Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Berek napisał(a):
... i tak dzieje się z absolutnie wszystkimi yorkami ktore mają rodowód...?
:evil_lol:

To przedziwne - jak się popatrzy na nasze ringi wystawowe... I duże, i małe, i czarne, i jasne, i garbate, i prostogrzbiete, i bawełniane, i jedwabistowłose... :multi: Do wyboru, do koloru...

Bo to żywe zwierzęta nie produkcja seryjna...
I jak sama dobrze wiesz po to jeździmy na wystawy żeby wybierać do hodowli najładniejszych przedstawicieli rasy i takie psy rozmnażać.

• Replies 282
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Balbina12 napisał(a):
I spytam się ciebie dlaczego uważasz,że mój pies to kundel?Jakie cechy wskazują na to , że to kundel/Odpowiedz mi na moje pytanie-co jest w nim takiego,że według ciebie wygląda jak kundel??

jest bez rodowodu, wiadome?

a niby dlaczego według ciebie jest yorkiem? booo? bo co, wygląda jak
york, a yorkiem nie jest, bo ma wpisane w książeczce zdrowia "york"? powiedz!

co do wystaw, nawet nie będę pisać. mam w planach drugiego psa (żeby nie było,
oczywiście rasowego to z rodowodem, jak kundelka, z ulicy albo ze schroniska) i
mamy w planach psie sporty, a jeśli będzie rasowy, wystawy też. to czekam aż
Balbinka zadzwoni do TOZu...:diabloti:

Posted

Balbino specjalnie dla ciebie i dla porównania
mój mały który ma 9 miesięcy
włoski mu troszkę podwiało pod spód :oops:

zdjęcie z wystawy w Malezji
gdzie zdobył tytuły:
CC (CAC), Zwycięzca Rasy (BOB), Best Puppy in Group

oraz v-ce Best in Group

Posted

Aurunia napisał(a):
To teraz prawda na zdjęciu jest mój szczeniak piesek AVIATOR Diamond Passion. Który znalazł swoją rodzinę i mieszka teraz z yorkową koleżanką.

Tak też myślałam, ale skoro Basia napisała, że to sunia to ok :evil_lol:

Posted

[quote name='Cirilla888']Spróbujemy na pewno:)
A małą od kiedy zacząć przyzwyczajać do kąpania? Bo starszą zaczęłam kąpać jak miała 2 miesiące...

Ja swoja jak miała 3 miesiące :P

"Kąpiele możemy zacząć już od 10 tygodnia życia. Musi on jednak być do tego odpowiednio przygotowany. Małego Yorkshire bardzo wygodnie jest kąpać w umywalce - dotyczy to kilku pierwszych, krótkich kąpieli. Dno umywalki wykładamy kawałkiem gąbki lub miękką gumową kratą, aby piesek nie ślizgał się i niepotrzebnie nie stresował. Odkręcamy wodę delikatnie, nie bezpośrednio na psa. Ciepłą wodą zwilżamy sierść pieska i nanosimy szampon. Myjemy pieska delikatnie masując, a w razie potrzeby chwalimy go i uspokajamy. Spłukując mydliny uważajmy, aby woda nie zalała mu pyska i uszu. Mokrego pieska owijamy na kilka minut ręcznikiem. Nigdy go nie wycieramy, ponieważ takie energiczne ruchy mogłyby spowodować uszkodzenie włosa. Yorka kąpiemy raz na 7-10 dni. Kiedy piesek już nieco podrośnie i przyzwyczai się do kąpieli możemy zacząć kąpać go w wannie "

Posted

[quote name='nane']

Balbino specjalnie dla ciebie i dla porównania

mój mały który ma 9 miesięcy
włoski mu troszkę podwiało pod spód :oops:

zdjęcie z wystawy w Malezji
gdzie zdobył tytuły:
CC (CAC), Zwycięzca Rasy (BOB), Best Puppy in Group
oraz v-ce Best in Group

Gratulacje!
Ja mojego pieska kąpię do dzisiaj w umywalce :)
I jego mamę zresztą też, jedynie druga sunia jest kapana w wannie bo jest za duża :D

Posted

[quote name='NNikka']Gratulacje!
Ja mojego pieska kąpię do dzisiaj w umywalce :)
I jego mamę zresztą też, jedynie druga sunia jest kapana w wannie bo jest za duża :D

Dziękuję bardzo :loveu:
ja zawsze kąpię w wannie
Vasco jak tylko widzi, że jest rozpapilotowywany i przynosi się wszystkie szampony i odżywki to zaczyna wskakiwać do wanny :-o

Posted

[quote name='Darianna']Nie sądzę, żebyście się doczekali takiego zdjęcia Frania, bo to pozycja wystawowa, a wystawy to znęcanie się nad psami :diabloti::diabloti::diabloti:
Nie będę go tak ustawiać bo nie widzę w tym naj mniejszego sensu
[quote name='jmw']jest bez rodowodu, wiadome?

a niby dlaczego według ciebie jest yorkiem? booo? bo co, wygląda jak
york, a yorkiem nie jest, bo ma wpisane w książeczce zdrowia "york"? powiedz!

co do wystaw, nawet nie będę pisać. mam w planach drugiego psa (żeby nie było,
oczywiście rasowego to z rodowodem, jak kundelka, z ulicy albo ze schroniska) i
mamy w planach psie sporty, a jeśli będzie rasowy, wystawy też. to czekam aż
Balbinka zadzwoni do TOZu...:diabloti:
Tak ma w książeczce wpisane-rasa:york . Więc skoro lekarz po studiach napisał , że Franek to YORK to nie rozumiem co upieracie się przy tym kundlu...:crazyeye:I jakoś osoby doświadczone w kwesti psów nie miały problemów aby wpisać jaka to rasa a wy znawcy z dogomani macie!:cool1:

Posted

Wszystko fajnie, tylko że ja jakoś nie słyszałam o rasie York. Natomiast Yorkshire Terrier jak najbardziej i moja właśnie tak ma wpisane w książeczce :evil_lol:

Posted

No tak przecież ty jesteś znawcą i wiesz lepiej niż weterynarz:roll:Co to za różnica czy jest york czy yorkshire terrier wszystko oznacza tą samą rasę tylko jedno krócej a inne dłużej napisane. widzisz jakiś problem?:cool1:

Posted

O weterynarzach słyszałam różnych, i niestety pewna ich część nie jest wiarygodna... Albo Twój wet jest na tyle miły, że nie chciał Ci robić przykrości pisząc w miejscu rasy mix :eviltong: No i dziękuję za uznanie nazywając mnie znawcą :evil_lol:

Posted

lekarz raczej nie mógł by sobie pozwolić na wpisywanie bzdur bo chodzę do bardzo dobrej kliniki.W klinice gdzie była pani od której kupowałam Franka w pisała york,u weterynarza do którego teraz chodzę w karcie wpisano YORKSHIRE TERRIER.Więc o co ci kleo chodzi?

Posted

O to, co 99% yorkarzy na tym forum stara Ci się uświadomić - że Twój Franek Yorkshire Terrierem nie jest. Jest psem w typie rasy, pogódź się z tym w końcu. Chyba, że pisanie z uporem maniaka tego samego codziennie tak bardzo Cię bawi. Ok, różni ludzie, różne potrzeby.

Posted

[quote name='nane']

wszystko ładnie pięknie tylko trzeba wziąć pod uwagę fakt,

iż często fenotyp nie idzie w parze z genotypem
i po "zwykłych" rodzicach mamy interchampiony :cool1:

Przeczytaj, proszę, jeszcze raz moją wypowiedź.
Jeśli masz możliwość i dostęp do pozycji Terrier, wydawanej przez ZK, polecam Twojej uwadze tę gazetę z 1999 roku, nr 3, który był poświęcony rasie Yorkshire Terrier. Jest tam jedno bardzo ważne i znaczące dla tej rasy zdanie: " Nikt nie zagwarantuje nam, że po pięknych i utytułowanych rodzicach wszystkie szczenięta będą wybitne. Często jest tak, że w życiu suki tylko jedno szczenię jest warte uwagi. Natomiast nigdy z brzydkich rodziców nie będziemy mieli szczenięcia wybitnego."

[quote name='Balbina12']1.Wloski z miesiąca na miesiąc na główce stają się coraz bardziej rude:cool1:
2.Dzięki,że mnie oświeciłaś.nie wiedzialam,że mam w domu mrówkojada:cool1:No ale w końcu to forum to skarbnica wiedzy:cool1:
3.No tak-jakiś jeszcze przodków ma?Nietoperz...No tak jak w powyższej odpowiedzi napisałam-różnych rzeczy można się tutaj dowiedzieć.A to,że nie którzy mają bujną wyobraźnię to już nie moja wina:cool1:
4.otóż się mylisz.Gdy miał 6 miesięcy jego włosy był dłuższe niż teraz o jakieś 2 cm.:p
5.Przestał rosnąć w wieku 8 miesięcy i do teraz(10 miesięcy)waga się nie zmienia a jest to 2.9-3.0:razz:
6.Tak jądra ma 2:cool1:

