Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bluebird napisał(a):
A Ty musisz go przestrzegac i na ringu i poza ringiem.
Oczywiście, że tak, ale co to ma dorzeczy? A argumentu, że inne przepisy są łamane, więc ten też nie ma znaczenia nie przyjmuję, bo moim zdaniem taki argument w ogóle nie ma sensu.

Warto jeszcze napomknąć, że (o ile wiem) sędziowie muszą zdać z tego regulaminu egzamin, a od wystawców nie jest to wymagane. Może powinno być, ale fakt, żze nie jest chyba świadczy o innych oczekiwaniach jeśli chodzi o znajomość regulaminu przez te dwie grupy. Przynajmniej ja tak to odbieram.

• Replies 301
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bluebird napisał(a):
No to trochę źle to odbierasz, bo z ustawy tez nie zdajesz egzaminu, a musisz jej przestrzegac. Paaaaaaaaaaaaaaa.
No oczywiście, że tak - ale tu nie o przestrzeganiu była mowa. A Ty naprawdę nie dostrzegasz różnicy pomiędzy tym, jak taką ustawę musi znać np. policjant czy sędzia, a tym, jak ją m znać przeciętny obywatel? :o

Posted

Nitencja napisał(a):
hm tak z drugiej strony to wystawcy lamia regulamin caly czas tak jak pisze Bluebird :lol:
No to co? Znaczy, że sędzia też powinien? Albo ja, jako wystawca, tez mam łamać, bo inni łamią? Sorry, ja nie widzę, co to, że wystawcy łamią regulamin (a wielu sędziów dobrze o tym wie i pozwala na to na ringu :o ) ma do rzeczy z czymkolwiek, tak naprawdę. Znaczy wyrzucić ten regulamin trzeba? Czy może łamać jeszcze bardziej? Wszyscy razem? A sędziowie będa nas w tym prowadzić? Na to chyba wychodzi... A jak nie, to o co chodzi, bo nie kumam?

Posted

Nie Flaire.Ty jak zawsze interpretujesz wszystko po swojemu ja tylko napisalam jak jest. Popatrz na to z szerszej perspektywy.
Jednak Jakby na to patrzec ogolnie to regulamin jest lamany na kazdym kroku. Wiekszosc ludzi nie zostaj do konca wystawy a jest napisane wyraznie ze powinni zostac. Za granica placisz 20 Euro jak chcesz wyjsc wczesniej( nie wszedzie ale sa takie miejsca w europie...). Jest powiedziane ze suki z cieczka maja byc niewystawiane, chore psy tez maja zostac w domu a nierzadko sedziuje sie psy kulejace lub z szwami albo w ogole bez kondycji.

A jak nie, to o co chodzi, bo nie kumam

I widocznie nie skumasz, trudno. Czasami nam zostaje tylko nil mirari nil indignari sed interlegere

Posted

Nitencja, wszystko to prawda i na pewno ja nie twierdzę inaczej, nie musisz mnie przekonywać. Ale wytłumacz, proszę, co to ma do rzeczy z tematem tu dyskutowanym? :o Bo tego właśnie nie rozumiem.

Posted

Nitencja napisał(a):
Jest powiedziane ze suki z cieczka maja byc niewystawiane, chore psy tez maja zostac w domu a nierzadko sedziuje sie psy kulejace lub z szwami
To dlaczego się ich nie odsyła bez oceny?

Posted

[quote name='Nitencja']

Bo tego właśnie nie rozumiem

no to tez nie moj problemTen to akurat częściowo Twój, bo to Twojej logiki nie rozumiem. :wink:

Jak ludzie łamią przepisy drogowe, to ja mam prawo wymagać od drogówki, żeby te przepisy znała i pilnowała, żeby nie łamali. Jak wystawcy łamią regulamin wystawowy, to podobnie mam prawo wymagać od sędziego, żeby ten regulamin znał i na swoim ringu go przestrzegał - to, że wystawcy będą próbować łamać regulamin wystawiając suki z cieczką itp. nie zwalnia sędziego od obowiązku pilnowania, żeby był przestrzegany, tak samo jak to, że ludzie prowadzą po pijanemu nie zwalnia drogówki od obowiązku zatrzymywania ich - wręcz przeciwnie, czyni ten obowiązek ważniejszym.

Posted

bo to Twojej logiki nie rozumiem

sa tacy co rozumieja, na szczescie. wiec to nie moj problem ze nie rozumiesz. ;-)

Uciekam z psami na spacer bo u nas zaraz bedzie burza. Cale niebo pelne brzydkich czarnych chmur :evilbat:

Posted

Klasa Pośrednia Alaskan Malamute

1* dosk.,CWC,NPwR,BOB,III BOG

TOGIAK Sausimayok "Miki"

CH/INT.CH.Daikibo No Yukimigata x Ch.Pl.,Ros.Dharma Sausimayok

Judge: Katarzyna Boryczko Poland

Bardzo sie cieszymy i gratulujemy wszystkim zwycięzcom.

Gizela&Artur

Posted

[quote name='Nitencja']

sa tacy co rozumieja, na szczescie. wiec to nie moj problem ze nie rozumiesz. ;-) No to masz rację - problem tylko i wyłącznie mój. Są tacy, którym zależy, żeby być ogólnie rozumianym (a konkretnie, przez osoby, do których się zwracają), ale innym rzeczywiście nie zależy. Miałam Cię za jedną z tych pierwszych, za co przepraszam. Tak naprawdę to już dawno powinnam była wiedzieć, że nie zależy Ci, żeby być rozumianą, bo często piszesz w obcym języku - ale teraz już w końcu wiem, więc nie będę nawet próbować Cię zrozumieć, bo oczywiście nie mam szans. Chyba obydwu nam będzie lżej. :wink:

Posted

sory za nieobecność, ale po południu przy kompie jestem tylko z doskoku :(

Do Flaire...właśnie sporo osób nierozumie dlaczego chce wyjaśnić tę sprawę skoro mój pies i tak dostał CWC i NPwR. No tak - dla świętego spokoju i może dlatego, że sporo innych wystawców nie wpadła tak samo jak ty i jak ja, że takie przesunięcie można zrobić. A może dlatego, że skoro istnieje taki przepis prawny ( regulaminowy ) to może kiedyś tam sama z niego skorzystam bo o "żebraniu" i kombinowaniu nie ma mowy, to nie w moim stylu.

O ile o pozostaniu na terenie wystawy można się dowiedzieć z regulaminu wystaw ( który mało kto z wystawców przeczytał ze zrozumieniem i zapamietał ) to o tym, że psa NIE MOŻNA PRZESUNĄĆ Z KLASY DO KLASY po terminie przyjmowania zgłoszeń i w dniu wystawy czyta się WIELKIMI LITERAMI a propos informacji o samej wystawie i o ile się nie mylę napisane jest o tym ( czasami ) na potwerdzeniu zgłoszenia.

Myślę, że jest to zrobione właśnie po to, żeby nie szafować stawkami :roll:

Pani Kasia pisała o tym, że czasami się ludzie umawiają, że skoro ty jedziesz tam to ja pójdę ci na rekę i niepojadę na tą samą wystawę, żeby nie robić ci konkurencji. TAK słyszałam o tym, ale ze mną się nikt nie umawiał :roll: właściciel Makbeta nie zaproponował żebym zgłosiła Lugera do otwartej bo mój miałby większe sznase powalczyć w tej stawce niż jego pies ( nota bene starszy od Lugera o pół roku ! a jednak budową ciała znacznie odbiegający).

Jeszcze w Krakowie na międzynarodowej ( jakoś tam nie doszło do przesunięcia mimo, że stawka wygladała dokładnie tak samo ) wręcz się upewniliśmy, że znów spotkamy się w takim samym składzie w Ustroniu.

Wiem, że wystawy to loteria, raz się wygrywa, raz sie przegrywa, z Makbetem Luger wygrał 3 razy stając z nim w szranki na 4 wystawach. I ta jedna przegrana utwierdziła mnie tylko w przekonaniu, że szanować i brać na poważnie należy każdego przeciewnika, choćby w moim mniemaniu był nie wiadomo jak wielkim "pasz" (...)

I dlatego wg mnie, właściciel Makbeta po prostu będąc prawie pewnym kolejnej przegranej z moim psem wpadł właśnie na ten a nie inny pomysł z przesunieciem do pustej kl. otwartej. To było nie Fair. Każdy ma świadomość jeżdżąc na wystawy tego, jakie psy są w danej chwili prezentowane w poszczególnych klasach i wiedząc co w naszym domu leży sobie na kanapie albo podejmujemy ryzyko i zgłaszamy albo nie.

I niezgodzę się, że o takich niedociągnięciach nie powinno się mówić głośno bez składania formalnego protestu. I nierozumiem dlaczego posądza się mnie o złośliwość czy zawiść wzgl. tamtego psa. Kto stał ostatnimi czasy w okolicach ringu bullków wie, że czy wygram czy przegram łapę do pogratulowania konkurentowi wyciągnę :)

A co do kwestii formalnej oceny psów i przyznania CWC przez Panią Kasię to nadal jest tak jak napisałam parę stron wcześniej; szanuję jej wybór i niepodważam go.

Całe moje zarzuty w tej sprawie dotyczą tylko i wyłącznie sfery organizacyjno - regulaminowej.

Ufff...u nas nie pada więc idę wybiegać spaślaczka bo podobno za gruby jest :wink:

Posted

Ale nie odpowiedziałaś na moje do Ciebie pytanie... Więc powiedz mi szczerze... czy gdybyś z tym psem przegrała porównanie po tym, jak on się przeniósł do otwartej - i w związku z tym miałabyś CWC tylko dzięki temu, że on się przeniósł, to również tak głośno byś protestowała?

Posted

Fair ale nie za bardzo rozumiem do czego zmierzasz tym pytaniem...:roll:

Na jednym z forum zaznaczyłam, że ciesze się, że będzie nas sędziować Pani Kasia i że widząc jej sędziowanie bullków w Rybniku 2004 moim zdaniem znając stawkę "niespodzianek nie będzie" :wink: I nie było :fadein:

Po drugie...o ile jestem w stanie przełknąć niekompetencję sędziego w Zabrzu 2004 to myślę, że nawet w przypadku uzyskania CWC dla swojego psa dzięki przesunięciu naszego konkurenta, to znając "wartość" mojego Cukra również próbowałabym całą sprawę wyjaśnić , to chyba jeszcze bardziej oczywiste.

A swoją drogą pewnie bym już do Pani Kasi nie pojechała tak jak za jasną ch**** nie pojadę do Pana N. :-? z oczywistych przyczyn...nie dlatego że przegrałam- tylko dlatego że znam "wartość" tych konkretnych psów i wynik innego ( niż to które jednak miało miejsce ) posędziowania byłby krzywdzący.

Posted

Złośnica&LUGER napisał(a):
Fair ale nie za bardzo rozumiem do czego zmierzasz tym pytaniem...:roll:
Złośnica, do niczego nie zmierzam - po prostu jestem ciekawa. Nasunęło mi się ono gdy zastanawiałam się, jak ja bym zareagowła na sytuację, w której Ty się znalazłaś.

Czyli jeśli dobrze Cię rozumiem, gdybys z tamtym psem porównanie przegrała, to strałabyś się pozbyć się tego CWC równie gorliwie, bo byłoby przyznane nie fair. Hmm. Tylko pogratulować mogę takiego podejścia.

Posted

[quote name='Flaire'][quote name='Nitencja']

sa tacy co rozumieja, na szczescie. wiec to nie moj problem ze nie rozumiesz. ;-) No to masz rację - problem tylko i wyłącznie mój. Są tacy, którym zależy, żeby być ogólnie rozumianym (a konkretnie, przez osoby, do których się zwracają), ale innym rzeczywiście nie zależy. Miałam Cię za jedną z tych pierwszych, za co przepraszam. Tak naprawdę to już dawno powinnam była wiedzieć, że nie zależy Ci, żeby być rozumianą, bo często piszesz w obcym języku - ale teraz już w końcu wiem, więc nie będę nawet próbować Cię zrozumieć, bo oczywiście nie mam szans. Chyba obydwu nam będzie lżej. :wink:
Wiesz Flaire ........ ja tak sobie mysle ze nie warto dyskutowac, bo to do niczego nie doprowadzi. Madry czlowiek, wie kiedy skonczyc i ja wlasnie koncze i nie zamierzam prowadzic tego watku z Toba. Pewnie przez te roznice kulturowe. ;-)

Posted

o rany Złośnica ale burzę wywołałaś - nie będę się rozpisywać, tylko napiszę, że w 100% Cię rozumiem i też bym tak postąpiła, ale że nie jestem wystawcą to nigdy na szczęście nie znajdę się w takiej sytuacji :roll:

Posted

Gosia i kropki napisał(a):
Wystawiałam 4 posokowce bawarskie. Wszystkie wygrały swoje klasy, championy zgarneły NPwR i NSwR oraz już trzeci w tym roku BIS Par Hodowlanych :) Natomiast Aron wygrał jeszcze BOB, BOG oraz v-ce BEST IN SHOW :))) za przepięknym shih tzu
Och takie wystawy mogłabym mieć co tydzień ;))
Gratulacje dla wszystkich wystawiających w Ustroniu!!

A ja sie zastanawiałam cały czas,kto to tak pięknie wystawia posokowce....a to byłaś Ty :D :D :D
Gratulacje !

Posted

Byłam dziś w ZK i wstępnie cała sprawa wygląda następująco :

1) nie można dokonać przesunięcia psa z klasy do klasy w dniu wystawy oprócz oczywistych pomyłek ( czyli np psa umieszczono w kl. suk )
2) są sytuacje, które można "wybaczyć" zgłaszającemu i dokonać przesunięcia pod warunkiem że dostarczy odpowiednie dokumenty a wczesniej najlepiej potwerdzi jeszcze pomyłkę telefonicznie przed wystawą -przykład :
pies zostaje zgłoszony do kl. championów, zgodnie z regulaminem do zgłoszenia należy dołączyc ksero dyplomu championa, ale właściciel zapomina o tym i po czasie sobie przypomina ze tego nie zrobił, dzwoni do ZK i wyjaśnia sytuację a następnie w dniu wystawy zglasza się do sekretariatu i okazuje ksero dyplomu i wówczas pomimo że w katalogu ten pies jest w kl. otwartej to fizycznie pójdzie w championach.

3) każda decyzja o przesunięciu psa z klasy do klasy MUSI BYĆ NA PIŚMIE !!! Najpierw całą sprawę zgłasza się w sekretariacie, następnie albo wzywany jest sędzia, który potwierdza odbiór decyzji o przesunięciu albo sekretarz lub wlasciciel dostarcza pismeną decyzję sędziemu na ring, która to powinna być dołączona do dokumentacji czyli karty oceny

W przypadku takim jak mój, po mojej uwadze a propos stawki sędzina powinna sprawdzić cała sprawę w sekretariacie skoro nie dostała pisemnego potwierdzenia o przesunięcia psa z klasy do klasy i skoro sekretarz również nie był poinformowany o zmianach.

Pani Radzia , czyli sekretarka naszego ZK twierdzi, że dokonywała przesunięć psów na tej wystawie, ale było ich około 5 w tym owczarki i pudle i nieprzypomina sobie żadnego bullterriera. Zresztą...zaznaczyła...nie ma obowiązku pamietać, od tego są ustalenia pisemne !!! których jak widać nie było.

Cóż...faktycznie musztarda po obiedzie, ale mnie chodziło tylko i wyłącznie o wyjaśnienie procedury przesuwania.

Co do kosztów składania protestów : na wystawie krajowej jest to 100 zł. na międzynarodowej 150 zł.

Wnioski na przyszłość już wyciągnęłam, a część z tych informacji może się przydać innym.

Posted

Złośnica&LUGER napisał(a):
każda decyzja o przesunięciu psa z klasy do klasy MUSI BYĆ NA PIŚMIE !!! Najpierw całą sprawę zgłasza się w sekretariacie, następnie albo wzywany jest sędzia, który potwierdza odbiór decyzji o przesunięciu albo sekretarz lub wlasciciel dostarcza pismeną decyzję sędziemu na ring, która to powinna być dołączona do dokumentacji czyli karty oceny

Ja też uważam, że Złośnica ma 100% rację. Uważam, że właśnie przez takie kombinowanie niektórych wystawców zaczynają przychodzić na świat różnego rodzaju "pasz..." Mimo, że wszystkie są kochane, ich losy też różnie się kończą, bo na przykład nie spełniają oczekiwań swoich kochających (na niby) właścicieli.
A poza tym to zachowanie nie sportowe i nie fair.
Każdy niech ma na ten temat swoje zdanie, wg Jego własnego uznania i "sumienia".
Ja już wypowiedziałam swoje zdanie na ten temat i nie mam zamiaru dłużej podtrzymywać tego wątku, ani go więcej "upiękniać" i "usoczyściać"...

Za to wszystkim wygranym i przegranym (ale w sportowym stylu) GRATULUJE udziału w wystawie (bo ja cieszę się, że na niej byłam)!!! :D
i życzę sukcesów na innych wystawach :)

Posted

cockermanka napisał(a):

A ja sie zastanawiałam cały czas,kto to tak pięknie wystawia posokowce....a to byłaś Ty :D :D :D
Gratulacje !

:oops: :oops: Aż nie wiem co napisać ... :roll: Dziękuje berdzo :)