Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ewa to jest marzenie bardzo dalekobieżne niestety. Najpierw muszę się usamodzielnić, a wątpię, że uda mi się dokonać takiego zakupu przed skończeniem studiów. Biorąc pod uwagę, że jestem w 1kl liceum to jeszcze trochę czasu minie. Teraz zaczynam zgłębiać tajniki genetyki oraz zaczynam przeglądać psy w hodowlach. Jedyny plus to to, że mam dużo czasu na zebranie funduszy, ale boję się, że jak pójdę na studia to te pieniądze się rozpłyną:shake:

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

sator_k_ napisał(a):
Ewa to jest marzenie bardzo dalekobieżne niestety. Najpierw muszę się usamodzielnić, a wątpię, że uda mi się dokonać takiego zakupu przed skończeniem studiów. Biorąc pod uwagę, że jestem w 1kl liceum to jeszcze trochę czasu minie. Teraz zaczynam zgłębiać tajniki genetyki oraz zaczynam przeglądać psy w hodowlach. Jedyny plus to to, że mam dużo czasu na zebranie funduszy, ale boję się, że jak pójdę na studia to te pieniądze się rozpłyną:shake:

Wiem, jak to jest, ja myślałam, że szczeniak trafi do mnie może już w zeszłe wakacje, ale oczywiście nic z tego nie wyszło...Ale zamierzam się wyprowadzić w ciągu tego roku i jeżeli się uda, to wtedy wziąć malucha. Jak na razie to też tylko plany, może już bardziej poważne, ale jednak ciągle tylko plany ;)

PS A jaka rasa ? :cool3:

Posted

no to teraz zaszalałaś, bo 10 tys. to konkretna już kwota... baaardzo konkretna. A to ONka chcesz sprowadzać z niemieckiej hodowli? czy może użytka :)

u mnie tata się uparł na drugiego ONka, a ja przecież sprzeciwiać się nie będę. No i u nas jest problem z hodowlą, bo ja upatrzyłam sobie ładny kawałek ode mnie, a tata patrzy jak najbliżej, bo przecież hodowle tej rasy są wszędzie. A z dobrej hodowli są droższe. A ja boję się, gdy będzie pies chory niezależnie od tego cy z hodowli, pseudo czy schronu to potem będzie gadanie. A to się tak nie da wytłumaczyć :(

no i ja się cieszę, że rodzice bardzo dokładają się do utrzymania psów. kości rodzice kupują i to przeważnie taniej niż cena w sklepie. Resztę to ja już kupuję, ale jak mają dobry dzień to i coś im mamusia kupi :D

Posted

Nie, nie. Onek to nie moja rasa ;) Teraz to raczej realizuje marzenie mojego taty ;)
Ja chciałabym importować tollera, a to jest duży koszt, bo po pierwsze w krajach skandynawskich ew. Holandii ceny psów ogólnie są dużo wyższe, nawet 3krotnie. Jeśli doliczy się do tego wszytskie opłaty dodatkowe typu transport, noclego to taka kwota się spokojnie uzbiera :)

Posted

oj widzę, że tu konkretne plany co do wyprowadzki.... a ja mimo wszystko nie chce się wyprowadzać, bo mieszkanie przez 5 dni w tygodniu w Lesznie a każdy week i święta jestem w Krotoszynie. To wyprowadzką nazwać nie mogę :D Tam psiaki mają dobrze, a jednak tutaj to byłoby dla nich umęczenie, bo to nie nauczone do życia w mieście :D

no i fajna rasa :) ale fakt masz duuużo czasu, aby kasę uzbierać :)

Posted

Tollery, to fakt piękne sa :)
I z tego co można w necie poczytać mają fajne charakterki :)
Och.... ja też bym się chciał usamodzielnić, jak najszybciej, ale jak najszybciej, niestety nie oznacza szybko,a jak tam u ciebie droga Licealistko ???? jak tam oceny ??? ^^ u mnie jeszcze nie najgorzej :D ale mam 2 lata jeszcze aby się rozwinąć( a w zasadzie to powiedzmy prawie 3 :p )

Posted

Tak, tak to są tollery! :D

A w liceum no nie najgorzej. Jak na razie mam tylko jedną 2, ale mam nadzieję, że to tylko wypadek przy pracy i bedzie lepiej (chociaż po realizacji kolejnych tematów z fizyki nie jestem tego pewna:evil_lol: jestem na rozszerzeniu). Ostatnio jakoś nauczyciele powariowali ze sprawdzianami. Zapowiedzianych mam już 5, a czy jeszcze się coś nie trafi:angryy:
Podsumowujac ucząć się dwa czy trzy razy tyle co w gimnazjum i tak mam gorsze oceny:eviltong:. Ale pocieszam się, że to jedno z lepszych liceów w mieście (a nawet w województwie) i dodatkowo na dość ciężkim profilu jestem :D

Posted

[quote name='sator_k_']
Podsumowujac ucząć się dwa czy trzy razy tyle co w gimnazjum i tak mam gorsze oceny:eviltong:. Ale pocieszam się, że to jedno z lepszych gimnazjów w mieście (a nawet w województwie) i dodatkowo na dość ciężkim profilu jestem :D

liceów chyba :diabloti:

To widzimy się jutro na treningu :cool3:?

