Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam!
Mam sunie 3 miesieczna jamniczkę, sunia ma niewielka przepuklinę pepkową, w zwiazku z tym mam ogrobna prośbe do tych którzy już przecodzili to ze swoimi psami.

czy zna ktoś dobra przychodnie w Warszawie lub dr weterynarza ,który zrobi zabieg, chopdzi mi o dobrego zaufanego weta.

Proszę pomóżcie.

Posted

Ja co prawda nie polecę żadnego weta z Warszawy, ale mogę poradzić, żeby wstrzymać się trochę z operacją, aż sunia dorośnie i zrobić naraz sterylkę i usuwanie przepukliny, nie trzeba będzie 2 razy robić operacji, a co się z tym wiąże 2 razy podawać narkozy.
Ja tak zrobiłam w przypadku mojej suni, zapisałam sunię na sterylkę w czasie Akcji Sterylizacji i wet w ramach tego zabiegu usunął jeszcze przepuklinę. Cięcie było przez to większe niż przy samej sterylce i nieco dłużej się goiło. Ale cena pozostała ta sama. ;)

Posted

Jeśli przepuklina niewielka ( jak napisałaś) to faktycznie warto poczekać. Po pierwsze jeśli wrodzona ( a tak zapewne jest) bywa ,że sama się w trakcie wzrostu psiaka zamyka a w kazdym razie nie powinna sie powiększać ( trzeba to obserwować). Po drugie zabieg a dokładniej narkoza u takiego malucha to trochę większe ryzyko. Po trzecie rzeczywiście, jeśli zamierzasz sterylizować to"przy okazji" zlikwidowanie takiej przepukliny to pestka -wymaga tylko przedłużenia cięcia skórnego i założenia kilku szwów na mięśnie zamykających przepuklinę więc tak na prawdę w minimalnym stopniu rozszerza zakres zabiegu.

Posted

dziękuje, ale duzo sie naczytałam na tym forum o różnych lekarzach, którzy partaczyli operację sterylki i pupile umierały, dlatego proszę o polecenie mi dobrej przychodni weterynaryjnej i lekarza.
operuja ja za kilka miesiecy po pierwszej cieczce. odrazu sterylke.

dzieki za informacje.

• 2 weeks later...
Posted

czesc lena,
moja tesciowa miała 2 jaminiki mame i jej synka teraz został jej juz jeden - chłopak - od urodzenia miał przepukline wychodził mu "pępek" lekarze kazali go wmasowywac psu zeby sie chował, i tak tesciowe robili przez 11 lat - psu ta przepuklina ani sie nie powiekszała ani nie wchłonela. jakies dwa miesiace temu tesciowie wyjechali na wakacje zostawili psa pod opieka zaufanej osoby ale nie wspomnieli ze psu trzeba wmasowywac "pępek" :) i tak po 3 tyg. wakacji okazało sie ze psu nie da sie juz "pępka" wmasowac
(bo sie jakies tam mięśnie pokurczyły) i trzeba tą przepukline wyciąć. pies ma juz 11 lat wiec wiek poważny tesciowa oddała go na zabieg na ksiązęcą w warszawie (tam tez jestem zapisana na zabieg sterylizacji mojej suni za dwa dni) pies jest juz jakis tydzien po zabiegu wszystko z nim jest ok a wspomnie ze jakies 3 lata temu miał usuwane pod narkoza zęby chyba z 5 sztuk mu wyrywali i tez wszystko ok. i tez na ksiazecej ale nie wiem u jakiego chirurga (moja sunia bedzie sterylizowana przez dr. sawaszkiewicz)
a z twoja sunią to faktycznie poczekaj az urosnie ale idz do weta bo informacje z forum to tylko małe rady nikt nie widzial jak ta przepuklina wyglada a wet sie na tym jednak zna. masz troche czasu przed soba i mozesz sie przygotowac do tego zabiegu mozesz pojezdzic po klinikach i sama ocenic jaki lekarz jest ok jaki wzbudzi twoje zaufanie ja zgłupiałam jak mi jedni polecali jakiegos chirurga a inni odradzali bo tak na serio to kazdy wet ma tych ktorzy sa z niego zadowoleni i tych ktorzy go odradzaja, w koncu sama zdecydowalam sie na lecznice kolo swojego miejsca zamieszkania jest to lecznica całodobowa wiec jak tfu tfu tfu to mozna zasze sie tam zgłosic o każdej porze ale tfu tfu tfu trzymam kciuki

Posted

dzięki wielkie za cenne rady:lol:

byłam u weta i powiedział ,że ta przepuklinka nie zagraza suni, jest mala i sie łatwo wprowadza do brzuszka. ale powiedział jesli bym sie zdecydowala na operacje to najlepiej wtedy jak sunia skończy 8-9 miesiecy, wtedu miesnie bedzie miała mocniejsze i sie szybciej zrosna powłoki brzuszne .

bardzo dziekuje za odpowiedz.
jak długo po takim zabiegu pies dochodzi do siebie?

Posted

Lena 01 04 09 napisał(a):
dzięki wielkie za cenne rady:lol:

byłam u weta i powiedział ,że ta przepuklinka nie zagraza suni, jest mala i sie łatwo wprowadza do brzuszka. ale powiedział jesli bym sie zdecydowala na operacje to najlepiej wtedy jak sunia skończy 8-9 miesiecy, wtedu miesnie bedzie miała mocniejsze i sie szybciej zrosna powłoki brzuszne .

bardzo dziekuje za odpowiedz.
jak długo po takim zabiegu pies dochodzi do siebie?

W przypadku mojej suni, która miała robioną naraz sterylkę i przepulkinę, było to około 10 dni, wtedy zaczęła już szaleć. Po 14 dniach miała ściągane szwy i była nak nówka. :evil_lol:

Ale prawdę mówiąc jest to indywidualna sprawa, niekóte sunie już następnego dnia po sterylce mają ochotę na harce, moja sunia to panikara i zajęło jej to trochę więcej czasu. ;)