Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój je do woli (nie Brita), ale hodowca zalecił, że dopóki nie robi się z niego baleronik, ma jeść do woli. I tak je, suche jest cały czas w misce. Wychodzi tego dawka jak dla szczeniaka rasy o 10 kilo większej niż przewidujemy u młodego.

• Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A ja np nie wyobrazam sobie żeby karmić mojego Reksa " do woli" :roll:...
Nie wiem czy to przez schroniskowe klimaty, czy przez co ale nie posiada on umiaru.. Żre na zapas albo nie wiem co:roll: Raz sie o tym przekonalam jak przez nieuwage zostawialam otwarte drzwi do pomieszczenia z zarciem psim.. W worku(Bogu dzieki) byla juz reszta chrupek.. Reks zezral wszystko (nie chce sklamac ale tak na oko 2kg?/przy 14-15 kg psie/) To co sie potem z nim stalo przechodzi ludzkie pojecie..Wydelo go jakby polknal balonik, juz sie przzestraszylam ze cos mu sie stalo, chcialam nawet pedzic do weta, az odkrylam rozerwany wór.. Ale wygladal starsznie.. I mysle ze jakbym mu dawala tak codziennie-zzeralby do utraty sil...:shake: Wtedy naszczescie obylo sie bez zadnych wetowych interwencji i po dwoch zyganiach i bieganiu brzuchol mu zszedł ..:roll::shake:

Posted

Też nie mogę Hexolinie sypać do pełna, bo zje wszystko co dostanie.Dostaje teraz odribinę więcej niż na opakowaniu i przytyła, więc jednak za dużo. Za to trafiłam na tymczasowiczkę która nie docenia nawet tuńczyka, kurczaka, polewania oliwą, o jedzeniu dla szczeniaków nie wspominam :shake:

Posted

Czy konsultował się ktoś z wetem odnośnie podawania szczeniakowi karmy Brit junior? Czy trzeba podawać dodatkowo witaminy i jak ogólnie ta karma jest tolerowana przez szczenięta?

Posted

my jakiś czas temu skończyliśmy 15 kg tej karmy (konkretnie large breed). Mój pies to już taki szczeniaczek nie jest - ma 9 miesięcy - ale jednak:) wet powiedział, że karma niezła, witamin nie trzeba dodawać, ale dodatek na stawy - owszem. Z moich obserwacji - karma psu smakowała, jadł bardzo chętnie. Wygląd, sierść - też ok. Ale kupy czasem rzadkie, także śmierdzące bąki. Więc akurat dla mojego psa ta karma nie okazała się idealna, no ale wiadomo - każdy organizm jest inny i inaczej zareaguje. Myślę, że można spróbować;)

Posted

Ja mam szczeniaka, który jest karmiony Britem Junior (karma polecona przez hodowce). Wczoraj byłam z nim u weterynarza. Powiedział, że karma niezła. Polecił dodatkowy preparat na stawy, a witaminy (w tym wapno) stanowczo odradził. Uargumentowała to lekarka, że w dobrej karmie wszystko jest. Witaminy należy podawać dodatkowo przy karmie niskiej jakości lub przyrządzanej samemu. Jak dodasz do karmy witaminki to pies będzie zbyt szybko rosnąć.
Co do bąków to faktycznie czasem są śmierdzące ale kupka jest ok. Problem jest tylko z tym, że nie ma w karmie miarki.

Posted

Jednak zdecydowałam się na Brit Care puppy... Dzisiaj właśnie odebrałam kilogramowy worek i będziemy testować... dość duża różnica w cenie, ale mimo wszystko trochę się bałam wypróbować zwykłego Brita.

Posted

skoro karma jest hipoalergiczna, to nie wydaje mi się, że można by się na nią uczulić - trochę takie dmuchanie na zimne :p a jeżeli tak się stanie (odpukać!), to są inne hipoalergiczne, wtedy będę się martwić.

