Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie Dogomaniacy :)
Przez 3 dni czytam z zapartym tchem Wasze forum szukajac jednocześnie rozwiazania naszego problemu :(

Nasza rodzinka jest posiadaczem ukochanej suczki Shiby rasy Labrador z krzyżówka owczarka Colli.Domowniczka ma 6 miesiecy i jest uroczym szczeniakiem bardzo mądrym, bystrym i radosnym psiakiem Niestety nasz pupilek ma swoja mroczną strone troche mnie jako osobie dorosłej odpowiedzialnej bardzo przeszkadza ten fakt Mianowicie ukochany pupil przez 3 miesiace nie potrafil zalatwić swoich potrzeb fizjologicznych na dworze (do 3 miesiaca była wypuszczana na ogrodek efekt taki ze piekna trawka zostala wypalona przez siku i kupe) Pierwsze 2 miesiace pobytu Shiby w domu poświecone byly na odrobaczanie, szczepienia,obowiazkowe w anglii ubezpieczenie (bez tego pies nie moze wychodzic na dwor nawet na smyczy) i za rada weterynarz zalatwiala sie tylko na ogrodzie Po tym czasie zaczelismy ją uczyc wychodzenia na dwor efekt jest taki ze siku i owszem zrobi na spacerze gorzej z kupa potrafi trzymać i załatwic sie albo na ogrodzie -jak sie wymknie lub w domu

i teraz prośba do Was moze macie jakies sztuczki aby przekonać nasza milusińska do zalatwiania potrzeb poza domem i ogrodem ?

Posted

Wet sobie zazartowal z Was, ze pies nie moze wychodzic z domu bez ubezpieczenia ;).
Po prostu wiekszosc zabiegow jest kosztowna, podobnie jak i odpowiedzialnosc wlaciciela za szkody zrobione przez psa (np. pobrudzenie komus ubrania, wystraszenie dziecka, niekontrolowalne podbieganie itp.).
Co do zalatwiania sie, nakarmcie psine, nie wypuszczajac do ogrodu, wyprowadzcie na normalny spacer, dlugi, powyzej godziny, na wybieganie, szkolenie. I tak co dzien co najmniej 4-5 dziennie spacery tylko poza domem, ogrod zamkniety dla psa.
Szkoda, ze pies ma takie braki w socjalizacji, sporo odkrecania, skoro przez pol roku funkcjonowal tylko dom i ogrod, nie zazdroszcze... A weta, ktory namowil Was na to, to powiesic za brak profesjonalizmu...

Posted

Karjo niestety tak tu jest pytalam wielu ludzi i kazdy zgodnie potwierdzil bez ubezpieczenia pies na ogrodzie to samo powiedzieli nam w schronisku udalismy sie tam po porade do psiego psychologa ale to juz niewazne W tej chwili najwazniejsze jest aby Shiba byla zadowolona no i moja podłoga co ranek czysta :D

edit :)
chcialam sprostowac byla 2 miesiace w domu i ogrodzie od momentu przywiezienia ja do domu W momencie zakupu miala 8/10 tyg

Posted

No to zupelnie spokojnie Ci moge powiedziec, ze to bzdurka. Owszem, to duzo bezpieczniejsze i normalnie ubezpieczasz psa, biorac go do domu, jednak nie ma zakazu wyprowadzania go bez ubezpieczenia.
Swoja droga, dlaczego tak dlugo zwlekaliscie z ubezpieczeniem, tracac najlepszy czas do pracy z psem?
No i szkoda, ze daliscie zarobic bezmyslnemu rozmnazaczowi, rece opadaja przy pomyslach miksow ras...

