bascha.p Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 mam 2 yorki wiec trochu o nich wiem, i mma pytanie odwrotnie ,niz podawane Tu. Poprosze o kilka przykladow ktory pies jest zadowlollony ztych wszytskich zabiegow pielehnacyjnych!1 Ktoremu sie to podoba, oczuwiscie odp typu moj siedzi grzecznie .. wiadmomo bosmy go tego nauczyli ,wiec siedzi innego wyjscia nie ma. Napewno jest wiele przykladow ze psu nie podobaja sie te wszytskie zabiegi, nie mowie o normalnym pielgnowaniu.. mycie,czesanie itd.. A wracajac do tematu. wystawy po co?? Po to by zrobic hodowlanke i rozmnazac legalnie.. Jesli ktos sie tym stwierdzeniem oburzy to prosze mi pokazac suke. psa ktory mimo ze posiada tytul psa reproduktora , badz suka hodowlanke nie jesr rozmnazana. Sory znam takiego jednego psa zhitazaka ale to inna bajka. Wystawa to nie hobby, choc po czesci moze i tak byc .. ale tu zwrocilabym sie do osob posiadajacych sunie.. czy jest taka sunia??
...::Basia::... Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Balbina12 napisał(a):A co to dziwne,że kupuję mu szampon za 55 zł i delikatny jedwab też za 55 zł?Ja nie widzę w tym nic złego.Myślisz,że jak pies nie ma rodowodu to mu kupię jakieś badziewie za 10 zł?Czy ja gdzieś napisałam , że Franek dręczy biedne koty?Poprostu się z nimi goni w formie zabawy.to takie dziwne?:-oKąpię go raz na tydzień bo tego wymaga rasa poza tym śpi ze mną a z brudnym psem sypiać nie zamierzam;)Dosypuję mu do wody plyn bo szybko zbiera mu się kamień i chcę temu zapobiegać to też trudne do zrozumienia?Karmię suchą karmą bo nie mam czasu mu gotować. Twoje przypuszczenia odnośnie mojego wieku są błędne.Wstawiłam 12 bo lubię tę liczbę i tyle a nie dlatego,że tyle mam lat:roll: Kupujesz mu jedwab?:crazyeye::crazyeye::crazyeye: Boże jak ty tak mozesz dręczyć tego biednego psa?
Balbina. Posted September 14, 2009 Author Posted September 14, 2009 Basia-jedwabiu nakładam kropelkę po myciu a to dlatego aby włosy łatwiej się rozczesywały.To są 2 kosmetyki których używam o bardzo delikatnych zapachach.Natomiast nigdy nie kupiła bym mu tylu kosmetyków aby pies śmierdział tymi specyfikami.Gdy jest wykąpany i wyczesany lekko czuć tylko delikatny zapach jedwabiu i to wszystko.Natomiast u fryzjerki u której byłam pierwszy raz pies poprostu pachniał jakby mu wszystkie resztki kometyków powcierala.:shake:
...::Basia::... Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Balbina12 napisał(a):Basia-jedwabiu nakładam kropelkę po myciu a to dlatego aby włosy łatwiej się rozczesywały.To są 2 kosmetyki których używam o bardzo delikatnych zapachach.Natomiast nigdy nie kupiła bym mu tylu kosmetyków aby pies śmierdział tymi specyfikami.Gdy jest wykąpany i wyczesany lekko czuć tylko delikatny zapach jedwabiu i to wszystko.Natomiast u fryzjerki u której byłam pierwszy raz pies poprostu pachniał jakby mu wszystkie resztki kometyków powcierala.:shake: Czyżbyś chciała tym stwierdzeniem powiedzieć ze psy osób które je wystwiają śmierdzą na odległosć 100km? I po tym sie poznaje psa wystwowego? Po zapachu?:crazyeye::cool1:
Balbina. Posted September 14, 2009 Author Posted September 14, 2009 Ty chyba doszukujesz się 2 znaczenia mojego postu.Psy wystawowe mają naniesione tyle kosmetyków,że jak się zbliżę to to czuć.Nie lubię na psie tak intensywnych zapachów bo to pies a nie lalka:cool1:
