Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy można w Polsce kupić psa rasy Bishon Frise? Jak dotąd nigdy się z nimi nie spodkałam, na żadnej wystawie. (jedynie za granicą)

Od razu zaznacze, że nie mam zamiaru zdradzić yorczków - pytam z ciekawości :wink:

Posted

Sa nawet 2 hodowle, jak nie więcej, musisz tylko bardziej poszperać, napewno jest piekna interchampionka w Bielsku Białej, są w Mysłowicach (hodowla z Pałacu Cesarza).

Niemniej jednak jest to rasa b.żadka.

Posted

:o Z Pałacu Cesarza? Tą hodowle prowadzi pani Marzena Kaca - Bibrich. Napisała książkę o yorkach ("Yorkshire Terrier") No i oczywiście hoduje też yorki.

Posted

Ja uwielbiam, kocham i mam Maltańczyka. Wg mnie są to najpiękniejsze pieski (chociaż yorki też są śliczne).

Jeśli chodzi o Bishony to wydaje mi się że mają trochę za okrągłą głowe :wink: (przynajmniej na pierwszym zdjęciu).

Posted

Mi osobiście bardzo podobają się maltańczyki kiedyś sama chciałam mieć i zastanawiałam się mięzy yorkiem a maltańczykiem w końcu ma 2 yorki :wink:

Himka napisz coś więcje o swoim piesku!!!

Posted

Maltańczyki są słodkie. Chodzi taki jeden u mnie na podwórku. Są naprawde bardzo podobne do yorków - mają identyczne pyszczki. No i czasem mówi się na nie "biały york".

Shi-tzu (nie wiem jak to się pisze) - niby podobne, ale darze je już mniejszą sympatią...

Posted

Yorkies ja również miałam ten sam dylemat przed kupieniem pieska nawet napisałam temat "York czy Maltańczyk" jednak ostatecznie zdecydowalam się na maltańczyka a to z tego powodu że jak zobaczyłam go pierwszy raz w książce o rasach psów (jakieś 4 czy 5 lat temu) to powiedziałam sobie że tego psa będę kiedyś mieć :D a York w tej książce nie był jakiś rewelacyjny(strasznie chudy :-? ). A ty czemu wybrałaś Yorka?

Posted

Himka:

Z tym yorkiem to było tak: kiedy 3lata temu ukradli mi 1,5 rocznego yorka to postanowiłam, że nie będę miała psa. Ale po 2 latach poprostu zatęskniłam za wesołą mordką :D no i zaczął się dylemat york czy maltańczyk(pomijając fakt że myślałam nawet o chinskim grzywaczu, papillonie i pomeranianie) no i chyba z sentymentu i miłości do tej przecudnej rasy wybrałam yorka i za 8 mies. zdecydowałam się na kolejnego yorczka, ale do tej pory maltańczyki darzę wielką sympatią. Ponawiam do Ciebie pytanko czy mogłabyś mi napisać coś więcej o swoim psiaczku i mam nadzieję że moja odpowiedź cię satysfakcjonuje :wink:

Pozdrawiam

Posted

Yorkies przykro mi z powodu twojego pierwszego Yorka musiał byś wspaniały skoro zdecydowałaś się na następne.

I jest mi bardzo miło że pytasz o mojego pieska. Ale nie wiem co chciałabyś wiedzieć :wink: . Może zacznę od tego że dzisiaj właśnie skończył 5 miesięcy :new-bday: a u mnie jest już od 2,5 miesiąca. Ma na imię Mikuś (czasem Majkel :D (nie wiem jak się to piszę :oops: )). Jest jak się domyślasz cały bielutki. Uwielbia biegać na podwórku jak i w domu nie zwracając uwagi na nic, czasem nawet potrafi zderzyć się z jakimś krzesłem czy ławką lecz mimo to dalej biegnie. Teraz jest w trakcie nauki załatwiania się na dworze lecz idzie mu to bardzo ciężko :( . Umie już bardzo dobrze takie komendy jak: siad i daj łapę :angel: . No i oczywiście śpi ze mną w łóżku :wink: .Czy moja odpowiedź jest satysfakcjonująca :question: bo wiem co byś chciała jeszcze wiedzieć :lol:

Teraz Ty musisz :wink: mi napisać coś o twoich 2 pieskach :D :D :D

Posted

Himka:

Jasne że satysfakcjonuje mnie twoja odpowiedź!!! Mój pierwszy piesek też był Michael(Majkel czyli Majki) :cry: Mi też go bardzo brakuje do tej pory :cry: Twój maltańczyk musi byc cudny muszę koniecznie zobaczyc jego fotki!!!(jak nie masz jak wstawić ich na dogomanii to prześlij mi je jak możesz na malwina41@op.pl )

A co do moich piesków to starszy piesek czyli Niki ma w tej chwili 1 rok i 4mies. jest przekochany ale o wiele spokojniejszy i zrównoważony od suczki :wink: Za to Sonia(bo tak się wabi moja sunia) 17 września skończy 9mies i starszny z niej łobuziak i taki malutki diabełek cały czas by się bawiła uwelbia biegać no i niestety zamęczać Nikusia :wink: Oba pieski nauczyłam komend 'siad" i "leżeć" za to Nikusia jeszcze "daj łape" Nie muszę chyba pisać że moje pociechy śpią ze mną oba w łóżeczku :D Bardzo je kocham i nie wiem co bym teraz zrobiła gdybym straciła któreś z nich :wink:

Pozdrawiam

Posted

Yorkies

Właśnie miałam ci pisać że jak tylko będę miała fotki Mikusia w internecie to je odrazu wstawię dogomanii i tak się składa że wczoraj wysłałam je na stronę Alimki :D ale patrzyłam przed chwilą i jeszcze ich nie ma :( .

Wcześniej wysłałam nawet jedno na OnePhoto ale się nie wyświetliło bo było w nieodpowiednim formacie.

Posted

Himka:

I ja jestem bardzo ciekawa tych zdjec :-))) poza tym wszystkiego najlepszego dla Twojego pieska z okazji urodzinek.

Yorkies:

Jak czytam spisz ze swoimi dwoma yorkami. Ja mam jednego i tez sypia ze mna. Jednak zawsze przed zasnieciem strasznie sie boje, ze przewracajac sie w nocy z boku na boku moge go zgniesc ... :( Jak Ty sobie radzisz z takimi "strachami" ???

pozdrawiam,

Posted

Wind:

Ja na początku też miałam takie obawy tymbardziej że ja śpię dość twardo i ciężko mnie obudzić :oops: więc nawet bym nie poczuła, ale najwyyraźniej moje pieski jakoś sobie z tym radzą bo są bardzo czujne i byle ruch ich budzi więc chyba się przyzwyczaiły :wink: A wogóle to zazwyczaj spią mi w "nogach" więc jakoś chyba ich nie przygniotę ale moim zdaniem to kwestia przyzwyczajenia, bo tak jak pisałam to przez pierwszy tydzień się bałam z nimi spać ale coż poradzić jak oba zamiast w swoim posłaniu to pod kołderkę pierwsze się pakują :D !!! teraz trochę mam luźniej :wink: bo tak jak pisałam na forum Sonia dostała cieczki i musi spać przez ten czas z moją mamą więc odczuwam zbytni "komfort' jak na to co było przed jej "przeprowadzką" :( A jak z wami???

Himka dawaj najnajszybciej foty na forum!!!!

Moich psiaków to już chyba widziałaś a jakby co to wchódź na: http://community.webshots.com/user/yorczki

Posted
tak się składa że wczoraj wysłałam je na stronę Alimki :D ale patrzyłam przed chwilą i jeszcze ich nie ma :( .

Postaram sie jeszcze w tym tygodniu je wstawić..., ale po pierwsze mam szkołę :-? a po drugie dopadł mnie chyba jakis wirus i nie czuję się najlepiej. Mam nadzieję, że nie będziesz na mnie zła...

Posted
poza tym wszystkiego najlepszego dla Twojego pieska z okazji urodzinek.

Wind Mikuś bardzo dziękuje :D

Yorkies twoje pieski już gdzieś widziałam ale i tak obejrzałam znowu :) masz wspaniałe yorki :angel:

Mam nadzieję, że nie będziesz na mnie zła...

Alimko jak mogłabym być na ciebie zła?? No wiesz :wink: .

Posted

Yorkies:

Majka spi albo na wysokosci naszych glow tzn. miedzy nami. Ma wtedy lepek na poduszce a nozki i brzuszek pod kolderka. Czasami jednak wierci sie i zmienia pozycje na lezenie w poprzek lozka (zabierajac nam polowe lozka), albo zsuwa sie i przytula sie na wysokosci mojego ostatniego zebra :lol:

Co wiecej, spi jak kamien i nic nie jest jej w stanie obudzic. Czasami ja budze sie w nocy i sprawdzam czy ona zyje ;) Dotykam ja wtedy a ona nic ... Nie musze pisac, ze cala jestem w strachu :( Dopiero intensywniejsze bodzce sa ja w stanie lekko przebudzic ;)

Generalnie straszny z niej spioch. Gdy mu budzimy sie ok. 7 - 8 rano, ona dosypia jeszcze do 9 - 10. Wybudzanie jej przed 9 jest zupelnie bezcelowe. Zasypia wtedy prawie na stojaco i jest zupelnie nie do zycia :lol: