Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

vege* napisał(a):
Właśnie i o tym przekonałam się na własnej skórze :-( kiedyś pomogłam w czymś koleżance i chyba w szkole od kary ją wytłumaczyłam, a później tak się 'żarłyśmy' że szok :eviltong: :angryy:
też jesteście ludżmi. to co piszecie, piszecie też o was samych.:shake: po co przypisywać wszystkim ludziom, cechy przynależne zaledwie garstce z nas?

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jagoodkaxd napisał(a):
Moim zdaniem pies = więcej niż człowiek!
Pamiętaj ,że pies którego uratujesz nie odgryzie Ci ręki, natomiast człowiek , który stanie na nogi jeszcze Ci napluje prosto w twarz .

A ile ty masz lat, że masz taką pewność,że uratowane zwierze nie odgryzie ci ręki? i że taką nienawiść do ludzi czujesz??
(ja wziełam psa ze schroniska i już pierwszego dnia pokazał ząbki )
Przez takie słowa wielu ludzi wyrządzasz wielką krzywdę
(odnośnie pomocy innym)

Posted

A wiesz może dlaczego ..... Bo chyba nie urodził się z zębami na wierzchu.....

Że niby komu przez to zdanie krzywda się stanie :) ja tam pomagam w schronie , jeśli tylko mogę i jakoś się nie czuję urażona, za to czuję wielką niechęć do ludzi z racji tego , że te nieszczęsne kundle przez ludzi właśnie do schronu trafiły, nie widziałam jeszcze psa pchającego się do boksu.

Posted

yuki napisał(a):
A wiesz może dlaczego ..... Bo chyba nie urodził się z zębami na wierzchu.....

Że niby komu przez to zdanie krzywda się stanie :) ja tam pomagam w schronie , jeśli tylko mogę i jakoś się nie czuję urażona, za to czuję wielką niechęć do ludzi z racji tego , że te nieszczęsne kundle przez ludzi właśnie do schronu trafiły, nie widziałam jeszcze psa pchającego się do boksu.

Wiem dlaczego - bał się,że zabiorę jej kość. - dla mnie jako nowicjuszki w obchodzeniu z psem to był straszny szok.

Krzywda się stanie ludziom, którzy otrzymali ludzką pomoc i słyszą, że nie warto im pomagać bo przecież są tak bardzo interesowi i już wietrzą jakiś łatwy kąsek. Takie podejscie do niczego nie prowadzi- chyba tylko do całkowitego stracenia zaufania do ludzi.

Posted

Wiem dlaczego - bał się,że zabiorę jej kość. - dla mnie jako nowicjuszki w obchodzeniu z psem to był straszny szok.

A jak myślisz jak do takiego stanu doszło...

Krzywda się stanie ludziom, którzy otrzymali ludzką pomoc i słyszą, że nie warto im pomagać bo przecież są tak bardzo interesowi i już wietrzą jakiś łatwy kąsek. Takie podejscie do niczego nie prowadzi- chyba tylko do całkowitego stracenia zaufania do ludzi.

Chyba zbytnio wzięłaś słowa Vege do siebie. Z drugiej strony każdy ma swoje doświadczenia. Ja tez nie raz dostałam po dooopie w zamian za udzielona pomoc , ale jakoś się nie zniechęciłam. Więc bez przesady.

Teraz to już naprawdę off się zrobił. Nic o czym piszemy nie wnosi nowego do tematu, na temat tez nie piszemy. Więc albo skończmy albo przenieśmy, o il warto, ten wątek .

Posted

Jagoodkaxd napisał(a):
Moim zdaniem pies = więcej niż człowiek!
Pamiętaj ,że pies którego uratujesz nie odgryzie Ci ręki,
Pies nie ma ludzkiego pojecia moralnosci i nie zna pojeć dobro, zło, wdziecznosc czy niewdziecznosc. Robi tak jak mu nakazują instynkty i tak jak został wyuczony przez ludzi. Jezeli uzna Cie za zagrozenie to odgryzie Ci wszystko co mu do pyska wpadnie. A fakt ze psy sa badziej przewidywalne od ludzi niczego tu nie zmienia.
Pies jest psem i uczłowieczanie go robi mu wiecej szkody niz pożytku.

Posted

Nie warto, zresztą są już podobne wątki.Tematy na tym były dwa:
1.czy można szczeniaczka od samego początku zostawiać samego przez sporą część dnia
2. jak można mieć tak przedmiotowy stosunek do zwierząt: " kupiłem wadliwy model, więc idę z reklamacją, zwracam i wymieniają mi na nowy".

Ten maluch już pewnie nie żyje:shake:

to jest moja odpowiedź na post yuki

Posted

Dla mnie w ogóle niepojęte jest takie podejście do żywego zwierzęcia... Mieć szczeniaka jakiś czas, przywiązać się do niego, szczeniak uznaje nas za swojego przyjaciela i przewodnika - i okazuje się być chory. No proszę Was, co się wtedy robi? Leczy psa, a jak to niemożliwe, pozostaje się z nim do końca, żeby nie umierał sam. W bajeczki rozmnażacza o trzymaniu pieska przy sobie i leczeniu chyba tylko osoba nie mająca pojęcia o pseudohodowli i do tego skrajnie naiwna mogłaby uwierzyć. Pies prawdopodobnie jeszcze tego samego dnia został uśpiony. Jaki handlarz, rozmnażający psy bez papierów dla zarobku, włoży grube tysiące w leczenie, operacje psiaka z wadą serca, z którego nic nie będzie miał?? Nawet jeśli nowych właścicieli nie byłoby stac na kosztowne leczenie, tu na forum mogliby znaleźć pomoc finansową, albo po prostu zostac z psiakiem do końca. Niestety zachowali się, cała rodzina, jak snoby i rozpieszczone dzieci, potraktowali psa jak przedmiot, zepsutą zabawkę. A przecież nie ma żadnej gwarancji na to, że i z drugim psem coś będzie nie tak - już pomijając chorobę. Co będzie jak okaże się, że sika w domu, w przyszłości zacznie atakować inne psy, albo przypadkowo złamie łapę? "Towar wadliwy" i SRU! do schroniska? Wstyd mi za takich ludzi :-(

Posted

[quote name='yuki']A jak myślisz jak do takiego stanu doszło... quote]

Pies jest zwierzęciem stadnym, które jak to w stadzie bywa pilnuje swojego łupu, a na początku naszej znajomości pies nie wiedział, że jest na końcu hierarchii.

