miska Posted August 20, 2009 Posted August 20, 2009 Witam!Dzis przegladalam moja shih tzu i zauwazylam ,ze ma kilka czarnych paznokci.Zawsze nimi sie zajmowala fryzjerka ,baaaa nawet pokazywala mi,jak sobie z nimi radzic ,jesli beda dlugawe,ale one wtedy byly biale.Teraz chcialam wziac sprawe w swoje rece i cazki a tu niespodzianka:p.Zupelnie nie wiem co z tymi czarnymi powinnam robic??? Wiecie moze? Quote
Marta4444 Posted August 28, 2009 Posted August 28, 2009 Pazurki u psiaków są przeważnie czarno-białe :cool3: Także uważam że powinnaś je normalnie obciąć ;) A mój weterynarz obcina za darmo pazurki więc nie wiem jak twój ale też powinien :eviltong: Mój shih tzu jest narazie malutki ale ma biało-czarne pazurki :wink: Zdjęcie pazurków Shih tzu (kopiowane z internetu) Quote
marta23t Posted August 29, 2009 Posted August 29, 2009 z czarnymi pazurami jest na tyle trudniej, że nie widać naczynia krwionośnego / które niestety przycięte bardzo krwawi/. do obcięcia przydałaby się wprawa;) jeżeli masz obawy, że psiaka zranisz polecam wizytę u weta lub psiego fryzjera. możesz tez spróbować obciąć delikatnie same czubki pazura. jeśli chcesz sama skrócić pazurki a boisz się , że psa skaleczysz pozostaje piłowanie. wprawdzie trochę trwa ale nie ma dużego ryzyka skaleczeń. ja mojej Tarze / boi się obcinania/ piłuję takim pilnikiem budowlanym do drewna chyba / kupiłam w castoramie/- działa super:cool3: Quote
Maleńka Posted September 3, 2009 Posted September 3, 2009 miska napisał(a):Witam!Dzis przegladalam moja shih tzu i zauwazylam ,ze ma kilka czarnych paznokci.Zawsze nimi sie zajmowala fryzjerka ,baaaa nawet pokazywala mi,jak sobie z nimi radzic ,jesli beda dlugawe,ale one wtedy byly biale.Teraz chcialam wziac sprawe w swoje rece i cazki a tu niespodzianka:p.Zupelnie nie wiem co z tymi czarnymi powinnam robic??? Wiecie moze? Jak już chcesz sama obcinać, to kup w sklepie zoologicznym specjalne cążki do tego. Jasne czy ciemne obcinać trzeba, ale czarne ostrożnie - tak jak już Marta wspomniała powyżej. Quote
Magdalena Posted September 4, 2009 Posted September 4, 2009 podcinaj baaardzo malutko, po 2-3mm. Nerw się lekko cofa po przycięciu pazurka, więc powtarzaj czynność co 2 tygodnie. Często - ale malutko. Quote
Recommended Posts