niedzwiedzica Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 Tylko podkuć airedale trudno :wink: Ale zawsze mozna ustawic go"wystawowo" jak niektórzy wystawcy czynia i już jest "na biegunach " :D :D :D Quote
Frosh Posted June 27, 2005 Posted June 27, 2005 A ja jako posiadaczka 4,5 miesiecznej pudlicy (duzej) uważam że są one świetne do dzieci. Mam syna w wieku 6 lat i córke prawie 3. Pies juz przestał ich podgryzac (co robił zreszta bardzo w małym stopniu i delikatnie). Jest zawsze skory do zabawy , lecz ma wyczucie, jak Jula powie Rafa wyjdż to pies posłusznie idzie na swoje miejsce. Oprócz tego jest bardzo miły w dotyku i nie gubi włosa. Nie ma zadnych zachowań agresywnych, dzieci mogą jej w misce grzebać, zabierać kosc czy zabawke. A co do wielkości to myśle, że pudel miniatura bądż średniak (który często ma nie wiele ponad 35 cm) byłby w sam raz. Ja ze wzgledu właśnie na dzieci długo zastanawiałam sie nad rasą i ta mi poleciła wielbicielka Airedalów czyli Fuka. Był to strzał w 10-tke Dla chłopca o którym piszesz KIKI to byłby idealny. Pod warunkiem, ze parę miesięcy rodzice poswiecą na wychowanie pieska. :D Quote
zadziorny Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 [quote name='Flaire']Nie, akurat tu nie teoryzjuę, bo byłam w takich sytuacjach i opiekowałam się (w młodości) dziećmi w domach z psami. Do łazienki idzie się po tym, jak się odizoluje dziecko od psa - albo w oddzielnych pokojach, albo jedno w kojcu, albo pies w klatce, pies ze mną do łazienki, dziecko ze mną do łazienki - możliwości jest tysiąc i jedna. Natomiast jedno miałam wbite w głowę - NIGDY PRZENIGDY razem pies i dziecko bez nadzoru. Flaire - masz 100% rację. Żeby nie było nieporozumień, od razu przyznam, że nie posiadam dzieci. Na powyższy problem patrzę niejako z drugiej strony, to znaczy od strony psa. Dokładnie rok temu moja suczka urodziła szczeniaki. Gdy wieść o tym się rozniosła, sąsiedzi (a szczególnie ich dzieci) oraz rodzina zaczęli nas gremialnie odwiedzać aby zobaczyć maluchy. Nie miałem nic przeciwko temu, ponieważ sunia jest bardzo przyjacielska w stosunku do ludzi i nie okazywała zaniepokojenia w ich obecności. Postawiłem tylko jeden warunek - bezwzględny zakaz dotykania szczeniąt. I nie dlatego, że ich matka mogłaby kogoś ugryżć (to po prostu nie wchodziło w rachubę), ale dlatego by nikt przypadkiem, niechcący nie wyrządził im jakiejś krzywdy. Pewnego dnia odwiedziła nas siostra żony dziećmi, w tym ze swoim 4-letnim synkiem. Oczywiście wszyscy jak zwykle zachwycali się szczeniakami. Och-om i ach-om nie było końca. Wszystkim, a szczególnie 4-latkowi powiedziałem o zakazie dotykania malachów i przy oglądaniu szczeniąt byłem jak zwykle obecny. Jednak dziecko widocznie na tą jedną chwilę straciło słuch. Wystarczyło, że na chwilę odwróciłem głowę, gdy ktoś mnie o coś spytał, a już ręka 4-latka wisiała nad kojcem ze szczeniętami z wyrażnym zamiarem zabrania jednego z nich :evil: Nigdy również nie dopuściłbym do sytuacji jak na tym zdjęciu [quote name='Flaire'] Małe dziecko, małe pieski: Przyznam, że nie mogę na nie spokojnie patrzeć Quote
bogula Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 Ależ ta fota obrzydliwa i straszna! Czy to dziecko (skosnookie) zabiera sie do schrupania świeżego mięska?! Quote
kiki_de_montparnasse Posted July 13, 2005 Author Posted July 13, 2005 Hej, czy macie w swoich przepastnych fotowych zbiorach zdjęcie na którym będzie welsh i airedale jednocześnie? Znalazałam w necie trochę zdjęć, ale najczęsciej są na nich te rasy osobno. chciałabym mieć takie zdjecia poglądowe - żeby pokazać mojej mamie i męzowi. Byłabym wdzieczna gdybyście mi pomogli :-) Quote
aga_ostaszewska Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Odwiedz stronę http://www.airedaleterrier.prv.pl . Jest to strona Nietncji, która w domku ma 2 welshe i 1 at. Muyślę, ze na tej stronce znajdziesz jakieś zdjęcia. Quote
