Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czytam ten temat i czytam i tak się zastanawiam czy cokolwiek do Ciebie droga Balbinko dociera. Nie chce być złośliwa, ale wydaje mi się, że te psy nie cierpią na tych wystawach w ogóle. Bo co zrobią kilka rundek na wybiegu, pokażą się sędziemu i kuniec, the end i ot cała filozfia... Że mają długie piękne włosy...cóż urok rasy i szczerze nie bardzo rozumiem tych ludzi, którzy kupują yorka i jak pojawi się pierwszy kołtunek to ciach... psa na łyso bo po co czesać, zawijać w papiloty skoro tak łatwiej?? I szczerze wątpie czy ten włos yorkom w czym kolwiek przeszkadza przecież one od pokoleń są hodowane, włos jest całą ozdobą rasy... To tak samo jak obcina się sznaucery przecierz w zimę może być im zimno, a jakoś sznaucera z włosem do ziemi niemiałam okazji zobaczyć. A że są pryskane odżywkami, nie odżywkami i różnymi innymi psikadłami to tylko po to, by włos się łanie układał i nie sądzę, żeby to psa jakoś szczególnie denerwowało. Prostowanie...jak ktoś lubi to czemu nie są różne hobby i myślę, że psu się krzywda z tego powodu nie dzieje żadna. Yorki mają włos do ziemi ok, ale widziałaś kiedyś takiego huskiego na wystawie w środku lata?? Nie powiesz, że nie jest mu ciepło, ale jednak jakoś się do tej temperatury może przyzwyczaić i żyje jak na normalnego psa przystało i też na pewno właściciel nakłada na niego mnustwo jakiś odżywek itp. Skoro tak jeździsz na wystawy to może przejdź pooglądać też jak są przygotowywane inne rasy psów, bo nawet krótkowłosym wciera się jakieś cosie, żebu im się sierść ładnie błyszczała.
Nikt Ci nie karze swojego psa tak pielęgnować i według mnie ogól go sobie na łyso i będzie ok. Ale Twoimi postami obrażasz wystawców, którzy wkładają całe swoje serce, żeby psiaki wygląały, jak wyglądają a uwierz mi to łatwe nie jest. A tak na marginesie to po co wybiera się miss polski itp przecież te modelki tak cierpią...
I jeszcze jedno doczepiłaś się najpierw do odżywek, potem do prostownicy a teraz do namiotów, albo ich braku... ohhh jakże jestem ciekawa co będzie następne:evil_lol:
Hmm można było by też się doczepić do wyścigów chartów przecież one też muszą w upałach biegać to po prostu barbarzyństwo:shake:

• Replies 282
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Balbina nie dość, ze jesteś beznadziejnym przypadkiem absolutnego oporu na wiedzę, nie umiesz czytać postów ze zrozumieniem to jesteś uparta jak osioł.
Ubzdurałas sobie coś i jak popsuta nakręcona zabawka powtarzasz, wszyscy ci tłumaczą, a ty masz swój świat.
Wystawy są po to zebyś sobie mogła kupić takiego Franusia, bo bez tego nie istniałyby rasy. A jak ktos dba o psa to nie zależy czy robi to na wystawie czy nie. Ja jeżdzę z stolikiem krzesłami do tego namot albo parasol. Zabieram wodę mineralną, jedzenie - samo gotowane mięsko. oprócz tego często kojec, mokry recznik w razie upału. Ciekawe czy Ty nie chodzisz w upał z Franusiem na spacerki? Czy tylko biedak w domu siedzi? I czy my zyjemy w tropikach?

A wogóle czy Ty dbasz o psa?
Wysterylizowałas go czy męczy się biedaczek?

http://images49.fotosik.pl/197/e26255d383daed6emed.jpg

Piękne zwierzątko :lol:

Posted

Balbina, skoro pielęgnacja psa to takie zło, to zapytam po raz kolejny - dlaczego chodzisz z Frankiem do fryzjera? Nie lepiej wykąpać go w jeziorze szarym mydłem i pozwolić mu samemu wyschnąć? I w du*** z kołtunami, wejdzie w krzaki to sam sobie wydrze :diabloti: To chyba jest zgodne z Twoimi poglądami i bardziej naturalne niż wizyty u fryzjera :evil_lol:
A co do Twojego oburzenia pryskaniem czymśtam przez fryzjera - czasami trzeba spryskać czymś włos, żeby lepiej wymodelować fryzurkę, chyba nie chciałabyś, żeby Twój Franuś chodził krzywo obcięty i matowy? I z góry mówię - nie próbuj się ze mną kłócić, bo zajmuję się pielęgnacją bardzo czynnie i nie dam sobie przegadać.
Może się mylę, ale wyglądasz mi na klienta który zostaje w salonie a pies skacze mu po głowie w trakcie strzyżenia...