NNikka Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Balbina12 napisał(a):A co to dziwne,że kupuję mu szampon za 55 zł i delikatny jedwab też za 55 zł?Ja nie widzę w tym nic złego.Myślisz,że jak pies nie ma rodowodu to mukupię jakieś badziewie za 10 zł? To Ty Balbinko jesteś w dodatku straszną snobką! Ja mając wystwowe psy, ostatnio trafiłam na doskonały polski szampon za paręnaście złotych. Balbina12 napisał(a):Czy ja gdzieś napisałam , że Franek dręczy biedne koty?Poprostu się z nimi goni w formie zabawy.to takie dziwne?:-o Pisałaś. Jak się będziesz wypierała znajdę i ci tu skopiuje. Ale fajna zabawa hahaha! Ale to zabawa tylko dla twojego psa bo koty pewnie są mniej rozbawione. Balbina12 napisał(a):Kąpię go raz na tydzień bo tego wymaga rasa poza tym śpi ze mną a z brudnym psem sypiać nie zamierzam;) To Ty egoistka jesteś! Jesli to jedyny powód kąpania psa to daj mu spokój i z nim nie spij! Balbina12 napisał(a):Dosypuję mu do wody plyn bo szybko zbiera mu się kamień i chcę temu zapobiegać to też trudne do zrozumienia? Pewnie, że trudne, że jesteś tak leniwa, że zamiast myć mu regularnie zęby poisz go jakąś chemią. Balbina12 napisał(a):Karmię suchą karmą bo nie mam czasu mu gotować. Jak sie nie ma czasu na psa to się go nie kupuje. I tu mamy wreszcie odpowiedz dlaczego tak potępiasz ludzi którzy pielęgnują SAMI swoje psy i poświęcają im swój czas i miłość. Ja ze swoim psem nigdy bym nie poszła do fryzjera. Nie naraziłabym go na taki stres zeby obca baba go strzygła. Wszelkie zabiegi wykonuje sama, gadam do niego całujemy sie i czeszemy :)
LILI08 Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 NNikka napisał(a):To Ty Balbinko jesteś w dodatku straszną snobką! Ja mając wystwowe psy, ostatnio trafiłam na doskonały polski szampon za paręnaście złotych. Pisałaś. Jak się będziesz wypierała znajdę i ci tu skopiuje. Ale fajna zabawa hahaha! Ale to zabawa tylko dla twojego psa bo koty pewnie są mniej rozbawione. To Ty egoistka jesteś! Jesli to jedyny powód kąpania psa to daj mu spokój i z nim nie spij! Pewnie, że trudne, że jesteś tak leniwa, że zamiast myć mu regularnie zęby poisz go jakąś chemią. Jak sie nie ma czasu na psa to się go nie kupuje. I tu mamy wreszcie odpowiedz dlaczego tak potępiasz ludzi którzy pielęgnują SAMI swoje psy i poświęcają im swój czas i miłość. Ja ze swoim psem nigdy bym nie poszła do fryzjera. Nie naraziłabym go na taki stres zeby obca baba go strzygła. Wszelkie zabiegi wykonuje sama, gadam do niego całujemy sie i czeszemy :) zgadzam się całkowicie i robię tak samo:cool3: szczególnie jeśli chodzi o całowanie :loveu: :) nasza kąpiel to parodia prawdziwej kąpieli ale przynajmniej moja sucz wskakuje sama do wanny merda ogonkiem jest szczęśliwa :eviltong::eviltong::eviltong:
Balbina. Posted September 14, 2009 Author Posted September 14, 2009 NNikka napisał(a):To Ty Balbinko jesteś w dodatku straszną snobką! Ja mając wystwowe psy, ostatnio trafiłam na doskonały polski szampon za paręnaście złotych. Pisałaś. Jak się będziesz wypierała znajdę i ci tu skopiuje. Ale fajna zabawa hahaha! Ale to zabawa tylko dla twojego psa bo koty pewnie są mniej rozbawione. To Ty egoistka jesteś! Jesli to jedyny powód kąpania psa to daj mu spokój i z nim nie spij! Pewnie, że trudne, że jesteś tak leniwa, że zamiast myć mu regularnie zęby poisz go jakąś chemią. Jak sie nie ma czasu na psa to się go nie kupuje. I tu mamy wreszcie odpowiedz dlaczego tak potępiasz ludzi którzy pielęgnują SAMI swoje psy i poświęcają im swój czas i miłość. Ja ze swoim psem nigdy bym nie poszła do fryzjera. Nie naraziłabym go na taki stres zeby obca baba go strzygła. Wszelkie zabiegi wykonuje sama, gadam do niego całujemy sie i czeszemy :) 1.Nie jestem snobką ale chcę aby mój pies miał dobre kosmetyki.:roll: 2.Zabawa jest i dla kotów i dla psa bo właścicielka kotków pozwala im się bawić z Frankiem. 3.To nie jedyny bo napisałam tam 2 powody.Pies jest przezwyczajony do spania w łóżku i tak zostanie poza tym po tygodniu jego włoski lekko śmierdzą:cool1: 4.Nie będę psu myć zębów bo Franek tego nie lubi.Woda z tym plynem bardzo mu smakuje więc w czym problem?Myślisz , że pasta którą myjesz psom zęby to nie jest chemia/ 5.To , że mu nie gotuję nie oznacza , że nie mam czasu na psa.Po prostu tą czynność uznaję za zbędną a czas podczas którego bym mu gotowała obiadki wolę wykorzystać np.na dlugi spacer. 6.A obca baba nie ogląda twojego psa na wystawach?Przecież to taki stres...Wolę raz na pół roku psa zaprowadzić do fryzjerki która bardzo dobrze dogaduje się z psami niż męczyć psa w długich włosach.Poza tym psy z długimi włosami mi się nie podobają:cool1:
LILI08 Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Napisał Balbina12 Kąpię go raz na tydzień bo tego wymaga rasa poza tym śpi ze mną a z brudnym psem sypiać nie zamierzam;-) Nie chce żeby to zabrzmiało brutalnie ale "wymaga rasa " czyli prawdziwe Yorki z rodowodem a nie pieski w typie rasy.
NNikka Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 bascha.p napisał(a):mam 2 yorki wiec trochu o nich wiem, i mma pytanie odwrotnie ,niz podawane Tu. Poprosze o kilka przykladow ktory pies jest zadowlollony ztych wszytskich zabiegow pielehnacyjnych!1 Ktoremu sie to podoba, oczuwiscie odp typu moj siedzi grzecznie .. wiadmomo bosmy go tego nauczyli ,wiec siedzi innego wyjscia nie ma. Napewno jest wiele przykladow ze psu nie podobaja sie te wszytskie zabiegi, nie mowie o normalnym pielgnowaniu.. mycie,czesanie itd.. A wracajac do tematu. wystawy po co?? Po to by zrobic hodowlanke i rozmnazac legalnie.. Jesli ktos sie tym stwierdzeniem oburzy to prosze mi pokazac suke. psa ktory mimo ze posiada tytul psa reproduktora , badz suka hodowlanke nie jesr rozmnazana. Sory znam takiego jednego psa zhitazaka ale to inna bajka. Wystawa to nie hobby, choc po czesci moze i tak byc .. ale tu zwrocilabym sie do osob posiadajacych sunie.. czy jest taka sunia?? Po pierwsze tragiczne błędy, straszne niechlujstwo nam tu uprawiasz. Uważam, ze takie pisanie to brak szacunku do nas tu piszących. Ale odpowiem ci mimo to - ja mam takie psy dwie suki i pieska. Jedna suka ma 5 lat, a druga 4 lata, pies 3 lata, suki miały dzieci dwa lata temu, a pies mimo, ze jest reproduktorem nie miał ich nigdy mimo, że idealnie pasuje mi do drugiej suki. I co? Upadła twoja teza?
NNikka Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Balbina ty myślisz, że my tu wszyscy jesteśmy głupsi od ciebie? Otóż nie jesteśmy i widzimy jakie bzdury wypisujesz i jak sama sobie zaprzeczasz. Jesteś śmieszna. Śmieszna dziewczyna z masą kompleksów. Współczuję ci, bo sama z sobą się najbardziej męczysz, ja mogę wyłączyć komputer i już cie nie widzę, a Ty biedna codziennie siebie widzisz w lustrze.
...::Basia::... Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 NNikka napisał(a):Balbina ty myślisz, że my tu wszyscy jesteśmy głupsi od ciebie? Otóż nie jesteśmy i widzimy jakie bzdury wypisujesz i jak sama sobie zaprzeczasz. Jesteś śmieszna. Śmieszna dziewczyna z masą kompleksów. Współczuję ci, bo sama z sobą się najbardziej męczysz, ja mogę wyłączyć komputer i już cie nie widzę, a Ty biedna codziennie siebie widzisz w lustrze. Zgadzam sie:loveu: Balbinko twierdzisz ze nie masz 12 lat a zachowujesz sie jak byś miała 8:cool1: Balbina12 napisał(a):1.Nie jestem snobką ale chcę aby mój pies miał dobre kosmetyki.:roll: 2.Zabawa jest i dla kotów i dla psa bo właścicielka kotków pozwala im się bawić z Frankiem. 3.To nie jedyny bo napisałam tam 2 powody.Pies jest przezwyczajony do spania w łóżku i tak zostanie poza tym po tygodniu jego włoski lekko śmierdzą:cool1: 4.Nie będę psu myć zębów bo Franek tego nie lubi.Woda z tym plynem bardzo mu smakuje więc w czym problem?Myślisz , że pasta którą myjesz psom zęby to nie jest chemia/ 5.To , że mu nie gotuję nie oznacza , że nie mam czasu na psa.Po prostu tą czynność uznaję za zbędną a czas podczas którego bym mu gotowała obiadki wolę wykorzystać np.na dlugi spacer. 6.A obca baba nie ogląda twojego psa na wystawach?Przecież to taki stres...Wolę raz na pół roku psa zaprowadzić do fryzjerki która bardzo dobrze dogaduje się z psami niż męczyć psa w długich włosach.Poza tym psy z długimi włosami mi się nie podobają:cool1: 1. Dobre znaczy drogie? Nie sądze:p a poza tym jeszcze przed chwilą pisałaś że psy powinny być naturalne wiec nie rozumiem czemu teraz piszesz że twój pies powinien mieć dobre kosmetyki:cool1: 2. Właścicielka ci pozwala ale czy koty sie godzą? Ja np. nie byłabym zadowolona gdyby jakiś paszczór mnie gonił a jego właścicielka sie cieszyła bo niby ktoś jej pozwolił na to aby jej pies mnie dręczył:cool1::angryy: 3. To moze trzebabyło go nie przyzwyczajać do spania w łóżku a nie żebyś ty miała puchatego pluszaka pies musi spędzać "katusze" (tak to ty ujełaś co tyg. kąpiel) co tydzień w wannie (sama twierdziłaś ze twój pies nie lubi kapieli):cool1::shake: 4. Pies pasty nie połyka a ta chemia która każesz mu pić później leży mu miesiacami w żołądku (tak jak chipsy niby je lubimy a tak naprawde tylko nam szkodzą):p a poza tym przecież to niezgodne z psią naturą:shake: 5. Jakoś ja znajduje czas na to by pójść do szkoły, ugotować psu jedzienie i wyjsć z nim na paro godzinny spacer do lasu:cool1: a przecież skoro ty tak bardzo dbasz o tego całego franka to co nie znajdziesz chwilki aby powrzucać pare składników do garnka (przecież zanim to sie ugotuje to zdążysz z nim 5 razy wyjść):eviltong: a przecież karmy nie są zgodne z psią naturą:cool1: 6. Po pierwsze nie tylko panie są sędziami na wystwach :eviltong: po drugie ile to trwa? minute? moze dwie? a później pare kółeczek i po sprawie i cały czas właściciel jest z psem a u fryzjera to przecież z pół godz siedzi :p Balbino mogłabyś czytać swoje posty? Bo w jednym piszesz coś a w drugim zupełne przeciwieństwo:shake::cool1::p
Balbina. Posted September 14, 2009 Author Posted September 14, 2009 NNikka napisał(a):Balbina ty myślisz, że my tu wszyscy jesteśmy głupsi od ciebie? Otóż nie jesteśmy i widzimy jakie bzdury wypisujesz i jak sama sobie zaprzeczasz. Jesteś śmieszna. Śmieszna dziewczyna z masą kompleksów. Współczuję ci, bo sama z sobą się najbardziej męczysz, ja mogę wyłączyć komputer i już cie nie widzę, a Ty biedna codziennie siebie widzisz w lustrze. I myślisz,że ja się przejmę twoim komentarzem?Po prostu mnie obraziłaś i tyle.Jak nie masz się doczepić co do Franka to teraz do mnie?
...::Basia::... Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Balbina12 napisał(a):I myślisz,że ja się przejmę twoim komentarzem?Po prostu mnie obraziłaś i tyle.Jak nie masz się doczepić co do Franka to teraz do mnie? Ty sie nie przejmujesz żadnymi komentarzami i nic do ciebie nie dociera co ktoś pisze:cool1: A sama to cały czas nas obrażasz:shake:
...::Basia::... Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 ...::Basia::... napisał(a):Zgadzam sie:loveu: Balbinko twierdzisz ze nie masz 12 lat a zachowujesz sie jak byś miała 8:cool1: 1. Dobre znaczy drogie? Nie sądze:p a poza tym jeszcze przed chwilą pisałaś że psy powinny być naturalne wiec nie rozumiem czemu teraz piszesz że twój pies powinien mieć dobre kosmetyki:cool1: 2. Właścicielka ci pozwala ale czy koty sie godzą? Ja np. nie byłabym zadowolona gdyby jakiś paszczór mnie gonił a jego właścicielka sie cieszyła bo niby ktoś jej pozwolił na to aby jej pies mnie dręczył:cool1::angryy: 3. To moze trzebabyło go nie przyzwyczajać do spania w łóżku a nie żebyś ty miała puchatego pluszaka pies musi spędzać "katusze" (tak to ty ujełaś co tyg. kąpiel) co tydzień w wannie (sama twierdziłaś ze twój pies nie lubi kapieli):cool1::shake: 4. Pies pasty nie połyka a ta chemia która każesz mu pić później leży mu miesiacami w żołądku (tak jak chipsy niby je lubimy a tak naprawde tylko nam szkodzą):p a poza tym przecież to niezgodne z psią naturą:shake: 5. Jakoś ja znajduje czas na to by pójść do szkoły, ugotować psu jedzienie i wyjsć z nim na paro godzinny spacer do lasu:cool1: a przecież skoro ty tak bardzo dbasz o tego całego franka to co nie znajdziesz chwilki aby powrzucać pare składników do garnka (przecież zanim to sie ugotuje to zdążysz z nim 5 razy wyjść):eviltong: a przecież karmy nie są zgodne z psią naturą:cool1: 6. Po pierwsze nie tylko panie są sędziami na wystwach :eviltong: po drugie ile to trwa? minute? moze dwie? a później pare kółeczek i po sprawie i cały czas właściciel jest z psem a u fryzjera to przecież z pół godz siedzi :p Balbino mogłabyś czytać swoje posty? Bo w jednym piszesz coś a w drugim zupełne przeciwieństwo:shake::cool1::p ...::Basia::... napisał(a):Ty sie nie przejmujesz żadnymi komentarzami i nic do ciebie nie dociera co ktoś pisze:cool1: A sama to cały czas nas obrażasz:shake: Widze że jak ktoś podaje ci argumęty to postanawiasz go olewać:evil_lol:
Balbina. Posted September 14, 2009 Author Posted September 14, 2009 A ile razy mam pisać to samo?".bo niby ktoś jej pozwolił na to aby jej pies mnie dręczył:cool1::angryy:"i na takie coś mam odpisywać?Koty nie są dreczone bo Franek się z nimi BAWI!:shake:
...::Basia::... Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Balbina12 napisał(a):A ile razy mam pisać to samo?".bo niby ktoś jej pozwolił na to aby jej pies mnie dręczył:cool1::angryy:"i na takie coś mam odpisywać?Koty nie są dreczone bo Franek się z nimi BAWI!:shake: Tak franek sie z nimi bawi :evil_lol: a czy one bawią sie z nim?:angryy::cool1:
Balbina. Posted September 14, 2009 Author Posted September 14, 2009 Doszukujesz się dziury w całym.Zaraz oskarżycie mnie o barbarzyństwo więc piszę jeszcze raz:FRANEK BAWI SIĘ Z KOTAMI,KOTY BAWIĄ SIĘ Z FRANKIEM,WŁAŚCICIELKA KOTÓW POZWALA IM NA ZABAWĘ Z FRANKIEM Dotarło?
