Kora20011 Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 Hejka!! Mam owczarka niemieckiego (1,5 rocznego), który nieje suchej karmy (Purina Pro Plan z jagnięciną lub kurczakiem).... Od niedawna zaczęłam mieszać mu karmę z tz.konserwą dla psów... I właśnie ona teraz to je z ogromnym apetytem... Proszę o porady w sprawie żywienia... ...jak przywrócić psa aby jadł sucha karmę... Quote
Martens Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 Nie dawać puszki i poczekać, aż zgłodnieje i zje? A swoją drogą nie polecam podawania psu tylko i wyłącznie karmy - flora bakteryjna jelit ubożeje i pies reaguje sensacjami żołądkowymi na każdy inny pokarm. Tylko do dosmaczania użyłabym raczej jogurtu naturalnego, gotowanych rozgniecionych jarzyn z zupy czy łyżki oleju, a nie konserw ;) Domieszki nie powinny przekraczać 10% całej porcji, żeby nie zabużyć bilansu. Quote
ajermak Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 witam! ja również odradzam karmienie tylko suchym, bo w efekcie za kilka miesięcy ja piesio dostanie jakąś nagródkę to będzie miał biegunkę, a ty niepotrzebny kłopot. ja podaję oliwę do karmy suchej, często surowe mięsko, lub gotowaną mieszankę warzywno - ryżowo - mięsną a ostatnio kupiłam puszki firmy Lukullus z gęsia i są świetne (apetycznie pachną i psy je uwielbiają). Sucha karma jest pełnowartościowa, ale podając tylko taki rodzaj karmy przyzwyczajasz układ pokarmowy psa do tego jedzenia, jeśli zje coś innego to problem masz gotowy. A jeśli będziesz mu podawać nawet w małych ilościach dodatki z mięsa, warzyw lub puszek to unikniesz późniejszych sensacji żołądkowych. pozdrawiam Quote
Kora20011 Posted August 25, 2009 Author Posted August 25, 2009 JA tylko daję 2 małe łyżeczki aby tylko zamoczyć tą karmę...;) Quote
Martens Posted August 25, 2009 Posted August 25, 2009 A co robisz z resztą puszki? Bo otwartej nie powinno się przechowywać dłużej niż 1-2 dni w lodówce. Quote
Kora20011 Posted August 25, 2009 Author Posted August 25, 2009 ja mam 3 psy( nie owczarki) i w ciągu 2 dni zużywam 1 mała puszkę... Quote
Kora20011 Posted September 7, 2009 Author Posted September 7, 2009 piszcie piszcie cy to dobre jest? Quote
karjo2 Posted September 7, 2009 Posted September 7, 2009 Suche z konserwantami, puszka z konserwantami, moze warto cos pomyslec o mozliwie nieprzetworzonym jedzeniu - surowizna, gotowane domowe? Quote
Agnes Posted September 8, 2009 Posted September 8, 2009 Kora20011 napisał(a):ja swoim daje purine+puszka co nie zmienia faktu, ze konserwantow...sporo;) moze lepiej dodawac warzywa chociaz zamiast puszki? choc to pewnie tez nie najlepszy pomysl, bo suche+gotowane to nie bardzo... Quote
koosiek Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Agnes napisał(a):suche+gotowane to nie bardzo... No właśnie, chyba, że tak jak napisała Martens, gotowane nie przekracza 10 - 15 % posiłku, inaczej bilans jest zaburzony i kłopoty gotowe - przerobiłam to niestety na własnym psie :roll: W tej chwili namaczam karmę (do niedawna Purinę Dog Chow, teraz Happy Dog) w bulionie albo w wodzie z łyżeczką oleju/oliwy i do tego dodaję łyżkę z puszki Carno, twarożku lub gotowanych warzyw i jest ok. Quote
Recommended Posts