Aluzja Posted April 25, 2005 Posted April 25, 2005 DZien dobry, od lat obserwuje goncze polskie na ringach.Ostatnio jednak zdumial mnie pewien fakt dlatego chcialabym zapytac o to tutaj . JAki powinien byc wzrost gonczego polskiego? W Opolu widzialam gonczego -psa-wiekszego od mojego airedale (a moj pies ma 60 cm),wiekszego od stojacej obok suki ogara. Jaki wiec powinien byc optymalny wzrost gonczego?? Bo zdaje mi sie ,ze zcazyna sie promowac olbrzymy...duze a przez to bardziej widoczne. Ten pies ,o ktorym mowie nie jest jakims wyrzutkiem poniewaz byl zwyc.klasy championow w Opolu i chyba nawet Zwyc.Rasy. Pomozcie mi rozwiac moje watpliwosci. z gory dziekuje Quote
Guest Kamcia_14 Posted April 25, 2005 Posted April 25, 2005 Wysokość w kłębie : pies 55 - 59 cm w kłębie : suka 50 - 55cm to mówi wzorzec a zycie co mówi to sama widzisz Quote
puz Posted April 25, 2005 Posted April 25, 2005 zazwyczaj jest tak co sedzia lubi ale ogolnie do wzrostu i wzorców gonczych i ogarów zostawiam tobez koemntarza Quote
Guest Kamcia_14 Posted April 25, 2005 Posted April 25, 2005 aż zmierzyłam :D nasza suka ma 53 cm w kłębie chyba dobrze nie? Quote
Aluzja Posted April 25, 2005 Author Posted April 25, 2005 dziekuje co nieco mi to wyjasnilo.Troche szkoda ,ze niedlugo gonczak przerosnie ogary ..ale rasa jest w fazie tworzenia (bynajmniej oficjalnie0 wiec jak sobie poscileicie tak bedziecie mieli :wink: Quote
Guest Kamcia_14 Posted April 25, 2005 Posted April 25, 2005 My staramy się zachować umiar, pierwszy raz kryłam moją suczkę pięknym, ale wieeelkim gończym i nie bardzo miot się udał.Bardzo rozrzucony wzrostem,drugim razem dobrałam reproduktora staranniej i już dużo lepsze były, a teraz zobaczymy :D Quote
Hania Posted April 26, 2005 Posted April 26, 2005 Aluzja napisał(a): W Opolu widzialam gonczego -psa-wiekszego od mojego airedale (a moj pies ma 60 cm),wiekszego od stojacej obok suki ogara. Jaki wiec powinien byc optymalny wzrost gonczego?? Bo zdaje mi sie ,ze zcazyna sie promowac olbrzymy...duze a przez to bardziej widoczne. Ten pies ,o ktorym mowie nie jest jakims wyrzutkiem poniewaz byl zwyc.klasy championow w Opolu i chyba nawet Zwyc.Rasy. Pomozcie mi rozwiac moje watpliwosci. z gory dziekuje Jeżeli chodzi Ci o zeszłorocznego zwycięzce w Opolu to nie ma on 60 cm. Jest tom pies znajomych i mierzony wachał się między 58 a 59 cm. Zaleznie od tuszy ;-). Suka ogarzyca z wzorcowym wzrostem może być mniejsza od psa gończego ze wzorcowym wzrostem - suka ogar ma mieć 55-60 cm ( co w tej chwili bardzo żadko się spotyka ) Quote
Aluzja Posted April 26, 2005 Author Posted April 26, 2005 nie mowie o zeszlorocznym... Suk a,ktora widzialam (ogara) miala w granicach 57-58.Gonczy byl natomiast wiekszy od mojego psa ,ktory kruszyna nie jest i ma 60 cm. Zadalam pytanie o gonczego nie z jakies proby wywolania burzy ale gwoli wyjasnienia.W koncu gonczak to polska nowotworzona rasa .Dlatego dziei mnie ,ze w trakcie tworzenia jakby nie bylo populacji wyjsciowej sami robicie sobie niespodzianki. Zrozumialam jednak ,ze gonczy powyzej 60 cm w klebie jest po prostu duzy. I to mi wystarczy. Fakt ,ze coraz bardziej widac jak hodowcy gonczego pracuja nad ruchem i elegancja gonczego .Psy robia sie coraz bardziej eleganckie i tomi sie podoba.Natomiast troche mnie wciaz dziwi pogon za wzrostem.Byc moze to tylko ekstremalne przypadki chociaz watpie ..juz nie raz widzialam premiowane kolosy tej rasy. Chyba ,ze taki jest kierunek rozwoju rasy-przegonic ogara. Quote
