bellatriks Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 Jak myślicie, skąd się wzięło słowo "Husky"? Quote
Daisunia Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 husky w języku eskimosow znaczy "ochrypły" nazwano tak husky ... no wlasnie dlaczego ... ?? Quote
agacia Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 Wlasnie od tego,ze chrypia jak wyja :wink: Chociaz ja mam na to inna teorie :wink: Husky wzial sie od hasania 8) Quote
bellatriks Posted April 29, 2005 Author Posted April 29, 2005 Ochrypły? Może dawne Husky tak bardziej charczały..? Quote
Daisunia Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 Husky wzial sie od hasania hehe :D Może dawne Husky tak bardziej charczały..? możliwe .. Quote
Wega Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 no nie wiem, ale moja Lady jak zawyje to normalnie boki zrywac :lol: Tak to prześmiesznie brzmi, jakby chciała a nie mogła, a zachrypła przy tym jakby hmmmm no nie wiem popijała i popalała od dzieciństwa???? Kiedyś gdzieś czytałam, że husky to zachrypły pies pólnocy :) U Lady się sprawdza, u Wegi niezbyt, bo nie chce się jej wyć i wydobywać jakichkolwiek dźwięków, no chyba że coś ciekawego do zjedzonka jest na stole i ona tak błagalnie prosi pomrukując, albo jak idzie do weta = błagalne spojrzenie, wycofka i pomrukiwanie w stylu :JA NIE CHCE Quote
Paulina87 Posted April 29, 2005 Posted April 29, 2005 Jura chrypi jak widzi szelki albo smycz... tzn tak jakby chciała szczeknąć i zarazem zawyć... takie mruczenie... super to jest :lol: Quote
Canis_lupus_husky Posted April 30, 2005 Posted April 30, 2005 Arthas ochryple "szczeka" ("wouwouwouwouwou" z chrypką) za to wyje wyjątkowo czystym i delikatnym głosem "bwaubwaubwaubwauuuu" ;) jak śpi i go biorę na kolana to mruczy, taki jest wkurzony. I nie warczy, tylko ryczy, jak bestia ;) Pozdr. Quote
Daisunia Posted April 30, 2005 Posted April 30, 2005 Daisy jak zobaczy znajomego ( lub obcego psa ) to skamle tak głośno że ludzie sie na nas gapią ............... :/ pozdr. ps. Kiedyś to Daisy ze mną nawet rozmawiala ..... ja po polsku ona po psiemu .... ;) pozdr. Quote
NigdyNigdy Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Daisunia napisał(a):husky w języku eskimosow znaczy "ochrypły" nazwano tak husky ... no wlasnie dlaczego ... ?? Taka jest jedna z wersji. Słyszałam też tezę, że "husky" pochodzi od "eski", czyli eskimoski :roll: A które jest prawdziwe? :-? Moja teoria, pokrywa się jednak z teorią Agaci- słowo Husky pochodzi od słowa "hasać" i nie ma innej opcji! :wink: Quote
Canis_lupus_husky Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 NigdyNigdy napisał(a):Moja teoria, pokrywa się jednak z teorią Agaci- słowo Husky pochodzi od słowa "hasać" i nie ma innej opcji! No fakt-przecież haskie hasają! :D Quote
Atomic Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Tez coś o tym wiem :) Młody ( czyt. Sharpi ) :lol: nieżle daje do wiwatu : http://img49.echo.cx/img49/6089/foto0054ow.jpg Quote
bellatriks Posted May 2, 2005 Author Posted May 2, 2005 Haszcza natura. Pozdrów Sharpiego ode mnie Quote
Atomic Posted May 2, 2005 Posted May 2, 2005 Aż boję sie pomyśleć co będzie ze jakiś czas... ;) Sharpul pozdrowiony :) Są jeszcze jakieś wersję powstania nazwy rasy ? Quote
Recommended Posts