Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy dzienne dawki karm podane na opakowaniach sa prawidlowe???Kupuje ostatnio karme Brit Junior dla swojego 5 miesięcznego Border Collie,wedlug producenta dzienna dawka dla psa w tym wieku o wadze 20 kg wynosi 200 gram, czy to aby nie za malo???Spotkalem sie juz z różnymi dawkami przy rożnych karmach ale nigdy ta dawka nie byla tak mała.

• Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Podana wartość to wartość średnia, ustalana albo na podstawie tzw. próby skarmiania, albo na podstawie wyliczonej wartości kalorycznej. Dla każdego producenta, karmy te wartości mogą być różne. Przyjmuje się, że im lepsza karma (lepsza pod kątem przyswajalności zawartej w nim energii) tym mniejsze dawki dzienne. Niektórzy twierdzą nawet, że dawki są zawyżane przez producentów by szybciej opróżniać opakowania:)

Posted

dzienne dawki podawane na opakowniach musisz traktować jako wartości przybliżone. Wszytsko zależy od danego psa - od jego warunkow zycia,ilości ruchu,pzremiany materii itd

Musisz obserwować swojego psa czy ilości ktore mu podajesz są odpowiednie. Jeśli nie możesz zwiększyć lub zmniejszyć ilość wg uznania i z czasem nabytego doświadczenia.

pozdrawiam

Posted

Dopiero od 3 dni karmie psiaka Britem i faktycznie musze zwrocic uwage na dawke jaka jest mu potrzebna.Wczesniej kubowalem Boscha i dawka tam podana byla az zaduza dla mojego psiaczka, lub poprostu karma mu juz obrzydła i wymyslał, bo nie dojadał porcji./

• 2 years later...
Posted

Dzisiaj właśnie kupiłam 2kg Brita dla szczeniąt dużych ras, tak na próbę jak dzieciak zareaguje na inną karmę bo nasz Arion chyba zaczął jej niepasować . Zob

• 4 weeks later...
Posted

Wandalka17, o jakim Bricie mówisz (Adult,Care...,Activity) ?

CHodzi mi o Junior Large Breed . Wiecie jakie jest dawkowanie dla 29 kg szczeniaka ( 7 miesięcy ) ??

Też bym kupowała lepszą karmę ;/ Teraz mam Orijena dla Sarci .( ale tyle mnie to kosztowało w sensie nerwów , że nie wiem czy jeszcze ją kupie ) Tyle że jak kupie droższą karmę to odrazu mama sie wydziera , że za drogo ją żywie . Ona mówi że Chappi jest najlepsze , bo tanie .Przecież nie bede tajun syfem psa żywić , a Brit jest lepszy od CHappi . W ogóle co bym nie kupiła odrazu awantura . mama nie wie że często tak jest ze cena odzwierciedla jakość ;/

sota36 a jaką Ty kupujesz karmę konkretnie ??

Posted

Mój wet ma teorię że karmi sie psa do woli (nawet suchą karmą). I nie chodzi to ciągłe stanie jedzenia w misce, tylko o dawaniu do syta co pewien okres czasu: 3 mies - 5xdziennie, 4mies- 4xdziennie... powżej pół roku 2xdziennie i roczny pies i wyżej 1xdziennie.
Mam salcka odkąd miał tydzień i głównie sama przyrządzam mu posiłki, ale zadrzało się że parę dni z rzędu jadł brita i powiem że gigantyczne ilości. Nie mam wagi ale teraz - ma 4 mies - potrafi zjeść nawet 2 "miarki" = z wora wyciągam 2-ma dłońmi. RTo pełna micha jest. myślę że spokojnie 200g na 1 z czterech posiłków. To jest pół-labrador (tata większy) i nie ma nadwagi ma piękną linię i żadnych problemów. Szczerze mówiąc nigdy nie patrzyłam na miarki z tylu worka

Posted

o ile % powinnam zwiększyć dawkę zalecaną przez producenta, ze względu an to, ze pies mieszka w kojcu? Robi się chłodno, jesień, zima. Zwiększyłam dawkę, ale czy dobrze to nie wiem. Na razie daję tak, żeby pies nie rzucał się łapczywie na miskę :roll:

Posted

to dorosły pies? dawaj mu do syta 1x dziennie. Do syta czyli tak że dosypujesz dopuki pies sam nie odejdzie od miski. I wtedy miskę zabierasz do następnego dnia. Jak miał wydzielane to przez pierwsze 2-3 dni będzie żarł tyle że się załamiesz, ale potem jak się przyzwyczai że nie nie brakuje to sam sobie wyreguluje. Zastanawiam się tylko czy jak jest w kojcu to nie dawać mu 2x dziennie

Posted

zuzel napisał(a):
Mój wet ma teorię że karmi sie psa do woli

mam nadzieje, ze nie spotkam takiego weta na swojej drodze:roll: a co to za teoria?? skad sie ona bierze??
proponuje spotkanie z moja suka - nie ma pojecia u niej "do syta" - suka peknie a dalej bedzie jadla! i bynajmniej nie mam zamiaru sprawdzac, czy po 3 porcjach dziennych odejdzie odjedzenia...bo to nie bedzie zdrowy eksperyment tak jak u nas...
dorosly pies i to duzy powinien jesc dwa razy dziennie - nie raz...

Posted

U mojej Hexi do syta kiedyś była kolacja i kilogram pieczonej karkówki skradzinej ze stołu (przed pieczeniem było półtora, ale kawałek zostawiła, bo się jej nie zmieściło). Jak by miała jeść tak codziennie to podejrzewam, że już od dawna by się w drzwiach nie mieściła :shake:.
Co do dawki Brita, Hexa dostawała trochę więcej niż na opakowaniu, energii miała dużo i nie przytyła. Wróciłam do Acany i odrazu trochę się boczki zaokrągliły :roll:. Ale to u niej jest tydzień intensywniejszego biegania i po tłuszczyku :cool3:. Mam wrażenie, że tym Britem się bardziej najadała, bo teraz zbyt często mi jedzenie ze stołu znika :mad::mad:

Posted

zjadł już ponad półtorej worka Brita:
przed:

po:

Gruby miał problemy z sierscia będąc na Orijenie+duzo drobiu, białego sera zmieniłem na Brita Care+wieprzowina, wołowina i róznice chyba widac :)

• 2 weeks later...
Posted

jest róznica

...Gruby zjadł 2 worki Brita Care Lamb@Rice Junior LB i jutro zacznie trzeci, zero objawów alergii pokarmowej jakie miał wczesniej, zrobiłem mu kontrolnie w sobote morfologie krwi+ minerały, i jest ok, stosunek Ca/P w normie, aktualnie żywie szczeniaka 2x Brit Care i 1x surowe mieso wołowe 50 dkg, do tego 2 miarki Gelacanu, do miesa 1 miarka Canvitu (szczeniak ma 6 m-cy i waży 37 kg).

• 8 months later...
Posted

Ja kramię swojego 9- miesięcznego labradorka na zmianę britem junior large i boschem junior bigger bo stale ta sama karma po 15 kg mu się przejada. Obie karmy bardzo lubi i jak najbardziej toleruje. Nie ma problemów ani ze skórą ani też objawów alergicznych, co niestety zdarzało się przy innych karmach. Ze swojej strony mogę się wyrażać tylko pozytywnie. Kupuje te karmy w krakvet.pl głównie ze względu na duży wybór przy faktycznie dobrych cenach. Poza tym mają tam też karmę dla mojego alergicznego staruszka to już idzie za jednym zamachem.

• 1 month later...
Posted

u mojego nadaktywnego czworonoga /labrador/ te dawki kompletnie się nie sprawdzają bo po prostu za dużo energii traci na zabawach itp... nic dziwnego że i potem jest bardziej głodny... jakbym szalała kilka godzin to też bym w końcu zgłodniała ;) nie zauważyłam żadnych oznak otyłości z powodu zwiększonej porcji jedzenia... młody dostaje jedzenie 3 razy dziennie - nie zawsze zjada wszystko od razu, czasem sam sobie dzieli. miski mu nie zabieram, po prostu nie dosypuje jak juz opróżni az do czasu następnego karmienia. Jak do tej pory nie zje to uzupełniam do standardowej porcji. Średnio na dzień zjada tyle samo. Czy producenci zawyżają porcje- nie wydaje mi się, po prostu uśredniają a i tak właściciele najczęściej dobierają odpowiednią ilość do swojego psiaka. Z wyboru Brita zarówno ja jak i sierściuch jesteśmy zadowoleni- jakość dobra, psu smakuje, po kieszeni tak mocno nie bije jak inne /jeszcze 119 zł za 15 kg worek mogę zapłacić ;) zwłaszcza z dowozem pod same drzwi/. Czy szybko się kończy hmmm no decydowałam się na dużego psa to nie będę wymagać żeby jadł jak york...

cuciola- mój psiak (starszy) tez wabi się Simba :) przykro mi że Twojego już nie ma :( mój ma 14 lat i już jest bardzo schorowany...