Posted

...::Basia::... napisał(a):
Piękny yorczek:loveu::loveu::loveu: a naleśnik aż ślinka leci:loveu::eviltong:

Kurde narobiłyście mi smaka na takiego naleśnika. :oops::oops::oops:

Posted

Chefrenek napisał(a):
Kurde narobiłyście mi smaka na takiego naleśnika. :oops::oops::oops:

na wystawę trzeba jechać :cool3:
ja ostatnio we Włocławku nie jadłam :placz:
bo nie było naleśników
nawet Vasco był zawiedziony :-(

Posted

tigrunia napisał(a):
Balbino - zrozum, że dbanie o psa jest koniecznością!! :p Ja w ogóle nie rozumiem o co Tobie chodzi ?? !! Uczepiłaś się nie wiadomo jakiej pielęgnacji nie wiem po co i na jakiej podstawie ?
Ja mam dwie suczki wystawowe - nie czeszę ich godzinami. Jessi czeszę jakieś pół godziny bo ma więcej włosa, Buff czeszę jakieś 5-10 minut. Obie są czesane tylko i wyłącznie przed kąpielą no i po kąpieli czeszę podczas suszenia - nie są czesane codziennie :p (zaraz będzie, że zaniedbuję:diabloti:). Kąpane są raz na tydzień - góra dwa. To tak z bieżącej pielęgnacji a teraz może opowiem co na wystawie :cool3: Otóż przed wystawą oczywiście sucz jest czesana, kąpana, suszona tak jak podczas każdej innej kąpieli tylko dokładam jedną odżywkę :razz: No i pakujemy się, jedziemy na wystawę, pospacerujemy sobie troszkę, żeby czas szybciej zleciał, porozmawiamy ze znajomymi (pobawimy się - co dotyczy piesków) no i jakieś pół godziny przed wejściem na ring rozczesuję sucz - błyskawicznie - nawet nie 5 minut, spryskam jakimś nabłyszczaczem, koczek zajmuje następne 5 minut no i czekamy. Wchodzimy na ring, odbębnimy swoje, schodzimy, ściągamy kokardki, gumki i t.p. wracamy do domu :cool3: W domu kąpiel najczęściej tylko samej głowy i gotowe :loveu:

I POWIEDZ MI TERAZ BALBINO DROGA W KTÓRYM MOMENCIE PRZEGINAM Z PIELĘGNACJĄ ???????? :angryy:

P.S.Co prawda moje suczki nie są teraz papilotowane ale jeśli czasem mi się zachce to zajmuje to jakieś pół godziny po kąpieli.. - no i teraz mamy wersję full wypas jaką większość hodowców funduje swoim pupilkom :loveu:

EDIT: Co do ubioru na wystawie jeszcze - ja zazwyczaj staram się wyglądać jak człowiek, że tak to ujmę chociaż zdarzało mi się wystąpić na ringu w dżinsach i t-shircie ale nie uważam, żeby to jakaś zbrodnia była :cool1:

Balbino dlaczego ominęłaś mojego posta?? Centralnie do Ciebie go skierowałam gdybyś nie zauważyła :cool1:
Balbina12 napisał(a):
No ja akurat widziałam mało wystawców którzy mają namioty dla psów..no ale jak już napisałam chyba jestem jakaś inna,nie dzisiejsza to pewnie i na wystawach byłam jakiś "innych":megagrin:

Nie no dziewczyna jak nic była na wystawie, która była na hali albo kłamie, że była kiedykolwiek na wystawie przy ringu Yorków!! Kurde na tegorocznej wystawie w Toruniu dosłownie nie szło przejść pomiędzy namiotami ani nawet dostać się na ring :crazyeye:
Balbina12 napisał(a):
Tak jest w niektórych przypadkach a w niektórych...:shake:Tigrunia-czy twoje suczki są pod namiotem na wystawie kiedy jest ciepło?Ja byłam na 3 wystawach kiedy było gorąco i mało który pies był pod namiotem:shake:

Tak - zawsze!! Co prawda własnego nie mam ale zawsze się do kogoś wbiję z moim pieskiem i krzesełkiem :diabloti:
Balbina12 napisał(a):
dobrze,parasol osłania przed słońcem ale gorąco jest nadal...i teraz te biedne psy w tych długich włosach kiedy upał 30 stopni:shake:A to tylko dlatego bo we właścicielu drzemie duch rywalizacji...Pomiędzy psami?:-oCzy to ma sens...Po co wam te tytuły?Czy pies nie może już teraz być psem tylko lalką wypielęgnowaną,w papilotach ,opryskaną wszystkimi kosmetykami?:shake:

Balbino czy my mieszkamy w jakiś tropikach? :cool1: I czy Ty też jesteś ścięta na "jeżyka" bo za gorąco Ci w te nasze Polskie upały? :cool1: No bez jaj ..
No i zazwyczaj jak się zgłasza psa na wystawę nie jest się w stanie przewidzieć pogody jaka będzie za miesiąc dajmy na to :cool1: Dlatego zawsze bierze się namiot (lub kogoś z namiotem w moim przypadku :diabloti:)

http://images43.fotosik.pl/148/ebc2f66c6c1f778emed.jpg A to zdjęcie to nawet ja zrobiłam więc potwierdzam, że i Kasi (Iberii) psiaki nie dość, że w namiocie to jeszcze zawsze jakieś rarytasy zajadają :loveu:

Posted

NNikka napisał(a):
A wogóle czy Ty dbasz o psa?
Wysterylizowałas go czy męczy się biedaczek?

Nie no wiedziałam,że tak będzie:lol: NNikka- jeszcze raz i powoli żebyś zrozumiała:cool1:-kąpie mojego psa ras na tydzień.Jego kosmetyki kosztowały mnie 110 zł więc chyba są w miare dobrej klasy nie?żywię go royal canin dla yorków.czeszę codziennie przez pięć minut.Aby ząbki były czyste i nie zbierał się kamień do wody dolewam dental fresh DLA PSÓW.Śpi na poduszce w dzień a w nocy ze mną.I teraz pytanie-czy ten opis dotyczy zaniedbanego psa?Wysterylizowany nie jest-i nie uważam aby się męczył.Rozmnażać go nie będę bo nie mam czasu na szczeniaki.
*kleo* napisał(a):
Balbina, skoro pielęgnacja psa to takie zło, to zapytam po raz kolejny - dlaczego chodzisz z Frankiem do fryzjera? Nie lepiej wykąpać go w jeziorze szarym mydłem i pozwolić mu samemu wyschnąć? I w du*** z kołtunami, wejdzie w krzaki to sam sobie wydrze :diabloti: To chyba jest zgodne z Twoimi poglądami i bardziej naturalne niż wizyty u fryzjera :evil_lol:
A co do Twojego oburzenia pryskaniem czymśtam przez fryzjera - czasami trzeba spryskać czymś włos, żeby lepiej wymodelować fryzurkę, chyba nie chciałabyś, żeby Twój Franuś chodził krzywo obcięty i matowy? I z góry mówię - nie próbuj się ze mną kłócić, bo zajmuję się pielęgnacją bardzo czynnie i nie dam sobie przegadać.
Może się mylę, ale wyglądasz mi na klienta który zostaje w salonie a pies skacze mu po głowie w trakcie strzyżenia...

Chyba między tym co opisałaś a psami pryskanymi olejkami,mającym prostowane włosy , noszącymi papiloty jest jeszcze coś prawda?Więc nie przepadajmy ze skrajności w skarajność.Pani u której byłam z Frankiem u fryzjera niczym go nie pryskala a włos wyglądał bardzo ladnie.Co do ostatniego zdania-jedno trzeba ci przyznać - masz wyobrażnię:cool1:

Posted

To nie wyobraźnia, tylko moje własne obserwacje, ale co ja Ci będę dużo tłumaczyć. Pewnie nigdy nie pracowałaś w salonie pielęgnacji psów więc raczej za dużo na ten temat nie możesz powiedzieć...

Posted

nie byłam nigdy fryzjerem psim.Twoje przypuszczenia są błędne bo nawet nie zostawałam w salonie kiedy pies był strzyżony :cool1: U poprzednie fryzjerki Franek miał za dużo wlosów zostawionych(po bokach , na pyszczku) i pachniał jak drogeria :angryy: U 2 pani pies był ścięty tak jak chcialam czyli na bardzo króciutko i nie pachniał żadnymi specyfikami:lol:Pani u której Franek bardziej mi się podobał wzieła 80 zł a tamta 60 ale wolę dopłacić i mieć psa tak obstrzyżonego jak chcę:cool1:

Posted

Balbina12 napisał(a):
Nie no wiedziałam,że tak będzie:lol: NNikka- jeszcze raz i powoli żebyś zrozumiała:cool1:-kąpie mojego psa ras na tydzień.Jego kosmetyki kosztowały mnie 110 zł więc chyba są w miare dobrej klasy nie?żywię go royal canin dla yorków.czeszę codziennie przez pięć minut.Aby ząbki były czyste i nie zbierał się kamień do wody dolewam dental fresh DLA PSÓW.Śpi na poduszce w dzień a w nocy ze mną.I teraz pytanie-czy ten opis dotyczy zaniedbanego psa?Wysterylizowany nie jest-i nie uważam aby się męczył.Rozmnażać go nie będę bo nie mam czasu na szczeniaki.

Raz na tydzień?!
Czyli twoje kąpanie raz na tydzień to nie meczenie, a moje kąpanie raz na dwa tygodnie to już męczenie?
Kosmetyki za 110 zł.
Gratuluje, ja ostatnio kupuje polski znakomity szampon za 15 zł i jest lepszy od wielu bardzo znanych tzn. że męczę psa?
Ostatnio żywię moje psy gotowanym w domu czyli męczą się?
Dolewasz dental fresh? Matko ja myję im ząbki czyli męczę biedne psy...
Czy to opis męczonego psa?
Wysterylizowany nie jest-i nie uważam aby się męczył.
No no no Ty masz zawsze rację, niewysterylizowany pies się według ciebie nie meczy... Gratulacje za tok myślenia. Nie dopuszczać i nie sterylizować to dopiero sadyzm!
Rozmnażać go nie będę bo nie mam czasu na szczeniaki. hihi szczeniaki maja suki :) nie Franusie. Co ty dziewczyno robiłaś na lekcjach biologi w szkole?

Posted

sadyzm?No no...coś jeszcze?Może jeszcze wymyślicie,że trzymam go w piwnicy,biję i napewno daję odpadki do jedzenia,ba wcale go nie karmię:evil_lol:Nie mam czasu na rozmnażanie go poza tym kto by chciał szczeniaki po takim kundlu,burku?:evil_lol:Dzisiaj podeszła do mnie pani z mężem i córką.I pytała się o Franka bo takiego samego chce dla córki ponieważ ma uczulenie na sierść.Powiedziałam wszystko odnośnie wychowania itd.i powiedziała , że gdybym jej chciał sprzedać Franka kupiła by go odrazu! Jednak ja Franka nie oddam więc dalam jej numer do pani od której kupowałam psa.Rodzinka szczęśliwa w tygodniu dzwoni czy są szczeniaki:razz::eviltong:

Posted

tigrunia napisał(a):
Balbino dlaczego ominęłaś mojego posta?? Centralnie do Ciebie go skierowałam gdybyś nie zauważyła :cool1:

Nie no dziewczyna jak nic była na wystawie, która była na hali albo kłamie, że była kiedykolwiek na wystawie przy ringu Yorków!! Kurde na tegorocznej wystawie w Toruniu dosłownie nie szło przejść pomiędzy namiotami ani nawet dostać się na ring :crazyeye:

Tak - zawsze!! Co prawda własnego nie mam ale zawsze się do kogoś wbiję z moim pieskiem i krzesełkiem :diabloti:

Balbino czy my mieszkamy w jakiś tropikach? :cool1: I czy Ty też jesteś ścięta na "jeżyka" bo za gorąco Ci w te nasze Polskie upały? :cool1: No bez jaj ..
No i zazwyczaj jak się zgłasza psa na wystawę nie jest się w stanie przewidzieć pogody jaka będzie za miesiąc dajmy na to :cool1: Dlatego zawsze bierze się namiot (lub kogoś z namiotem w moim przypadku :diabloti:)

http://images43.fotosik.pl/148/ebc2f66c6c1f778emed.jpg A to zdjęcie to nawet ja zrobiłam więc potwierdzam, że i Kasi (Iberii) psiaki nie dość, że w namiocie to jeszcze zawsze jakieś rarytasy zajadają :loveu:

Unikasz mnie?? :diabloti:
NNikka napisał(a):

hihi szczeniaki maja suki :) nie Franusie. Co ty dziewczyno robiłaś na lekcjach biologi w szkole?

:roflt::roflt::roflt::roflt::roflt::roflt:

Posted

Balbina12 napisał(a):
nie unikam cię bo czytam twoje posty tylko nie będę Ci odpisywać za dużo bo po co do takiej osoby pisać?:diabloti:

Takiej to znaczy jakiej? :razz:
Nie masz argumentów :megagrin: Nie masz argumentów :megagrin:

Posted

nie będę pisać jakiej bo zaraz do moderatorów skierujesz, że cię obrażam.Argumenty mam ale po co ci odpisywać skoro głupotę. za głupotą wypisujesz?np."Balbino czy my mieszkamy w jakiś tropikach?... :cool1: I czy Ty też jesteś ścięta na "jeżyka" bo za gorąco Ci w te nasze Polskie upały? :cool1:"ty nawet nie odróżniasz psa od człowieka i uważasz chyba,że pies może znosić to samo co człowiek...przecież niczym się nie różnią:cool1:

Posted

Balbina12 napisał(a):
nie będę pisać jakiej bo zaraz do moderatorów skierujesz, że cię obrażam.Argumenty mam ale po co ci odpisywać skoro głupotę. za głupotą wypisujesz?np."Balbino czy my mieszkamy w jakiś tropikach?... :cool1: I czy Ty też jesteś ścięta na "jeżyka" bo za gorąco Ci w te nasze Polskie upały? :cool1:"ty nawet nie odróżniasz psa od człowieka i uważasz chyba,że pies może znosić to samo co człowiek...przecież niczym się nie różnią:cool1:

Wiesz.. moim zdaniem już dawno bana dostać powinnaś no ale cóż .. :cool1:
A Ty potrafisz odróżnić pytanie od twierdzenia? :razz:
Zabawna jesteś :loveu:

Posted

Balbina12 napisał(a):
mieć psa tak obstrzyżonego jak chcę:cool1:

OSTRZYŻONEGO!

Balbina12 napisał(a):
sadyzm?No no...coś jeszcze?Może jeszcze wymyślicie,że trzymam go w piwnicy,biję i napewno daję odpadki do jedzenia,ba wcale go nie karmię:evil_lol:

A MY GŁODZIMY NASZE PSY, BIJEMY I TRZYMAMY W PIWNICY, ŻYWIĄC ODPADKAMI?!
Balbina12 napisał(a):
Nie mam czasu na rozmnażanie go poza tym kto by chciał szczeniaki po takim kundlu,burku?:evil_lol:

INNE TOBIE PODOBNE BALBINKI :evil_lol:

Posted

Balbina12 napisał(a):
więc dalam jej numer do pani od której kupowałam psa.Rodzinka szczęśliwa w tygodniu dzwoni czy są szczeniaki:razz::eviltong:

a rozmnażancz zaciera rączki :cool1:

Posted

Boże jak ja to wszystko czytam to tak mi sie chce śmiać :diabloti::eviltong::lol:

Balbina12 napisał(a):

Chyba między tym co opisałaś a psami pryskanymi olejkami,mającym prostowane włosy , noszącymi papiloty jest jeszcze coś prawda?Więc nie przepadajmy ze skrajności w skarajność.Pani u której byłam z Frankiem u fryzjera niczym go nie pryskala a włos wyglądał bardzo ladnie.Co do ostatniego zdania-jedno trzeba ci przyznać - masz wyobrażnię:cool1:

Balbino ty w kabarecie mogłabyś występować :evil_lol:
Najpierw mówisz że osoby które psy wystawiają to je męczą bo niby są pryskane tymi wszystkimi badziewiami a teraz ze sama kupujesz swojemu psu kosmetyki za 110 zł :cool1: no nie mów mi ze to tylko szampoon i odżywka bo ja nigdy bym za tyle nie kupiła kosmetyków dla psa którego nawet nie wystawiam :cool1:
Hmmm karmisz go suchą karmą a przecież czyżbyś nie wiedziała ze karmy są przetwarzane itp. i że to nie zgodne z psia naturą zeby jadły karmę? Czemu nie pozwalasz mu zapolować np. na kota (sama mówiłaś ze dajesz mu pogonić i podreczyć biedne koty to czemu nie pozwalasz mu ich zjeść:p?) czyżbyś nie iwedzaiła że psy parenaście wieków temu jadły surową zwierzyne?:eviltong::cool1:
I po co mu coś dosypujesz do wody wogle wiesz ile w tym moze być różnych konserwantów czy czegoś? Dlaczego nie pójdziesz z nim do źrudełka? Przecież to jest zgodne z psią naturą :)
I po co go wogle kapiesz? Przecież psy nie powinny być kąpane bo to nie zgodne z ich naturą więc czemu nie dasz mu sie normalnie raz na rok umyć w jeźiorze? :cool1::p
To bardzo śmieszne wiesz? Jak ktos da ci argument na który nie mozesz odpowiedzieć to go poprostu olewasz twierdząc ze do tej osoby nie warto pisać:p

Posted

Tu się całkowicie zgadzam, śmieszna uparta Balbinka.
Twardo załozyła sobie, że się nie będzie zgadzać i wbrew logice wszelkiej uparta jak osiołek :)

Posted

Boże jak ja to wszystko czytam to tak mi sie chce śmiać :diabloti::eviltong::lol:

Balbino ty w kabarecie mogłabyś występować :evil_lol:
Najpierw mówisz że osoby które psy wystawiają to je męczą :roflt: bo niby są pryskane tymi wszystkimi badziewiami a teraz ze sama kupujesz swojemu psu kosmetyki za 110 zł :cool1: no nie mów mi ze to tylko szampoon i odżywka bo ja nigdy bym za tyle nie kupiła kosmetyków dla psa którego nawet nie wystawiam :cool1:
Hmmm karmisz go suchą karmą a przecież czyżbyś nie wiedziała ze karmy są przetwarzane itp. i że to nie zgodne z psia naturą zeby jadły karmę? Czemu nie pozwalasz mu zapolować np. na kota (sama mówiłaś ze dajesz mu pogonić i podreczyć biedne koty to czemu nie pozwalasz mu ich zjeść:p?) czyżbyś nie iwedzaiła że psy parenaście wieków temu jadły surową zwierzyne?:eviltong::cool1:
I po co mu coś dosypujesz do wody wogle wiesz ile w tym moze być różnych konserwantów czy czegoś? Dlaczego nie pójdziesz z nim do źrudełka? Przecież to jest zgodne z psią naturą :)
I po co go wogle kapiesz? Przecież psy nie powinny być kąpane bo to nie zgodne z ich naturą więc czemu nie dasz mu sie normalnie raz na rok umyć w jeźiorze? :cool1::p
To bardzo śmieszne wiesz? Jak ktos da ci argument na który nie mozesz odpowiedzieć to go poprostu olewasz twierdząc ze do tej osoby nie warto pisać:p

A co to dziwne,że kupuję mu szampon za 55 zł i delikatny jedwab też za 55 zł?Ja nie widzę w tym nic złego.Myślisz,że jak pies nie ma rodowodu to mu kupię jakieś badziewie za 10 zł?Czy ja gdzieś napisałam , że Franek dręczy biedne koty?Poprostu się z nimi goni w formie zabawy.to takie dziwne?:-oKąpię go raz na tydzień bo tego wymaga rasa poza tym śpi ze mną a z brudnym psem sypiać nie zamierzam;)Dosypuję mu do wody plyn bo szybko zbiera mu się kamień i chcę temu zapobiegać to też trudne do zrozumienia?Karmię suchą karmą bo nie mam czasu mu gotować.
dziecko dwunastoletnie lubi być w centrum zaineresowania i tyle :p

Twoje przypuszczenia odnośnie mojego wieku są błędne.Wstawiłam 12 bo lubię tę liczbę i tyle a nie dlatego,że tyle mam lat:roll:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...