Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój 7 tygodniowy AST nie chce bawić sie z innymi psami. Gdy zaczepia go jego brat z tego samego miotu to stoi i sie nie rusza a gdy ten troche przegnie to reaguje warczeniem. Może jeszcze z tego wyrośnie?... Można teraz określić jaki bedzie miał charakter gdy troszke podrośnie? :roll:

Posted

Przez internet trudno cokolwiek powiedzieć. Najlepiej, gdybyś zaczęła chodzić z małym do tzw. psiego przedszkola (gdy skończy kwarantannę poszczepienną oczywiście). Szczeniaczki uczą się tam kontaktu z innymi szczeniakami i dorosłymi psami, z innymi ludźmi. Socjalizacja + podstawy szkolenia poprzez zabawę. Polecam!
A z uniwersalnych rad - socjalizuj, socjalizuj, socjalizuj! Zabieraj pieska do znajomych, niech ma jak najczęstszy kontakt z zaprzyjaźnionymi, łagodnymi, spokojnymi psami i ludźmi! Gdy zaczniesz z nim wychodzić na spacerki, pozwalaj na kontakt z obcymi ludźmi, zapoznawaj go z ruchem ulicznym, jeździj z nim środkami komunikacji miejskiej. Musisz poświęcić na to naprawdę sporo czasu i energii, zwłaszcza, że to AST. Ale do niczego go nie zmuszaj.
Jasne, że można już co nieco powiedzieć o jego charakterku, ale najlepiej niech zrobi to doświadczony szkoleniowiec, który widzi małego na żywo!

Posted

Jeśli chodzi o charakter... w pewnym stopniu się to sprawdza poprzez testy dla szczeniaków (chyba właśnie 7 tygodniowych). Testy takie opisane są np. w książce "Okiem Psa" J. Fishera.

Nie znam się na reakcjach małych szczeniąt ale wydaje mi się, że takie zachowanie nie wróży nic dobrego... :roll:
Socjalizacja jest oczywiście konieczna... tylko w najbliższym czasie to on chyba po szczepieniach powinien w domu siedzieć?

• 2 weeks later...
Posted

przede wszystkim najważniejsze jak najwiecej kontaktu z psami i to w róznym wieku od szczeniat po dorosłe. jeżeli to zaniechasz twój pies zawsze bedzie warczał a niedługo zacznie gryźć inne psy

pozdrawiam

Posted

Zmienił sie, teraz chociarz próbuje sie z psiakami bawić :wink: Najlepiej mu to wychodzi z tymi spokojnymi bo te bardziej szalone to go z łapek zwalają i znów sie denerwuje. Z tą socjalizacją jest dobrze. Spokojne osiedle jest u mnie i zaraz obok pola. Sporo znajomych ma psy. Sądze, że będze dobrze. A w Łomży o psim przedszkolu nic nie słyszałam, więc nie wiem czy u nas jest... :roll:

• 11 months later...
Posted

[LEFT]Moja sunia była nieprawidłowo socjalizowana, tak myślę.To prawdopodobnie wpłynęło na jej zachowanie.Jest przekochana, ale niezbyt chętna do zabawy z nami, jak również z psami.[/LEFT]

Posted

[quote name='ostrowska']

Moja sunia była nieprawidłowo socjalizowana, tak myślę.To prawdopodobnie wpłynęło na jej zachowanie.Jest przekochana, ale niezbyt chętna do zabawy z nami, jak również z psami [quote].Jaki jest wiek suni i jaka to rasa.Wszystko zawsze można naprawić.A co do chęci do zabawy to już pole popisu dla ciebie.Pies nie będzie bawił się sam.Musisz znaleźć więcej czasu dla suni.:sweetCyb::Dog_run:

Posted

Przedewszystkim zapewnij jak najwięcej kontaktów z psami w różnym wieku,o różnych charakterach i o różnych wielkościach. Zabieraj psa wszędzie tam gdzie tylko możesz na spacer,do znajomych,na przejażdżkę autobusem,samochodem,tramwajem,na jakąś ruchliwą częśc miasta,pozwalaj na kontakty z ludzmi i zacznij uczyć posłuszeństwa.