Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Basenji napisał(a):
A czy ma to wtedy sens?
Zdrówko :)

Oczywiście, że ma! Wystawa to jest wspaniały rodzaj spędzania czasu. Na szczęscie nie każdy traktuje wystawy jako obowiązek.

Daisunia,
Tak, wysterylizowana suczka może uczestniczyć w wystawach. :wink:

Posted

Tylko, że wystawy są po to, żeby wybrać najpiękniejszego psa, który to najpiękniejszy pies (tudzież suka :D ) da potem równie piękne potomstwo. Takie jest założenie kynologii i po to są wystawy. :roll:

Posted

Ale Adda tak przeciez nie jest.Za duzo jest ukladow,nieznajomosci wzorca itp.Czesto wygrywaja psy slabe,ale..... (tu wstawic wedle uznania).
Poza tym niestety nie zawsze piekny pies da piekne potomstwo.Czasem jest odwrotnie.Wygrywaja psy efektowne,ale z nie zawsze doskonala anatomia,a potem sie ludzie dziwia czemu szczenieta danego psa takie slabe skoro tatus tyle wygrywal.Najwazniejsze to miec swoj rozum,a tytuly mozna traktowac jako mily dodatek.Ostatnio mnie tak zapytal znajomy - po co ja jeszcze wystawiam w Polsce Fiszera ?
Bo lubie :D

Posted

witam
nie wiem jak jest z przepisami,ale osobiscie znam pewna suczke ktora jest wysterylizowana i mimo to wystawiana.jej wlasciciele po prostu to lubia a ze suczka jest przepiekna to dlaczego maja nie wystawiac.jest juz od dawna ch pl.
tylko podczas zabiegu trzeba zdajsie uprzedzic weterynarza ze suczka ma byc wystawiana wtedy robi podobno inny szew ale to info z trzeciej reki wiec nie wiem czy prawdziwe.
pozdrawiam iwona

Posted

no własnie w sumie tak hobby można dalej ale jesli ktoś ma psa wykastrowanego?
to nie może bo we wzorcu jest u każdego psa- dwa jądra :roll:
więc niesprawiedliwośc straszna?

Posted

moja suka jest wysterylizowana, byla wystawiana, jest i bedzie :-))) nie jest jakims wyjatko pieknym przedstawicielem rasy i sorry jak jakas suka z nia przegrywa to to moze byc raczej sygnal, ze moze lepiej jej rozmanazac ;-))) ale oczywiscie nie musi :D

w kazdym razie we wzorcu nigdzie nie jest napisane, ze suke nie moze byc wysterylizowana, wiec go spelnia :-) a czasy gdzie wystawy byly tylko kwalifikacja do hodowli juz raczej minely, teraz jest to pokaz pieknosci psow + kwalifikacja do hod, przeciez bardzo duza czesc wystawcow nie rozmnaza swoich suk, a jezdza na wystawy, bo to poprostu lubia :-)

Posted

Ja napisałam, jakie są założenia kynologii i sens wystaw w ogóle. Tak uważam i ja również.
Na wystawach kotów można wystawiać kastraty owszem, ale w kategorii "kastraty". I to ma sens, wtedy wystawia się dla samej satysfakcji, a nie w celach hodowlanych.

Posted

onka napisał(a):
no własnie w sumie tak hobby można dalej ale jesli ktoś ma psa wykastrowanego?
to nie może bo we wzorcu jest u każdego psa- dwa jądra :roll:
więc niesprawiedliwośc straszna?

a ile jest niesprawiedliwosci w stosunku do suk :evil:
z cieczka nie wystawiac
wyliniala nie wystawiac
w ciazy ne wystawiac
no i jak czesto suka bierze rase?tak czesto jak pies?NIE!bo nie jest tak efektowna i nigdy nie bedzie 8)
cos o tym wiem,bo mam dwie suki :lol:
pozdrawiam iwona

Posted

Martyna napisał(a):
moja suka jest wysterylizowana, byla wystawiana, jest i bedzie :-))) nie jest jakims wyjatko pieknym przedstawicielem rasy i sorry jak jakas suka z nia przegrywa to to moze byc raczej sygnal, ze moze lepiej jej rozmanazac ;-))) ale oczywiscie nie musi :D

w kazdym razie we wzorcu nigdzie nie jest napisane, ze suke nie moze byc wysterylizowana, wiec go spelnia :-) a czasy gdzie wystawy byly tylko kwalifikacja do hodowli juz raczej minely, teraz jest to pokaz pieknosci psow + kwalifikacja do hod, przeciez bardzo duza czesc wystawcow nie rozmnaza swoich suk, a jezdza na wystawy, bo to poprostu lubia :-)

:klacz: :klacz: :klacz: :klacz: :klacz:

Posted

I tu zgadzam się z ADDĄ:
Wprawdzie dla przyjemności zwłaszcza właściciela można wystawiać sukę - zakazu nie ma.
Ale wystawy są przecież istotnym elementem doskonalenia zwierząt.
Sędziowie (fachowcy) swoją oceną pomagają wybrać do hodowli najlepsze sztuki ( to , że są przekręty, błędy itd nie podważa zasady).
I jeżeli suka przegra z kastratką - to faktycznie prawidłowo myślący hodowca powinien to sobie przemyśleć.
U nas często wszystko to co jest zwiazane z pracą hodowlaną jest albo karykaturą albo wręcz zaprzeczeniem tago co powinno być. Zysk, zysk i zawiść są tego motorem.
Ale to nie zmienia zasad!

Zdrówko