...::Basia::... Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Balbina12 napisał(a):Doszukujesz się dziury w całym.Zaraz oskarżycie mnie o barbarzyństwo więc piszę jeszcze raz:FRANEK BAWI SIĘ Z KOTAMI,KOTY BAWIĄ SIĘ Z FRANKIEM,WŁAŚCICIELKA KOTÓW POZWALA IM NA ZABAWĘ Z FRANKIEM Dotarło? Jejku ale sie zdenerwowałaś :evil_lol: ja ci proponuje zapisać sie na joge bo stres źle działa na cere i włosy:p
Balbina. Posted September 14, 2009 Author Posted September 14, 2009 Co sie mnie uczepiłaś?Napisałam na czerwono bo widzę,że jak piszę normalnie to nie dociera:angryy:
Darianna Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 ah, uwielbiam ten wątek :D Ilekroć go czytam cieszę się, że jako właścicielka psów myśliwskich nie jestem podejrzewana o znęcanie się nad nimi prostownicą ;) No, ale kto wie co ludzie będą gadać, jak moim młodzikom porządna sierść urośnie ;)
...::Basia::... Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Darianna napisał(a):ah, uwielbiam ten wątek :D Ilekroć go czytam cieszę się, że jako właścicielka psów myśliwskich nie jestem podejrzewana o znęcanie się nad nimi prostownicą ;) No, ale kto wie co ludzie będą gadać, jak moim młodzikom porządna sierść urośnie ;) Hahahaha :evil_lol: przynajmniej jest wesoło i ciekawie:p A jak więcej takich balbinek sie pojawi to dopiero będzie zabawa :p
LILI08 Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 NNikka napisał(a):Balbina ty myślisz, że my tu wszyscy jesteśmy głupsi od ciebie? Otóż nie jesteśmy i widzimy jakie bzdury wypisujesz i jak sama sobie zaprzeczasz. Jesteś śmieszna. Śmieszna dziewczyna z masą kompleksów. Współczuję ci, bo sama z sobą się najbardziej męczysz, ja mogę wyłączyć komputer i już cie nie widzę, a Ty biedna codziennie siebie widzisz w lustrze. Podziwiam mocne słowa :diabloti: ale one i tak nie dotrą do tej osoby :cool3:
Cirilla888 Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 LILI08: "nasza kąpiel to parodia prawdziwej kąpieli ale przynajmniej moja sucz wskakuje sama do wanny merda ogonkiem jest szczęśliwa :eviltong::eviltong::eviltong: " Jak to zrobiłaś, bo ja mojej starszej suni nie mogłam przyzwyczaić do polubienia kąpieli, owszem daje się kąpać, natomiast niechętnie, a młodsza ma teraz 4tygodnie, więc mam czas, chciaż nie wiem kiedy najlepiej zacząć maulcha kąpać i przyzwyczajać do takiej pielęgnacji...Podpowiedzcie:)
Gioco Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Balbina12 napisał(a):A ile razy mam pisać to samo?".bo niby ktoś jej pozwolił na to aby jej pies mnie dręczył:cool1::angryy:"i na takie coś mam odpisywać?Koty nie są dreczone bo Franek się z nimi BAWI!:shake: Ogólnie rzecz ujmując nie rozumiem dlaczego udzielasz się w temacie o wystawach psów rasowych skoro posiadasz kundla i to w dodatku z pseudo hodowli. Tak samo jak Ty kupując psa z pseudo nie dokładasz się do dręczenia psów w takich taśmach produkcyjnych, tak Twój Franek nie męczy kotów, gdyż skoro wedle Ciebie produkcja kundli w typie rasy jest cacy tak samo ta Franka zabawa może być przez Ciebie postrzegana i nie kwalifikowana jako męczenie.
Recommended Posts