Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

:D siemka! mam do was pytanie. otoz mam suczke-pudla, za okolo dwa tygodnie bedzie miala szczeniaczki . czy jezeli urodzi małe moge je dotknąc, przeniesc?? nie chce aby moj pies potem je odrzucil tylko dlatego ze dotyka je czlowiek.a wogole to ona teraz nie chce pic mleka...musze ją zmuszac? bo moze jak nie bedzie pila mleka to potem nie bedzie miala czym karmic szczeniat? pomózcie, bo ja jestem zielona w "tych" sprawach =] :)

Posted

chyba nic złego się nie stanie jeśli nie będzie pić mleka, ale na pewno musi mieć zawsze świeżą wodę. Malutkie szczeniaczki najlepiej zacząc dotykać dopiero kiedy skńczą chociaż kilka dni. Nie bierz ich, bo suczka będzie się denerwować. Jeśli już zaczniesz je brać na ręcę to trzymaj je blisko suczki, nie odsuwaj ich od niej jeśli będzie chciała je powąchać czy polizać i głaszcz suczkę żeby nie czuła się wystraszona i zdenerwowana. Najlepiej mów do niej i nie trzymaj szczeniaka zbyt długo ;)

Posted

veterka; napisał(a):
] pomózcie, bo ja jestem zielona w "tych" sprawach =] :)
No to może przed pokryciem suni trzeba było się co nieco dowiedzieć?

Posted

[quote name='adda']

veterka; napisał(a):
] pomózcie, bo ja jestem zielona w "tych" sprawach =] :)
No to może przed pokryciem suni trzeba było się co nieco dowiedzieć?

Dokładnie tak samo uważam i chciałam coś takiego napisać... :roll:
Tak sobie myślę, że jeśli nie masz zielonego pojęcia jak się opiekować sunią i szczeniętami po porodzie to hodowczynią nie jesteś...
I zadam to pytanie: co zrobisz z maluchami? Masz dla nich już DOBRE domy? Czy będziesz ''martwić się później''? :(

Posted

Ja sie zgadzam z przedmowczyniami ale tak sobie mysle ze osoba ktora zadala tu to pytanie to jeszcze ktos calkiem mlodziutki i chyba nie samodzielnie opiekujacy sie swoja sunia.
Suni nie trzeba zmuszac do picia mleka-wogole to sa na rynku specjalne karmy dla ciezarnych i karmiacych suniek,mysle ze warto sie w taka zaopatrzyc.Szukaj dla maluchow dobrych domow,trzymam kciuki.I na przyszlosc to jesli najpierw tych domow nie znajdziesz to jej nie rozmnazaj :wink:

Posted

cholerny mit :evil: zadna suka nie musi miec choc raz szczeniaków! www.arka.strefa.pl NIE ROZMNAZAJ NIE PORZUCAJ taki artykuł, przeczytaj. liczby mówią.

a i od kiefdy weto ci cos kaze robic? jak by mi wet kazał cos z pem zrobic to bym mu powiedziala ze moj pies i zrobie co bede chciala a nie ze on mi bedzie mowil co ja mam robic! :o :-?

Posted

veterka; napisał(a):
]a nie rozmnazałam ich dla siebie tylko lekarz mi kazał zeby moj pies był pokryty

:roll:
Ja bym zmieniła lekarza, bo jeśli on takie rzeczy mówi, to znaczy, że nie ma podstawowej wiedzy o psiej fizjologii. Przykre to bardzo.

Posted

veterka; napisał(a):
]a nie rozmnazałam ich dla siebie tylko lekarz mi kazał zeby moj pies był pokryty
:o :o :o To był weterynarz?

Posted

Nie dziwcie się naprawde są jeszcze tacy weci co każą 1raz pokryć sunię ,i to nawet weci młodzi/!/
Znajomej sunia ma dysplazję , 6 lat i wetka namawiała ją do pokrycia /suka ONka/ Więc :evil:

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
Znajomej sunia ma dysplazję , 6 lat i wetka namawiała ją do pokrycia /suka ONka/ Więc :evil:
O kurde :o Mam nadzieję, że nie namówiła :evil:

Posted

a wogole to ona teraz nie chce pic mleka...musze ją zmuszac? bo moze jak nie bedzie pila mleka to potem nie bedzie miala czym karmic szczeniat?

