Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Imprez robi się sporo w całej Polsce, jest z czego wybierać. Kiedyś nie można było się doczekać na zawody, np agility - było ich bardzo mało.. W tym roku możliwości jest juz znacznie wiecej sa zawody agility, doszło obedience, zaczynamy frisbee, jest PT, był flyball w marcu, będzie pasienie niebawem w Chybiu. Wybór bywa trudny, ale jest to sytuacja bliska normalności i temu co jest juz norma za granicą.

• 3 weeks later...
Posted

Jeśli będziesz w niedzielę 22maja w okolicach Bytomia - zapraszamy na wystawę psów! Oprócz pierwszych w Polsce zawodów frisbee będą pokazy flyball, frisbee-freestyle, pasienia kaczek, owiec. Chcemy to zrobić w od 11 do 14. Na terenie stadionu Szombierki - Bytom.
Pozdrawiamy!

Posted

Przy pięknej pogodzie odbyły się w Bytomiu pierwsze w historii sportów kynologicznych w Polsce zawody frisbee!
Zawody odbywały się w formule The Quadruped - chwyty na dalekim dystansie. Konkurowało 8 zespołów w kategorii Pań i 7 w kategorii Panów. Padały rekordy Polski, były ustanawiane rekordy życiowe. Każdy udany chwyt był nagradzany owacją publiczności! Za wyjatkiem dwóch psów miksów (Karmel, Wilq) wystąpiły same Border Collie.
Oto wyniki:
Panie:
1. Iwona Milewicz - Mike - 35,96 m - Rekord Polski !!!
2. Maria Halicka - Wilq - 27,13 m
3. Magda Felis - Nana - 33,05 m
4. Asia Klecha- Last - 32,86 m
5. Iwona Milewicz- Gaja - 31,74 m
6. Marzena Domińczak - Cassy - 24,20 m
7. Danuta Kopczyk - Roksy - 19,58 m
8. Marzena Domińczak - Thaia - x

Panowie:
1. Tomek Pecold - Bara - 55,97 m
2. Bartek Matyjasz- Last - 57,60 m - Rekord Polski !!!
3. Tomek Pecold- Elvis - 50,62 m
4. Tomek Pecold - Glad - 45,33 m
5. Kuba Żuława - Nana - 36,36 m
6. Mariusz Guzowski - Karmel - 28,15 m
7. Mariusz Guzowski- Cassy - x

Zawody stały na wyrównanym wysokim poziomie, mam nadzieję, że niebawem zorganizujemy nastepne, być może w obsadzie miedzynarodowej!!

Posted

Podobno daliście niezły pokaz. Oczywiście znowu mogłam sobie pooglądać tylko zdjęcia w dodatku nie najlepiej wykonane :( Dojechałam jak borderków już nie było i moje krążki odjechały bo moja siostra zawaliła:evilbat: .
Jeśli dobrze rozpoznaję zdjęcie, to słyszałam, że Ulfi jest nie do pokonania w skakaniu nad plecami :lol:

Posted

Rzeczywiście mamy taki trick w repertuarze:-) A czy jesteśmy do pokonania czy nie, trudno jest mi to ocenić, bo jeszcze nie było zawodów we freestyle w Polsce :P . Planujemy cos na marzec w Spodku w Katowicach - jeden dzień flyball, drugi frisbee. Konkurencja rośnie z czego bardzo się cieszę, bo to sport ktory daje bardzo dużo przyjemności i zawodnikom i widzom .Trzymajcie kciuki!

Posted

gadzik napisał(a):
Oczywiście znowu mogłam sobie pooglądać tylko zdjęcia

Jakie zdjęcia? Ja też chętnie pooglądam :D bo na imprezie być nie mogłam i nawet zdjęć nie widziałam :(

Posted

Siostra robiła zdjęcia ale do oglądania nadają się dopiero po dobrej obróbce a ja nie umiem :oops:
Właśnie wczoraj kupiłam sobie frisbee :P Moja sucz nawet chętnie za nim bieda ale podskoczyć to już nie chce :( Może się nauczy

Posted

Zaczekaj z tym skakaniem!!!! bo ją zniechęcisz. Najpierw sie z nia szarp, turlaj po ziemi (oczywiście frisbee nie sucz :lol: ). Ona musi ten talerzyk najpierw pokochać. Potem dopiero zacznie lapac w locie!

Posted

Ona kocha wszystko co służy do zabawy. Jak zobaczyła talerzyk i zaczęłam jej turlać i rzucać to biegała za nim jak szalona :P A jak poleciał wyżej to stawała i grzecznie czekała aż spadnie na ziemię i dopiero wtedy go łapała i przynosiła :lol: NIe zamierzam jej zmuszać do skakania, jak nie będzie chciała, to trudno, będę musiała przestać kupować bluzy z kapturami i tyle :lol: (wszystkie są ponaciągane albo ponadrywane, bo to największa frajda łapać mnie za kaptur :evilbat: ) ale wydaje mi się, że jak się rozkręci tak jak z piłeczką to zacznie za frisbee też skakać. Poza tym na razie zdrugi psiur jest trochę unieruchomiony i sucz nie ma konkurencji więc też się tak badzo nie stara :lol:
Lotos mam zdjęcia i wrzucone do kompa wyglądają dużo lepiej ale nie umiem ich wstawić :oops: . Teoria jest prosta ale praktyka nie wychodzi wcale.

Posted

no właśnie - i na taka inteligentną bestje stosuje sie loty wznoczące. To bardzo trudna technika, ale pies nie ma wyjścia musi talerz złapać w locie póki jest w miare nisko, bo potem już go straci. albo rzucaj z kimś w parze, żeby ją skręcało że nie może złapać. Często się zdarza, że pies nie wytrzymuje i próbuje złapać w locie. A o zmuszaniu do skakania zapomnij - frisbee to sport wykluczający jakikolwiek przymus.
W zawodach Long Distance pies wcale nie musi złapać w wyskoku. Większość psów łapało z tylnymi łapami na ziemi. Oczywiście przechwyty w wyskoku zawsze były nagradzane owacją publiczności!

Posted

drado napisał(a):
no właśnie - i na taka inteligentną bestje stosuje sie loty wznoczące.

Łatwo powiedzieć trudniej zrobić. Zanim nauczę się dobrze rzucać, to ona chyba zacznie skakać :lol: Zmuszać jej nie zamierzam, to ma być zabawa. Z piłeczką też na początku nie wiedziała co ma robić, bo zanim ją wziełam była psem łańcuchowym i zabawy były dla niej czymś dziwnym :( a teraz szaleje. A z frisbee dopiero zaczynamy zabawy więc wszystko przed nami :D

Posted

[quote name='gadzik']LotosJuż się nauczyłam wklejać zdjęcia

Brawo!! :klacz:

[quote name='gadzik']ale nie wiem czy mogę w tym temacie.

A czemu nie? :o To temat o Frisbee a Ty zdajesz sprawozdanie zdjęciowe :wink: Mi to jak najbardziej nie przeszkadza.

Posted

Fajniste :lol: Ta druga seria trochę jak flyball wygląda ale ja tam się nie znam... :roll: :wink:

Gadzik Ten piesek w Twoim podpisie to border? Dlaczego ja jeszcze nie znalazłam żadnej galerii borderów na tym forum :( Nie sądzisz że czas to zmienić? :D

Posted

Ona tylko udaje bordera :roll: chyba. Wygląda jak border, zachowuje się jak border, zagania koty :lol: jak border. W Chybiu skomlała na widok owieczek :-? Sama nie wiem. Kupiłam ją razem z domem. Facet mi dał do wyboru albo się jej pozbędzie albo mi ją zostawi, bo na pewno jej ze sobą nie zabierze :evil: Do niego się przybłąkała, a o ją trzymał na łańcuchu przy budzie prawie dwa lata :evil: Może jest borderem ale na pewno nie ma rodowodu, a galeria wkrótce będzie