Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest ajsonowa
Posted

Kamowa, zostalas wywolana do tablicy :diabloti:
ale mysle, ze odpowie dopiero jak wroci z obozu z Silasem, wiec musisz sie uzbroic w cierpliwosc ;)

Posted

Pooglądałam filmiki na YT, także te które wysłałaś, jako tako sobie poczytałam i wiem jak, chociaż zastanawiam się nad strefami wejściowymi... tak samo jak zejściowe?

Posted

chociaż zastanawiam się nad strefami wejściowymi... tak samo jak zejściowe?

A czy myślisz o strefach zbieganych w odniesieniu jakiejś konretnej rasy?
Bo jezeli ma to być ON, to obawiam się ze jego nawet normalny wykrok galopu, bedzie sprawiał ze jego strefy zbiegane będą chybione.
W tej sytuacji mozesz jedynie próbowac z targetem, takze na strefie wejsciowej. Tylko ze jezeli myslisz o on-ku moze byc trudne utrzymac go na kładce w galopie, bo duze i długie psy maja naturalne predyspozycje do kłusa po takich waskich przeszkodach. Jedynie na wejsciowej desce poruszaja się galopem, bo tak im łatwiej pokonac pochyłosć w góre, stad bierze sie przeskakiwanie strefy wejsciowej

Posted

LALUNA napisał(a):
A czy myślisz o strefach zbieganych w odniesieniu jakiejś konretnej rasy?
Bo jezeli ma to być ON, to obawiam się ze jego nawet normalny wykrok galopu, bedzie sprawiał ze jego strefy zbiegane będą chybione.
W tej sytuacji mozesz jedynie próbowac z targetem, takze na strefie wejsciowej. Tylko ze jezeli myslisz o on-ku moze byc trudne utrzymac go na kładce w galopie, bo duze i długie psy maja naturalne predyspozycje do kłusa po takich waskich przeszkodach. Jedynie na wejsciowej desce poruszaja się galopem, bo tak im łatwiej pokonac pochyłosć w góre, stad bierze sie przeskakiwanie strefy wejsciowej

Yhm. Tak mówiłam o ONku. W zamierzeniu wyglądało lepiej zanim przedstawiłaś swoją opinie XD
A to co sądzicie o strefach przez hopkę? Pies przeskakuje i ląduje na strefie? Albo z krótkimi tunelami? (oj uparta jestem XD)

Posted

A to co sądzicie o strefach przez hopkę? Pies przeskakuje i ląduje na strefie? Albo z krótkimi tunelami? (oj uparta jestem XD)

Będzie to i tak na chybił trafił. Zdejmiesz hopke, tunele i pies i tak będzie Ci wskakiwał.
W tej chwili z tunelami pewnie Ci zalicza. Ale nie dlatego że celuje w strefe, ale dlatego że przechodzi do kłusa na wejsciu. Duzy pies wkłusowujac na strefe nie bedzie przeskakiwał strefy.
Wiec masz do wyboru albo zwolnisz go przed strefa aby wkłusował, albo nauczysz go myslec ze ma naskoczyc ( nadepnac łapa) na target.
Teoretycznie rozwazajac:
- uczysz psa pokonywac cała przeszkode kłusa i masz zaliczone obydwie strefy. Mozesz miec watpliwosci czy stracisz na tym zbyt duzo czasu. Ale tak naprawde Twój pies i tak kłusuje po dwóch deskach, czyli wejscie kłusem na jedna dechę i tak nie sprawi az takiej róznicy.
- uczysz psa targetu na strefie wejsciowej i zejsciowej - jednak nie dam Ci gwarancji ze Twój pies przy takiej czynnosci sam nie zwolni do kłusa na wejsciowej desce. Aczkolwiek moze sie uda ze wejdzie galopem.
Jednak nie sądze abys nauczyła go aby równomiernie galopował po całej przeszkodzie bo masz dosc poteznego i ciezkiego owczarka.
Z tych dwóch metod wejscie kłusem szybciej sie udaje, target aby pies zakumał i właczył to w życie na strefówce to dosc długa droga.
Myśle że przy tak duzym psie, powinnas gdzie indziej poszukac momentów w których zyskasz na czasie. ;)

Posted

ahm, rozumiem. To może faktycznie warto zrezygnować. Eh, owczarkowa niedola :shake:
Chociaż mi nie zależy tak bardzo na galopie, a na tym by zaliczał. Zatrzymanie mogłoby być, ale jest jeszcze palisada, gdzie też strefę wejściową i tylko wejściową omija. Z zatrzymaniem na strefie nie da rady bo łamaga się nie wdrapie XD

Posted

Eh, owczarkowa niedola :shake:

Zaczynałam z ON-ka ale suką, wiec znacznie lzejsza i nie tak długa no i z briardem 64 cm i bardzo długi. No i niestety borykalam się z briardem jak nauczyc strefy wejsciowej i zejsciowej. Teraz z bc praktycznie tylko trzeba myslec o zejsciówkach i to tylko u jednej.
Wiec moze z kolejnym psem będzie Ci łatwiej :eviltong:

Zatrzymanie mogłoby być, ale jest jeszcze palisada, gdzie też strefę wejściową i tylko wejściową omija. Z zatrzymaniem na strefie nie da rady bo łamaga się nie wdrapie XD

Danka biegała kiedys z Leonbergerem. Kiedys na seminarium, Roman Lukac ( ten co bedzie sedziowac w Warszawie) męczył sie szukajac jakis sposobów, na leoske, z palisada ze strefa wejsciowa. Po pewnym czasie, zrezygnowany powiedział. A weź se jakiegos typowego psa do agility :evil_lol:.

Przy palisadzie spróbuj jeszcze ze wskaźnikiem ;)

Posted

A weź se jakiegos typowego psa do agility :evil_lol:.
Nietypowe są fajniejsze :diabloti:

Cóż, popróbujemy ^^

EDIT: popróbowaliśmy dzisiaj z płaską deską i o dziwo Nero zalicza za każdym razem. :evil_lol: Ale nie cieszmy się za wcześnie, bo różnie może być z pochyłą :shake:

• 5 weeks later...
Posted

A buu!
Nero doskonale opanował strefy biegane. Ćwiczyliśmy najpierw na deskach na działce. Na treningu, gdzie chciałam spróbować swoich sił na realnej przeszkodzie do dyspozycji była tylko palisada i co? i co? zalicza! obie strefy! zalicza!
Owczarek, owczarkiem, ale nauczyć się go da. Wystarczy deska i kliker :razz:
Dobrze, że jestem uparta :evil_lol:

Posted

Fretka napisał(a):
A buu!
Nero doskonale opanował strefy biegane. Ćwiczyliśmy najpierw na deskach na działce. Na treningu, gdzie chciałam spróbować swoich sił na realnej przeszkodzie do dyspozycji była tylko palisada i co? i co? zalicza! obie strefy! zalicza!
Owczarek, owczarkiem, ale nauczyć się go da. Wystarczy deska i kliker :razz:
Dobrze, że jestem uparta :evil_lol:

To fantastycznie.
Gratulacje!

W takim razie do zobaczenia na zawodach, tylko moze jeszcze sprobuj na kladce :razz:

Posted

Dziękuje.
Z kładką by się przydało, ale nie mam już okazji. Sądzę jednak, że też zaliczy. Zawsze był większy problem z palisadą, bo kładkę czasem sam z siebie zaliczał, do tego ćwicząc na działce, deski były ustawione pod kąt kładki.
Jak coś to będzie tylko ciutek pkt karnych :eviltong:

Więc do zobaczonka :multi: