Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='dagaa111']ja też próbowałam z Maksem ćwiczyć świadomość zadu, ale się poddałam po kilku treningach. Cofanie umie ale nawet na najniższą rzecz nie wejdzie tylnymi łapami tylko siada. Brałam jakieś cienkie książki i nawet przy tym nie umiem go nakłonić żeby na to wszedł[/QUOTE]

Może trzeba go jakoś inaczej podejść, naprowadzać go próbowałaś? Maks rozumie komendę "stój"? U mojej Zu też nie liczyłam na jakiś postęp, bo w kółko robiła to samo (czyli wbiegała przednimi łapami na coś i kręciła kółka zadkiem), ale pewnego dnia ni stąd ni zowąd zrozumiała o co chodzi ;)

Sto lat dla Satora!!! :loveu:

Posted

evel napisał(a):
Może trzeba go jakoś inaczej podejść, naprowadzać go próbowałaś? Maks rozumie komendę "stój"? U mojej Zu też nie liczyłam na jakiś postęp, bo w kółko robiła to samo (czyli wbiegała przednimi łapami na coś i kręciła kółka zadkiem), ale pewnego dnia ni stąd ni zowąd zrozumiała o co chodzi ;)

jeszcze popróbuję, może w końcu załapie :D

wszystkiego najlepszego dla Satora :BIG:

Posted

Satorek ma dwa latka :loveu:
spuźnione ale szczere życzenia :
Zeby Pani mniej wymagała
smaków więcej dawała
żeby była miła
i więcej fotek robiła :)

Głupie ale prosto z serca dla Satorka :loveu:

Posted

Jeszcze raz dziękuje wszytskim za życzenia. Dzisiaj odebrałam frisbee z poczty i przyszła do nas obróżka. Dzisiaj salbe zdjęcia, ale dawno już nic nie było.
Oczywiście jedyne zdjęcie na którym widać obrożę jest poruszone:diabloti:

Posted

Przyznawać mi się tu szybko do uzależnień to mini terapię zrobimy :eviltong:
Ja niestety też zaczynam się od psich zakupów uzalezniać:placz:

Wiem, że za Satorem tęsknicie, także na razie jedno zdjęcie, a potem filmik z pierwszej lekcji obi ;)
Na razie do końca roku robie przerwę z frisbee, także trzeba szukać czegoś nowego, a obi jeszcze nie próbowaliśmy, także nowe doświadczenia przed nami:eviltong:.

http://www.youtube.com/watch?v=rkNx6_A7voo
Mam nadzieję, że uda Wam się coś dostrzec na tym filmie, bo jest strasznie ciemny niestety :/

Posted

Fajna komenda równaj, widzę, że pamiętasz o kontakcie, ale dobrze jest uczyć psa też samego patrzenia na Ciebie, nie tylko na smakołyk. Po prostu nagradzaj za patrzenie w Ciebie mając obie ręce schowane.
Druga rada - spróbuj od razu uczyć go "przyklejenia" do twojej lewej nogi, bo po pewnym czasie jak już nauczysz go pięknego "równaj" i porównasz z filmikami z OBI to na pewno będziesz chciała, żeby chodził bliżej, a trudno potem to zmienić. Po prostu za poprawną pozycję na siad najlepiej w kontakcie - czyli przyklejony do nogi i wpatrzony w Ciebie dawaj nagrodę. Potem rób jeden kroczek i pies za Tobą, ty się zatrzymałaś po jednym kroczku, więc on wraca do siad. Nagroda. Po dłuższym czasie dwa kroczki... Potem trzy itd, dopiero po dłuugiej nauce można sobie przejść takie "długie trasy" jak na filmiku :) Na prawdę po 2 psach uczonych w ten sposób który widzę na filmie, wiem że lepiej zacząć od pojedynczych kroczków. To jest rewelacyjne, bo po długim czasie treningu będziesz mogła obracać się na jednej nodze we wszystkie strony, a pies zawsze będzie przyklejony do lewej nogi obracał się z Tobą :)

Oczywiście to taka rada, jak się nie wybiera na żadne zawody obi, to można po prostu dla samego siebie uczyć psa chodzenia dalej, ale wiem z doświadczenia, że po pewnym czasie jak już pies sobie dobrze radzi z PT to ma się ochotę wszystko poprawić... A poprawić trudniej niż od razu zacząć idealnie :)

http://www.youtube.com/watch?v=7NGIcsEVg_M

Posted

Bardzo dziękuję za rady :)
Wszystkie sporty, które ćwiczymy, ćwiczymy dla siebie. Nie wybieram się na żadne zawody, jeszcze nie z tym psem, co nie zmienia faktu, że jeśli coś robić to porządnie :D
Sator na komendę patrzy na mnie jak jest siad/waruj. W ruchu mu to nie wychodziło, dlatego użyłam smaczków. Potem starałam się trzymać jak najczęściej ręce za sobą.
Postaram się spróbować metody po kroczku, choć będzie mi z tym ciężko ;)

A tu mój ideał posłuszeństwa: http://www.youtube.com/watch?v=x-K2_CqVD-c :)