Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

po pierwsze: mówimy o hodowli czy o pseudohodowli???
jeśli poważnie podchodzisz do sprawy, to radzę kupić najpierw jedną suczkę danej rasy, pojeździć na wystawy, dowiedzieć się jak najwięcej o danej rasie a dopiero potem wybrać następną suczkę do hodowli. warto poszukać w kilku hodowlach, po dobrym skojarzeniu itp: czasem na upragnione szczenię trzeba trochę poczekać. po kilku latach prowadzenia hodowli zna się daną rasę już bardzo dobrze. wtedy krycia są przemyślane, dobór par hodowlanych również: wtedy można zostawiać te najpiękniejsze szczenięta z miotu dla siebie. wzbogacają one hodowlę, udoskonalają przede wszystkim rasę. o to chodzi w hodowli psów rasowych. zakup kilku suczek, nie znając jeszcze dobrze rasy i wymagań sędziów na wystawach to moim zdaniem nieodpowiedzialne podejście.

Posted

racja. zanim wogóle kupisz pierwszą suczkę- pojeć na kilka wystaw, pogadaj z hodowcami. hodowla to ciężka praca- może niekoniecznie fizycznie, ale napewno psychicznie. chyba że ktoś jest bez serca.

poczekajmy jednak aż wypowie się założycielka tematu- po jej pytaniu- czy jedna, czy od razu kilka suczek- coś mi śmierdzi kolejną rozmnażalnią. kupić na ras kilka suk, nieważne czy zgodnych ze wzorcem, bez rodowodu bo taniej, oby jak najwięcej i najszybciej zarobić. ale to tylko podejrzenie, nikogo nie chcę z góry osądzać.

Posted

skoro Twoja koleżanka ma 12 lat to chyba nie chodzi jej o pieniądze...myślę że poprostu marzy jej się hodowla:) powiedz jej żeby pogadała z rodzicami to może zabiorą ją na wystawę:) a jeśli chodzi o hodowlę w przyszłości: może spokojnie zacząć od kupienia 1 suni:)

Posted

Miała jechać ale pojechała na wakacje ;p Ale ja i tak wiem że w 80 % to sie nie spełni bo wszystkie sie jeszcze może zdarzyć :razz:

Posted

Trzeba pamiętać, że ta nasza suczka hodowlana to zwierzę, które ma własne potrzeby, wymaga szkolenia, karmienia, spacerów, opieki weterynaryjnej etc. i zasługuje na to, żeby być traktowana jako domowy pupil i mieć u nas dożywocie (a nie na to, żeby ją oddać, sprzedać czy uśpić w momencie, gdy nie może już rodzić szczeniaków).

Czyli zanim sobie zadamy pytanie, ile suk hodowlanych mamy mieć, trzeba się zastanowić opiece nad jaką liczbą psów jesteśmy w stanie podołać - na ile nas stać finansowo, emocjonalnie, czasowo etc.

Biorąc to pod uwagę większość ludzi nie może sobie pozwolić na posiadanie dużej liczby suk - zwykle więc zaczynają od jednej, po paru latach dokupują do niej kolejną lub zostawiają sobie z miotu etc - dzięki czemu unikają sytuacji, że mają same stare zwierzęta, nie nadające się już do hodowli. W ten sposób starsze psy mają zapewnioną emeryturę, a w hodowli są tez młodsze, nadające się do rozmnażania.

....Zakładając oczywiście, że mówimy o odpowiedzialnej hodowli, a nie o rozmnażalni, nie zważającej na dobro zwierząt, a dążącej jedynie do zysku.

• 1 year later...
Posted

mhm?? A ja rozumiem te marzenia - sama mając 10 lat chciałam mieć wodołaza jako sunię hodowlaną i ... trwało to troszkę ale po paru latach udało uzbierać mi się na to marzenie :):):) Kupiłam swoją pierwszą rodowodową sunię - wodołaza :):):) Ech co to było za czasy :):):) Suczką hodowlaną nie została ze względu na dysplazję, ale była przekochana :)