Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie mam dość spory problem z moją suczką. Nuka ma alergie pokarmową jest uczulona na wołowinę, produkty mleczne i zbożowe.
W ogóle nie wiem co jej podawać do jedzenia, Nuka jest strasznie wybredna, kaszy nie lubi, ryż to tak raz zje raz nie, zupę to tylko ciepłą z łyżeczki, wędlinkę lubi ale tylko tą droższa :eviltong:
Jaką suchą karmę polecacie dla pieska z taką alergią? Jutro idę do zoologicznego się spytać jakie karmy mają i czy w ogóle mają jakieś dla psów z alergią.
Dodam, że jak Nuka zje coś z tego co jest uczulona to ma powody z uszami, uszy wtedy są zaczerwienione i strasznie ją swędzą i wtedy Nuka się ciągle drapie i trzepocze uszami na prawo i lewo.
Dostała dziś zastrzyk od tego ale wet powiedział, że zastrzyki nie wiele dadzą tylko po prostu lepiej zmienić jej jedzenie i nie podawać tego na co jest uczulona. No i nie wiem, które karmy są dla psów z alergią, może ktoś z was ma psa co jest uczulony na to samo co Nuka, co? :razz:

Posted

jeśli to tylko wołowina , laktoza i zboża to z doborem karmy nie będzie problemu- jest tego trochę na rynku. Np. wszystkie Orijeny ( czyli rybne i kurczakowe) są bez zbóż i mleczarni;)
Zastanawia mnie tylko skąd to tak dokładnie wiesz - robiłaś testy czy z obserwacji ?

Posted

Lekarz kazał obserwować i patrzeć po czym ją swędzą uszy i mama się ostatnio zapomniała i dała jej trochę wołowiny i zaczęły Nukę swędzieć uszy ale wczoraj dostała zastrzyk i już nie trzepocze uszami :) Dziś u mnie w zoologu z karm to był tylko Royal i Putina to jej wzięłam z każdej po 30 dag na spróbowanie czy jej smakuje i royal jej posmakował i purina też :) Jak pojade do Kakadu to może tam będą mieli więcej karm dla alergików :) Tylko teraz mam problem bo nie wiem czym ja teraz mam ją nagradzać jak będę ją sztuczek uczyć :oops: bo w tych ciasteczkach co teraz ma to na pewno jakaś mąka jest i zboża :placz:

Posted

to nagradzaj kawałkim mięsa np. kurczaka
takie nagrody łatwo mozna zrobic samodzielnie. Kroisz np kawałek piersi z kurczaka na wąskie paseczki , rozkładasz płasko na jakiejs blaszce do pieczenia najlepiej na kawałku jednorazowego ręcznika albo gazy żeby "soczek" ładnie wsiąkał i zostawiasz w przewiewnym miejscu na parenascie godzin. Mozna tez podsuszyc w niewielkiej temp. w piekarniku ( jak bezy jesli Ci cos to mówi;))- tak bedzie szybciej. Zapas trzymasz ( tylko w papierku żeby było przwiewnie , nie w folii) w lodówce - dobrze podsuszone mozna spokojnie trzymac nawet i dwa tygodnie.
A karmę ( znowu polecam Orijena bo mam go wypróbowanego na alergiczce ) bez zbóż , sztucznych konserwantów i innych zapychaczy zawsze możesz zamówić przez internet- wyjdzie nawet taniej niz w sklepie i wybór większy:lol: