Jami Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 A ja sie spytam: Czy sterylizacja złagodziłaby sukę z agresja łowczą (nie mówię o 'wyleczeniu' jej z niej tylko o złagodzeniu tej agresji) ? Quote
LALUNA Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Jami napisał(a):A ja sie spytam: Czy sterylizacja złagodziłaby sukę z agresja łowczą (nie mówię o 'wyleczeniu' jej z niej tylko o złagodzeniu tej agresji) ? A na czym ta agresja łowcza polega? Quote
Jami Posted August 26, 2009 Author Posted August 26, 2009 Pies goni rózne zwierzęta w celu .. zabicia (szczerze mówiąc). Czyli poluje, tak jak wilki tyle że nie dla pożywienia... Quote
LALUNA Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Jami napisał(a):Pies goni rózne zwierzęta w celu .. zabicia (szczerze mówiąc). Czyli poluje, tak jak wilki tyle że nie dla pożywienia... No to nie pomoże. Ale możesz poćwiczyc na długiej taśmie przywołania. I dopóki nie wypracujesz super posłuszeństwa, spuszczasz go wyłacznie na długiej taśmie. Quote
Jami Posted August 26, 2009 Author Posted August 26, 2009 Wiem. Ale gdyby była łagodniejsza po sterylce to byłoby łatwiej oduczyć. Quote
LALUNA Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Jami napisał(a):Wiem. Ale gdyby była łagodniejsza po sterylce to byłoby łatwiej oduczyć. Sterylka suk wycisza hormonalnie, ale u niej zachowania łowcze nie podlegaja hormonom ale naturalnym instynktom. Kastracja mogłaby pomóc gdyby suka zachowała sie agresywnie do własciciela i ta agresja wzrastałaby podczas cieczki. To jedynie mozesz wypracowac swietnym posłuszeństwem, przekierowaniem na zabawy. Moze bys spóbowała zajac ja jakimś sportem. Moze agility? Quote
Jami Posted August 26, 2009 Author Posted August 26, 2009 Aglity nie - ona nie lub skakac przez coś. Raczej DogFrisbee - przymierzam się do zrobienia papierowych na próbę. Bo jak ma piłeczkę to ją czasami łapie w górze a raz zrobiła świetny wyskok - jak psy z filmów :cool3: Quote
LALUNA Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Raczej DogFrisbee - przymierzam się do zrobienia papierowych na próbę. Na próbe się nie robi papierowych, bo sie nie nadają. Aglity nie - ona nie lub skakac przez coś. A jak zobaczy kota, to przeskoczy przeszkodę? Zarówno frisbee jak i agility samo sie nie nauczy. Trzeba kilkunastu zajec aby nauczyc psa ze jest to fajna zabawa. Ale pod okiem instruktora który Ci pokaze jak nauczyc psa takiej zabawy Quote
Jami Posted August 26, 2009 Author Posted August 26, 2009 Raczej obiegnie na około jak kota zobaczy :evil_lol: Chce tylko zobaczyć czy będzie potrafiła złapać frisbee w powietrzu tak jak piłkę. A na instruktora ani nie ma kasy ani nie ma go w pobliżu. Więc pozostaje mi korzysć z internetu. Quote
Recommended Posts