Posted

Kashdog napisał(a):
Ewo, a czy Ty planujesz się pojawić :cool3::cool3:?

Owszem :D Czy mogłybyście mi podpowiedzieć, która stacja PKP jest najblizej terenu wystawy (czyli Targów Kielce)-Kielce Białgon, Kielce Piaski, Kielce Herbskie, Kielce Czarnów ?

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):
Owszem :D Czy mogłybyście mi podpowiedzieć, która stacja PKP jest najblizej terenu wystawy (czyli Targów Kielce)-Kielce Białgon, Kielce Piaski, Kielce Herbskie, Kielce Czarnów ?

Łoooo, to się spotkamy! Jeżeli o mnie chodzi to będę w dwa dni, a nie wiem jak Dominika, myślę, że w niedziele będzie na pewno, bo tollery będą :loveu:
A najlepiej chyba będzie wysiąść na Kielce Czarnów, stamtąd najlepsze połączenia są :)

Posted

[quote name='Kashdog']Łoooo, to się spotkamy! Jeżeli o mnie chodzi to będę w dwa dni, a nie wiem jak Dominika, myślę, że w niedziele będzie na pewno, bo tollery będą :loveu:
A najlepiej chyba będzie wysiąść na Kielce Czarnów, stamtąd najlepsze połączenia są :)
Ja na 99% będę w niedzielę, bo wtedy są goldeny :) Jak tak szukałam połączenia, to chyba ten autobus dojeżdża bezpośrednio na teren targi
http://ztm.kielce.pl/rozklady/rozklady/0100/0100t011.htm
Tylko pytanie, czy znajdę przystanek :evil_lol: Najwyżej wezmę taksówkę...:cool3:

Posted

10 tysięcy to niezła sumka :) A nie myślałaś o imporcie np. z Czech? Znaczy nie wiem, jak tam tollery "stoją", ale ja, jeśli bym osobiście miała sobie sprowadzać psa (no konkretnie ostatnio mam fazę na OHa, ale może mi się odmieni jeszcze :lol:), to raczej z Czech... Tak realnie patrzę, że może mnie będzie kiedyś stać na importa za jakieś normalne pieniądze, bo na 10 tysiaków bym chyba nie dała rady się porwać ;)

Posted

Ja muszę być w oba dni, bo mam jedno zamówienie na szarpaki z borderów, a drugie z tollerów:eviltong:
Super by było jakbyśmy się spotkały!

evel
Tyle, że ja bym chciała pójść w stronę własnej hodowli. Nic dużego 2 max. 3 psy, ale hodowli. A z polskimi tollerami jest taki problem, że są bardzo mocno spokrewnione z tymi z Czech. U nas ostatnio miotów jak na lekarstwo jest, bo już nie ma jakimi psami kryć. Większość możliwości suka-pies jest już wyczerpane.
Jeżeli moje plany hodowlane by nie wypaliły to wtedy pewnie wezmę psa z Polski ;)

Posted

A, jak tak to rozumiem :) No ja właściwie sama nie wiem, czy mam szukać kanapowca czy jednak zastanowić się i szukać takiego psa, który mógłby ewentualnie zostać repem... Bo w sumie u nas praktycznie holendrów nie ma :)

Posted

czy jest coś piękniejszego niż ONek w skoku?? :loveu:

owszem, corgi w locie:loveu::evil_lol::evil_lol: albo bull, ast, toller etc :eviltong:

Plany faktycznie niezłe ;) tollery są cudowne, jedna z moich bardziej ulubionych ras (po corgich i bullowatych). Mi osobiście na krakowskiej wystawie wpadła w oko suka z młodzieży, wnioskując po nazwie z Czech lub Słowacji, ale pewna nie jestem.. Bira z Dejzyna Dvora, zgarnęła zresztą BOBa ostatecznie (jej zdjęcie: http://www.photoblog.pl/fairytalle/97640755/594.html) Zdecydowanie mój typ tollera prezentuje ;) pokaż jakieś ndstry które się Tobie podobają dla porównania :d

Posted

U tej suki podoba mi się głowa. Delikatnie dla mnie za długa.
http://www.seawild.se/index.php/en/dogs/kaja
Tutaj też strasznie podoba mi się głowa. Szczególnie uszy - dla mnie ideał. Co do reszty to mogła by być troszkę bardziej ofutrzona.
http://www.rhineferry.nl/eng.main.htm
A z Poslkich to uwielbiam:
http://www.dancingwithfire.novascotia.pl/index.php?lang=pol&modules=gaja
Praktycznie idealny pod względem budowy
http://www.dancingwithfire.novascotia.pl/index.php?lang=pol&modules=jumper

Za to takich uszu (i ich osadzenia) nieznoszę
http://www.rhineferry.nl/eng.main.htm
Tak samo tu mi się bardzo nie podoba osadzenie ucha (przez to nie podoba mi się cała głowa), za to budowa całkiem ok.
http://www.seawild.se/index.php/en/dogs/wylla

Posted

evel napisał(a):
Bo w sumie u nas praktycznie holendrów nie ma :)

A wyobraź sobie, że na naszej wsi jest OH :crazyeye:Jak go zobaczyłam to myślałam, że padnę na miejscu! Ale niestety nie mogłam zagadać, bo suka hm....źle poprowadzona została troszkę jako szczylek i teraz widać efekty. No i była w trakcie szkolenia to nie chciałam przeszkadzać.

Posted

[quote name='Kashdog']A wyobraź sobie, że na naszej wsi jest OH :crazyeye:Jak go zobaczyłam to myślałam, że padnę na miejscu! Ale niestety nie mogłam zagadać, bo suka hm....źle poprowadzona została troszkę jako szczylek i teraz widać efekty. No i była w trakcie szkolenia to nie chciałam przeszkadzać.

O. Ale to hiena z papierami? Bo ostatnio w moim województwie, ale nie tylko, jest wysyp "holendrowatych" - w Zamościu Afra, ostatnio w centrum miasta widziałam psa toćka w toćkę jak OH :roll: Podobno ktoś gdzieś na lewo krzyżuje malinosy z pręgusami i sprzedaje, ludzie kupują, bo ładne i nietypowe, a odpady hodowlane trafiają na ulice :shake:

Co do tollerów - mnie bardzo podobają się proporcjonalne psy, jak TEN albo TA SUNIA też fajnie zbudowana... Niektóre tollery wyglądają jednak jak beczułki na zapałkach i to mi się już nie podoba :)

Posted

evel napisał(a):
O. Ale to hiena z papierami? Bo ostatnio w moim województwie, ale nie tylko, jest wysyp "holendrowatych" - w Zamościu Afra, ostatnio w centrum miasta widziałam psa toćka w toćkę jak OH :roll: Podobno ktoś gdzieś na lewo krzyżuje malinosy z pręgusami i sprzedaje, ludzie kupują, bo ładne i nietypowe, a odpady hodowlane trafiają na ulice :shake:

Tak, z papierami, sprowadzany zza granicy. Miał być wystawiany w Kielcach, ale ich pani szkoleniowiec stwierdziła, że nie jest to dobry pomysł i zgadzam się z tym.
Suka, po prostu boi się innych psów i reaguje ostrym szczekaniem na nieznajome psy.
To u nas nie widać psów takich w typie OH, bardziej jakieś typu belgi czy coś.

Posted

A w liceum no nie najgorzej. Jak na razie mam tylko jedną 2, ale mam nadzieję, że to tylko wypadek przy pracy i bedzie lepiej (chociaż po realizacji kolejnych tematów z fizyki nie jestem tego pewna:evil_lol: jestem na rozszerzeniu). Ostatnio jakoś nauczyciele powariowali ze sprawdzianami. Zapowiedzianych mam już 5, a czy jeszcze się coś nie trafi:angryy:
Podsumowujac ucząć się dwa czy trzy razy tyle co w gimnazjum i tak mam gorsze oceny:eviltong:. Ale pocieszam się, że to jedno z lepszych liceów w mieście (a nawet w województwie) i dodatkowo na dość ciężkim profilu jestem :-D
Podziwiam !!!! ja w tym roku jeszcze nigdy zadania z matmy w domu nie zrobiłem, zawsze przerwa, lub lekcja :P
Z polskiego ze 2 razy w domu zrobiłem( i to w tym miesiącu). Motywacji nie mam za nic, jest zdemotywowany :P
Ambicji też nie mam wysokich :P Ale coś teraz motywacja może się poprawić, po podsłuchałem ojca, jak mówił że mi kupi nowy aparat jak będę miał dobre stopnie :D
Tylko trzeba się uczyć, a to wymaga czasu, a mi się go tracić nie chce :P

A niech to szlag trafi !!!! Satora za co ? :lol: