sugarr Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 Powodzenia :) Ja sama tego nie dopracowałam, bardzo mi do tego daleko. Ale chciałam się podzielić dobrą radą :) Co do filmiku to rewelacja. Nawet jest tam na początku to obracanie się z psem "przyklejonym" do nogi o czym mówiłam. Sądzę jednak, że to są pieski z linii pracujących szkolone pod tym kątem od szczeniaka.. Mogę się mylić oczywiście, ale tak piękna praca w idealnym skupieniu na przewodniku, że zdziwiłabym się gdyby było inaczej. Oczywiście wiadomo, z każdy psem się da pracować i to bardzo ładnie, ale jednak predyspozycje użytków są jakie są i to widać. Quote
sator_k_ Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 Myślę, że żeby tak wyćwiczyć psa, to po pierwsze pies musi mieć predyspozycje, po drugie trzeba się na tym znać. Sator jest pierwszym psem z którym ćwiczę, także popełniam wiele błędów i jeszcze nie wszystko potrafię wpracować :) Quote
evel Posted December 18, 2010 Posted December 18, 2010 [quote name='sator_k_']A tu mój ideał posłuszeństwa: http://www.youtube.com/watch?v=x-K2_CqVD-c :) Super :) Rozbroiła mnie (chyba) suczka malinois :loveu: Zastanawiam się, jak Zuza swego nauczyć dostawania zadkiem do nogi... Ona chyba nie rozumie o co kaman :hmmmm: Quote
sator_k_ Posted December 18, 2010 Author Posted December 18, 2010 Ja tego też nie potrafię ;) A jeszcze mam jedno pytanie do sugarr gdyby tu zajrzała, lepiej napierw nauczyć chodzenia przy nodze z patrzeniem się na mnie i odpuścić siadanie jak się zatrzymuję (tz. on siada, ale tylko jak mu powiem "siad", a chce go tak bez komendowo nauczyć), czy na odwrót. Nauczyć siadania, a odpuścić patrzenie na mnie. Bo dwóch rzeczy na raz to ja go nie dam rady nauczyć ;) Quote
przeszlus Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Ty Aneta bo mnie postarzasz :diabloti: Jakieś tam uzależnienia zawsze wychodzą np. od dogo i takie tam... gorsze :diabloti: Ehh nawet nie wiedziałem że obi to skrót od obiedance :oops: Czyli jednak Sator w chatce możę być ? Piękna fota na poczatku :loveu: Quote
Tepes Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 czy te Aneta jest do mie? a tam od dogo wydaje Ci sie:evil_lol: hmm gorsze ciekawe jakie:D Quote
przeszlus Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Taak do ciebie :evil_lol: Jakie mogą być gorsze... :razz: Quote
Tepes Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 sory jo nie mom na imie Aneta;) no są grosze ale spokojnie nie zaliczają sie pod moja osoba:D Quote
przeszlus Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Ok aniłoek z ciebie :loveu: Nie kłam wiem żę jesteś Aneta zaraz zaraz wiem Anulla bo nie lubisz "Anety" mam rację ? :p Quote
Tepes Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 eee nie nie mom polskiego imienia...Antea;) aniołek z rooogami:diabloti: dobra nie zaśmiecomy galerii Satora:lol: Quote
przeszlus Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Ohh jak ja to wszystko wiem :evil_lol: Dobra to jesteś Antea :diabloti: Wiedziałem że anioł(rogi to szczegół nie zauważalny przy reszcie) nawet nie po spamuje. :diabloti: :diabloti:-coraz częsciej używam tego emota :diabloti: Quote
sator_k_ Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 Przepraszam, że Wam przerwę tą uroczą wymianę zdań:eviltong: Z Satorem mogę sobie siedzieć na dole w korytarzu, dalej nie ma wstępu. Wiem, że miałam rzucić frisbee do przyszłego roku, ale złapałam fotografa i musiałam to wykorzystać :evil_lol: Quote
Ewa&Duffel Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Zajączek :D http://img502.imageshack.us/img502/5852/dsc06112j.jpg Świetnie uchwycony moment :) http://img263.imageshack.us/img263/1215/dsc06152r.jpg Powtórzę się oczywiście, ale nie mogę się napatrzeć, jak on z pasją biega za tym frisbee ;) A dlaczego chcesz odłożyć treningi na razie ? Quote
sator_k_ Posted December 19, 2010 Author Posted December 19, 2010 [quote name='Ewa&Duffel'] Powtórzę się oczywiście, ale nie mogę się napatrzeć, jak on z pasją biega za tym frisbee ;) A dlaczego chcesz odłożyć treningi na razie ? Miałam odłozyć, bo na ostatnim treningu złapał może dysk ze 3 razy no i się załamałam.:( Ale przyszła do mnie koleżanka i wyraziła chęć na spacer, no to nie mogłam się powstrzymać :D Dzisiaj z Satora byłam zadowolona, gorzej ze mną ;) Quote
KT Arts Posted December 19, 2010 Posted December 19, 2010 Super skacze:loveu: piękny jest:loveu: Quote
Paula03 Posted December 20, 2010 Posted December 20, 2010 Świetne zdjęcia, świetny Sator i ogólnie świetnie :loveu: :loveu: Quote
sator_k_ Posted December 20, 2010 Author Posted December 20, 2010 Bardzo wszystkim dziękuję za odwiedziny i miłe słowa :) :) Dalej utrzymujemy się w klimacie frisbee. Proszę bardzo filmik z niedzieli http://www.youtube.com/watch?v=1DPCEGi61tc Wiem, że do finałów DCDC to nam jeszcze daleko, ale i tak jest dumna i z siebie i (przede wszystkim) z Satora, bo uważam, że jest i tak nieźle, a przede wszystkim sprawia nam to obojgu przyjemność :). Co do przyjemności. JA CHCĘ NA AGILITY!:diabloti: Quote
sugarr Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 [quote name='sator_k_']Ja tego też nie potrafię ;) A jeszcze mam jedno pytanie do sugarr gdyby tu zajrzała, lepiej napierw nauczyć chodzenia przy nodze z patrzeniem się na mnie i odpuścić siadanie jak się zatrzymuję (tz. on siada, ale tylko jak mu powiem "siad", a chce go tak bez komendowo nauczyć), czy na odwrót. Nauczyć siadania, a odpuścić patrzenie na mnie. Bo dwóch rzeczy na raz to ja go nie dam rady nauczyć ;) Żaden ze mnie ekspert, ale ja zrobiłabym tak że jak stoisz to pies ma zawsze siedzieć przy lewej nodze i w Ciebie patrzeć bez komend. Można też, jeżeli wolisz żeby stał koło tej nogi i patrzył, nie wiem jak to powinno być przepisowo i na zawodach, ale w życiu codziennym zawsze wolę jednak, jak ja się zatrzymam, żeby było siad. Jeżeli chodzi o to jak to zrobić, to po prostu po zrobieniu jednego kroczku z nim przy nodze zatrzymaj się - naprowadź go bez słowa samą ręką/smaczkiem na siad i czekaj aż złapie kontakt wzrokowy (smaczka nie dajemy jeszcze!). Powinien sam z siebie w końcu popatrzeć "no co, dajesz to? co robimy? :)) a jeżeli nie, to można cmoknąć, wydać jakiś odgłos. Dokładnie w tym momencie kiedy się popatrzy mówisz "dobrze" (jak jest nauczony klikera to bardzo się tu przyda, żeby złapać w sekundzie jego spojrzenie) i dopiero wtedy nagradzasz. Potem wydłużasz czas kontaktu zanim dasz nagródkę. Ale to pewnie wiesz, skoro on już umie chodzić "w kontakcie". Ważne, żeby tutaj nie mówić komendy - ani siad, ani np "patrz", imienia też bym nie używała. Nie chcesz, żeby nauczył się samego siad na komendę (bo to jak wiemy umie) ani samego patrzenia na komendę. Ma z tego powstać taka sekwencja - kroczek -> zatrzymujesz się -> on siądzie -> on popatrzy i dopiero pochwała. Szybko zrozumie w jakiej pozycji jest nagradzany, czyli co ma zrobić po tym jak się zatrzymasz :) Nie wiem czy to jakoś logicznie wyjaśniłam :cool3: Oczywiście podkreślam, że to ja sobie tak pracuje i mi takie sposoby pasują, żadna to profesjonalna porada i niekoniecznie zgodna z tym jak to powinno wyglądać regulaminowo. Super zimowe zdjęcia, Sator jest przepięknym psem P.S. ponieważ mam sucz, która sama jeszcze jest na bardzo elementarnym poziomie jeżeli chodzi o posłuszeństwo :cool3: to może jak będę miała aparat pod ręką nakręcę filmik jak my to ćwiczymy, ale nic nie obiecuję, bo aparat przekazuję sobie na wzajem z mamą, a mieszkamy kawał drogi od siebie i różnie to bywa. to na pewno byłoby bardziej klarowne niż moje słowne opisy tych treningów Quote
Kashdog Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 FILMIK!! Świetnie Wam idzie, naprawdę! Mam nadzieję, że uda nam się spotkać jakoś przez te wolne dni :D 1:51 ciekawa jestem czy by to było jakoś dodatkowo punktowane na zawodach :diabloti: Quote
sator_k_ Posted December 21, 2010 Author Posted December 21, 2010 sugarr dzięki, wydaje mi się, że zrozumiałam :) Kashdog ja też się zastanawiałam.:evil_lol: No i musimy się KONIECZNIE spotkać. Teraz u mnie na boisku nikogo nie ma, więc można spokojnie psa puszczać.:cool3: Quote
Paula03 Posted December 21, 2010 Posted December 21, 2010 Świetnie wam idzie! Świetnie! Pozazdrościć ;) Quote
przeszlus Posted December 22, 2010 Posted December 22, 2010 Jak to nie jest finał DCDC,a co ? podziwiam 0:37 mi się strasznie spodobało, 1:33 też,a te manewry 1:50 :p Sator to wspaniały ONek :) W przeciwieństwie d tych które stojąc siedzą jest ma wspaniałe kątowanie,i taki elastyczny kręgosłup :) Eee tam jak Bonulowa wróci to dokonczymy ;) Ejj i jak tam nasza terapia kto pierwszy ? :p Quote
Recommended Posts