• 3 weeks later...
Posted

Wspominałam o niejadku, a teraz jej siostra jest u mnie i je za trzech :evil_lol:. I mam dylemat - dawać więcej czy trzymać się dziennych porcji :roll: (dostaje trochę więcej niż radzą, ale jest wiecznie głodna, tak jak Hexolina). Jak narazie linię ma ładną, nie jest gruba ani przesadnie chuda. Hexa była za gruba w tym wieku i się boję popełnić znów tego błędu :cool1:. Mała może jeść tylko karmę, bo po gotowanym, surowym, ciastkach niektórych i nawet samej galaretce z nóżek ma sraczkę. Będziemy się trzymać brita, bo mieszkanie małe i smród się długo utrzymuje, więc nie ma miejsca na eksperymenty :shake:. Tylko mi wychodzi ok. 200 gram (napisane 160, ale przy takiej ilości to pewnie meble by zżerała z glodu..) i w porównaniu do innych karm to jakoś strasznie mało :roll:. Z juniorem pierwszy raz mam styczność. Hexa na adulcie large jest i wszystko ok, sierść ładna, kupki ok, zero łupieżu czy drapania. Dawka jak na opakowaniu (lub ciut więcej) i psisko w dobrej formie, z dużą ilością energii.

PS. Zapomniało się jak szczeniaki działają to teraz czytam wszystko co bym półtora miesiąca wcześniej nawet nie pomyślała, że się mi przyda :evil_lol:.

Posted

Kurczę, to ja widzę, ze Wasze szczeniorki dużo jedzą... Ashka dostaje 120 g i ciągle jest za gruba, a biega codziennie.Jest do dawka mniejsza niż zaleca producent, ale wydaje mi się, że na ogół producenci zaokrąglają w górę te wagi. Ashka równie należy też do psów, które zjedzą tyle ile dostaną. :diabloti:, Gdybm karmiła ją ile chce, to już by się ledwo ruszała :)

Co do małej to ja bym nie zmniejszała dawki, jeśli szczeniak nie jest za gruby. Zwłaszcza, że jest to jeszcze takie maleństwo i z tego co widziałam bardzo energiczne :evil_lol:. Ale obserwowałabym aby nie przeoczyć momentu, w którym zacznie tyć i wtedy ewentualnie zmniejszyć

Posted

Ashka grubas? Nie wygląda wcale na grubasa. Ile ona waży?

Ja nie zmniejszyć tylko zwiększyć chcę dawkę, bo mi kuchnię sryl demoluje :mad:. Ona jest taka sama jak Hexa - ile by nie zjadła to i tak mało. Obydwie mają żeberka wyczuwalne i obydwie mają dużo ruchu, bo jeszcze wakacje mam i spacerów tyle ina ile mi starcza sił ;).

Posted

Gruba nie jest, ale chuda też nie. To właśnie w klubie mnie męczą, że mam ją odchudzić, bo jest za okrągła. Ja też się, boje, co będzie jak się zaczną na poważnie zajęcia na uczelni i nie będe już miała czasu na tak długie spacery z Ashką :roll:

A ze zwiększaniem dawki to rozumiem rozterki. Ja bym jednak nie zwiększała , tylko zaproponowała coś do podgryzania np warzywa- marchewkę, pomidora ( ja zdejmuję tylko skórkę, bo się boje że zaszkodzi), jabłuszko. Tylko czy Twój szczenior to lubi?? Bo Ashka jest wszystkożerna :evil_lol:

Posted

Pomacam ją przy najbliższej okazji i zobaczę czy taki grubasek z niej ;). Przez jakiś czas non stop wojny z tatą prowadziłam o Hexy tycie, a jak dałam spokój i przestałam wyliczać to i psisko ładnie linię trzyma :razz:. Przez 2 miesiące tylko odrobinkę jej na boczkach przybyło. Jak wrócę na uczelnię to pewnie też mi psy się przytuczą :roll:. Ale liczę na mało zajęć dziennie (sama sobie plan ustalam i zajęcia wybieram :razz:).

Szczeniucha wszystkożerna, ale po czymkolwiek poza karmą ma sraczki :shake:. Jabłko chyba spróbujemy, bo pomidora to mi wgniecie w białą podłogę i Krzysiek mnie udusi :evil_lol:. Już i tak za obkupkaną i śmierdzącą chatę się wkurzał, ale odkąd śpimy zamknięte w pokoju we trzy szczeniucha zaczęła prosić o wyjście (z pokoju wprawdzie chce wyjść tylko, ale od razu lecimy na trawkę bez przystanku w przedpokoju ;)).

Posted

witam, czy ma ktoś może doswiadczenie z podawaniem Brita 15 kg. Mam sukę 20 kg - senior i zastanawiam się na ile starczy mi taki 15 kg worek. purine dog chow 3 kg je mniej więcej miesiąc.

