Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Właśnie jadę pierwszy raz na wystawę. Pieska nauczyłam ładnie chodzić, tyle, ze w łańcuszku. Dzisiaj zdobyłam ringówkę i straszna klapa. Mojemu pieskowi wcale to się nie podoba, dusi się i idzie jak na skazanie. W związku z tym mam dwa pytania, mianowicie: czy można wystawiać w łańcuszku? A jeśli nie można, to jak ją nauczyć chodzić w ringówce? Do wystawy zostały tzy dni...pomocy!

Posted

Witam!

Ja zawsze wystawiam na łancuszku. Jest to dużo prostsze.

Jeśli chodzi o sędziego, to nigdy nie zwracał mi uwagi, że pies nie powinien byc właśnie tak wystawiany.

Powodzenia na wystawie :)

Posted

Ja swojego też uczyłam chodzić na łańcuszkach, obrożach itd. Jak przeszłam na ringówkę, to była to katastrofa. Mały wykręcał sie i hop siup dawał nogę albo strasznie ciągnął, tak że się wydawało, że się udusi. Rada? Tak. Powolutku psiaka przywyczajać. Dobra ringówka może być poręczniejsza niż łańcuszek :wink: Na łańcuszku też można wystawiać, ale to na czym psa prowadzimy, ma też wpływ estetyczny, moim zdaniem przynajmniej.

Posted

"Futrzaste" rasy ładniej i bardziej elegancko wyglądają na łańcuszku. Do tej pory wystawiałam na dławiku i smyczy łańcuszkowej, ale zamówiłam sobie u producenta obrożę łańcuszkową z cienkiego łańcuszka . Takich u nas nie można dostać w sklepach - a są np na zachodzie.
Taka obroża jest niewidoczna i skuteczna podczas wystawiania.
pozdrawiam Ewa i psiaki
p.s. Czarnula poniżej jest właśnie na łańcuszku :-)

Posted

@Virtavalo,możesz nam podać namiary na tego producenta?
Masz bardzo ciekawy pomysł .Mam rozumieć ,że zamówiłaś taką popularną obrożę łańcuszkową tyle ,że pojedyńczą i cienką,tak?I chyba musi być ona zrobiona na miarę? :roll:

Posted

króliczek napisał(a):
Tak był,był ,ale polegał on na zamawianiu łańcuszków u BiBi :wink:
Wcale nie - to wyeliminowaliśmy przecież. :roll: Ale był tam opis i zdjęcia różnych łańcuszków używanych na ringach. Przypomniałam o tym dlatego, że tutaj właśnie padło pytanie, jak takie łańcuszki wyglądają.

Posted

Czytalam poprzedni topic o lancuszkach, ale niestety nie znalazlam w nim odpowiedzi na pytanie, czy obecni w tym watku wystawcy wystawiaja na lancuszkach zaciskowych (niewazne o jakich oczkach) czy niezaciskowych. Stad moje pytanie tu.

Posted

Zeliika napisał(a):
Czytalam poprzedni topic o lancuszkach, ale niestety nie znalazlam w nim odpowiedzi na pytanie, czy obecni w tym watku wystawcy wystawiaja na lancuszkach zaciskowych (niewazne o jakich oczkach) czy niezaciskowych. Stad moje pytanie tu.
Zeliika, nie wiem, dlaczego zależy Ci na odpowiedzi akurat wystawców z tego wątku - jeśli chodzi o konkretną osobę, to najlepiej napisać do tej osoby na priw.

Natomiast ja znam łańcuszki wystawowe tylko w dwóch wersjach - albo normalne zaciskowe, albo półzaciskowe, tzw. Martingale. Z łańcuszkami wystawowymi działającymi zupełnie nie zaciskowo jeszcze się nie spotkałam, chociaż oczywiście normalny zaciskowy łańcuszek (ale nie Martingale) można przyczepić do obroży tak, żeby się nie zaciskał.

Posted

Flaire napisał(a):
Zeliika, nie wiem, dlaczego zależy Ci na odpowiedzi akurat wystawców z tego wątku - jeśli chodzi o konkretną osobę, to najlepiej napisać do tej osoby na priw.

skoro juz musze sie tlumaczyc: nie chodzi mi o konkretna osobe, tylko o fakt, ze ten watek jest "na wierzchu"i z tego wnioskuje, ze szybciej moge sie doczekac interesujacej mnie odpowiedzi, za ktora dziekuje. Mam tylko jeszcze jedno pytanie:

Flaire napisał(a):
chociaż oczywiście normalny zaciskowy łańcuszek (ale nie Martingale) można przyczepić do obroży tak, żeby się nie zaciskał.

wytlumacz mi prosze jak to zrobic, moze byc na priv ;)

Posted

Zeliika napisał(a):
wytlumacz mi prosze jak to zrobic, moze byc na priv ;)
Zelika, normalny łańcuszek zaciskowy to kawałek łańcuszka z kółeczkiem na każdym końcu:

O----------------------------------------O

Aby zrobić z tego obrożę, przewlekasz łańcuszek przez jedno z kółeczek (kółeczko przez kółeczko ni przejdzie - przewlekasz kawałek łańcuszka - to jest bardzo proste, ale trudne do wytłumaczenia w samych słowach - mam nadzieję, że wiesz, o co mi chodzi).

Uzyskujesz wtedy obrożę, którą nakładasz psu przez łeb. No i masz wybór, do którego kółeczka przyczepić smycz - jedno da efekt zaciskowy, a drugie - niezaciskowy (bo kółeczko przez kółeczko nie przejdzie).

Posted

Ja zamówiłam w firmie HUSKY - oni robią szelki, smycze itd. Łańcuszki zamawiają gdzieś dalej ale nie było problemu gdy spytałam o taką właśnie obrożę - podać muszę tylko obwód na rozciągniętej obroży.
Nie wiem czy dobrze tłumaczę- ale chyba nie potrafie inaczej
Firma mieści się w Bydgoszczy UL. Kościuszki 27.
Gdy odbiorę swoją to zrobię zdjęcie i pokaże na forum

Posted

ja kupuje w Czechach..tam łanuszki sa duze tansze.I chodiz mi to taki łancuszek z zwięzłym spoltem..u nas ceny zaignaja a w Czechach na haszczaka mozna kupic juz za 400Kc...czyli ponad 40 złoty i taki łandy serbbrny..bo w Polsce same złote widzialam.

Posted

Mam silky teriera, i chyba będzie troszke śmiesznie wyglądał w tym łańcuszku, ale nic już chyba nie poradzę, w dwa dni nie dam rady jej nauczyć (inteligencją to moja Polly niestety nie grzeszy). Pozatym traktujemy to bardziej jako zabawę.

Posted

jezlei masz silky polecam taka ringówke jak dla yorka..z grubszym materiałem na podgradle..albo taa ringówke co ma łacuszek pod szyją..a reszta maateriałowa...
ja kantor nie jestem;pprzelicam po swojemu..w kazdym razie zawsze zaoszczedzisz w Czechach;]

Posted

... ale korony musisz kupić w kantorze :wink: , a tam tak tanio to już nie jest i różnice pomiędzy czeskimi cenami a polskimi nie są już tak znaczące jak to drzewiej bywało :roll: , a pamiętam te czasy :P
A nawet niektóre maszynki do strzyżenia, nożyczki, ostrza są nawet droższe... :roll:

Szkoda :( , bo ja już miałam nadzieję, że w opolskich kantorach jakiś specjalny kurs jest... :wink: