holmes Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 Niedawno przygarnąłem "Urwiska". W związku z tym mam kilka pytań: 1. Wiem, że jego rodzice mają problemy z dysplazją. Mnie też to czeka. Czy są jakieś możliwości zapobiegania "od małego"? 2. Zamierzam karmić go wyłącznie karmą - na jakie się zdecydować... Na razie mam karmę od ludzi, od których go wziąłem. Wiem, że oni dbają o swoje pieski, ale z drugiej strony ta dysplazja... nie wiadomo chyba jeszcze czy to genetyczne , czy żywieniowe... 3. Frisbee - ale to w innym dziale :) Pozdrawiam, M Quote
asiunia Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 holmes napisał(a):Niedawno przygarnąłem "Urwiska". W związku z tym mam kilka pytań: 1. Wiem, że jego rodzice mają problemy z dysplazją. Mnie też to czeka. Czy są jakieś możliwości zapobiegania "od małego"? 2. Zamierzam karmić go wyłącznie karmą - na jakie się zdecydować... Na razie mam karmę od ludzi, od których go wziąłem. Wiem, że oni dbają o swoje pieski, ale z drugiej strony ta dysplazja... nie wiadomo chyba jeszcze czy to genetyczne , czy żywieniowe... 3. Frisbee - ale to w innym dziale :) Pozdrawiam, M 1)W jakim wieku jest młody?Ja swojemu poczwarkowi robiłam RTG w wieku 3 miesięcy pod katem dysplazji(u Paco wyszły czysciutkie co bardzo mnie cieszy) a im wcześniej zdiagnozowana dysplazja tym lepiej.Jakie wyniki mają rodzice? 2)Karma musi być przede wszystkim "lżejsza",owczarek niemiecki im wolniej rośnie tym lepiej,do suchej dołożyć trzeba cos na stawy-ja osobiście dokładam GELACAN oraz ARTHROFOS 3)Jeżeli psiak ma dysplazje o frisbee trzeba zapomnieć... Quote
holmes Posted September 4, 2009 Author Posted September 4, 2009 Właśnjie wszedłem na stronę tego artrixa i zastanawia mnie ten filmik tam umieszczony. Widział go ktoś? Przekonujący... ale jak wpisałem Cetyl-M w wyszukiwarce to wyskoczyła mi strona: Cetyl M for Dogs i wygląda, że filmik jest wzięty z tej właśnie strony... (Jap's Amazing Recovery Video). Czyżby pan Reklama używał filmiku innego produktu? Podejrzane. Quote
holmes Posted September 4, 2009 Author Posted September 4, 2009 Piesek ma ponad dwa miesiące. Nie robiłem jeszcze RTG, chociaż pani Weterynarz też wspominała o prześwietleniu przez telefon. Dzięki za info o karmie - ale co mam rozumieć pod pojęciem "lżejsza"? To mój pierwszy własny piesek :) Quote
asiunia Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 Z tego co czytałam na owczarkowym forum taką skromną ale dorbą jakościowo karmą jest PROFORMANCE,chwalą też ACANE i ORIJEN+koniecznie coś na stawy. Sama karmię RC junior dla Owczarków,bo póki co to jedyna karma poza hypollargic royal canin po któej mały nie ma biegunek Konieczne jest znoszenie i wnoszenie psiaka jak długo jest to możliwe po schodach(nie ważne czy to 1 piętro czy 4 schodki),żadnego skakania,biegania po panelach i wykonywania innych czynności przy któych mogłoby dojść do poślizgu czy gwałtownych wywrotek;) Quote
holmes Posted September 4, 2009 Author Posted September 4, 2009 Na nieszczęście mam panele. Dzięki za uwagę. Ale za to schodów brak - parter :P. A biegania i skakania po domu i tak próbuję go na dobre oduczyć - tak mi radzili jego poprzedni właściciele - póki mały. Do wariowania jest wychodzenie na pole. Mam jeszcze pytanie do ekspertki :) Co na stawy? Wziąć, co proponuje wterynarz, czy szukać czegoś na własną rękę? Quote
asiunia Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 Też mieszkam na parterze,ale mimo to młodego(już niedługo,bo waży 15 kg)znosze i wnosze tak dla swietego spokoju;) Ekspertką nie jestem absolutnie,to mój pierwszy ONkowaty;)Sama daje GELACAN I ARTHROFOS,polacany jest również ARTHROFLEX,ARTHROSCAN,bądź też najzwyczajniejsza GLUKOZAMINA do kupienia w aptekach. Ps:pochwal się psiakiem:p Quote
holmes Posted September 4, 2009 Author Posted September 4, 2009 Jeszcze nie zdążyłem mu zrobić zdjęcia... ale jest z niego taki netoperek (:3 Jutro wrzucę fotkę. Dzięki za wszystkie rady. Jestem dobrej myśli. :)) Quote
*Monia* Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 Jednego nie mogę zrozumieć - dlaczego kupiłeś psa obciążonego dysplazją? Obydwoje rodzice mieli i ktoś ich do hodowli dopuścił? Jak z obydwu stron była dysplazja to prawdopodobieństwo, że mały nie będzie jej miał jest małe :shake:. Na stawy dobra jest galaretka z kurzych łapek od czasu do czasu - zdrowa i naturalna. Ale preparatów nią się raczej nie zastępuje. Quote
holmes Posted September 4, 2009 Author Posted September 4, 2009 Jak zrobić tą galaretkę? Po prostu wygotować łąpki? A co do pieska to ja go nie kupowałem. Po prostu go dostałem... bez żadnego rodowodu, bo i żadna to hodowla. :) I właśnie dlatego pytam o sposoby na dysplazję, bo wiem że Urwisek jest poważeni zagrożony. Dzięki za pomysł z łapkami. Quote
asiunia Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 Ugotować w małej ilości wody+usunąć kości i pazury;) Co do dysplazji niestety jest to przede wszystkim choroba genetyczna i jeżeli obydwoje rodzice chorują to niestety w przypadku Twojego malucha istnieje możliwość tylko złagodzenia objawów. Moja rottweilerka miała mimo młodego wieku cieżką postac dysplazji,aby w ogóle mogła funkcjonować podawaliśmy wspomniany przeze mnie GELACAN,jednak póki psiak rośnie potrzebuje dużo glukozaminy więc ze swojej strony polecam serdecznie CHONDROCAN Chondrocan - dysplazja i kulawizna - kompleksowy doustny chondronutraceutyk wspierający procesy reparacyjne w systemie stawowym podczas leczenia schorzeń układu ruchu psów. Troszkę niestety kosztuje ale z własnego doświadczenia powiem Ci że patrząc na cierpienie ukochanego przyjaciela żadne koszty nie mają znaczenia:-( Quote
Martens Posted September 5, 2009 Posted September 5, 2009 Jeśli chodzi o dysplazję, zdarzają się przypadki, że po rodzicach z dysplazją rodzą się choć niektóre szczeniaki zdrowe. Bywa też, że pies z dość silną dysplazją a dobrą masą mięśniową radzi sobie bardzo dobrze (choć bywa odwrotnie - wielkie cierpienia przy lekkich zmianach w stawach) Rzadko, ale jednak i nie warto wpadać w rozpacz, może z psiakiem nie będzie tak źle. Trzeba dbać, żeby go nie utuczyć, bo to obciąża stawy - powinien być szczuply, nie spasiony. Do tego ruch - zdecydowanie odradzam frisbee i wszystko co ma związek ze skokami i gwałtownymi zmianami kierunku, za to bardzo polecam pływanie. Jest rewelacyjne dla psów z takimi problemami, bo nie obciąża stawów a wyrabia masę mięśniową, która pomaga ustabilizować stawy. Co do żywienia jeszcze - polecam dodatki typu Arthroflex oraz wspomnianą galaretkę z kurzych łapek. Świeże łapki (surowe!) też jak najbardziej. Nie wolno podawać gotowanych kości. A swoją drogą - naprawdę nie rozumiem, jak można być tak okrutnym i bezmyślnym, żeby rozmnażać psy z ciężką wadą dziedziczną. W ten sposób skazuje się psy na wielkie cierpienia i kalectwo. Straszna głupota, a najbardziej cierpią oczywiście psy :shake: Quote