ad.1. Obrost głowy długi, intensywnie płowozłocisty, ciemniejszy na bokach, u nasady uszu i kufie, gdzie włosy są bardzo długie; barwa płowa nie może nachodzić na szyję, a w płowozłotej okrywie głowy nie powinny występować włosy ciemne lub szare.
Zauważyłaś tu słowo o barwie nazywanej potocznie jako RUDA?
ad.2. Ma zdecydowanie za długą kufę, podobnie jak mrówkojady.
ad.3. Skąd wiesz jakich przodków ma Twój kundel skoro jego rodowodu nie posiadasz? Równie dobrze może mieć i misia uszatka w genach.
ad.4. Nie wmówisz mi, że się mylę, ponieważ Twój pies jest ostrzyżony na krótko i niemożliwym jest określić jakie miałby włosy skoro ich nie ma.
ad.5. Yorki mężnieją z wiekiem, a on zaczna wchodzić w ten właśnie okres. Gwarantuję Ci, że 3,5 kg to minimum jakie osiągnie, chyba, że zaczniesz go głodzić - wtedy to i do 1,2 kg dociągnie.
ad.6. Gratuluję - możesz zaczynać pseudo hodowlę. Skoro jesteś naturalistką to pewnie wpadniesz na genialny pomysł, że to dla jego zdrowia żeby pokrył suczkę sąsiadki.

[quote name='Balbina12']Wiesz nie chciałam abyś pisał odrazu,że mam mrówkojada,jest spokrewniony z nietoperzem itp.:shake:A myślisz,że rodowodowe to są takie cacy?I to znaczy , że twoje yorki są lepsze bo mają super rodowody?:-(I teraz uważasz się za lepszą bo twoje psy zdobywają tytuły , oceny doskonałe a mój to kundel przypominający mrówkojada?:-(Pisząc te porównanie nie wiem co chciałaś osiągnąć?Zaznaczyć w dosadnym znaczeniu , że ty masz super yoreczki po extra rodzicach i są ach i och a ja mam g.... przypominające mrówkojaca i spokrewnione z nietoperzem?:shake:

Nie napisałam, że masz guano nie psa. Masz po prostu kundelka podobnego do yorkshre terriera. Ładny jest i kochać można każdą istotę. Ja mam do kochania pekińczyka z pseudo i dla mnie jest najpiękniejszy i najukochańszy facecik, choć ma zeza, wystającą dolną szczękę i chrapie.
Moje yorki są YORKSHIRE TERIERAMI i jeśli chodzi o rasowość to są o niebo lepsze od Twojego Franka.
Jeśli zaś chodzi o przydatność do kochania, przypuszczam, że możemy postawić znak równości.

Posted

[quote name='Balbina12']Tak ma w książeczce wpisane-rasa:york . Więc skoro lekarz po studiach napisał , że Franek to YORK to nie rozumiem co upieracie się przy tym kundlu...:crazyeye:I jakoś osoby doświadczone w kwesti psów nie miały problemów aby wpisać jaka to rasa a wy znawcy z dogomani macie!:cool1:

Na zdjęciu widzisz:
a. Samochód marki BMW?
b. Osła?

Posted

Balbina12 napisał(a):
Tak ma w książeczce wpisane-rasa:york . Więc skoro lekarz po studiach napisał , że Franek to YORK to nie rozumiem co upieracie się przy tym kundlu...:crazyeye:I jakoś osoby doświadczone w kwesti psów nie miały problemów aby wpisać jaka to rasa a wy znawcy z dogomani macie!:cool1:

Hmmm... Po pierwsze nie ma takiej rasy jak york, a po drugie, droga Balbinko chciałam ci uświadomić, że weterynarze na studiach uczą się przede wszystkim leczyć zwierzęta, a nie poznawać wzorce psów, niestety często jest to znajomość tematu bardzo słaba. Specjalistą w tej kwestii są sędziowie kynologiczni i ewentualnie ich asystenci. W dodatku to musi być sędzia specjalizujący się albo w III grupie albo specjalista od yorkshire terrierów.

Posted

[quote name='Gioco']Na zdjęciu widzisz:
a. Samochód marki BMW?
b. Osła?

:evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Obudziłam rodzinę tak ryknęłam śmiechem!
Rewelacja!

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...