to by było wspaniełe hihi i tez bym tak chciała ! bo płacac na wystawie przewaznie jest drożej Quote
jostra Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 Np z Multibanku można wysłać przelew zagraniczny przez internet z normalnego rachunku złotowego Quote
dorotal Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 Ostatnio w Banskiej Bystrzycy musialam jeszcze raz zaplacic na wystawie, bo nie mogli znalezc tego ze przeszly pieniadze przelewem Quote
jostra Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 A nie miałaś potwierdzenia z banku? A poza tym tam był burdel na kółkach :evil: Ja płaciłam za siebie i jeszcze 2 osoby, z czego 1 powiedzieli że ma niezapłacone, ale się wykłóciła i wszystko było OK, nawet nie kazali pokazywać potwierdzenia :evilbat: Quote
dorotal Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 Mialam potwierdzenie ale z buldozkiem mialam wchodzic o 9.15 a bylam o kolo 9, wiec nie bylo czasu za dlugie klotnie Quote
orsini Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 o przepraszam bardzo:))to ze sie wepchalam bez kolejki nie oznacza, ze sie musialam klocic:))klocic to sie bede jak mi przyjdzie pismo, ze mam niezaplacona wystawke :evil: :evilbat: :evil: jostra przyznaj sie, co zrobilas z kasa!!!pewnie te baseny tak?to za moja krwawice :evil: :evil: :evil: :lol: :lol: Quote
jostra Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 Jeszcze mi brakło na baseny :evilbat: :lol: :lol: :lol: Quote
orsini Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 to cos Ty tam wykupila???sex w saunie z przystojnym masazysta???? :lol: :lol: :lol: :lol: Quote
basia Posted May 11, 2005 Author Posted May 11, 2005 Najlepiej robić przelew z banku, w którym ma się rachunek. Większość polskich banków prowadzi rozliczenia zagraniczne. Nie wiem po co im potrzebne konto walutowe, przecież można wysłać walutę z rachunku złotowego z przewalutowaniem. Nie rozumiem co znaczy "polski dowód przelewu"??? Trzeba z banku wziąć komunikat SWIFT, który jest potwierdzeniem przelewu, a jednocześnie jest dokumentem obowiązującym na całym świecie. Pisząć "polski dowód przelewu" miałam na myśli świstek jaki dostajesz wykonując przelew. Nie wiem, może kiedyś nie był to SWIFT i dlatego nie przyjęto go jako dowodu zapłaty za wystawę i trzeba było płacic drugi raz. Dodam, że było to kilka lat temu w Trencinie a tam życzą sobie 70 euro, do tego x2 .. :-? Dlatego staram się wysyłać je odpowiednio wdcześnie. No tak, tylko co w momencie jak organizator życzy sobie wysłania potwierdzenia wpłaty wraz z zgłoszeniem. Ty płacisz, wysyłasz a potem sie okazuje, że nie przyjęli, bo .. coś tam. Czy nikt z Was nie wybiera sie na europejską do Tulln? Tam podobno właśnie nie przyjmują wpłat na wystawie a dowód wpłaty trzeba było przesłac wraz ze zgłoszeniem. Wielu moim znajomym odrzucono zgłoszenia własnie ze względu na tę wpłatę, a to, że za późno a to nie tak jak mieli. Podobnie z kartami płatniczymi. Podobno wystarczy podac jej nr a organizator sobie opłatę pobierze [nie wiem jak wygląda sprawa z zabezpieczeniami]. Jednak wiem też, iż zdaża się, że organizator akceptuje taka formę płatności, po czym nie pobiera z karty opłaty i nie przyjmuje zgłoszenia psa. I co wy na to? Quote
basia Posted May 11, 2005 Author Posted May 11, 2005 to cos Ty tam wykupila???sex w saunie z przystojnym masazysta???? A wy tylko o jednym... :roll: :wink: Quote
jostra Posted May 11, 2005 Posted May 11, 2005 Ja płaciłam za Tulln przelewem, przesłałam kom. SWIFT i mnie przyjęli Kartą nie płacę, bo się boję Quote
basia Posted May 12, 2005 Author Posted May 12, 2005 A można wiedziec w jakim banku masz konto?? I czy korzystałaś może z banku online?? Zastanawiam się czy wydruk z komputera może być czy przelewu za granicę można dokonac jedynie osobiście w oddziale banku :roll: Quote
kasia_frodo Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 ja mam na wydruku z komputere zawsze taki dopisek "dokument jest wydrukiem komputerowym sporządzonym na podstawie art.7 Ustawy Prawo bankowe ( Dz.U........). Nie wymaga dodatkowych podpisow i stempla bankowego" jak coś takiego masz to nie mają prawa się przyczepić . Tylko nie wiem czy to za granica obowiązuje, bo w moim banku zeby zrobic przelew zagranice to trzeba się i tak w oddziale pojawic zeby podpisac, chociaż zlecenie skladam przez internet Quote
kasia_frodo Posted May 12, 2005 Posted May 12, 2005 a jakie macie opłaty w Waszych bankach za przelew za granicę? Quote
jostra Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 basia napisał(a):A można wiedziec w jakim banku masz konto?? I czy korzystałaś może z banku online?? Zastanawiam się czy wydruk z komputera może być czy przelewu za granicę można dokonac jedynie osobiście w oddziale banku :roll: Z Multibanku można wysyłać przelew zagraniczny przez internet, a jeśli chodzi o potwierdzenie to najlepiej jest wziąć z banku komunikat SWIFT. Zazwyczaj jednak ludzie się nie znają i pewnie jakiś wydruk też by Ci przyjęli Quote
Elitesse Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 jakis czas temu Poczta Polska wprowadziła usługe przesyłania pieniedzy za granicę - kosztuje to 13 lub 20 zł w zalezności od wysyłanej kwoty a przelew idzie około miesiąca i mozna sobie zarzyczyc zwrotny dowód wypłaty - szczegóły na stronach poczty Quote
jostra Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 Ja bym nigdy kasy przez pocztę nie wysłała. Nawet jak wysyłasz złotówki przez pocztę i kasa nie dojdzie, to jest duży problem ze znalezieniem pieniędzy. Jak wysyłasz kasę z konta w banku i coś jest nie tak, kasa wraca na Twoje konto. A do tego ten miesięczny termin :o Jeśli wysyłasz pieniądze z banku, kasa jest na rachunku beneficjenta za 2 dni, max. 4. Chyba jest różnica :roll: Quote
króliczek Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 @Elitesse-ale czy Poczta Polska przesyła także Euro .Czy jak to jest -pobiera złotówki ,przylicza w/g kursu i na konto idą Euraski?Czy od razu wpłacamy Euraski?I tylko 13 lub 20 zł -niesamowite :D Czy Ty już korzystałas z tej usługi ? Quote
Elitesse Posted May 18, 2005 Posted May 18, 2005 wpłaca się złotówki a oni to przeliczaja na euro zgodnie z kursem z dnia wpłaty, wiem ze nie wszytkie placówki poczty realizują ta usługe ale moja kaurat tak i do tej pory nikt nie miał zastżezeń :) wypełnia sie specjalne zagraniczne druczki, jeszcze tego nie robiłam ale w przyszłym tygodniu sproboje :) Quote
Recommended Posts