Hania Posted April 26, 2005 Posted April 26, 2005 Pytałam się dlatego, że wiem jakie psy w ostatnich latach wygrywały wystawę w Opolu i wiem jaki mniej więcej maja wzrost. Dlatego chciałam ustalić o jakiego psa Ci chodzi :-) . To może chodzi o tegorocznego? Nietstety za wysokie gończe się zdażają i podobaja się niektórym sedziom :-(. Jak dla mnie nie jest to dobre i średnio mi się podoba. Ale za większy problem uważam to, że wygrywają drobne gończe i mało meskie. Quote
Agitka_6 Posted April 27, 2005 Posted April 27, 2005 Witam! Z ta męskością całkowicie zgadzam się z Hanią. Co do wzrostu, to raczej cięzko określić wzrost psa patrząc na niego i porównując z odległości. Raczej nie podchodziłaś z Airdelkiem do Gończego - bo to mało rozsądne (oba bardzo chrakteruśne). Gończe osiągające górną granicę wzrostu, przy mocnej budowie sprawiają wrażenie dużych psów. Mój jest wielkości suczki dobermana, suczki Ogara. Od dobermana jest potęzniejszy i sprawia wrażenie wiekszego, a od suczek (niektórych) Ogarków jest deliktaniejszy lub porównywalny - to kwestia budowy. Airdelki są szczupłe, mimo głębokiej klatki i umięśnionej budowy - to nie są psy masywne. Jeśli psiak był wielokrotnym złotym medalistą to nie stało się to przypadkiem. Poza tym podczas przegladu hodowlanego pieski są mierzone. Widziałam np. Puzona, który jest potężnym, silnym psiakiem, ale nie jest wysoki (w rasie oczywiście). Tyle, ze widać to dopiero wtedy gdy łeb w łeb stoi przy nim inny pies tej rasy. Jak stoi sam sprawia wrażenie wielkiego. Mój pies jest w górnej granicy wzrostu i dodatkowo ma mocną budowę33 - 35 kg, przy Airdelku mój Gończuś byłby olbrzymem. Quote
bea100 Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 A ja mam pytanko, poniewaz dobiegły mnie słuchy, że niektóre hodowle wypuszczają Gończe Polskie ...bez podszerstka ( lub z minimalnym). Przeraziło mnie to bardzo :roll: , ponieważ w ten sposób gończy straci swój wielki atut czyli użytkowość. Podobno nawet takie psy sie podobają...i wygrywały/wygrywają na ringach ( i są rozmnażane dalej). Czy to prawda czy to są tylko ,,wystawowe" ( podsłuchane :wink: ) pogłoski? Quote
IraKa Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Ja też mam pytanie o gończego: jaki jest status rasy wobec FCI: uznana/nieuznana? Pytam ponieważ widziałam że niektóre gończaki na wystawach mają przyznawane wnioski CACIB. Jak to ma się do statusu rasy? Quote
Guest Kamcia_14 Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 nieuznana :cry: myślę że na razie a czemu dostają Caciby?? nie wiem my dziś dostaliśmy ostatni brakujący wniosek na championa Polski :D Quote
IraKa Posted August 21, 2005 Posted August 21, 2005 Psiara napisał(a):nieuznana :cry: Dziękuję za info. A na jakim etapie jest "uznawanie" rasy? Quote
Guest Kamcia_14 Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 też chciałabym to wiedzieć :cry: wszyscy prognozują że tuż tuż ale :-? coś trwa długo Quote
IraKa Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 A wiesz może kto się zajmuje przygotowaniem wniosku do FCI o uznanie i jak to ma się odbyć? Kto będziecie z gończakami na wystawie we Wrocławiu? Quote
Guest Kamcia_14 Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 przygotowaniami zajmuje się Klub Ogara i Gończego polskiego ale słowo ostateczne ma Zarząd Główny, to on pertraktuje z władzami FCI chodzi o to że ciągle coś w dokumentacji brakuje albo tak się komuś niestety wydaje, gończy jest bardzo podobny do słowackiego kopova i stąd te utrudnienia , kopov jest od dawna uznaną rasą i dlatego tak trudno się przebić naszemu gończakowi. No ale teraz jak doszły nowe kolorki to może może Quote
IraKa Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 A jesteś, to miło :hand: Właśnie oglądałam Twoją stronkę i bardzo spodobały mi się te dwa zdania: " No i tak drogi właścicielu naszego Herbu Węszynoska to już chyba tyle, my staraliśmy się zrobić wszystko, aby szczenięta u nas urodzone były zdrowe, zadbane, pozytywnie nastawione do świata i ludzi. Reszta należy do Ciebie." Wogóle to zadziwiające że na stronach właścicieli i hodowców gończaków mozna znaleźć więcej informacji o nich niż na oficjalnych stronach ZK czy klubu. A mamy przecież TYLKO 5 ras. Quote
IraKa Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 Jeśli pozwolisz to chciałabym zapytać o plany hodowlane na przyszłość. Czy dołączy do Smugi jeszcze jakiś gończy? Czy może zostanie któryś z obecnych szczeniaków w domu? A tak wogóle zaczęłam bardziej drążyć temat GP odkąd obok w bloku zamieszkała mała sunia gończego. Jest niesamowita. Muszę kiedyś przy okazji spaceru porobić jej zdjęcia i wrzucić na forum. Przypadła do gustu zwłaszcza mojemu mężowi kiedy dołączyła do gry w piłkę nożną z dużym zaangażowaniem ( ma w tej chwili 6 m-cy - sunia oczywiście :wink: ). Quote
czerta Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 goncze niestety jeszcze nieuznane przez FCI :( ja sie wybieram do Wroclawia z Bystra :) Quote
IraKa Posted August 23, 2005 Posted August 23, 2005 To znajdę Was napewno! Będziesz wystawiać sunię czy brać udział w konkursie MP? Quote
Guest Kamcia_14 Posted August 24, 2005 Posted August 24, 2005 witam dopiero dziś mogę odpowiedzieć, wczoraj wpadłam tylko na chwileczkę. Na razie nie mam sprecyzowanych planów co do dalszej hodowli GP, nie za bardzo mam warunki na powiększanie stadka, może kiedyś? Smuga ma 4,5 roku, chyba na razie nie będzie szczeniaczków, muszę psychicznie odpocząć po obecnie nam panujących :wink: W tym miocie były tylko 2 suczki więc nie za bardzo było co wybrać zresztą od razu nam uciekły w nowe kochające ręce :D Na razie mamy 10 miesięczną córeczkę, której trzeba poświęcić mnóstwo uwagi i na rozwijanie hodowli jakoś nie mam czasu, przecież o psy też trzeba dbać. Cały poprzedni rok nie miałam kiedy na wystawę pojechać, dopiero w tym tygodniu skończylismy championat. Czy coś zostawię??? same psy mamy w tej chwili, a psu trzeba jeszcze wiecej uwagi poświęcić :-? no nie wiem z jednej strony ciągnie wilka do lasu :wink: a z drugiej rozsądek nakazuje co innego. Zobaczę , czas pokaże Quote
IraKa Posted August 24, 2005 Posted August 24, 2005 OK No to kolejne pytanie: 1. Czy duża jest różnica w zachowaniu, temperamencie, charakterze suki i psa GP? 2. Kiedy robi się oficjalne pomiary wzrostu GP? Czy takie wogóle się odbywają? Czy gdzieś są rejestrowane? Quote
IraKa Posted August 25, 2005 Posted August 25, 2005 Poczytałam wasze forum na www.gonczypolski.pl i w zawiązku z tym mam jeszcze jedno pytanie: jak to jest z zachowaniem gończego na wystawach? Quote
Guest Kamcia_14 Posted August 25, 2005 Posted August 25, 2005 z zachowaniem gończego na wystawach jest tak jak sobie jego właściciel pozwoli :lol: Smuga ma w każdym opisie - zrównoważona psychicznie i profesjonalnie prezentowana :D ale zdarzało mi się pomagać wystawiać gończaka którego właścicielka wogóle nie mogła opanować, zmykał z ringu i już ! a ze mną szedł jak po maśle :lol: także jakby tu określić JAKI PAN TAKI KRAM :wink: Quote
Recommended Posts