aga_ostaszewska Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 jest tam np. takie foto http://83.18.7.42/~nitka/spacer/slides/100_0002.JPG (zmieniłam na linka, bo za duże było) Quote
aga_ostaszewska Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 No i są foteczki (dopiero teraz zauważyłam) na stronce, na której teraz się znajduje,y... at, welsh i dziecko... :wink: Quote
misia_sert Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Hej, ja też niedługo stanę przed poodobnym wyborem. Zawsze chciałam miec airedala i od kiedy jestem na swoim moge to marzenie ziścić. Jednak przeglądając to forum, inne strony na temat terierów i zdjecia przekonuję się do teriera walijskigo. Znam dobrze erdelkę znajomych, ale ona jest jeszcze bardzo młoda i podobna drobna jak na erdele, tymczasem ostatnio widziałam inne i wydały mi sie one strasznie duże - szczególnie jak nabiora masy z wiekiem. Jesteśmy młodym małżeństwem, planujemy dzieci, mamy mieszkanie 75m i mieszkamy na Ursynowie, więc do terenów zielonych jest blisko. Bardzo często wyjeżdzamy z Warszawy, a mamy dośc mały samochód - z erdelem byłoby cięzko... Poza tym nie mam doświadczenia z psami i boję sie że nie opanowałabym tak dużego psa. Poza tym planujemy dzieci i trochę wzięłem sobie do serca to, co było mówione o wielkości erdelka przy dzieciach. No i na koniec mamy kota - chcialabym, aby zwierzątka się zaprzyjaźniły, bawiły ze soba - szczególnie gdy nas nie ma. To chyba tez przemawia na korzyść welsha, bo są zbliżone gabarytowo. Co o tym sądzicie? Mój maż caly czas powtarza że airedale to porządny pies - duży, można z nim biegać, a welsh wyglada jak kaprys mieszczucha ;-) Czy faktycznie welsh robi wrazenie takiego malutkiego psa? - to oczywiście najmniej ważne pytanie, tak tylko na "dokładkę" . Pozdrawiam :-) Quote
misia_sert Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Czy nie ma jakiś rozmiarów pomiędzy - mini airedale albo maxi welshe??? :biggrina: Quote
Nitencja Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 misia sert - duzo bylo juz to powiedziane....... welshe sa male ale wielkiem serce i czasem szybciej robia niz mysla. Airedale sa spokojniejsze i mimo swoich gabarytow moga jezdzic i w maluchu i nie widac takowego :) Wybor jest trudny dlatego ja mam obie te rasy z przewaga tych mniejszych :lol: Quote
coztego Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 misia_sert napisał(a):Czy nie ma jakiś rozmiarów pomiędzy - mini airedale albo maxi welshe??? :biggrina: Kup Irlandczyka :D Quote
Flaire Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 misia sert - jeżeli chcesz poznać (jeszcze jedną?) dorosłą Airedalekę, to ja mieszkam na Mokotowie, blisko Ursynowa. Misia jest jak na suczkę duża, w górnej granicy wzorca, więc będziesz mogła wypróbować, czy ten rozmiar Ci odpowiada i czy dałabyś sobie z takim psem radę. Jak namówisz agę_o, to może dołączy się do tego spotkania ze swoim welszem i wtedy miałabyś bezpośrednie, osobiste porównanie. Quote
swallow Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 misia sert - psy mam od zawsze i koty też. Welsh czy dorosły czy szczeniak zawsze będzie gonił kota. Z airedalem te stosunki układają się super od początku. Załączam zdjęcie mojej 5 tygodniowej terierki walijskiej i dorosłego kota: Quote
Jura Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Welsh to najczęściej pies dynamit. Niestety spotkałam wiele nieszczęśliwych welshy i nieszczęśliwych właścicieli welshy, którzy nie potrafili poradzić sobie z rozpierającą psy energią. Quote
misia_sert Posted July 14, 2005 Posted July 14, 2005 Dziękuję za odpowiedzi - odpisze dłużej po weekendzie, bo teraz wyjeżdzam i bardzo się śpieszę :roll: Pozdrawiam terierowców! Quote