Jeśli nie chce pić mleka to jej nie zmuszaj. Wiele psów jest uczulonych na krowie mleko bo zawiera dużo laktozy.
Mleko podawane w diecie porzecież nie spływa magicznym sposobem do sutków suki żeby stać się pokarmem dla szczeniąt :o :o
Ta substancja którą suka karmi noworodki jest wytworem jej własnych gruczołów mlekowych. Zamiast mleka kup jej karmę dla suk szczennych i karmiących. Dziwne że wet który wierzy w ewidentny zabobon szczeniaków "dla zdrowia" nie potrafi doradzić w kwestii karmienia. :evil:
Aż się nóż w kieszeni otwiera jak się słyszy takie bzdury od czlowieka bądż co bądź obeznanego z fizjologią. A ludzie się niestety na to nabierają. :-? Biorąc "te sprawy" na zdrowy rozum można wywnioskować że ciąża to duże obciążenie dla organizmu i nijak się ma do poprawy stanu zdrowia. Może spowodować tylko problemy. :-?

Posted

veterka; napisał(a):

:o że co? :o
A pytalas czemu to ma sluzyc? :-?

Posted

Adda ,co do tego krycia z dysplazją ,nie znajoma nie dała się namówić bo świadoma to osoba ,ale też się niezle zbulwersowała.Wetka młoda ok.30letnia więc powinna reprezentować cywilizowane podejście do prokreacji ,a ona tu wyjechała z tekstem ,,jak za starego pierwej" :evil:

Posted

Alicja, to dobrze, że Twoja znajoma okazała się mądrzejsza od wetki 8)
I co tu dużo mówić, nie mam zaufania do młodych wetek. Jakoś tak nie mam dobrych doświadczeń :roll:

Posted

veterka; napisał(a):

jejuń, co to za lekarz???
Kazać to on sobie może. Zresztą wydaje mi się, że decyzja o pokryciu suki nie powinna zależeć jedynie od lekarza, to poważna decyzja.

Niestety wielu jest jeszcze takich lekarzy o takich właśnie poglądach. Ja na spacerach czasem spotykam koleżankę, której lekarz również polecił sunię pokryć. Dodam, że ma dopiero pierwszą cieczkę (kundelka) i już mieli zamiar... ale uświadomiłam że to zły pomysł!!
Jednak nie udało mi się przekonać do zmiany decyzji o rozmnożeniu suni.
Najbardziej mnie zadziwia to że chcą ją dopuścić, a potem wysterylizować!! :o Ja nie wiem jaki widzą w tym sens (a właściwie ten "lekarz") Podobno wet tak doradził, że jeśli będzie miała raz szcenięta to nie będzie miała potem ciąż urojonych, no ale skoro i tak chcą wysterylizować to przecież i tak by ich niemiała. :hmmmm: To trochę sprzeczne.
Jak jej tak słuchałam, to aż mi się we łbie pomieszało.
Co to za lekarz???

Posted

veterka; napisał(a):
]eheh, dzięki chociaz troche sie zdziwiłam odpowiedziami, bo akurat domy mam dla wszystkich szczeniaków i to bardzo dobre...!!
Skąd ta pewność, że dla wszystkich? Wcześniej pisałaś, że sunia jeszcze nie urodziła, więc nie wiesz ile będzie maluszków. Robiłaś usg? A jeśli szczeniaków będzie 14? Masz dla nich 14 dobrych domków? A pomyślałaś, że te przykładowo 14 domków mogły mieć jakieś biedne porzucone psiaki ze schroniska?

veterka; napisał(a):
Radzę zmienić weta i to szybko :roll:

Jak czytam takie rzeczy, to z jednej strony bierze mnie wściekłość :evil: a z drugiej załamuję się poziomem wiedzy niektórych weterynarzy :roll: :-?

Posted

Dzięki, dam jej.
Skoro moje slowa do niej nie docierają to może jak na spokojnie usiądze, przeczyta i przemyśli to zmieni zdanie. I mam taką nadzieję...
trochę mi jej szkoda... bo to w sumie dobrze, że ma się zaufanie do lekarza i chce sie jak najlepiej dla suni...
Dlatego ja nie wiem co to za lekarze!