okla555 Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 Mój pies 1,7 roczny pudel mini :-o mnie terroryzuję. Najgorsze jest to że naprawdę zaczynam się go bać :-(. Jest agresywny gdy je, gdy daję mu kości dentystyczne, albo gdy poprostu chcę się z nim pobawić.Jak był młodszy nigdy tego nie robił :shake:. Zaczęło się to od niedawna, to raczej nie wścieklizna. Hodowca radził mi dawać mu lekkie klapsy, ale za każdym razem gdy daję mu klapsa on oddaje. Co mam z tym zrobić? Jak go tego oduczyć? Jakie mogą być tego powody? On już nie jest szczeniaczkiem i gryzie bardzo mocno nawet do krwi. Quote
roots23 Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 Klaps to nie metoda-agresja rodzi agresję Quote
yuki Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 oklaa555 nie podnoś ręki na psa, to żadna metoda pogorszysz tylko sprawę. Poczytaj http://http://pies.onet.pl/13,30155,42,nasz_pies_jest_agresywny_w_stosunku_do_nas,ekspert_artykul.html poczytaj inne wątki , jest mnóstwo na ten temat . Quote
okla555 Posted September 2, 2009 Author Posted September 2, 2009 Nigdy w życiu bym go nie skrzywdziła tylko hodowca powiedział jak będzie niegrzeczny daj mu lekkiego klapsa ale dałam kilka razy lekkiego klapsa i stwierdziłam że to nie działa potem stosowałam kary bez użycia siły ale to też nie działa nie biję mojego psa może źle mnie zrozumieliście Quote
yuki Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 Nie chodzi nam o bicie :) tylko w ogóle o używanie ręki w takim a nie innym celu, pies w końcu przestanie Ci ufać i tyle. Poczytaj trochę, są naprawdę inne metody. Obserwuj w jakich dokładnie sytuacjach pies warczy na Ciebie, wcale nie musi to jak napisałaś z agresji, równie dobrze może go coś boleć i pewne zabawy zwyczajnie są dla niego niemiłe, bo bolące. Quote
okla555 Posted September 2, 2009 Author Posted September 2, 2009 U weta byłam niedawno na kontroli nic mu nie jest a gdy się bawię podoba mu się ale nagle traktuję to jako hmmm jakąś walkę :Dog_run: Quote
yuki Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 Okla555 poczytaj o tym na innych wątkach , bo nie ma sensu zakładać nowego , tam jest full informacji o tym. To naprawdę zostało juz przegadane parę razy wzdłuż i wszerz. Quote
eagle Posted September 21, 2009 Posted September 21, 2009 okla555 napisał(a):Mój pies 1,7 roczny pudel mini :-o mnie terroryzuję. Najgorsze jest to że naprawdę zaczynam się go bać :-(. Jest agresywny gdy je, gdy daję mu kości dentystyczne, albo gdy poprostu chcę się z nim pobawić.Jak był młodszy nigdy tego nie robił :shake:. Zaczęło się to od niedawna, to raczej nie wścieklizna. Hodowca radził mi dawać mu lekkie klapsy, ale za każdym razem gdy daję mu klapsa on oddaje. Co mam z tym zrobić? Jak go tego oduczyć? Jakie mogą być tego powody? On już nie jest szczeniaczkiem i gryzie bardzo mocno nawet do krwi. Super metody ma ten hodowca, moze niech stosuje je wobec siebie samego. Quote
Sybel Posted September 22, 2009 Posted September 22, 2009 Rozważałaś kastrację? To uspokaja zwykle agresywne psy, które myślą, że są szefami w domu i dominują. Przynajmniej pomogło u moich dwóch agresorów, przy czym jeden - dość spory dziewięćdziesięcioprocentowy dalmatyńczyk - kiedyś skoczył z zębami do mojej twarzy, jak chciałam go łagodnie wyprosić z kuchni, gdzie czekał jego obiad. Akurat wtedy zareagowałam automatycznie i dostał w pysk, co go zaskoczyło i uspokoiło, ale podkreślam, byłam bardzo zaskoczona, nawet nie zdążyłam sie przestraszyć. Kastracja bardzo go uspokoiła i jakoś tak w ciągu pół roku zupełnie znikneła agresja wobec domowników. Poza tym może poszukaj sobie ksiązki Zapomniany język psów. Całkiem fajna, dobrze napisana, moze znajdziesz w niej coś dla siebie. Niektórzy twierdzą, że pomaga złapanie psa za kark i przytrzymanie przy ziemi - jest to gest typowy w psich stadach, wykonywany przez zwierzę alfa wobec tych niższych. Puszczasz, gdy się podda. Sama nie stosowałam, bo ma wątpliwości wobec takiej metody. Quote
karjo2 Posted September 22, 2009 Posted September 22, 2009 I ksiazka i zasady nie dadza efektow, co najwyzej pogorsza sprawe. Chyba, ze chcesz podpuscic tak, by komus sie krzywda stala. Okla, poczytaj watek : http://www.dogomania.pl/forum/f412/urwis-muniek-147068/ wraz z podanymi linkami, podpowiedz skad jestes, bo wlasciwie pozostaje tylko podeslanie do dobrego szkoleniowca - wszelkie rady na odleglosc moga byc nieskuteczne, wrecz zaszkodzic. Quote
Recommended Posts