Posted

W ogóle się nie zrozumiałyśmy :shake: mój pies wzięty ze schronu, jakoś na poczatku w ogóle nie wiedział kto kim jest w hierarchi, a żarcie , łącznie z surowymi koścmi dała sobie od początku zabierać z pyska.
Wilcze szczenięta mimo , że najsłabsze, więc teoretycznie ostatnie w hierarchi, dostają jeść pierwsze w stadzie.... jakoś starsze nie pilnują łupu.

Chodziło mi o to , że Twój pies pokazał zęby niekoniecznie dlatego , żeby bronić kości. Jest kompletnie, tzn. nie był socjalizowany, i tu pojawia się pytanie dlaczego? A no dlatego , że bezmyślny człowiek doprowadza do niekontrolowanego rozmnażania psów, do tego , że się pałętają , lądują w schroniskach, juz nie wspominając o gorszych rzeczach. Brakuje im najzwyklejszej socjalizacji. A to wszystko przez bezmyślność ludzką.

Posted

Hierarcia niewiele ma wspólnego z odbieraniem jedzenia. KAŻDY psowaty broni swojego pokarmu instynktownie - czy jest alfą czy na dnie hierarchii.
Są psy które pokarmu nie bronią, zwlaszcza przed swoim przewodnikiem, ale nie jest to zachowanie naturalne czy wynikające z hierarchii, tylko wyuczone. Co najśmieszniejsze największą agresję przy bronieniu łupu przejawiają te psy, które "usadzano w hierarchii" i zabierano jedzenie siłą - nauczyły się, że człowiek jedzenie zabiera, więc trzeba bronić; ale także właśnie schroniskowce, które musiały walczyć o pokarm w grupie lub były głodzone.

Posted

Jak dla mnie tortilla jest bez sumienia :-( ja tez kupiłam psa "wadliwego" i w życiu nie wyobrażam sobie oddać go komukolwiek , jak dawałam go do weterynarza na zabieg i musiałam go tam zostawić na parę godzin to myślałam że się rozbeczę wychodząc bez niego z gabinetu i w domu nerwowo patrzyłam na zegarek i na telefon kiedy wreszcie zadzwoni wet żebym przyszła po mojego psa :-( no ludzie jak można być tak bezdusznym i tak przedmiotowo traktować zwierzęta :angryy:

Posted

aniaijaga napisał(a):
A ile ty masz lat, że masz taką pewność,że uratowane zwierze nie odgryzie ci ręki? i że taką nienawiść do ludzi czujesz??
(odnośnie pomocy innym)

Takich "nienawidzących ludzi" jest więcej!
I to nawet "mających swoje lata..."

Cytat:
Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem - Mark Twain

Są też inni ...

"Psy kochają przyjaciół i gryzą wrogów, w odróżnieniu od ludzi, którzy niezdolni są do czystej miłości i zawsze muszą mieszać miłość z nienawiścią" - Zygmunt Freud

"Jedynym całkowicie bezinteresownym przyjacielem, którego można mieć na tym interesownym świecie, takim, który nigdy go nie opuści, nigdy nie okaże się niewdzięcznym lub zdradzieckim, jest pies... Pocałuje rękę, która nie będzie mogła mu dać jeść, wyliże rany odniesione w starciu z brutalnością świata... Kiedy wszyscy inni przyjaciele odejdą, on pozostanie" - George G. Vest

Jak widać świat roi się od niebezpiecznych psychopatów ... :diabloti:

Posted

Dorzucę :) :

"Pies jest cnotą, która nie mogła zostać człowiekiem." - Victor Marie Hugo

"Mój piesek - serduszko u moich stóp" - Edith Wharton

"Cała wiedza, suma wszystkich pytań i wszystkich odpowiedzi zawarta jest w psie" - Franz Kafka

"Mylić się jest rzeczą ludzką, wybaczać - psią" - Anonim

"Jeśli najlepszym przyjacielem człowieka jest pies, to ten pies ma niejaki problem..." - Edward Abbey

"Największą przyjemnością w posiadaniu psa jest to, że możesz się przed nim wygłupić, a on nie tylko, że się nie będzie śmiał, ale też zrobi z siebie głupka" - Samuel Butler

"Jeśli pies spojrzy na ciebie i nie chce podejść, powinieneś dokładnie przyjrzeć się swojemu sumieniu" - Woodrow Wilson

"Nie ma znaczenia ile masz pieniędzy, ani ile rzeczy, możesz być biedakiem, ale mając psa jesteś bogaty" - Louis Sabin

"Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie" - Anonim

"Przeciętny pies jest przyjemniejszym człowiekiem od przeciętnego człowieka" - Andrew A. Rooney

"Pies jest jedynym stworzeniem na ziemi, które kocha cię więcej niż siebie samego" - Josh Billings

"Nikt tak nie docenia geniuszu zawartego w twoich słowach jak twój pies" - Christopher Morley

"Na świecie nie ma lepszego psychiatry od szczeniaka liżącego cię po twarzy" - Edward Abbey