Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 301
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='bo']Regulamin nie może być wazniejszy od człowieka i psa oczywiście.
regulamin jest dla ludzi i po to żeby go przestrzegali. Zresztą sami się pod tym podpsywali.

a nie jęczę od dwóch dni w necie, jaka jestem biedna i poszkodowana, bo jeszcze qrcze wygrałam. Konsekwencji potrzeba.

Po pierwsze nie jęczę że jestem biedna i poszkodowana :evil: tylko napisałam o ewidentnym naruszeniu lub wręcz złamaniu regulaminu. I mam zamiar to wyjaśnić.
Jeżeli ci ten temat nieodpowiada albo nie czujesz się z nim związany to po prostu przestań go śledzić.

Posted

Złośnica&LUGER wydaje ci się, ze masz monopol na nieomylność widzę. Nie oczekiwałam rady od ciebie, jak widzę, że ty również nie oczekujesz od nikogo, tylko prgniesz załatwić swoje prywatne porachunki z kims tam. Ok, ale załatw to w odpowiednim miejscu, niekoniecznie tu.
Skończyłam juz dyskusje na ten temat. Zobaczę, co załatwisz :lol:

Posted

[quote name='bo']Złośnica&LUGER wydaje ci się, ze masz monopol na nieomylność widzę.
nigdzie nie napisałam, że jestem nieomylna :-? Opisałam sytuacje widzianą ze środka ringu. A jedyne co mam zamiar "załatwić" ( cokolwiek przez to rozumiesz ) to wyjaśnić dlaczego właśnie tak się stało.

Posted

Nie znam tematu, ale chcę tylko powiedzieć, ze czasami sędzia, jak i prezes oddziału urządzającego wystawę, zgodzają się na przesunięcie psa do innej klasy w dniu wystawy. A jesli chodzi o te 5minut przed, to czasami nieźle trzeba sie nachodzić, by to w koncy załatwić i czasami jest to jeszcze mniej niż 5minut.. Sedzia moze to zrobić, jeśli po pierwsze, reszta ludzi prezentujących psy w danej rasie się zgodzi lub jeśli nie ma innych konkurentów w klasie, do ktorej staramy się przesunąć psa lub jeśli w ogóle zaistniała taka pomyłka: zgłaszamy psa do młodzieży, a na wystawie okazuje się,ze jest on np.w kl.otwartej. Tak samo zresztą, jak regulamin mówi, ze nalezy być z psem od początku wystawy (czyli od ok 7-9godz, kiedy jest przyjmowanie psów) do jej oficjalnego zakończenia, a ciekawe, czy np. Złośnica&LUGER tego tez przestrzegają na każdej wystawie.. W końcu, to też przecież regulaminowy przepis :D

Posted

Poza tym, jeśli pies przenoszony do innej klasy byłby rzeczywiście "paszczurem" czy "pasztetem" lub innym "pasz" ( :D :D :D ), to sedzia nie dałby mu CWC (CWC dostaje pies wg uznania sędziego). Nawet pies, który wygrywa rasę, nie zawsze dostanie CWC. Wygranie klasy czy rasy nie łączy sie automatycznie z przyznaniem Zw.Młodzieży, CWC czy CACIB'em.

Posted

Bluebird napisał(a):
Sedzia moze to zrobić, jeśli po pierwsze, reszta ludzi prezentujących psy w danej rasie się zgodzi lub jeśli nie ma innych konkurentów w klasie, do ktorej staramy się przesunąć psa lub jeśli w ogóle zaistniała taka pomyłka: zgłaszamy psa do młodzieży, a na wystawie okazuje się,ze jest on np.w kl.otwartej.
Bluebird, a gdzie można przeczytać o takich i podobnych regułach? Może się mylę, ale myślę, że większość wystawców nie orientuje się w takich przepisach - mnie osobiście do tej pory nie przyszłoby do głowy prosić sędziego, żeby przeniósł mnie do pustej klasy, ale jeśli sędzia może to bez problemu zrobić, to czemu nie? A pytam, gdzie mogę o tym przeczytać, bo ciekawa jestem, co jeszcze mi wolno... :D

Posted

Jestem właśnie na wakacjach, ale udało mi sie dorwać do netu i widze, że już pewne informacje zostały podane ;) Ale sie pochwale, a co :) Wróciłam z Ustronia przeszczęśliwa, mimo że odwołali JH...
Wystawiałam 4 posokowce bawarskie. Wszystkie wygrały swoje klasy, championy zgarneły NPwR i NSwR oraz już trzeci w tym roku BIS Par Hodowlanych :) Natomiast Aron wygrał jeszcze BOB, BOG oraz v-ce BEST IN SHOW :))) za przepięknym shih tzu

Och takie wystawy mogłabym mieć co tydzień ;))
Gratulacje dla wszystkich wystawiających w Ustroniu!!

