bobernh Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 Witam, od pewnego czasu myślę nad zakupem psa, rozważałem już wiele ras - dużych, małych. Ostatnio pomyślałem także, że być może doskonałym rozwiązaniem dla mnie było by przygarnięcie jakiegoś zwierzaka ze schroniska, gdyż nie szukam psa na wystawy, jedynie oddanego przyjaciela, a z doświadczenia wiem, że psy zabrane ze schroniska potrafią odwdzięczyć się swojemu właścicielowi bardzo dużą ilością miłości i wdzięczności. Nawiązując jednak do tematu: mam jednak w domu 3 letnią papugę nimfę i o tyle, wychowanie szczeniaka z papugą nie było by takie trudne, to czy pies ze schroniska byłby w stanie ją zaakceptować? Dodam tylko, że lubi ona psy i inne zwierzęta, nie boi się ich, a wręcz bardzo cieszy ją jeżeli może sobie znaleźć kogoś do kogo mogłaby sobie 'pogaworzyć' :roll: Pozdrawiam Kamil (bobernh) :) Quote
zmierzchnica Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 W schroniskach są też szczeniaki ;) Możesz poszukać też tutaj na dogomanii na Psach w Potrzebie jakiegoś spokojnego psiaka z domu tymczasowego - pies przebywający u wolontariusza na co dzień może być sprawdzony pod kątem przyjacielskości względem innych zwierząt, także papug. Moim zdaniem odpadają wszelkie psy w typie husky czy ras myśliwskich. Od szczeniaka pewnie i takie psy dałoby radę nauczyć przyjacielskości do papugi, ale taki ze schroniska może mieć wdrukowane: ptak-pogoń-dorwać. Z doświadczenia wiem, że psy bardziej dzikie, takie które jakiś czas koczowały np na działce czy w lesie, bardziej chętnie polują na zwierzątka domowe. Myślę, że sprawdziłby się tu raczej starszy psiak, który został oddany ze względu na wyjazd, brak czasu czy coś takiego. Młody, pobudliwy pies, ale nie szczeniak, mógłby z czystej ciekawości skrzywdzić nimfę... To takie luźne przemyślenia, zrobisz jak uważasz ;) Bardzo się cieszę jednak, że zdecydowałeś się na przygarnięcie jakiejś bidy. Rozważ psa z DT (domu tymczasowego), albo szczeniaka w potrzebie, takich też na pęczki.... Quote
Anetka83 Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 to i ja się wypowiem :oops: My wzieliśmy psiaka ze schroniska. Nuka miała wtedy jakieś 2 latka... była okropnie wystraszonym wszystkiego-się-bojącym psem... przez 3 godziny nie weszła do pokoju w którym są papugi bo tak bardzo się bała :p gdy po raz pierwszy paputy zaczeły przy niej latac bardzo pilnowalismy czy nie będzie polowac... ale na szczęście tylko patrzyła co robią... w końcu nawet razem siedziały na łóżku i nic. Raz tylko warknęła na papuga jak TZ dał papugowi paluszka a jej nie :razz: Teraz mamy równiez szczeniaka (który miał trafic do schronu) i powiem szczerze że z nim jest mały problemik... jest baaaarddzzzooo zainteresowana papugami w klatce... oczywiscie staramy się jej "wytłumaczyc" że ich tknąc nie można ale zdarza jej się jeszcze czasami skoczyc na szafke na której stoją klatki. Powiem szczerze ze paputy jeszcze nie latały po domu odkąd młoda jest z nami... w ten weekend robimy próbe i zobaczymy jak będzie reagowac... musi się do nich przyzwyczaic i nie traktowac ich jak zabawki do złapania. Mam nadziej że uda nam się to osiągnac:roll: Wydaje mi się że nie ma reguły... ale tak jak napisała moja poprzedniczka... jeżeli psiak przebywa w DT może byc własnie "sprawdzony" pod kątem reakcji na inne ziwrzaki:) Powodzenia !!! Quote
teQuilla_bdg Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 wiekszość szczeniaków interesuje wszystko co sie rusza jesli tak nie jest to znaczy ze z psiakiem jest coś nie tak :D Szczeniak papuge uważa za kompana do zabaw i może zrobić jej krzywde. Jednak starszy pies (powyzej roku) nie powinien reagować. Quote
Recommended Posts