Sylwia K Posted September 5, 2009 Posted September 5, 2009 Czy zaszkodzę swemu psu podając mu codziennie kości i papkę warzywną? Czy należy posiłki rozplanować i tak, aby tygodniowo się zgadzały? dodam, ze suka 2 września miała sterylkę. Quote
Martens Posted September 5, 2009 Posted September 5, 2009 Nie zaszkodzisz. Są 2 szkoły Barfu - według jednej, tej popularniejszej, bilans robi się w dłuższym odcinku czasu, np. kilku tygodni. Z czasem nie robi się już tego podrecznikowo, tylko "na oko", dbając o urozmaicenie. Ja mam bilans w czasie ok. 2,5 tygodnia. Druga szkoła zakłada takie bilansowanie jak w przypadku innych diet, czyli w ciągu jednego dnia podajemy określoną porcję kości a przykładowo wieczorem trochę warzyw, podrobów i nabiału. Oba sposoby mają swoje wady i zalety - jedni uważają, że podawanie wszystkich rodzajów produktów jednego dnia zbytnio obciąża przewód pokarmowy, drudzy z kolei twierdzą, że podawanie warzyw tylko co kilka dni czy tygodni utrudnia trawienie kości. Ja stosuję pierwszy sposób (u 10 letniej suki) i problemów nie ma, a jest mi wygodniej, niż gdybym każdego dnia musiała się mordować z przyrządzaniem i odmrażaniem papek, dzieleniem jogurcików i kośćmi. Podsumowując - krzywdy takim karmieniem na pewno nie zrobisz, a w pierwszych dniach po sterylce to nawet dobrze, że podajesz codziennie warzywa; zapobiegną zaparciom. Choć 3-4 dni po sterylce nie ma to już takiego znaczenia jak np. na drugi dzień po zabiegu. Quote
Sylwia K Posted September 6, 2009 Author Posted September 6, 2009 dziękuje za odpowiedź pomyliło mi się, sterylka była 26 sierpnia:oops: Quote
Recommended Posts