*Monia* Posted September 5, 2009 Posted September 5, 2009 Ja łapki gotuję z małą ilością wody i marchewką (mogą być też inne warzywa). Jak już się rozgotuje wszystko to czekam aż trochę przestygnie i zabieram się za dłubanie ;) - wyjmuję wszystkie kości i pazury z łapek, rozdrabniam marchewkę. Później wrzucam do miseczek po trochu i zalewam tym rosołem z łapek, często dorzucam jeszcze mięso z kurczaka. Jak zastygnie podaję jak mi akurat wygodniej - jak jest z mięsem to dodaję ryż i posiłek z glowy, a jak jest bez mięsa to daję najpierw część karmy a później galaretkę na deser. Surowe łapki też czasem daję i Hexa ma zabawę ;). Quote
holmes Posted September 8, 2009 Author Posted September 8, 2009 @ asiunia - jeszcze raz dzięki za rady. niestety mam niejaki problem z wrzuceniem zdjecia - nie dziala cos w panelu uzytkownika i w galeriach. jak sie tylko z tym uporam to zalacze fotki mojego typka. :)) @ Martens - wlasnie tez tak slyszalem, ze nie do konca wiadomo, jak to jest z ta cala dziedzicznoscia dysplazji. a co do rodzicow, to nie wiem jak to bylo (czy psy moga wpasc?) co do frisbee to zobaczymy. jestes kolejnym, ktory zdecydowanie odradza. tak czy siak musze obserwowac malego. mam kontakt do weta od tego typu problemow, wiec bedzie pod stala opieka. zapytam go od razu o ten artroflex. bo ten caly artrix po tej akcji z filmikiem wydaje mi sie mocno podejrzany, a z tego co slysze to pelno oszustow w swiecie producentow lekow. :( zaraz zreszta napisze posta na forum glownym bo takie przekrety trzeba naglasniac. sorki za brak wielkich liter, ale lewy shift odmowil mi posluszenstwa. trzeba nowa klawiaturke... pozdrawiam cieplo i jeszcze raz dzieki wszystkim za odpowiedzi. Quote
holmes Posted September 8, 2009 Author Posted September 8, 2009 mam go - na fotka.pl:diabloti:pozdrawiam Quote
asiunia Posted September 9, 2009 Posted September 9, 2009 Jaki misiaczek:loveu:ja już zapomniałam jak mój poczwar był taki maluni:roll: Obecnie dysplazje dzieli się na a)dziedziczną b)środowiskową czyli nabytą Tak czy siak ja bym prześwietliła malucha jak najszybciej-w tej chwili podawane leki(gdyby była tfu tfu tfu)znacznie mogą maluszkowi pomóc na przyszłość Quote
holmes Posted September 9, 2009 Author Posted September 9, 2009 Właśnie się dowiedziałem od zaznajomionego z tematem przyjaciela, że RTG może być szkodliwe dla małego pieska, a dysplazja i tak nie wyjdzie... Wiecie coś o tym? Quote
karjo2 Posted September 9, 2009 Posted September 9, 2009 Bosh, ile ten maluszek mial, jak go wzieliscie do domu? Cudny, jak wszystkie takie szczylki :). Co do RTG, poczytaj wiecej o polecanych wetach w tym temacie, czesc zabiegow robi sie tylko do okreslonego wieku. Zdjecie wiaze sie z pewna dawka napromieniowania, kwestia tylko ile razy maluch bedzie ja dostawal. Skonsultuj to z wetem. PS. Powyzej sa cale topiki o dysplazji, tu tez masz pare info: http://www.dogomania.pl/forum/f546/4-miesieczny-owczarek-niemiecki-z-dysplazja-78772/ Quote
asiunia Posted September 9, 2009 Posted September 9, 2009 holmes napisał(a):Właśnie się dowiedziałem od zaznajomionego z tematem przyjaciela, że RTG może być szkodliwe dla małego pieska, a dysplazja i tak nie wyjdzie... Wiecie coś o tym? Oczywiście ze dysplazja wyjdzie,po to wlasnie robi sie RTG;)i tak jak napisała Karjo,pewne zabiegi wykonuje się tylko do określonego wieku,więc im wcześniej tym lepiej Quote
Recommended Posts