eselu Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 wrocilam wlasnie z Leby, wypoczeta i zrelaksowana, a wiec moge cos dopowiedziec o wielkosciach mieszkan, airedali i tego tam wszystkiego :). kiki, pisalas o mieszkaniu 80 m2 martwiac sie, czy aby nie za male dla erdela. Ja mieszkam w takim wlasnie mieszkaniu, mam aktualnie 4,5 miesiecznego erdelka, ktory z reszta do dwoch pokoi wchodzi sporadycznie i na ciasnote nikt nie narzeka. Guapo po spacerkach, w domu zachowuje sie spokojnie. Czasem oczywiscie szaleje ze swoimi zabawkami ale to na korytarzu, kolo swojego koja i nie potrzebuje do takich zabaw nie wiadomo jak duzych wybiegow. Guapo doskonale rozumie: bieganie na dworze, spanie i cala reszta w domu. Pani Eliza, która ma hodowle airedali, i od której bralismy Guapa, opowiadala nam jak kiedys mieszkala na osiedlu w mniejszym mieszkaniu od nas (nie pamietam ile to dokladnie bylo m2. 60?) z 3ema czy 4ema erdelami. Pieski traktuja dom po prostu jak swoja bude. A co do erdeli z dziecmi - ciezko jest mi cokolwiek mowic. Sama mam teraz 16 lat i zadnych innych dzieciakow poza mna w domu nie ma. A ja juz do maluchow nie naleze ;) Tak wiec zycze powodzenia w wyborze przyszlego piecha i pozdrawiam upalnie. Quote
ryba-pila Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 [quote name='Nitencja']misia sert - duzo bylo juz to powiedziane....... welshe sa male ale wielkiem serce i czasem szybciej robia niz mysla. ...:lol: Nitencja - trafilas w samo sedno! Moj trufel bardzo czesto zrobi cos glupiego i bez sensu a potem nastepuje chwila zadumy i mina mowiaca: "zaraz zaraz ale co ja tu wlaciwie robie?" Ostatnio przyjechala do mnie moja mama i otworzyla na chwile bagaznik samochodu a Torri nie wiele myslac biegla i rozpedzona wskoczyla z impetem do srodka. Potem usiadla i nie wiedziala za bardzo po co to wszystko. GLUPCIO zapomnial, ze biegl po to zeby sie poprostu przywitac! Motto: Najpierw zrob, potem pomysl :lol: Aha u mojego psa istnieja 2 tryby dzialania: on (nakrecony do zabawy) i off (spi). ze znaczna przewaga tego pierwszego trybu. A ze kondycje ma skubana niezla, to spacer musi byc bardzo intesywny i wyczerpujacy na tyle zeby tryb off byl wlaczony na dobre. Nitencja, ty chyba mozesz miec nabardziej wyczerpujaca opinie i porownanie obu ras - masz przeciez obie. Ale pewnie gdybys miala sie zdecydowac na jednego tylko psa, to by ciezko bylo, co? :lol: Quote
Nitencja Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 Ryba-pila : dwa tryby welsha : rewelka !!! :lol: Tu jeszcze Swallow ma dwie rasy pod jednym dachem ( a wlasnie - czy ten kot ma jeszcze futro ?? ) Szczerze mowiac ja wybralam : glownie beda welshe ale zawsze bym chciala jednego airedale :) Quote
Flaire Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 Nitencja napisał(a):\Tu jeszcze Swallow ma dwie rasy pod jednym dachemNo a ja kiedyś miałam welshe. Konkretnie dwa (nie na raz - jeden po drugim). Ale nigdy pod tym samym dachem ani z Airedalem, ani z kotem. :wink: Quote
Nitencja Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 A i ALuzja ma i airedale i welshe i inne teriery :) Quote
Flaire Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 Nitencja napisał(a):A i ALuzja ma i airedale i welshe i inne teriery :)I kozy też :wink: . Quote
swallow Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 Nitencja napisał(a): Tu jeszcze Swallow ma dwie rasy pod jednym dachem ( a wlasnie - czy ten kot ma jeszcze futro ?? ) Pomimo tego, że w domu sa dwa welshe i małe dziecko, kot i jego futro mają się conajmniej bardzo dobrze Nitencja napisał(a): Szczerze mowiac ja wybralam : glownie beda welshe ale zawsze bym chciala jednego airedale :) To tak jak ja Quote
misia_sert Posted July 18, 2005 Posted July 18, 2005 Hej, wróciłam i moje zycie przewróciło się o 180 stopni - zostałam kocią mamą! Na naszej działce otruła sie kotka i ja wziełam do Warszawy jej trzy kociaki, tak więc na razie nie ma mowy o psie. Jak je odchowam i znajde (mam nadzieję) domy to moze znów pomyślę. Ale chyba będę miała 2 koty, bo mam swoją "starą" kotkę i zostawię sobie jednego z maluchów. Dziekuję Wam za odpowiedzi. W tej sytuacji będę myślała nad erdelem, bo komfort moich kotów to podstawa :-) Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts