Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

CUDOWNIE, ŻE JUŻ W BEZPIECZNYM MIEJSCU.:multi:
To pożyczone pieniązki a więc trzeba oddać.
Z bazarku mamy już też 25 zł od :loveu:Israel
A i jego hotelik kosztuje ?

Posted

[quote name='Paulina_mickey']trochę słaby bo to zdjęcie znalezione z neta, ale na początek wystarczy mam nadzieję

Bannerek wspaniały. :modla: Zaraz sobie podepnę. Tyle się dzisiaj działo, że nie bardzo miałam kiedy zrobić Siwemu zdjecie ale nadrobię to we wtorek.

Posted

A jakie byly powody niemoznosci odebrania Siwka?
Gdy wystepuje zagrozenie zycia przedstawiciel organizacji ma prawo odebrac zwierze od razu i w przeciagu trzech dni zlozyc wniosek o odebranie zwierzecia. A fakt obecnego wyniszczenia i zaprzestania podawania pokarmu mozna jak najbardziej podciagnac pod zagrozenie zycia zwierzecia.

Posted

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego koń został odkupiony (na dodatek nie za 500 zł, bo tyle może jest wart, ale za 4x więcej!!!) - jak ktoś ma ochotę mi wyjaśnić, to będę wdzięczna, a jeśli nie, to trudno ;) ale cieszę się, że już jest bezpieczny i w końcu zazna lepszego... ba! normalnego życia.

Posted

Koń został odkupiony, ponieważ dowiedzieliśmy się o nim w momencie gdy rzeźnik wpłacił zaliczkę i miał go odebrać najpóźniej w ciągu 3 dni, a weterynarz nie był w stanie ustalić w jakim stopniu stan konia wynika z zaniedbania ze strony właściciela. Na dokładniejsze badania nie było czasu. Jeśli tylko jest taka możliwość odbieramy konie bez opłat (Baśka, Hektor) ale nie zawsze się tak da.

Posted

Opinia lekarza nie była pozbawiona podstaw, ponieważ wdł. dokumentacji koń ma 27 lat i ciężko powiedzieć w jakim stopniu jego stan jest wynikiem wyniszczenia wynikającego z wieku, a w jakim stopniu jest wynikiem zaniedbań ze strony właściciela.

Właściciel mówił nam, że przestał go karmić, żeby dostać odszkodowanie (i rzeczywiście ma polisę ubezpieczeniową na kwotę 2.000 zł w razie śmeici konia) ale jest osobą w podeszłym wieku i wdł. tego co mówili sąsiedzi - nie jest w pełni poczytalny dlatego jego twierdzenia nie byłyby traktowane poważnie w ewentulanym postępowaniu w sprawie odbioru i same w sobie, bez opinii lekarza, nie mogłyby stanowić podstawy odbioru.

Posted

Jest w dobrym stanie psychicznym - ufny, spokojny, bardzo grzeczny. Tak jak napisałam wyżej - został doczyszczony i wystrugany. Stoi w stajni pod Krakowem.

We wtorek odwiedzą go najprawdopodobniej Dorota i Dominik z Przystani Ocalenie. Jest szansa na to, że Siwy trafi kiedyś do Przystani ale kiedy, tego nie wiadomo, bo na razie brak wolnych miejsc.

Jeśli czas mi pozwoli założę jutro wątki koniom spod Morskiego Oka (2 wykupiło KTOZ, dwa Przystań a jednego ma wykupić Viva) i Demonie- klaczy po złamaniu miednicy. Konie spod Morskiego Oka nadają się pod siodło i są fizycznie w pełni zdrowe natomiast mają bardzo poranioną psychikę i potrzebują cierpliwego opiekuna. Najlepiej gdyby do adopcji szły razem. Demona natomiast jest koniem specjalnej troski, który, podobnie jak Joker, może służyć wyłącznie za dekoracji ogrodu. Oprócz tego mamy do wyadoptowania dwa konie (rodzeństwo, klacz i wałacha) które ciągnęły armatę na paradach ułańskich i czekają dom od roku. Są zdrowe i sprawne. Do adopcji muszą iść łącznie.

Poza tym jeden z górali zaproponował nam sprowadzenie ze Słowacji konia po ścince drewna, żeby udowodnić, że konie ze ścinki po drugiej stronie granicy mają cięższe życie niż u nas. :roll: Twierdzi, że tak spracowanego konia jeszcze nikt z nas nie wiedział. Będzie chciał za niego koło 2.000. Gdyby ktoś chciał podarować zycie takiemu biedakowi proszę o kontakt. Nie ma gorszej pracy dla konia niż praca w lesie.

Posted

Zapomniałam napisać o stanie fizycznym: podobno wcale nie jest taki zły jak na ten wiek i kilkudniowe przygłodzenie. Siwek od ciężkiej pracy ma zmiany w stawach (coś jak u Hektora ale w mniejszym stopniu), jest wychudzony i ma kilka otarć i kilka małych odleżyn. Poza tym jego kondycja podobno jest dobra, choć na pierwszy rzut oka wygląda nieciekawie.

Posted

Siwek po doczyszczeniu, zdjęcia z dzisiaj:

Starałam się zrobić takie zdjęcia, na których Siwek wygląda jak najlepiej. Być może to pomoże mu znaleźć dom, tym bardziej, że jutro będzie ogłąszany z Gazecie Krakowskiej. Nie na wszystkich zdjęciach Siwek wyglada jednak tak dobrze jak wyżej - jest bardzo chudy i ma liczne odleżyny.

Posted

Cześć
kurcze żebym miała pewne miejsce i stałe dochody z miłą chęcią bym wzieła w adopcje siwka.
Ale chwilowo kryzys moją rodzinę dopadł i muszę zadbać o to co mam, ale jak by były potrzebne pieniążki na niego to parę groszy mogę wpłacić , i dać coś na bazarek.

Posted

Chyba nie musimy już nic zbierać. :multi:

Stała się rzecz wspaniała - dzięki tekstowi w gazecie zgłosła się osoba chętna do adopcji Siwka. Byłyśmy dziś wspólnie z tą Osobą i ayla1 go odwiedzić i zapadła decyzja o adopcji. Osoba o której piszę chce opłacić Siwkowi dożywotni pobyt w pensjonacie, bardzo blisko Krakowa, nawet bliżej niż miejsce w którym Siwek stoi obecnie. W tym pensjonacie stoją już dwa inne konie, uratowane przez tę Osobę.

Zadaniem Siwka będzie po prostu bycie - żadnych prac, żadnych wysiłków, żadnych stresów (poza zabiegami lekarskimi), dożywotni salon odnowy biologicznej :loveu: .

Dziś skończyliśmy czyszczenie kopyt. Nie było łatwo, bo Siwek podejrzewał kowala o mordercze zamiary. Wygląda na to, że nikt nigdy kopyt mu nie czyścił. Na szczęście mamy wspaniałego kowala, z ogromnym doświadczeniem i ręką do koni (Pan Kalawat) i jakoś dał Siwkowi radę.

Nowa opiekunka Siwka opłaci mu wyrównywanie zębów, bo teraz każdy z nich jest innej wysokości i koń ma problemy z jedzieniem i kompleksowe badania lekarskie, łącznie z badaniami krwi. Zamówiła też muesli dla seniorów, choć wątpię, żeby Siwek to jadł. Na razie Siwek zostaje tam, gdzie jest. Po przeanalizowaniu wyników badań lekarz zdecyduje czy jest gotowy do przeniesienia w nowe miejsce.