Posted

w miedzy czasie byl odrobaczany szczepiony odpchlany ze wzgledu na malutkie dzieci w domu nie moglismy sobie pozwolic aby przyniosła jakieś diabelstwo z dworu Pies zostal ubezpieczony 2 tyg po zakupie potem odrobaczony znow trzeba bylo czekac aby podac szczepionke po szczepieniu okazalo sie ze jeszcze ma robaki wiec znow odrobaczanie Miedzy czasie urodzilam swojego synka nie mial kto przypilnowac starszych dzieci im najprosciej bylo otworzyc drzwi na ogrodek :D w tej chwili dbam aby pupil mial spacer co 3/4 godziny nawet w nocy jak slysze ze sie kreci psoci to wychodze z nia na skwerek niestety tylko siku ,kupa i tak laduje w kuchni na podlodze Shiba nie boi sie otoczenia na zewnatrz podbiega do dzieci bawi sie z nimi ewidentnie zacheca do zabawy kladac sie na plecach Nawet ma ulubionego kota co prawda kot na plocie Shiba pod plotem ale nie szczeka tylko popiskuje na niego uroczo to wyglada :D

edit
zapomnialam dodac najwazniejszego :(

zdaza jej sie zjesc kupsko z tym tez niewiem jak mam walczyc :(

Posted

Poradnik opieki nad psem:
Owczarek.pl - Szczeniak w domu - Blog Zofii
To, ze psiak jest slodki i cudny, nie oznacza, ze nie wymaga pracy i to na juz.
Zanim podrosnie, bedzie silny, ciagal Was po kraweznikach i lecial do wszystkiego, co sie rusza.
Z dobrej hodowli, pies 10 tygodniowy ma komplet szczepien, nie ma robali i na ogol 3 mczny szczylek moze spokojnie chadzac na spacery.
Skoro wiadomo bylo, ze nie ma czasu na psa, to warto bylo odczekac te pare miesiecy...
No nic, stalo sie...
Za to wypracowanie zalatwiania sie na zewnatrz wymaga cierpliwosci i dlugich, czestych spacerow, nie ma innego rozwiazania, jak zostawiac dzieciaki po opieka taty i leciec z psem na szkolenie, treningi, dlugie spacery, badz zaangazowac w to druga polowke na zmiany ;).

PS. Co robicie, jak sie zalatwi w domu? Czym jest karmiona?

Posted

słuchaj to nie jest tak ze wzieliśmy sobie maskotke do domu ktora ladnie wyglada i nic pozatym Oboje z mężem nad psem myśleliśmy ponad 2 lata wiedzieliśmy ze to bardzo duza odpowiedzialność i to nie jest nasz pierwszy pies a pierwszy szczeniak Pies z dobrej hodowli kosztuje w granicach 500funtow najzwyczajniej nie stać nas na taki luksus a psiaki z poza hodowli tez maja prawo do normalnych opiekunow i miłości Wierze ze uda nam sie ułożyć nasza shibe masz racje duzo pracy przed nami ale duzo juz osiagneliśmy podaje łapke czołga się nie ruszy nic jak powiem ze NIE WOLNO .Jest kochana nie ze wzgledu na swoj wyglad zewnetrzny jest kochana bo ma taki charakter ...

Nie karcimy psa za załatwienie swoich potrzeb w domu,jezeli złapiemy ja na gorącym uczynku zaraz wyprowadzana jest na dwor i powtarzane ma jak mantre nie wolno robic kupy w domu,jezeli stala sie wpadka poza naszymi oczami nie robimy nic .. Karmiona jest karmą suchą pedegri dla średnich psów (po mokrej miala biegunke,jadła bardzo łapczywie) jeść dostaje 2 razy dziennie po 150g Nie dostaje ludzkiego jedzenia przekąski tez są z pedegri

Posted

Pies JEST luksusem :eviltong:.
Jesli nie z dobrej rejestrowanej hodowli, to mozna szukac psa do adopcji w schronie, domu tymczasowym, w klubie rasy, czy jesli komus przydarzyla sie u suni "wpadka", to sa szczyle do ODDANIA.
Wyprowadzanie po fakcie niczego nie zmieni, ile pies ma spacerow dziennie, jak dlugo (nie mowie o ogrodzie)?
Zmien karme, pedigree nalezy do jednych z najgorszych, marketowych karm.
Smaki, jesli maja byc atrakcyjne, powinny byc naturalne (sery, swieze miesko, kabanosy swietnie sie sprawdzaja, psie ciasteczka - specjalnie robione), zamiast sztucznych, naszpikowanych kolorantami, dosmaczaczami i chemia poprawiajaca zapach.

Posted

W anglii niestety tak pies ma wieksze prawa niz dziecko -ale zostawmy ten temat bo psa nie oddam jest jaka jest kochamy ja jak domownika Zaczelam pisac na tym forum ze wzgledu na problem i oczekiwalam pomocy,wskazówek ...Pies wychodzi na 2 spacery długie powyzej 2 godzin w tym czasie biega bez smyczy uczy sie nowych komend 5 spacerow krotkich po ok 30 min czas na zalatwienie potrzeb fizjologicznych pies jest caly czas na smyczy ....

Jaka karme gotową w takim razie polecasz?
Jezeli nie gotowa to co powinien jesc ? w jakich proporcjach ?

dziekuje za link do bloga p.Zosi jest rewelacyjny czytam i robie notatki :D

Posted

No wlasnie pisze z puntu widzenia posiadania psa w UK ;). Inaczej bym sie nie wtracala.
Nikt nie namawia do oddania, bo pies jest i trza go kochac :evil_lol:.
Raczej do przemyslenia decyzji o wyborze psa i miejsca, skad sie bierze.
Normalnie w ramach tych 500L ( a czesto sporo taniej, jak bierzesz peta niehodowlanego, badz troche starszego) masz psa po szczepieniach, z pierwszym ubezpieczeniem, wsparcie hodowcy, pomoc przy problemach 24 h/dobe.
Tak za male pieniadze dostalas zarobaczonego kundelka, bez szczepien, dobrze ze bez innych chorob. I te brakujace pieniazki poszly w weta.
W tym wieku szczyl powinien dostawac 4-5 razy dziennie male porcje, urozmaicane jogurtem, serem, miesnymi koscmi.
Zajrzyj na watki o zywieniu, za rozne sposoby, od karm suchych typu organic, niezle ponoc sa Bosch, Acana, Orijen ( jak dla mnie dobra bedzie bez zboz, o duzej, pow. 50% zawartosci miesa/ryby), gotowane domowe jedzenie, do, moim zdaniem najciekawszego dla psa, barfa, roznorodnej surowizny.
Te 7 spacerow ma poza domem i ogrodem?

Posted

tak oczywiscie na ogrod nie wychodzi chyba ze sie wymknie jak drzwi sa uchylone ale pilnuje bardzoo zeby tam sie nie wydostala Za psa zapłacilismy 200 funtow pierwszqa wizyta odrobaczenie 30 plus druga szczepienie 25 i kolejne odrobaczenie i szczepienie w sumie 30 wiec nie jest źle Najwazniejsze ze ma 4 łapki mokry nosek i wita jak sie do domu wchodzi teraz czeka nas troche pracy aby wykorzenic mroczną strone ...

Mam jeszcze pytanie juz czysto retoryczne ale bardzo mnie nurtujące przeczytalam ze suka pierwsza cieczke dostaje w okolicach 8 miesiaca Jaki jest optymalny wiek psa gotowego do macierzynstwa Nie chcemy jej skrzywdzic ale tez nasza poprzednia suczka w pl cierpiala z powodu braku potomstwa ? i teraz drugie pytanie z jaka rasa dopuscic szukac labradora? czy owczarka colli ?

oczywiscie to czysto retoryczne pytanie nasuwające sie z powodu twojej wiedzy a nie chceci natychmiastowej maluchow w domu Musze odpoczac od swojego porodu najpierw :D

Posted

To krzywde zrobicie, fundujac suni ciaze i szczeniory.
Raz, ze nie macie pewnosci, co sie stanie ze szczeniakami, czy nie skoncza w schronie, czy uspione.
Dwa, problem suni:
- ciaza i porod sa wyczerpujace i ryzykowne, kosztowne z tytulu opieki weta 24h/dobe, mozliwosc cesarki, powiklan
-wieksze ryzyko ciaz urojonych i ropomacicza po jednorazowym kryciu,
- repa nie znajdziecie rasowego, tylko kundelka, wiec nie ma pewnosci, co mial w przodkach, moze byc tak, ze plody beda za duze,
- koszty, dom wynajety, wlasciciel zgadza sie na hodowle, zniszczenia?,
- ogrom pracy i warowania przy suni przez ostatnie tygodnie ciazy i pierwsze po porodzie, przygotowanie kojca, ogrzewanie, specjalne zywienie, ryzyko chorob od psa kryjacego, odrobaczanie, szczepienia calego miotu, ryzyko zostania z licznym miotem (moze i 12 byc), jesli nie znajdziecie dobrych domow - to wszystko za darmo, bo za duzo chetnych na kundelki nie ma, Anglicy maja niezle rozeznanie w temacie,
-rozmnazanie, hodowla to ogrom wiedzy o genetyce, dziedziczeniu, opiece nad maluchami i matka, umiejetnosc przygotowania szczeniakow do wydania - co najmniej 8-10 tygodniowych, etyka utrzymania kontaktu z nowymi domami, mozliwosc wziecia psa z miotu, jesli dotychczasowy wlasciciel nie ma mozliwosci dalszej opieki - w przeciwnym razie nakrecasz problem bezdomnych psow ( w UK jesli nie trafia do nowego domu, po kilku miesiacach sa usypiane, w zwiazku z zmianami w psychice po pobycie schronowym, dlatego ich jest tak niewiele).

Suka nie musi miec szczeniat, moze miec dziedziczne sklonnosci do ciazy urojonej, moze to byc wrecz wskazaniem do sterylki ze wzgledow zdrowotnych. Wystarczy jej do szczescia kochajacy dom, ludzie z nia pracujacy i sie bawiacy.
To byl mit szczegolnie popularny wsrod wetow, nakrecajacych sobie klientow ;). Bo i z suka i miotem sie przyjdzie, szczeniorki po okolicy moze sie rozejda po ludziach, wiec i do tego samego weta trafia itp.
Zreszta poczytaj za i przeciw sterylkom, jesli masz pewnosc, ze upilnujecie sunie, to mozna poczekac, jesli sie boisz, ze np. dzieci nie upilnuja, to warto przemyslec zabieg po pierwszej cieczce (najbezpieczniej chyba), ewentulanie pozostaje kwestia sterylki aborcyjnej.
Kastracja & sterylizacja - Dogomania Forum
Oczywiscie pierwsze cieczki musza byc upilnowane, sunia na smyczy przez caly czas, bo to jakby zaciazyla 12 latka, nieukonczony rozwoj psychiczny i fizyczny...

Posted

Ja na jedzenie kupy polecam pieprz. Miałam kiedyś taki problem dziadek mój posypywał kupe piepszem Binek wąchał psikał, 2 razy zjadł i sie odłuczył, ale Dziadek sypał tym piepszem jeszcze długo zawsze miał go przy sobie na spacerze.

Posted

dziekuje Karjo ciaza i ewentualne szczeniaki to sprawa przyszlosci nie juz naszczescie ... teraz skupimy sie na pracy i zmianie diety pierwsze domowe jedzenie juz sie gotuje (wiem zmiana pozywienia sukcesywnie)

Divi wlasnie mi przypomnialas ze moj tato tak robil zeby oduczac psy ściagania ze stołu napewno sprobuje
Zyczcie mi wytrwalości cierpliwości i efektów nie omieszkam zagladac do was podpatrywac i pytac w razie jakis klopotów a napewno nastepnym razem wrzuce zdjecie naszej Shiby

Posted

A pewnie, zagladaj, to cala baza ciekawych informacji o psach ;).
Hmm, z pieprzem bym nie ryzykowala, za duza mozliwosc, ze psu zasmakuje i dopiero bedzie jazda :evil_lol:.
Zjadanie kup to raczej niedobory w diecie, badz strach przed wlascicielem po zalatwieniu sie w domu, jedno i drugie wymaga zupelnie czegos innego niz przyprawy.
Co do szczeniat, odchowywalam kilka licznych miotow, wierz mi, mimo ze upragnione i chciane, to obraz zniszczen i ponad 2 m-ce wyciete z zyciorysu mam do dzis, a zal i ulga byly porownywalne, gdy przyszlo sie rozstawac.
Tu jest jeden z fajniejszych opisow z zarysu miotu ( male psiaki i maly miot, warto zreszta przeczytac caly watek):
http://www.dogomania.pl/forum/12816099-post378.html

Aha, i na Podrozach jest watek o zyciu w UK z psem.