Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie panikujcie, to podobno nie jest nowa lista!
To projekt jakiejś starej, która w relultacie nie została przyjęta.
Ktos na DGM (nie pamiętam kto :oops: ) napisał, że to jego artykuł, który gazeta zapożyczyła bez jego wiedzy i zgody, i że lista na pewno nie jest tą nową - Nie wiem, jak takowa w rzeczywistości wygląda.

• 2 weeks later...
Posted

No lista jest przerażajaca...ale moze nam się uda..ja licze na to, ze jest duzo oNków w Polsce, duzo hodowców i moze to zbojkotuja..poza tym Kwasniewski tez ma dwa ONki... :D

Posted

Póki co lista nie jest poszerzona i w tym roku juz nie powinna się zmienić :wink:

Nie mylcie dwóch rzeczy - nowelizacji ustawy i listy. To dwie różne sprawy, ustwą zajmuje się parlament, a listą MSWiA. Projekt z 33 rasami pochodzi z 2003 roku i już dawno jest nieaktualny :wink:

Posted

Ja tam nie mam nic przeciwko. W końcu będe miała na papierze potwierdzenie, że jestem normalna. Bo na słowo to mi nie każdy wierzy :roll: :wink:

Posted

[quote name='LAZY']No lista jest przerażajaca...ale moze nam się uda..ja licze na to, ze jest duzo oNków w Polsce, duzo hodowców i moze to zbojkotuja..poza tym Kwasniewski tez ma dwa ONki... :D
W Polsce jest tez duzo hodowców innych ras, ktore są lub moga byc na liście i arówno Oni, jak i właściciele psów molosowatych lub "w typie" wysyłają protesty przeciwko nowej ustawie.
Senat ją odrzucił, ale 02.06. bedzie znowu glosował Sejm i .. zobaczymy :-?
bo molosomaniacy znowu zasypuja posłów protestami
Jest tez Związek Kynologiczny, ktory to nic w sprawie nowej ustawy nie zrobił nie robi i pewnie nic nie zrobi nawet jak wejda na liste ON-y
Zreszta jak MSWiA rozszerzy liste m.in o ON-y to juz na protesty przeci ustawie będzie za późno :-? Bo przeciwko wpisaniu ON-ów na liste to raczej nie zaprotestujesz, bo nawet nie będziesz wiedziala kiedy ogłoszą nową liste
[quote name='asher'] . Projekt z 33 rasami pochodzi z 2003 roku i już dawno jest nieaktualny :wink:
Nie bądź taka pewna :-?

Posted

Tylko, ze jeśli chodzi o liste to ona jest odrębną sprawa! I z ustawa nic wspólnego nie ma..a ze ustawa jest "głupia" to juz inna sprawa...Mam nadzieje, ze jednak nie dojda na liste ONy i cala reszta, bo co drugi burek na ulicy to ONko podobny...i co teraz? Kazdy testy? Koszty straszne...to i pozbywamy sie psa... :-?

Posted

LAZY napisał(a):
Tylko, ze jeśli chodzi o liste to ona jest odrębną sprawa! I z ustawa nic wspólnego nie ma..

Alez ustawa i lista mają ze sobą bardzo wiele wspólnego.:roll: Ustawa zarówno ta ktora obowiązuje, jak równiez ta która jest w trakcie głosowań opiera się na liście psów agresywnych utworzonej przez MSWiA
Jeżeli przeglosuja nową ustawę i rozszerza liste o kolejne 22 rasy w tym o ON-ki (i dogi niemieckie czego kompletnie nie rozumiem, bo kto slyszał przez ostatnie lata o pogryzieniu kogokolwiek przez doga :roll: ) to bedziesz dmuchac na badania wykupywać OC na sume 100. 000 EUR i trzymać Lazy w kagańcu i na smyczy
Jeżeli ustawy nie przegłosują a listę rozszerzą to w/g prawa powinnaś zgłosić Lazy i uzyskać zezwolenie na trzymanie psa "rasy uznanej za agresywną"

Pies z listy naklada na wlaściciela obowiązki wynikające z aktualnie obowiązującej ustawy :roll:

Posted

[quote name='PIKA'][quote name='asher'] . Projekt z 33 rasami pochodzi z 2003 roku i już dawno jest nieaktualny :wink:
Nie bądź taka pewna :-?

Tego akurat jestem pewna na bank :wink: Ale nie jestem pewna, czy znów nie stanie się aktualny :-? Zresztą, poszerzą, czy nie, listy słać trzeba!!! Bo to idiotyzm ta ustawa :x

TUTAJ macie treśc listu. Do dzieła!

Posted

W stenogramach z posiedzenia Senatu nad ww. ustawą można sobie poczytać, że rozważano "wrzucenia" na listę psów nie wg. ras a wagi ciała, wzorem innych krajów europejskich. Dajmy na to powyżej 25 kg. Wtedy wszystkie psy powyżej tego minimum musiałyby chodzić w "namordniku" i na smyczy oraz być zarejestrowane, ochipowane itd.

Posted

Bachar ten pomysł z psami powyżej 20 kg tez juz przerabialismy i tez juz dawno temu :wink:

AM no nie mów mi, że Ty masz jakiegos psa z nadwagą? :o

Posted

PIKA,
po moich "wynosinach" od rodziców, moja mamusia "dbała" o to, żeby suka głodna nie chodziła. Suka po sterylce ma skłonności do tycia więc na efekty nie trzeba było długo czekać. Nie pomagały prośby,groźby ale nastraszyłam mamę, że suka przez otyłość może kopnąć w kalendarz na zawał i się mama teraz (od tygodnia) trzyma się tego co jej napisałam.
Efekty już są widoczne - 0,5kg mniej :D Jeszcze będzie z niej smukła "laska" :wink:

Posted

bachar napisał(a):
To są stenogramy z posiedzenia senatu z dn. 18 maja "bieżącego" roku!

No tak, ale senat odrzucił i poprawki i samą ustawę :wink:
A ja się zastanawiam, czy kryterium wagowe właściwie nie byłoby "lepsze" :wink: Przynajmniej nie byoby dyskryminacji niektórych ras... :wink:

Jakaś regulacja być musi, moim zdaniem to nie ulega wątpliwości. A materia niestety trudna, no bo jak to zrobić, żeby dogodzić, jeśli nie każdemu, to chociaż większości? :niewiem: Macie jakies pomysły?

Posted

Tylko, ze kryterium wagowe oze nie obejmowac np. bullików czy astów, ktore waza mniej a objac chociazby nowofunlanda, ktory jest oaza spokoju...I tak zle i tak niedobrze. Powinni sobei darowac liste jako taka. Kazdy pies agresywny powinien nmiec namordnik. I to zalezy od wlasciciela. Kazdy pies obojetnie jaki powinien miec OC byc zarejestrowany itd. Hodowle tylko legalne. Jak kogos pies pogryzie to wysokie kary i odszkodowania. W ten sposob to rozwiazac, a nie takimi dziwnymi rozwiazaniami.