Posted

Nie sądzę,aby mozna było o tym poczytać, ale wiadomo ze czasami mozna zrobić odstępstwo od danego przepisu, jesli to sie nie wiąze ze szkodą dla innych. I jesliby tak rzczywiście ścisle się trzymac regulaminu i przestrzegac go, to członkow w Zwiazku byłoby o połowę mniej (chociaz moze byłoby wtedy lepiej, bo nie byłoby naciągaczy itp..)

A tak a'propos: siedzisz na wystawie od godz np 9tej do 17stej lub dłużej? Na kazdej, na którą zgłaszasz psa? To też jest w regulaminie wystaw psów rasowych.
A jak sama Złośnica pisze, nie słyszała całej rozmowy z sędzią, może rzeczywiście pomylono klasę.
Poza tym takie rzeczy zdarzaja się nie tylko w Polsce, także na zagranicznych wystawach i uważam, ze jesli się zdarzy, to nie nalezy tego rozdmuchiwać, bo czasami tez nam się może cos takiego przytrafić.
Jesli w tej klasie, do ktorej został przesuniety ten pies, nikogo więcej nie było, to o co taki wielki szum?
Jak juz napisałam wczesniej, jesli pies nie zasługiwałby na to CWC, to nie dostałby.
Tym bardziej,że Złosnica pisze, ze i tak wygrała i bardzo dobrze, bo jej psiak jest bardzo ładny i gratuluję jej za to :D

Posted

A tak na marginesie, to który wystawca jest na bieżąco z regulaminem wystaw lub innymi przepisami związkowymi. Zwykle jest tak,ze czytamy to wtedy, jak się coś wydarzy.. Może lepiej czasami sobie wczesniej cos poczytac, bo moze będą jakies "nowości"?

Posted

Bluebird, skąd tyle agresji? Źle mnie zrozumiałeś, ja się pytałam tylko dlatego, że po prostu nie wiedziałam, że tak wolno. Teraz ciekawa jestem, czego jeszcze nie wiem. Ale przynajmniej o tym już wiem, więc w razie potrzeby będę mogła wykorzystać - tyle że łatwiej by pewnie było, gdybym mogła zacytować odpowiedni paragraf i dlatego pytałam.

Bluebird napisał(a):
A tak na marginesie, to który wystawca jest na bieżąco z regulaminem wystaw lub innymi przepisami związkowymi. Zwykle jest tak,ze czytamy to wtedy, jak się coś wydarzy.. Może lepiej czasami sobie wczesniej cos poczytac, bo moze będą jakies "nowości"?
Dokładnie tak - chciałam poczytać o tych zmianach akurat, bo gdy czytałam regulamin wystawowy to o tym nie było - dlatego właśnie o to pytałam, że może to nowinka jakaś, a ja lubię być na bieżąco.

A propos, to co należy robić, żeby być na bieżąco? W jaki sposób Związek informuje swoich członków o zmianach w regulaminach?

Posted

Flaire = zrodlem aktualnych informacji jest strona zwiazkowa. Tam jest taka zakladka jak informacje ZKWP oraz FCI. Poza tym jest czasopismo "Pies". Jesli jest wiecej nowych rzeczy - drukowane sa regulaminy ktore mozesz kupic w kazdym oddziale Zwiazku kynologicznego w Polsce.

Posted

A tak naprawdę to jak o tym myślę, to mnie się juz całkiem w łepetynie pomieszało, bo Nitencja pisała jednoznacznie, że sędzia nie ma prawa nic zmieniać - a przecież ona chyba wie, jakie prawa ma sędzia. Natomiast Bluebird pisał, że jednak sędzia może w pewnych warunkach psa przesunąć. :roll: Więc jednak, Bluebird, napisz, skąd takie informacje.

Posted

Nitencja napisał(a):
Flaire = zrodlem aktualnych informacji jest strona zwiazkowa. Tam jest taka zakladka jak informacje ZKWP oraz FCI. Poza tym jest czasopismo "Pies". Jesli jest wiecej nowych rzeczy - drukowane sa regulaminy ktore mozesz kupic w kazdym oddziale Zwiazku kynologicznego w Polsce.
Nitencja, dzięki.

A czy Związek informuje jakoś, że jest coś nowego i trzeba poczytać stronę czy kupić nowy regulamin, czy po prostu od czasu do czasu jako członek mam to obowiązek sprawdzać?

Posted

hej, w moich postach nie ma żadnej agresji, tylko małe wyjasnienia :D

A tak naprawdę to jak o tym myślę, to mnie się juz całkiem w łepetynie pomieszało, bo Nitencja pisała jednoznacznie, że sędzia nie ma prawa nic zmieniać - a przecież ona chyba wie, jakie prawa ma sędzia. Natomiast Bluebird pisał, że jednak sędzia może w pewnych warunkach psa przesunąć. Więc jednak, Bluebird, napisz, skąd takie informacje.

Człowiek uczy się po prostu na wystawach. Ja tez kiedyś miałam taki problem, zgłaszałam suczkę do kl.otwartej, a wsadzili mi ja w młodzież i latałam jak głupia po całej wystawie..

A skoro wymaga sie od sędziów przestrzegania regulaminu, to moze my też zacznijmy go przestrzegać..

Posted

Bluebird napisał(a):
A skoro wymaga sie od sędziów przestrzegania regulaminu, to moze my też zacznijmy go przestrzegać..
Ja z reguły staram się go przestrzegać. Ale co do tej wypowiedzi, to troszkę się z Tobą nie zgodzę. Ale najpierw zaznaczę, że nie twierdzę, że ktokolwiek tutaj naruszył regulamin, bo nie znam sytuacji i nie mam zielonego pojęcia, co sędziom wolno, a czego nie.

Natomiast na pewno wymagam od sędziów lepszej znajomości regulaminu niż od wystawców. Więcej - do sędziów należy pilnowanie, żeby ten regulamin u nich na ringu był przestrzegany - przynajmniej tak mnie poinformowano, gdy byłam sekretarzem ringowym.

Posted

hej nie ma czegos takiego,ze jedni musza go dobrze przestrzegac, a inni mniej. Skoro jest regulamin, czyli jakies przepisy, to jedni i drudzy powinni go przestrzegac w jak najlepszym stopniu.

Chyba już sobie pójdę stąd, bo ta rozmowa nie ma sensu.

Jesli przestrzegasz regulamin, to znaczy, ze tez siedzisz od rana do późnego popołudnia na wystawie? Nie sądzę..

Posted

Bluebird napisał(a):
hej nie ma czegos takiego,ze jedni musza go dobrze przestrzegac, a inni mniej.
No znów się nie zgodzę. Stróż prawa czy regulaminu ma obowiązek nie tylko sam przestrzegać, ale jeszcze pilnować, żeby inni go nie naruszali.

Ale ja mam jeszcze pytanie do Złośnicy: czy byłabyś tak samo oburzona tym, że ten pies się przeniósł, gdybys porównanie z nim przegrała i miałabyś CWC tylko dzięki temu, że on się przeniósł? I nie mów mi, że nie ma takiej możliwości (choć może u tej sędzi rzeczywiście by nie było) :wink: ), bo ja się napatrzyłam na tyle ciekawych lokat, że wiem, że wszystko jest możliwe.

Posted

Nitencja napisał(a):
tu pozwole sie nie zgodzic i sedziowie i wystawcy powinni znac regulamin na rowni.
Tak, ale na ringu to sędzia ma obowiązek pilnować, żeby był przestrzegany.

Posted

oczywiscie jak wielu innych rzeczy :evilbat: i jeszcze dobrze ocenic psa.
Ale i tak uwazam ze i sedzia i wystawca musza znac regulaminy tak samo i nie ma tu prawa ze ktos moze znac lepiej lub gorzej.
Ja dopiero w domu poczytalam dokladnie zasady wychodzenia na BIS junior w Krakowie. I to dla mnie tez bylo zaskakujace... :roll:

Posted

A Ty musisz go przestrzegac i na ringu i poza ringiem. Wystawa, to taka mała kropelka w naszym życiu, a ile to przepisów nie przestrzega sie na codzień..

No znów się nie zgodzę. Stróż prawa czy regulaminu ma obowiązek nie tylko sam przestrzegać, ale jeszcze pilnować, żeby inni go nie naruszali.

Co nie znaczy,ze wtym momencie jesteś zwolniona od znajomości prawa..

To pa, życzę sukcesów na dalszych wystawach i proszę się nie pieklić, jak coś nie pójdzie po naszej myśli.