Jump to content
Dogomania

Mam nietypowe pytanie

Recommended Posts

Guest Hajncelek
Posted

pytanie dot. rasy yorkshrine terrier: czy tak jak jamniki te psy mają taki specyficzny zapach z pyszczka? :roll:

Posted

Znam jamnika, ktory mial baardzo "specyficzny" zapach z pyszczka ;) - zniknal po usunieciu kamienia i podaniu antybiotykow na zapalenie dziasel. Podobna terapia sprawdzila sie tez u kilku innych psow. Moze to jednak nie jest kwestia rasy?

Posted

Nie, to nie jest kwestia rasy - moja sunia jest bardzo wielorasowa i tez miała ten problem. Kamień nazębny i zapalenie dziąseł to jedna sprawa, pies może być również przebiałczony, i też wonieje z ryjka. Pomaga ograniczenie mięsa i produktów mlecznych z podawaniem w tym czasie trilacu :wink:

Posted

Mojej suni też czasem wydobywał się niezbyt przyjemny zapach z pyszczka, ale zaczełam jej kupować Dental Risk takie kostki do gryzienia. Jak piesek ja zje to jakiś tydzień jest spokój i można spokojnie zaglądać mu do pyszczka bez obaw :D

• 1 year later...
Posted

York,

Bardzo prosze Ty sie zastanow co piszesz!

Specyficzny zapach z pyska nie jest uwarunkowany rasa, tylko stanem dziasel, zebow, dieta i ewentualnie chorobami.

pozdrawiam,

Posted

Witam

A ja słyszałam że dobrze jest by psiak przynajmniej york ale to chyba nie ma znaczenia, dawać mu od czasu do czasu sucharki. Podobno to czyści zęby no i zdrowe :P I ja tak robię. I ma przy tym ubaw no i czyści zęby i uczy sie gryźć :fadein: wiec mam dwa w jednym :P