• 3 months later...
  • 3 weeks later...
Posted

Minelo dopiero niecale 2 tygodnie -ale kupy piekne ;) baki nie wyczuwalne ;)

tylko zastanawiam sie czy napewno nie trzeba tych witamin dodatkowo??moj wet to dupa chyba bo wczoraj bylam na 2 szczepieniu ochronnym i pytam sie go czy to narmalne ze mala ma bardzo szczupla talie tzn ,wyglada jakby malo jadla (zeber nie widac) a je okolo 5 x dziennie (odrobaczana od momentu narodzin 4 x) no to on ze ma szybkie spalanie i sptaal sie czym karmie to powiedzialam " sucha karma naprzemian z gotowanym " no to on ze musze witaminy jeszcze -ale nawet sie nie spytal jaka karma??

Posted

Tak, z tymi wetami to tak jest... Ja byłam raz u veta i pytał się czym karmie psa, ja mu na to że Royal maxi babydog, on na to: to lepiej dawać mu witaminy. Ja jeszcze wtedy byłam na tyle nie nieco ciemna jesli chodzi o te sprawy, więc wzięłam te witaminy i nimi + karma faszerowałam psa. Naszczęscie pewnego dnia wybralismy się do weta we Wrocławiu i ona powiedziała , żebym szybko odstawiła te witaminy, bo psa przewitaminizuje i bedzie gorszy problem niż gdyby mu ich brakowało.

Czasami to się zastanawiam czy niektórzy "weterynarze" mają wogóle jakieś pojecie o karmach i karmieniu psa...

Co do brita, to ja uważam, że jest to super karma jak na cenę za którą mozna ją nabyć :) Ogólnie bardzo pozytywne opinie o niej słyszałam i też się nad nią zastanawiam, moze worek adulta spróbujemy ;)

Rosiczka ja nigdy nie bałam się dawać karmy hipoalergicznej. Taka karma nie różni się wiele od normalnej, zwykle tylko jest zrobiona z mniej spotykanego rodzaju mięsa lub ryby. To że jest hipoalergiczna to tylko taki znak dla ludzi którzy maja psy z alergiami, żeby wiedzieli iż ta karma nie uczula.
Karmy hipoalergiczne/ holistyczne mozna jak najbardziej podawać zdrowym psom. Jeżeli pies dostanie alergi na takiej karmie to znaczy, że prawdopodobnie jest uczulony na jakis jej składnik a nie na to, że jadł karme hipoalergiczną. Wtedy robisz testy i poprostu szukasz innej karmy , która tego alergizującego składnika nie posiada.

Inaczej rzecz się ma z karmami weterynaryjnymi, które mozna podawać TYLKO po konsultacji z wetem. Takich karm bałabym się podawać, bo mozna zaszkodzic psu.

• 3 weeks later...
Posted

aniaijaga napisał(a):
witam, czy ma ktoś może doswiadczenie z podawaniem Brita 15 kg. Mam sukę 20 kg - senior i zastanawiam się na ile starczy mi taki 15 kg worek. purine dog chow 3 kg je mniej więcej miesiąc.

Trochę mało zjada, tak jakby zjadała 100 gram dziennie to mój 10 kilowy tyle zjada....

• 2 months later...
Posted

Kupiłam wczoraj mojemu szczeniorowi

BRIT Junior Large Breed.

Nie wiem czy mam pisać o tej karmie w tym wątku, czy założyć nowy, bo tu z tego co widzę chodzi chyba jeszcze o inne jedzenie - CARE.

Jesli to inna karma, wówczas założę inny wątek.

• 3 weeks later...
Posted

Mam problem. Zu je teraz brita lamb&rice (zmiana po fitminie - brzydka kupa, łzawienie na ciemno itp atrakcje wykluczają fitmina z zuzowego menu :roll:). Przed britem ważyła 9.5kg. Teraz przytyła do 10, ale jest ciągle głodna! :shake: Łazi i szuka co by tu jeszcze pożreć... Dostaje 120g brita rozłożone na dwa posiłki... Do tego różne dodatki: jogurt naturalny, twarożek, jabłko, pomidor, ogórek, czasem surowe jajko i tak dalej, w zależności od tego, co mam w lodówce ;) Na spacerze wciąga wszystko aż miło, w domu szpera po kątach w nadziei na jakieś resztki... Ile ja mam jej dawać tej karmy, żeby z psa nie zrobił mi się słoń?

Posted

U nas tak było jak Hexa Nutram dostawała - dawka była po prostu za mała i żołądek się nie napełniał jak (jej) trzeba. Brit był u niej ok, a teraz je Brit Care i też jest w miarę dobrze (nie chodzi bardzo głodna). Może jakaś karma z większym dawkowaniem by pomogła?