Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Na początku były problemy- Kola kilka razy przegoniła Gapę, ale to już na szczęście przeszłość. Gapa też nie lubi suczek. Jak spotkamy jakąś na spacerze to zachowuje się jak dziki wściekły zwierz. Dobrze, że waży niecałe 12 kg a nie 52 ;-)

• Replies 238
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Teraz diabełek śpi. pewnie dlatego,że często o tej porze jest sama w domu. Wczoraj wieczorem kilka razy rozrzuciłam po pokoju kawałki sera białego i Kola razem z Gapą szybko je znajdowały. Niedawno dowiedziałam się, że tropienie to duży wysiłek psychiczny dla psa i męczy bardziej niż długi spacer. Muszę chyba zainteresować się tym bliżej bo do zimy niedaleko i w ciemnościach na łąki nie da się chodzić.
wellington, czy Twój biały puszysty psiak nie brudzi sobie futerka z tyłu jak się załatwia? Na te "portki" Koli często spada kupka i jak się zdarzy, że jest rzadsza to muszę Kolę trochę wyprać co w zimie nie będzie takie fajne :hmmmm:

Posted

Lidan, nie mam klopotow z brudzeniem u Punia, no chyba ze ma biegunke. Staram sie zeby portki byly zawsze dobrze przystrzyzone, a wokol pupy siersc wycieta tak zeby jeszcze jako tako wygladalo - ten ogon przeciez jest zawsze zawiniety w slimaka i polozony na grzbietku , wiec tam pod nim wszystko widac :)
A do jedzenia zawsze mieszam w 1/3 marchewke gotowana min. 3 -4 godzin. To wspaniale dziala na konsystencje kuuu..

Posted

Tez już zastanawiałam się nad obcięciem portek ale obawiam się, że Kola będzie wyglądała okropnie ...zwłaszcza gdy osobiście zajmę się tymi portkami. Kurcze...ja marchewkę gotuję tylko pół godziny, no maxymalnie godzinę i mieszam z ryżem i mielonym gotowanym mięsem. Gapa dostaje to samo i załatwia się zawsze na "twardo" No ale coś muszę z tym wymyślić bo w zimie będzie niefajnie.

Posted

Przestudiowałam Wasze opisy kupkowo- marchewkowe. Nie wiedziałam o tym długim gotowaniu, a problemy biegunkowe u mojego Oskara zawsze były po godzinnym gotowaniu. Temat do przemyślenia i zastosowania. Dzięki, a teraz dobranoc wszystkie psiaki i ptaki Lidziowe.

Posted

Marchewke pokrojona na male kawalki trzeba gotowac min. 3- 4 godzin zeby nabrala wlasciwosci hamujace biegunki. U niemowlat przy biegunkach jest stosowana tzw. marchwianka, to tez nic innego niz godzinami gotowana marchew.
W Realu mozna dostac juz pokrojona na kosteczki marchewke, na parze gotowana, w 1/2 kg opakowaniach. Ja taka kupuje i godzinami gotuje.
Acha, a ryz zawsze tylko na risotto, taki kleisty. Nigdy dlugoziarnisty. Tez gotuje 2 x dluzej niz trzeba -
tak na wszelki wypadek :)

Posted

Dzięki za przepis. Teraz mamy spokój z biegunkami, bo tylko karma sucha jest jedzona, ale na wszelki wypadek...odpukać !
Mam nadzieję, że dla Koli też nie będzie potrzeby stosować czesto takiej psiej marchwianki, ale w sytuacjach awaryjnych może się przydać.

