Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy takie zachowanie jak opisalam ponizej swiadczy o dojzewaniu ? i czy one przejdzie ?
Otóz, : pies prubuje zdominowac innego psa, jest do psow swojej plci ( niewszystkich) agresywny, a nawet do tych z ktorymi sie kiedys bawil

Posted

Witam!
Może nie jestem super doświadczony,ale mając psa(płeć,mowa o sobie)wydaje mi sie,że to jest normalne.Jeżeli pies jest w okresie:1-2 lata,jezeli zachowanie jego takie a nie inne jest wobec psów,które znał od szczeniaka,bawił sie z nimi,znają sie z osiedla-to wszystko świadczy o o tym,że dorasta,walczy o terytorium i o hierarchię.Jedynym wyjściem to uświadamiać psu,że jego zachowanie nam sie nie podoba,to alfa decyduje,z kim i kiedy moze sie przywitac i pobawic.Pozdrawiam.

Posted

Darek bardzo serdecznie dziekuje Ci za pocieszajca informacje, ale czy mógl bys mi powiedzie jak go tego oduczy ?, (chyba ze mu to przejdzie gdy dojzeje( i jak pokaza mu z takie zachowanie mi nie odpowiada. Dodam jeszcze |e Chico ( mój pies ) z niektórymi z tych psów bawiB sie niedawno jak z kumplami, dlatego mi te| sie wydaje ze jest to normalne zachowanie, chocia| niektozy probowali mi wkuc ( przez neta )ze on jest agresywny i ze taki bedzie itp... ale ja w to absolutnie nie wieze !!! A moze jeszcze by ktos cos dodal :] !?!?

Posted

Nie moge Ci zagwarantowac,że Twój pies sie takiego zachowania oduczy,każdy jest inny na swój sposób.
Jak jak widze,ze mój pies sie jeży,warczy,albo sygnalizuje swoja postawą,ze to on jest ważniejszy od tego drugiego psa,daje mu chwilę(na te jego fochy)po czym miłym i spokojnym głosem mówie"idziemy",poklepuje psa.Jak zaczyna warczeć i nie reaguje na moję komendy-wkraczam do akcji :evilbat: tzn w momencie kiedy jest juz bardzo źle(bo wiadomo,że psy miedzy soba musza sobie ustalić swoją hierachię)odciągam gwałtownie za obroże,komenda"siad",łapie za kark i potrząsam(tak jak matka swoje szczeniaki karci za złe zachowanie),donośnym głosem "mówię"nie wolno","niedobry pies" i ewentualnie zapinam na smycz co też jest sporą karą dla psa(koniec spaceru).Pamietaj,że nie mozna ulegać,bo pies ma Cie słuchac,a nie skakać Ci po głowie.Powodzenia.Pozdrawiam.