.Labradore. Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 Witanko! Jestem w posiadaniu kundelka, który za miesiąc skończy 6 lat. Mam straszny problem, ponieważ wciąż nam ucieka. A my z tym sobie nie radzimy (płot był zmieniany 3 razy). Chcę go pod ciachać, tyle że to mój pierwszy pies i nie wiem co i jak. Czy sześcioletniego psa można oddać takiemu zabiegowi? Ile takie coś może kosztować (jak na psa 38 cm.) Czy jest ryzyko jakiejś choroby lub powikłań? Słyszałam że pies się potem zmienia. Czy ta zmiana już zostanie, czy wróci to poprzedniego stanu? I bardzo prosze żebyście nie brali mnie za ofiare, bo w tym temacie jestem zielona!!! Quote
Cudak Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 Chodzi Ci raczej o kastrację, jeśli to pies, a nie suka. Cena zależy przede wszystkim od wagi psa. Nie ma przeciwwskazań do kastracji 6-letniego psa (jeśli oczywiście jest zdrowy). Czy się zmieni? Na pewno się uspokoi, nie będzie latał za sukami. Moje psy mimo, że są wykastrowane, nadal są energiczne i lubią się bawić, więc jakoś szczególnie się nie zmieniły, a przynajmniej nie myślą o ucieczce :) Quote
ewtos Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 [quote=Asiqs;12852127 Ile takie coś może kosztować (jak na psa 38 cm.) Czy jest ryzyko jakiejś choroby lub powikłań? Słyszałam że pies się potem zmienia. Czy ta zmiana już zostanie ? Kastracja kosztuje średnio 200 zł. Zabieg jest wykonywany pod narkozą i to jest jedyne niebezpieczeństwo, ale jeśli pies jest zdrowy to zagrozenie maleje. Około 10 dni po zabiegu musisz zapewnic mu opiekę(czas na wygojenie rany), potem już będzie tylko lepiej, choć natychmiast popęd nie zniknie, hormony jeszcze będą w krwiobiegu i potrzebny jest czas na ich wygaśnięcie. Zaleca się karmić kastraty karmą light ale przy dużej dawce ruchu można uniknąć otyłości nawet przy zwykłej karmie. Quote
ankael Posted August 26, 2009 Posted August 26, 2009 Ja płaciłam za psa podobnego wzrostem do Twojego 250 zl. Ale jedno jądro miał w środku i do tego jeszcze przepuklina była operowana. Co do zabiegu samego zabiegu, to nie taki diabeł straszny jak go malują :evil_lol: W piątek idziemy już ściągać szwy. Quote
Martens Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 Ja dodałabym jeszcze, że jeśli pies naprawdę lubi wycieczki po okolicy i nudzi się na podwórku, to kastracja wiele nie zmieni... Gdzie psiak przebywa w ciągu dnia? Ile czasu spędza na spacerach, jak one wyglądają? Co robicie z psem w domu? Quote
Cudak Posted August 27, 2009 Posted August 27, 2009 Martens napisał(a):Ja dodałabym jeszcze, że jeśli pies naprawdę lubi wycieczki po okolicy i nudzi się na podwórku, to kastracja wiele nie zmieni.. U moich wycieczki się skończyły krótko po kastracji. Tylko, że moje psy się nie nudzą, bo są 2 i jeszcze 3 koty biegają po podwórku. Quote
.Labradore. Posted August 27, 2009 Author Posted August 27, 2009 Martens napisał(a):Ja dodałabym jeszcze, że jeśli pies naprawdę lubi wycieczki po okolicy i nudzi się na podwórku, to kastracja wiele nie zmieni... Gdzie psiak przebywa w ciągu dnia? Ile czasu spędza na spacerach, jak one wyglądają? Co robicie z psem w domu? hmm, zalerzy:oops: jeśli my nie wychodzimy poszaleć to siedzi z nami w domu. A jeśli ma nastrój na spotkanie z suczkami to ucieka :angryy: spacerki na smyczy ma przynajmniej ze 3, z czego każdy trwa gdzieś koło 30 min. Czasem zabieram go na łączkę z daleka od jego ulubionego miejsca ucieczek. W domu albo odpoczywa, albo goni za piłeczką:evil_lol: Cudak napisał(a):U moich wycieczki się skończyły krótko po kastracji. Tylko, że moje psy się nie nudzą, bo są 2 i jeszcze 3 koty biegają po podwórku. odkąd mamy qada Max na podwórku jest prawie cały dzień, lecz kiedy się go straci z oczu... tylko się popatrzy na Ciebie i już żadne wrzaski nie pomogą. Po moim psie zostaje kurz:angryy::angryy: Quote
.Labradore. Posted August 27, 2009 Author Posted August 27, 2009 a i chcę od razu dodać, że Maksio ma padaczkę... Quote
Martens Posted August 28, 2009 Posted August 28, 2009 No ale jak on ucieka? Przełazi wierzchem przez ogrodzenie? Quote
.Labradore. Posted August 29, 2009 Author Posted August 29, 2009 Martens napisał(a):No ale jak on ucieka? Przełazi wierzchem przez ogrodzenie? może mi nie uwierzysz, ale Maks ma coś ponad 38 cm, a siatka ok. 2m wysokości. To takie typowe ogrodzenie co oddziela podwórka . On wspina sie po dziurach w siatce i przeskakuje. Raz zdarzyło się nawet, że rozciął sobie opuszke na tych wystających drucikach na górze.:angryy: Quote
Cudak Posted August 29, 2009 Posted August 29, 2009 Ucieczki nasilają się w okresie cieczek, czy bez względu na to, cały czas ucieka? Quote
Cudak Posted August 29, 2009 Posted August 29, 2009 Asiqs napisał(a):a i chcę od razu dodać, że Maksio ma padaczkę... Przy padaczce podobno wskazana jest kastracja. Pies bierze jakieś leki? Quote
Recommended Posts