Posted

Na szczęście biegunki nie są normą u Koli ale czasem po prostu zdarzają się luźniejsze kupki. Być może, że gdybym zaczęła karmić tylko sucha karmą to problem sam by sie rozwiązał chociaż niekoniecznie bo ja ciągle sprawdzam czy sunie pamiętają czego kiedyś się nauczyły i parówki są nagrodą i wabikiem ;-)

Posted

Hi hi... Wybacz temu małemu głupkowi ;-) Takie to to żywiołowe i trzpiotowate :p Tak sobie myślę,że gdybym zostawiła ją sam na sam w pokoju z tym klinem to może wykazałaby większe zainteresowanie bo ona niszczy głównie gdy nas nie ma w domu. Wczoraj mąż powiedział,żebym zamykała drzwi od kuchni gdy wychodzę a on jeszcze śpi bo Koła zbiera moje kuchenne ścierki i ręczniki ;-( Dzisiaj obudziłam się z Kolą w łóżku!! Nauczyła się chyba czekać aż zasnę i podstępem cichaczem wślizguje się do nas.

• 1 month later...
Posted

Dawno nic nie pisałam bo w zasadzie nic wielkiego się nie dzieje :-) Kola niestety śpi z nami :oops: Tzn. gdybym ją wyniosła na jej fotel to pewnie obrażona by tam została ale za miękka jestem :diabloti: więc poranki wyglądają tak.

W sobotę kola znowu ubrudziła sobie "portki" a mnie poniosło i teraz wygląda tak

Podobno nie jest źle, ale sama poryczałam się 5 minut po tym jak oszpeciłam moją sunię bo zraz przypomniałam sobie jak te portki fajnie majtały jej się podczas chodzenia :placz: No ale teraz kupka spada na trawkę, a nie na sierść Kolusi.

Czasem koleżanka zabiera nas na dłuugi spacer i wtedy cała zgraja może się wybiegać do woli. Tu oczywiście smakołykiem usiłowałam zebrać wszystkich w kupę.

I fotka specjalnie dla wellington.

Jak widać klin pod drzwi nadal żyje. Raz Kola użyła go zamiast poduszki ;)

Posted

Dzięki za propozycję ale w sobotę pracuję do 16-ej. Chyba, że umówiłaś się wieczorem ;-) Jesteś w Krakowie? Kola wije się jak piskorz i nie lubi żeby jej pod ogonem grzebać więc nie łatwo było uciąć to co ucięłam. Na pewno maszynką można byłoby wygładzić odrobinę te "schodki"...

Posted

Lidan, psi fryzjer przychodzi o 16-tej.
Ma do 'obsluzenia' dwa kudlate psy, wiec wiem z doswiadczenia ze potrwa to do +/- 21-ej.
Mozesz spokojnie po pracy z Kola wpasc.
Maszynki moj fryzjer nie uzywa !!!

Posted

danka4u1 napisał(a):
Czekamy na sesję zdjęciową po sesji fryzjerskiej.

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wprawdzie umówiłam się z wellington na dzisiaj ale zaczęło u nas padać. Jeśli mój mąż będzie mógł nas podwieźć to może pod strzyżyny dojdą do skutku...mokrego psa nawet uczesać trudno. Kola to okropna wiercidupka i trudno będzie wyrównać te kędziorki, tym bardziej że ona nie lubi gdy robi się jej coś z tylu. Zapomniałam przed wyjściem z domu włączyć aparat do lądowania. Szkoda bo wzięłabym ze sobą.

Posted

Kola i ja skorzystałyśmy z zaproszenia wellington i wczoraj wieczorem odwiedziłyśmy naszego dobroczyńcę :-) Aparatu zapomniałam zabrać ze sobą ale nawet gdybym go wzięła to i tak pewnie zapomniałabym, że go mam pilnując Koli przed żądną krwi suczką gospodyni, sprawdzając czy dwa śmieszne koty spacerujące dumnie na wysokościach nie są zagrożone lub czy Kola nie jest zagrożona. Futerko Koli zostało przez miłą panią fryzjerkę wyrównane pod ogonkiem i za namową wellington przycięto również sierść na łapkach. Nie bardzo się Kola zmieniła po tych zabiegach, nadal wygląda naturalnie :-)